|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 7 ] |
|
Taki sam los dla wszystkich.
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Taki sam los dla wszystkich.
Nie łudził bym się, że część ludzi pójdzie do nieba, a część do piekła.
Biblia wyraźnie mówi, że taki sam los czeka złych i dobrych. I dlatego biblia nakazuje używać życia na maxa.
Księga Koheleta. Rozdział 9. Punkt 2.
Wszystko jednakie dla wszystkich: Ten sam spotyka los sprawiedliwego, jak i złoczyńcę2, tak czystego, jak i nieczystego, zarówno składającego ofiary, jak i tego, który nie składa ofiar; tak samo jest z dobrym, jak i z grzesznikiem, z przysięgającym, jak i z takim, którzy przysięgi się boi.
A teraz coś o wierzących  . Wers 4:
...i głupota w ich sercu, dopóki żyją. A potem - do zmarłych! Bo któż stanowi wyjątek? Wszyscy żyjący mogą jeszcze mieć nadzieję - bo lepszy jest żywy pies niż lew nieżywy -
(czyli nadzieja matką głupich, inaczej ujmując)
Poniżej cytat każdego ateisty, zgadzam się z nim (wers 5):
ponieważ żyjący wiedzą, że umrą, a zmarli niczego zgoła nie wiedzą, zapłaty też więcej już żadnej nie mają, bo pamięć o nich idzie w zapomnienie.
Póżniej autor zachęca nas do używania życia na maksa  :
Nuże więc! W weselu chleb swój spożywaj i w radości pij swoje wino! ... Używaj życia z niewiastą, którąś ukochał, po wszystkie dni marnego twego życia, których ci [Bóg] użyczył pod słońcem.
Na podsumowanie cytat, że tam gdzie zdążamy, nie ma żadnej dla nas mądrości ani poznania werset 10:
Każdego dzieła, które twa ręka napotka, podejmij się według twych sił! Bo nie ma żadnej czynności ni rozumienia, ani poznania, ani mądrości w Szeolu, do którego ty zdążasz.
Potem są słowa, że wszystko co się człowiekowi przydarza zależne jest od przypadku - też się zgadzam.
W ogóle zachęcam do przeczytania tego rozdziału w całości, to mądry rozdział. 
|
So lis 04, 2006 23:33 |
|
|
|
 |
Kamyk
|
Czy nie traktujesz Biblii wybiórczo w tym momencie? Bierzesz to co Ci pasuje?
W innym miejscu Biblii pisze że "Pismo nie jest do prywatnego wyjaśniania", co w zasadzie ucina tą dyskusje
|
So lis 04, 2006 23:48 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Acha, czyli każdy może sobie prywatnie interpretować z bibli to co chce i jak chce ?
Nie wiedziałem że tak można.
|
N lis 05, 2006 0:09 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Skąd mam wiedzieć które miejsce biblii jest na priorytecie.
Załóżmy, że w jednym miejscu pisze, że nie ma nic po śmierci, a w innym, że po śmierci jest niebo. Jak mam rozróżnić, który cytat przekreśla który ?
|
N lis 05, 2006 0:10 |
|
 |
_Big_Mac_
|
Pytasz księdza, on wie lepiej 
N lis 05, 2006 0:28 |
|
|
|
 |
sysara
|
Aztec napisał(a): Skąd mam wiedzieć które miejsce biblii jest na priorytecie. Załóżmy, że w jednym miejscu pisze, że nie ma nic po śmierci, a w innym, że po śmierci jest niebo. Jak mam rozróżnić, który cytat przekreśla który ?
Chyba tylko ty próbujesz poprzekreślać jedne cytaty drugimi (a właściwie swoimi dopiskami).
|
N lis 05, 2006 0:47 |
|
 |
Asienkka
|
Widzę, że autor wątku nie skończył jeszcze 'podstawówki' a już się na studia wybiera  Dlatego na samym początku radzę zapoznać się chociażby z tym tematem: viewtopic.php?t=6153
_________________ Mądremu tłumaczyć nie trzeba, głupi i tak nie zrozumie.
|
N lis 05, 2006 0:54 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 7 ] |
|
|