Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 25, 2025 9:15

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
 "Zrodzony, a nie stworzony" 
Autor Wiadomość

Post "Zrodzony, a nie stworzony"
pozwalam sobie otworzyć nowy temat, gdyż nie chcę robić off topa w dziale "Sekty"

zainteresowała mnie wypowiedź jednego z userów, której fragment pozwolę sobie przytoczyć:
goostaf napisał(a):
Choć Jezus mówi że Jego i nasz Ojciec jest tym samym, to jednak rodzaj tego Ojcostwa ma inny charakter. Prawda? Podobnie w inny sposób Ojciec jest Bogiem dla ludzi, a inny dla Jezusa.

Z człowieka może urodzić się tylko człowiek.
Z Boga co może zostać zrodzone?
Jezus jest zrodzony z Boga i z człowieka. Jak Bóg mógł zrodzić tylko człowieka?

i tak się zastanawiam - jaka jest owa różnica między synostwem Jezusa, a naszym, zwykłych śmiertelników ?

i co oznacza stwierdzenie, ze Jezus jest "zrodzony z Ojca" ? czy to znaczy, że Bóg Ojciec jest fizycznym (w sensie przekazania materiału genetycznego) ojcem Jezusa ?
jesli nie, to o co tu chodzi ?

Cz sty 04, 2007 12:14
Przede wszystkim o to, że Syn ma tę samą co Ojciec naturę. Poza tym Syn także jest Stwórcą. Bo przez Niego Ojciec stworzył kosmos i przez Niego się objawiał i obrawia.

Cz sty 04, 2007 12:50

Post Re: "Zrodzony, a nie stworzony"
ziobro Adama napisał(a):
czy (...)Bóg Ojciec jest fizycznym (w sensie przekazania materiału genetycznego) ojcem Jezusa?
No tego to już nie rozstrzygniemy. Chyba że porównamy materiał genetyczny Jezusa z materiałem genetycznym Jahwe.
Przypuszczam że nie. Chyba że Maryję potraktujemy jako materiał genetyczny "spreparowany" przez Ojca.
Sugerujesz że Jezus nie był synem Boga?

Cz sty 04, 2007 13:13

Przede wszystkim o to, że Syn ma tę samą co Ojciec naturę.

czyli że Ojciec też ma ciało, tak jak Syn ?
zefciu napisał(a):
Poza tym Syn także jest Stwórcą. Bo przez Niego Ojciec stworzył kosmos i przez Niego się objawiał i obrawia.

to prawda, ale to akurat miało miejsce przed tym jak Jezus został zrodzony, więc nie jest bezpośrednio związane z tematem

Cz sty 04, 2007 13:14

zefciu napisał(a):

Nie. Czyli że Jezus ma Boską naturę jak Ojciec.

Cz sty 04, 2007 13:18

W sumie dobre pytanie. Jezus zdaje sie, ze biologicznie byl jak najbardziej czlowiekiem(natomiast duchowo mial cechy Boskie). Wiec jesli zalozymy ten dogmat wiary a Jezus jest faktycznie Synem Boga w naszym rozumieniu slow syn i ojciec to musialby istniec jakis kod genetyczny Boga. Frapujaca kwestia :-)

Cz sty 04, 2007 13:30

ziobro Adama napisał(a):
i tak się zastanawiam - jaka jest owa różnica między synostwem Jezusa, a naszym, zwykłych śmiertelników ?
Wynika z przybranego synostwa człowieka, który jest stworzeniem, i z synostwa Jezusa, który nie został stworzony, tylko zrodzony, i istniał w innej postaci przed zrodzeniem z Maryi.

Cz sty 04, 2007 13:46

goostaf napisał(a):
ziobro Adama napisał(a):
zefciu napisał(a):

Nie. Czyli że Jezus ma Boską naturę jak Ojciec.

dla mnie "ta sama natura" oznacza, że wszystkie cechy jakie posiada Ojciec, posiada Syn i vice versa ..
zatem jesli Syn posiada ciało, to i OPjciec musi takowe posiadać .. inaczej nie ma mowy o tej samej naturze

goostaf napisał(a):
ziobro Adama napisał(a):
Wynika z przybranego synostwa człowieka, który jest stworzeniem, i z synostwa Jezusa, który nie został stworzony, tylko zrodzony, i istniał w innej postaci przed zrodzeniem z Maryi.

czy podejmiesz się wykazać to na podstawie Biblii, czy mam tobie wierzyć na słowo ?

Cz sty 04, 2007 14:14

goostaf napisał(a):
ziobro Adama napisał(a):
czy (...)Bóg Ojciec jest fizycznym (w sensie przekazania materiału genetycznego) ojcem Jezusa?
No tego to już nie rozstrzygniemy. Chyba że porównamy materiał genetyczny Jezusa z materiałem genetycznym Jahwe.

najpierw trzeba by ustalić, kim jest Jahwe .. ale to już temat na inny topik
goostaf napisał(a):
Przypuszczam że nie. Chyba że Maryję potraktujemy jako materiał genetyczny "spreparowany" przez Ojca.
Sugerujesz że Jezus nie był synem Boga?

ależ nie ! natomiast sugeruję, że wszyscy jesteśmy duchowymi dziećmi Ojca, zrodzonymi w preegzystencji jako duchy, zaś Jezus jest Pierworodnym synem i dodatkowo fizycznym dzieckiem Ojca (mam na mysli materiał genetyczny)

Cz sty 04, 2007 14:21

ziobro Adama napisał(a):
dla mnie "ta sama natura" oznacza, że wszystkie cechy jakie posiada Ojciec, posiada Syn i vice versa ..
A dla mnie nie. To znaczy bez vice versa. Bóg Ojciec nie przyjął nigdy ciała człowieka.
ziobro Adama napisał(a):
ależ nie ! natomiast sugeruję, że wszyscy jesteśmy duchowymi dziećmi Ojca, zrodzonymi w preegzystencji jako duchy, zaś Jezus jest Pierworodnym synem i dodatkowo fizycznym dzieckiem Ojca (mam na mysli materiał genetyczny)
Zgadzam się że jesteśmy duchowymi dziećmi. Natomiast co do preegzystencji nie.
ziobro Adama napisał(a):
czy podejmiesz się wykazać to na podstawie Biblii, czy mam tobie wierzyć na słowo ?
A jest taka możliwość że uwierzysz mi na słowo?
Co do preegzystencji Jezusa - prolog Jana

Cz sty 04, 2007 15:06

goostaf napisał(a):
ziobro Adama napisał(a):
A dla mnie nie. To znaczy bez vice versa. Bóg Ojciec nie przyjął nigdy ciała człowieka.

tego nie wiesz, a twierdzisz tak, bo w Biblii nie ma tego jednoznacznie stwierdzonego .. jednak są fragmenty, które mogą stanowić solidną przesłankę za tym co stwierdziłem - że Ojciec ma ciało, tak jak Syn
goostaf napisał(a):
ziobro Adama napisał(a):
Zgadzam się że jesteśmy duchowymi dziećmi. Natomiast co do preegzystencji nie.

zatem skąd tytuł Jezusa - "Pierworodny" ? kto był "zrodzony" po Nim ?
goostaf napisał(a):
ziobro Adama napisał(a):
A jest taka możliwość że uwierzysz mi na słowo?

raczej bliska zeru 8)
goostaf napisał(a):
Co do preegzystencji Jezusa - prolog Jana

co do preegzystencji innych ludzi:

3. Błogosławiony niech będzie Bóg i Ojciec Pana naszego Jezusa Chrystusa, który nas ubłogosławił w Chrystusie wszelkim duchowym błogosławieństwem niebios;
4. W nim bowiem wybrał nas przed założeniem świata, abyśmy byli święci i nienaganni przed obliczem jego; w miłości
5. Przeznaczył nas dla siebie do synostwa przez Jezusa Chrystusa według upodobania woli swojej,
(Efez. 1:3-5 BW)

Cz sty 04, 2007 15:27

W sumie dobre pytanie. Jezus zdaje sie, ze biologicznie byl jak najbardziej czlowiekiem(natomiast duchowo mial cechy Boskie). Wiec jesli zalozymy ten dogmat wiary a Jezus jest faktycznie Synem Boga w naszym rozumieniu slow syn i ojciec to musialby istniec jakis kod genetyczny Boga. Frapujaca kwestia :-)

Taki kod istnieje jedynie dla ciala. Jezus przyjal cialo zstepujac na ziemie, a wiec Jego Cialo na pewno taki kod posiadalo.

Cz sty 04, 2007 15:51

Ciśnie mi się na usta wyrażenie, ze jezus to hybryda :-D

Cz sty 04, 2007 15:56

Ciśnie mi się na usta wyrażenie, ze jezus to hybryda :-D

No wiec wlasnie ;) Jesli zinterpretujemy to materialistycznie to wychodzi tak jak ja mowie. Bog ma swoj kod genetyczny. Jesli zinterpretujemy to w jakis spirytalny sposob to Jezus nagle okazuje sie wcale nie czlowiekiem(a raczej Bogiem w ciele czlowieka albo takie historie; a to zdaje sie dosc wazny dogmat chrzescijanski) a takim pol-bogiem jak Herakles na przyklad. Dziwne to, nie? :)

Cz sty 04, 2007 16:29

Jezus mial w momencie bycia na ziemi dwie natury - boska i ludzka.

Cz sty 04, 2007 16:36
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona