ChatGPT na temat zbawienia
Autor |
Wiadomość |
HenrykK
|
Re: ChatGPT na temat zbawienia
Nie znam się na programowaniu i tego już nie zmienię. Tym bardziej nie potrafię ocenić wartości różnych programów SI. Od początku świata mamy problem z oceną wiarygodności innych ludzi. Już Adam zawiódł się na niewieście, która była stworzona ku jemu pomocy. A oboje przecież byli jeszcze święci i doskonalsi od nas. Czy ta SI nie jest czasami prezentem podsuniętym zepsutej ludzkości przez siły ciemności. Sytuacja jest w jakimś sensie podobna do tej na początku świata.
|
So sie 31, 2024 9:17 |
|
|
|
|
białogłowa
|
Siły ciemności, jeśli zechcą, potrafią do zwiedzenia człowieka wykorzystać nawet Pismo św., diabeł jest świetnym teologiem. Dlatego trzeba wszystko badać, a co szlachetne zachowywać. Nie działać w razie wątpliwości, można powiedzieć, że tu jest trochę jak ze zbieraniem grzybów, jeśli masz co do jakiegoś wątpliwości, to lepiej go odrzucić.
_________________ Tylko Bogu chwała
|
So sie 31, 2024 12:03 |
|
|
Jerzy_67
|
białogłowa napisał(a): Siły ciemności, jeśli zechcą, potrafią do zwiedzenia człowieka wykorzystać nawet Pismo św., diabeł jest świetnym teologiem. Świetna myśl! Na pustkowiu, gdy szatan kusił Pana Jezusa, to potrafił zacytować Pismo święte; potrafił, bo go znał... Ale Jezus też znał Pismo - to samo Pismo! - i umiał tę pokusę odeprzeć innym cytatem z Pisma... białogłowa napisał(a): Dlatego trzeba wszystko badać, a co szlachetne zachowywać. Nie działać w razie wątpliwości, można powiedzieć, że tu jest trochę jak ze zbieraniem grzybów, jeśli masz co do jakiegoś wątpliwości, to lepiej go odrzucić. Dobre porównanie i cenna nauka... Ja używam ChatGPT bo nie mam wątpliwości, ale jeśli ktoś je ma - to nie zachęcam, nie nalegam: rób, to co ja... A kto ma wątpliwości, to niech sprawdza, czy są uzasadnione, bo... strach ma wielkie oczy!
_________________ "Nie daj się zwyciężyć złu, ale zło dobrem zwyciężaj" (Rz 12,21). Gdy ROZUMIESZ, że DOBRO jest CENNIEJSZE od zła — to WYBIERAJĄC DOBRO, zwyciężasz zło… +++ "Tak, wkrótce przyjdę. Amen, przyjdź, Panie Jezu!" (Ap 22,20).
|
So sie 31, 2024 13:31 |
|
|
|
|
mareta
|
Jerzy_67 napisał(a):
Ja używam ChatGPT bo nie mam wątpliwości, ale jeśli ktoś je ma - to nie zachęcam, nie nalegam: rób, to co ja... A kto ma wątpliwości, to niech sprawdza, czy są uzasadnione, bo... strach ma wielkie oczy! Nie uważąm, żeby było to odpowiednie narzędzie.
|
Pt wrz 06, 2024 13:02 |
|
|
Jerzy_67
|
mareta napisał(a): Jerzy_67 napisał(a):
Ja używam ChatGPT bo nie mam wątpliwości, ale jeśli ktoś je ma - to nie zachęcam, nie nalegam: rób, to co ja... A kto ma wątpliwości, to niech sprawdza, czy są uzasadnione, bo... strach ma wielkie oczy! Nie uważąm, żeby było to odpowiednie narzędzie. Zdanie "ładne", ale bez uzasadnienia nie ma większej wartości...
_________________ "Nie daj się zwyciężyć złu, ale zło dobrem zwyciężaj" (Rz 12,21). Gdy ROZUMIESZ, że DOBRO jest CENNIEJSZE od zła — to WYBIERAJĄC DOBRO, zwyciężasz zło… +++ "Tak, wkrótce przyjdę. Amen, przyjdź, Panie Jezu!" (Ap 22,20).
|
Pt wrz 06, 2024 15:44 |
|
|
|
|
|