|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 7 ] |
|
Co z ludźmi którzy bardzo chcą uwierzyć, ale po prostu nie
Autor |
Wiadomość |
MarlenaTelep90
|
 Co z ludźmi którzy bardzo chcą uwierzyć, ale po prostu nie
Byłam ateistką przez spory okres czasu, a teraz próbuję to zmienić.
|
Pn sie 11, 2025 17:59 |
|
|
|
 |
Idący
|
 Re: Co z ludźmi którzy bardzo chcą uwierzyć, ale po prostu n
I co robisz w tym względzie? Jakie kroki? Przeczytaj Cud ojca Malachiasza pióra Bruce Marshall'a oraz Krąg biblijny Romana Brandstaettera. Jeśli zrozumiesz, a pisane są łatwym językiem, to ci to pomoże w drodze. Równolegle możesz przeczytać Mt 25.31-46 i Mk 12.29-33 i postępować zgodnie z tymże. To będzie wyznaniem wiary.
_________________ Wierzący chrześcijanin, w szczególności katolik to ktoś, kto codziennie i permanentnie stara się być coraz lepszym.
|
Pn sie 11, 2025 18:46 |
|
 |
tehoodor
|
MarlenaTelep90 napisał(a): Byłam ateistką przez spory okres czasu, a teraz próbuję to zmienić. Ateizm nie jest wyborem, lecz naturalnym wnioskiem wynikającym z braku przekonujących dowodów lub argumentów na istnienie Boga. Co właściwie próbujesz zmienić w tym twoim ateizmie?
|
Wt sie 12, 2025 20:50 |
|
|
|
 |
Witold33
|
Istnienie Boga , w sensie Siły Wyższej, Stworzyciela, Pomysłodawcy i Realizatora to jedno. A prawdziwość nauk Kościoła to coś całkiem osobnego.
|
Śr sie 13, 2025 7:27 |
|
 |
Idący
|
tehoodor napisał(a): Ateizm nie jest wyborem, lecz ... ... lecz wiarą w nieistnienie Boga. Teza nieudowadnialna.
_________________ Wierzący chrześcijanin, w szczególności katolik to ktoś, kto codziennie i permanentnie stara się być coraz lepszym.
|
Śr sie 13, 2025 8:22 |
|
|
|
 |
tehoodor
|
Idący napisał(a): tehoodor napisał(a): Ateizm nie jest wyborem, lecz ... ... lecz wiarą w nieistnienie Boga. Teza nieudowadnialna. Jeżeli nie wierzysz w istnienie jednorożców, to czy znaczy to, że wierzysz że ich nie ma, czy może po prostu nie masz wystarczających dowodów ani powodów, by wierzyć w jednorożce?
|
Śr sie 13, 2025 23:10 |
|
 |
Idący
|
Słuszna uwaga. Rzeczywiście, wierzę, że ich nie ma. Natomiast jest wiele rzeczy, w których istnienie wierze, pomimo tego, że nie mam wystarczających dowodów, ani powodów, by wierzyć w ich istnienie. Na przykład w istnienie czarnych dziur, mgławicy Andromedy, czy temperatury jądra Ziemi. Istnienie tychże, jest mi zupełnie obojętne. Czarnej dziury nigdy nie widziałem, ani się jej nie dotknąłem. Temperatury wnętrza Ziemi nie mierzyłem i nie wierzę, że ktokolwiek zmierzył. A to czy Andromeda, czy UFO, czy złudzenie optyczne też nie zbadałem. I nie ma to dla mnie żadnego znaczenia. W żaden sposób nie wpływa to na moje życie, na moje motywacje itd. W obu przypadkach jest to wiara. Wiara w czyjś przekaz. Zaufanie do kogoś.
|
Cz sie 14, 2025 6:21 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 7 ] |
|
|