Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn kwi 28, 2025 19:27

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 94 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
 Zło 
Autor Wiadomość

Post Re: Zło
Wybaczmy po chrześcijańsku Atimeresowi nieuchronne jak to u wierzącego dosłownie - frustracje. Wiara bywa efektem deficytów głębszej refleksji. W miarę ich uzupełniania, w efekcie usłyszanych argumentów i własnych początków racjonalizowania rzeczywistości - przychodzi nieuchronne zwątpienie. Wraz z nim - frustracja.
Wybaczmy.

Pn kwi 14, 2025 7:10

Amen.

Pn kwi 14, 2025 7:19

andej napisał(a):
Moim skromnym zdaniem celem Boga nie jest sielanka na ziemi, ale zbawienie. A na zbawienie trzeba starać się zasłużyć. Dlatego wolna wolo, rozum i kreatywność.
Zło, które się dzieje, jest wynikiem wolnego wyboru. Np. Atimeresa nikt nie zmusza do obrony jego wiary, do szacunku dla Boga, do permanentnej obrony przed atakami na wierzących i samego Boga.
Podobnie Witolda nikt nie zmusza do opluwania wszystkich, którzy maja inne zdanie niż on. Nikt nie zmusza do oczerniania Boga i pomawiania Go o niecne czyny.
Jeden na swój sposób dąży do nieba, drugi na swój sposób dąży do piekła. Wolny wybór, wolna wola. Wolna prawo do decydowania o sobie.

Możesz Andej wskazać, gdzie kogoś "oplułem" ? Po polskiemu "opluć" = obrzucić błotem = fałszywie oskarżyć. Zgłaszanie kontrargumentów bywa , owszem, w pislamskim pojęciu opluwaniem. My tu chyba dyskutujemy wśród myślących, przyzwoitych ludzi, więc nie ma powodu zniżać się do kanałów i ścieków pislamskiej przewrotności.
Osobiście nie brak mi rzetelnych, przemyślanych argumentów. Nie muszę zniżać się do konfabulacji, oszczerstw i kłamstwa.
Więc może byś wskazał, gdzie i kogo "oplułem". Natychmiast przeproszę.

Pn kwi 14, 2025 7:35

Witold33 napisał(a):
Możesz Andej wskazać, gdzie kogoś "oplułem" ? Po polskiemu "opluć" = obrzucić błotem = fałszywie oskarżyć. Zgłaszanie kontrargumentów bywa , owszem, w pislamskim pojęciu opluwaniem. My tu chyba dyskutujemy wśród myślących, przyzwoitych ludzi, więc nie ma powodu zniżać się do kanałów i ścieków pislamskiej przewrotności.
Osobiście nie brak mi rzetelnych, przemyślanych argumentów. Nie muszę zniżać się do konfabulacji, oszczerstw i kłamstwa. Więc może byś wskazał, gdzie i kogo "oplułem". Natychmiast przeproszę.
No więc przeproś i to pilnie! Właśnie podkreśliłem dwa fragmenty w Twojej wypowiedzi, gdzie bardzo, przewrotnie i po chamsku opluwasz! Czy one są tym "rzetelnym i przemyślanym argumentowaniem"?
Człowieku, chwyć się za głowę i rozpaczaj nad sobą!

Pn kwi 14, 2025 8:20

Witold33 napisał(a):
Wybaczmy po chrześcijańsku Atimeresowi nieuchronne jak to u wierzącego dosłownie - frustracje. Wiara bywa efektem deficytów głębszej refleksji. W miarę ich uzupełniania, w efekcie usłyszanych argumentów i własnych początków racjonalizowania rzeczywistości - przychodzi nieuchronne zwątpienie. Wraz z nim - frustracja.Wybaczmy.
Dziekuję za tę bratnią/diablą (niepotrzebne skreślić) wspaniałomyślność i przebaczenie.
Nie wiem, z jakiego środowiska ona pochodzi? Kiedyś takie kojarzyły się ze środowiskiem Jerzego Urbana; obecnie raczej z ośmiogwiazdkowym środowiskiem ;), (a już niedawno myślałem, że nie jest tak źle!)

Pn kwi 14, 2025 8:29

Atimeres napisał(a):
[...] a już niedawno myślałem, że nie jest tak źle! [...]
Nic takiego się nie stało, nie rozpaczaj. To, że myślenie nie jest Twoją mocną stroną jest faktem, ale możesz mieć jakieś inne mocne strony, np rozmiar stopy mieszczący się w standardach. Głowa do góry.

Pn kwi 14, 2025 9:00

george45 napisał(a):
Atimeres napisał(a):
[...] a już niedawno myślałem, że nie jest tak źle! [...]
Nic takiego się nie stało, nie rozpaczaj. To, że myślenie nie jest Twoją mocną stroną jest faktem, ale możesz mieć jakieś inne mocne strony, np rozmiar stopy mieszczący się w standardach. Głowa do góry.
To, że usilnie starasz się drugich poniżać (zobacz swoje wypowiedzi), czy nie jest to objawem jakiegoś kompleksu niższości?
Wiosna idzie! Popatrz na początki zieleni, weselsze słońce i już nie tak smutne jak przedtem obłoki
(o Wielkanocy już nie wspomnę, by znów nie zezłościć).

Pn kwi 14, 2025 11:05

Złościsz się sam i poniżasz się sam. Jak ja mogę cię poniżać czy denerwować? To wszystko jest w tobie, nerwy, złość, nienawiść... To ty te stany uruchamiasz. Powoduje to brak świadomości i uważności. Może się żle wyraziłem, tą uważność i świadomość również masz, tylko nie potrafisz jej odnaleźć. Nie to że nie szukasz, szukasz i to może w pocie czoła, ale szukasz nie tam gdzie jest ukryta. Szukasz na zewnątrz siebie, a tam znajdziesz tylko zgiełk, hałas, harmider. Poszukaj jej w sobie, a gdy znajdziesz, będziesz się zachwycał nie tylko jedną nocą, czy kilkoma tygodniami kwitnącej wiosny. Będziesz zachwycony jesienną pluchą, letnia posuchą jak i zimową ślizgawicą czy śnieżycą.
Nie znajdziesz tego w swej Księdze, tam jest mówiąc twoim językiem "bozio", Bóg jest w tobie.

Pn kwi 14, 2025 11:44

george45 napisał(a):
Złościsz się sam i poniżasz się sam. Jak ja mogę cię poniżać czy denerwować? To wszystko jest w tobie, nerwy, złość, nienawiść... To ty te stany uruchamiasz. Powoduje to brak świadomości i uważności. Może się żle wyraziłem, tą uważność i świadomość również masz, tylko nie potrafisz jej odnaleźć. Nie to że nie szukasz, szukasz i to może w pocie czoła, ale szukasz nie tam gdzie jest ukryta. Szukasz na zewnątrz siebie, a tam znajdziesz tylko zgiełk, hałas, harmider. Poszukaj jej w sobie, a gdy znajdziesz, będziesz się zachwycał nie tylko jedną nocą, czy kilkoma tygodniami kwitnącej wiosny. Będziesz zachwycony jesienną pluchą, letnia posuchą jak i zimową ślizgawicą czy śnieżycą.
Nie znajdziesz tego w swej Księdze, tam jest mówiąc twoim językiem "bozio", Bóg jest w tobie.
Kojarzenie rzeczywistości obiektywnej i zewnętrznej ze swoim "ja" może być początkiem psychozy...

Pn kwi 14, 2025 13:07

Tak, tworzenie "bozia" na podstawie przekazów dziadów, kapłanów, treści zawartych w Księgach, chyba nie tylko może nim być, ale i jest obecnie. Popatrz na tych klęczących, całujących, błagających, wyrzeźbione fizycznie jak i w umyśle kukiełki, o spełnienie swych próśb. Czym różnią się ich "obiektywna rzeczywistość", od "obiektywnej rzeczywistości" tych wierzących przed wiekami pogan? Chyba tylko kształtem figurek.

Śr kwi 16, 2025 7:17

george45 napisał(a):
Tak, tworzenie "bozia" na podstawie przekazów dziadów, kapłanów, treści zawartych w Księgach, chyba nie tylko może nim być, ale i jest obecnie. Popatrz na tych klęczących, całujących, błagających, wyrzeźbione fizycznie jak i w umyśle kukiełki, o spełnienie swych próśb. Czym różnią się ich "obiektywna rzeczywistość", od "obiektywnej rzeczywistości" tych wierzących przed wiekami pogan? Chyba tylko kształtem figurek.
Może i na Ciebie kiedyś spadnie ta "choroba", że zaczniesz rozumieć, iż poza rzeczywistością materialną jest i duchowa, z którą na co dzień obcujemy. I będziesz, jak Augustyn z Hippony, dziwił się, zarazem żałując: "O Piękności tak dawna a [dla mnie] tak nowa; jakże późno poznałem Cię, jakże późno umiłowałem!"

Śr kwi 16, 2025 8:43

Duchowość była od zawsze. Już praczłowiek kłaniał się górom. Grzmotom. W dżungli/kniei domyślał się czegoś wielkiego i groźnego. Czego imienia/nazwy bał się wymówić. Toć to elementarz antropologii. Nic wzniosłego, najzwyklejsza reakcja organizmu. Tzw. gen Boga.

Cz kwi 17, 2025 14:50

Witold33 napisał(a):
Duchowość była od zawsze. Już praczłowiek kłaniał się górom. Grzmotom. W dżungli/kniei domyślał się czegoś wielkiego i groźnego. Czego imienia/nazwy bał się wymówić. Toć to elementarz antropologii. Nic wzniosłego, najzwyklejsza reakcja organizmu. Tzw. gen Boga.
Antropologia i etnologia nie znają takich bóstw. Są one raczej symbolami innych, kosmicznych mocy, np.:
piorunów (góry i grzmoty),
duchów (dżungla, knieja).
Genem Boga uznałbym raczej rozum w głowie. Jest on cechą Homo sapiens, którego pierwszym okazem jest chromosomalny Y-Adam z około 275,000 lat temu. Ten rozum umożliwił człowiekowi przyjąć ideę i nawiązanie kontaktu z jakimś bóstwem czy osobowym Bogiem.

Pt kwi 18, 2025 13:13

Piękna zaiste fantasmagoria. Jak się nie da racjonalnie, można sobie wyobrazić osobowego Boga. I jeszcze nawet nawiązanie z Nim kontaktu. Chciałaby dusza do raju, piękna wizja. Piękne chciejstwo. I oceany pychy.

Pt kwi 18, 2025 13:41

Witold33 napisał(a):
Piękna zaiste fantasmagoria. Jak się nie da racjonalnie, można sobie wyobrazić osobowego Boga. I jeszcze nawet nawiązanie z Nim kontaktu. Chciałaby dusza do raju, piękna wizja. Piękne chciejstwo. I oceany pychy.
Co spowodowało, że tak sobie kpisz z Boga? Zawinił Ci, że dał Ci istnienie? Nie lubisz swojego istnienia?

Pt kwi 18, 2025 18:18
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 94 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona