"Zrodzony, a nie stworzony"
Autor |
Wiadomość |
ziobro Adama
|
 "Zrodzony, a nie stworzony"
pozwalam sobie otworzyć nowy temat, gdyż nie chcę robić off topa w dziale "Sekty"
zainteresowała mnie wypowiedź jednego z userów, której fragment pozwolę sobie przytoczyć:
goostaf napisał(a): Choć Jezus mówi że Jego i nasz Ojciec jest tym samym, to jednak rodzaj tego Ojcostwa ma inny charakter. Prawda? Podobnie w inny sposób Ojciec jest Bogiem dla ludzi, a inny dla Jezusa.
Z człowieka może urodzić się tylko człowiek. Z Boga co może zostać zrodzone? Jezus jest zrodzony z Boga i z człowieka. Jak Bóg mógł zrodzić tylko człowieka?
i tak się zastanawiam - jaka jest owa różnica między synostwem Jezusa, a naszym, zwykłych śmiertelników ?
i co oznacza stwierdzenie, ze Jezus jest "zrodzony z Ojca" ? czy to znaczy, że Bóg Ojciec jest fizycznym (w sensie przekazania materiału genetycznego) ojcem Jezusa ?
jesli nie, to o co tu chodzi ?
_________________ Always Look on the Bright Side of Life
|
Cz sty 04, 2007 12:14 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Przede wszystkim o to, że Syn ma tę samą co Ojciec naturę. Poza tym Syn także jest Stwórcą. Bo przez Niego Ojciec stworzył kosmos i przez Niego się objawiał i obrawia.
|
Cz sty 04, 2007 12:50 |
|
 |
goostaf
|
 Re: "Zrodzony, a nie stworzony"
ziobro Adama napisał(a): czy (...)Bóg Ojciec jest fizycznym (w sensie przekazania materiału genetycznego) ojcem Jezusa? No tego to już nie rozstrzygniemy. Chyba że porównamy materiał genetyczny Jezusa z materiałem genetycznym Jahwe.
Przypuszczam że nie. Chyba że Maryję potraktujemy jako materiał genetyczny "spreparowany" przez Ojca.
Sugerujesz że Jezus nie był synem Boga?
_________________ Powiedziano ci, człowiecze, co jest dobre. I czegoż żąda Pan od ciebie, jeśli nie pełnienia sprawiedliwości, umiłowania życzliwości i pokornego obcowania z Bogiem twoim Micheasz 6:8
|
Cz sty 04, 2007 13:13 |
|
|
|
 |
ziobro Adama
|
zefciu napisał(a): Przede wszystkim o to, że Syn ma tę samą co Ojciec naturę. czyli że Ojciec też ma ciało, tak jak Syn ? zefciu napisał(a): Poza tym Syn także jest Stwórcą. Bo przez Niego Ojciec stworzył kosmos i przez Niego się objawiał i obrawia.
to prawda, ale to akurat miało miejsce przed tym jak Jezus został zrodzony, więc nie jest bezpośrednio związane z tematem
|
Cz sty 04, 2007 13:14 |
|
 |
goostaf
|
ziobro Adama napisał(a): zefciu napisał(a): Przede wszystkim o to, że Syn ma tę samą co Ojciec naturę. czyli że Ojciec też ma ciało, tak jak Syn ? Nie. Czyli że Jezus ma Boską naturę jak Ojciec.
_________________ Powiedziano ci, człowiecze, co jest dobre. I czegoż żąda Pan od ciebie, jeśli nie pełnienia sprawiedliwości, umiłowania życzliwości i pokornego obcowania z Bogiem twoim Micheasz 6:8
|
Cz sty 04, 2007 13:18 |
|
|
|
 |
tommy
|
W sumie dobre pytanie. Jezus zdaje sie, ze biologicznie byl jak najbardziej czlowiekiem(natomiast duchowo mial cechy Boskie). Wiec jesli zalozymy ten dogmat wiary a Jezus jest faktycznie Synem Boga w naszym rozumieniu slow syn i ojciec to musialby istniec jakis kod genetyczny Boga. Frapujaca kwestia 
|
Cz sty 04, 2007 13:30 |
|
 |
goostaf
|
ziobro Adama napisał(a): i tak się zastanawiam - jaka jest owa różnica między synostwem Jezusa, a naszym, zwykłych śmiertelników ? Wynika z przybranego synostwa człowieka, który jest stworzeniem, i z synostwa Jezusa, który nie został stworzony, tylko zrodzony, i istniał w innej postaci przed zrodzeniem z Maryi.
|
Cz sty 04, 2007 13:46 |
|
 |
ziobro Adama
|
goostaf napisał(a): ziobro Adama napisał(a): zefciu napisał(a): Przede wszystkim o to, że Syn ma tę samą co Ojciec naturę. czyli że Ojciec też ma ciało, tak jak Syn ? Nie. Czyli że Jezus ma Boską naturę jak Ojciec. dla mnie "ta sama natura" oznacza, że wszystkie cechy jakie posiada Ojciec, posiada Syn i vice versa .. zatem jesli Syn posiada ciało, to i OPjciec musi takowe posiadać .. inaczej nie ma mowy o tej samej naturzegoostaf napisał(a): ziobro Adama napisał(a): i tak się zastanawiam - jaka jest owa różnica między synostwem Jezusa, a naszym, zwykłych śmiertelników ? Wynika z przybranego synostwa człowieka, który jest stworzeniem, i z synostwa Jezusa, który nie został stworzony, tylko zrodzony, i istniał w innej postaci przed zrodzeniem z Maryi.
czy podejmiesz się wykazać to na podstawie Biblii, czy mam tobie wierzyć na słowo ?
|
Cz sty 04, 2007 14:14 |
|
 |
ziobro Adama
|
goostaf napisał(a): ziobro Adama napisał(a): czy (...)Bóg Ojciec jest fizycznym (w sensie przekazania materiału genetycznego) ojcem Jezusa? No tego to już nie rozstrzygniemy. Chyba że porównamy materiał genetyczny Jezusa z materiałem genetycznym Jahwe. najpierw trzeba by ustalić, kim jest Jahwe .. ale to już temat na inny topik goostaf napisał(a): Przypuszczam że nie. Chyba że Maryję potraktujemy jako materiał genetyczny "spreparowany" przez Ojca. Sugerujesz że Jezus nie był synem Boga?
ależ nie ! natomiast sugeruję, że wszyscy jesteśmy duchowymi dziećmi Ojca, zrodzonymi w preegzystencji jako duchy, zaś Jezus jest Pierworodnym synem i dodatkowo fizycznym dzieckiem Ojca (mam na mysli materiał genetyczny)
|
Cz sty 04, 2007 14:21 |
|
 |
goostaf
|
ziobro Adama napisał(a): dla mnie "ta sama natura" oznacza, że wszystkie cechy jakie posiada Ojciec, posiada Syn i vice versa .. A dla mnie nie. To znaczy bez vice versa. Bóg Ojciec nie przyjął nigdy ciała człowieka. ziobro Adama napisał(a): ależ nie ! natomiast sugeruję, że wszyscy jesteśmy duchowymi dziećmi Ojca, zrodzonymi w preegzystencji jako duchy, zaś Jezus jest Pierworodnym synem i dodatkowo fizycznym dzieckiem Ojca (mam na mysli materiał genetyczny) Zgadzam się że jesteśmy duchowymi dziećmi. Natomiast co do preegzystencji nie. ziobro Adama napisał(a): czy podejmiesz się wykazać to na podstawie Biblii, czy mam tobie wierzyć na słowo ? A jest taka możliwość że uwierzysz mi na słowo?
Co do preegzystencji Jezusa - prolog Jana
|
Cz sty 04, 2007 15:06 |
|
 |
ziobro Adama
|
goostaf napisał(a): ziobro Adama napisał(a): dla mnie "ta sama natura" oznacza, że wszystkie cechy jakie posiada Ojciec, posiada Syn i vice versa .. A dla mnie nie. To znaczy bez vice versa. Bóg Ojciec nie przyjął nigdy ciała człowieka. tego nie wiesz, a twierdzisz tak, bo w Biblii nie ma tego jednoznacznie stwierdzonego .. jednak są fragmenty, które mogą stanowić solidną przesłankę za tym co stwierdziłem - że Ojciec ma ciało, tak jak Syn goostaf napisał(a): ziobro Adama napisał(a): ależ nie ! natomiast sugeruję, że wszyscy jesteśmy duchowymi dziećmi Ojca, zrodzonymi w preegzystencji jako duchy, zaś Jezus jest Pierworodnym synem i dodatkowo fizycznym dzieckiem Ojca (mam na mysli materiał genetyczny) Zgadzam się że jesteśmy duchowymi dziećmi. Natomiast co do preegzystencji nie. zatem skąd tytuł Jezusa - "Pierworodny" ? kto był "zrodzony" po Nim ? goostaf napisał(a): ziobro Adama napisał(a): czy podejmiesz się wykazać to na podstawie Biblii, czy mam tobie wierzyć na słowo ? A jest taka możliwość że uwierzysz mi na słowo? raczej bliska zeru goostaf napisał(a): Co do preegzystencji Jezusa - prolog Jana
co do preegzystencji innych ludzi:
3. Błogosławiony niech będzie Bóg i Ojciec Pana naszego Jezusa Chrystusa, który nas ubłogosławił w Chrystusie wszelkim duchowym błogosławieństwem niebios;
4. W nim bowiem wybrał nas przed założeniem świata, abyśmy byli święci i nienaganni przed obliczem jego; w miłości
5. Przeznaczył nas dla siebie do synostwa przez Jezusa Chrystusa według upodobania woli swojej,
(Efez. 1:3-5 BW)
|
Cz sty 04, 2007 15:27 |
|
 |
mirror
|
tommy napisał(a): W sumie dobre pytanie. Jezus zdaje sie, ze biologicznie byl jak najbardziej czlowiekiem(natomiast duchowo mial cechy Boskie). Wiec jesli zalozymy ten dogmat wiary a Jezus jest faktycznie Synem Boga w naszym rozumieniu slow syn i ojciec to musialby istniec jakis kod genetyczny Boga. Frapujaca kwestia 
Taki kod istnieje jedynie dla ciala. Jezus przyjal cialo zstepujac na ziemie, a wiec Jego Cialo na pewno taki kod posiadalo.
|
Cz sty 04, 2007 15:51 |
|
 |
depmod
|
Ciśnie mi się na usta wyrażenie, ze jezus to hybryda 
|
Cz sty 04, 2007 15:56 |
|
 |
tommy
|
depmod napisał(a): Ciśnie mi się na usta wyrażenie, ze jezus to hybryda 
No wiec wlasnie  Jesli zinterpretujemy to materialistycznie to wychodzi tak jak ja mowie. Bog ma swoj kod genetyczny. Jesli zinterpretujemy to w jakis spirytalny sposob to Jezus nagle okazuje sie wcale nie czlowiekiem(a raczej Bogiem w ciele czlowieka albo takie historie; a to zdaje sie dosc wazny dogmat chrzescijanski) a takim pol-bogiem jak Herakles na przyklad. Dziwne to, nie? 
|
Cz sty 04, 2007 16:29 |
|
 |
mirror
|
Jezus mial w momencie bycia na ziemi dwie natury - boska i ludzka.
|
Cz sty 04, 2007 16:36 |
|
|
|