Dlaczego Bog nie dal nam pewnosci swego istnienia?
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
ha ha ha ha teraz to żeś mnie prawie do łez ze śmiechu doprowadził...
To pikuś,że całe życie zajmuje się zwierzętami,i nie sprowadza sie to do posiadania zwierzaczka -maskotki w domu...Prawdopodobnie nigdy nawet sobie nie uświadomisz,jak bardzo jesteś w błędzie...Ale cóż,ja juz ci na to nic nie poradzę...
|
Śr gru 31, 2008 21:51 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
oczywiście moje słowa były zwrócone do Innego punktu widzenia.Całkiem na temat w tym przypadku jest twój nick. 
|
Śr gru 31, 2008 21:53 |
|
 |
Vacarius
|
 Re: Dlaczego Bog nie dal nam pewnosci swego istnienia?
gazda napisał(a): No własnie dlaczego Bog nie zostawił nam 100% pewnosci swego istnienia? Na przyład gwiazdy mogłyby sie ukladac w napis; I AM WHAT I AM Albo w grocie zmartwychstania Bog mogłby zawiesic ogolno kosmiczne prawo grawitacji i kazdy kto by tam wkroczyl by lewitował? Jedyna odpowiedz jest - taki nahalny dowod istnienia Boga zniszczyłby ludzką wolna wolę. Teraz masz wolna wolę: To be or not to be Wierzyc albo nie wierzyć TA wolnosc to podstawa naszego człowieczenstwa. Widocznie Bog nie chciał mieć niewolnikow.
A może nie chciał mieć wyznawców.
Bo nie każdy lubi kiedy ktoś przed nim pokłony bije. Dla niektórych taka sytuacja byłaby krępująca.
|
Cz sty 01, 2009 10:29 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Po to żebyśmy uwierzyli
|
Cz sty 01, 2009 17:03 |
|
 |
Inny_punkt_widzenia
|
owieczka_in_black napisał(a): stanowczo się nie zgadzam, z moich obserwacji wynika, ze dziecko juz po 1,5 roku wie dokładnie, ze osoba w lustrze to ono, tak samo rozpoznaje siebie i inne, znane mu osoby na zdjeciach. Dobrze niech ci będzie , ale człowiek przed 1,5 roku życia tego nie wie . Mi nie chodziło o dokładny wiek , lecz oto że nie wszyscy ludzie są samoświadomi .
|
Cz sty 01, 2009 17:22 |
|
|
|
 |
gusss
|
Odrazu podkreslam, ze wiek jest umowny i stanowi srednia co oznacza ze u niektorych dzieci swiadomosc rozwija sie szybciej a u niektorych wolniej ale okolo 3-8 miesiaca dziecko smieje sie do lustra zachowuje sie towarzysko- nie to niejest samoswiadomosc. 8-12 miesiac dziecko ma juz swidomosc walsnych cech zaczyna rozpoznawac przyczepione do niego przedmioty 12-15 miesiac dziecko lokalizuje innych w przestrzeni rowniez za pomocalusterka olo 15 miesiaca dziecko rozpoznaje czerwona kropke tzn rozpoznaje cechy twarzy mozna powiedziec ze zaczyna rozwijac sie samoswiadomosc... ktora utrwala sie okolo 2 roku zycia:)
|
N sty 18, 2009 13:31 |
|
 |
gusss
|
przykro mi ale kotki pieski nie maja samoswiadomosci co zostalo potwierdzone licznymi badaniami empirycznymi. samoswiadomosc czyli poczucia tożsamości, tożsamości osobistej i społecznej samowiedzy (tworzenie i przekształcanie koncepcji siebie); samooceny (poczucie własnej wartości, samoakceptacja). także wasze kotki moga byc bardzo madrymi stworzonkami ale nie maja poczucia wlasnej tozsamosci nie odczuwaja tez wstydu itp...
|
N sty 18, 2009 13:37 |
|
 |
Witold
|
Gusss sam fakt, że MY mamy samoświadomość świadczy o tym, że inne gatunki też mogą ją mieć. Tym bardziej, że zdaje się np. szympansy ją najprawdopodobniej mają.
To typowo religijny egocentryzm (choć na szczęście nie podzielany przez wszystkich), stawia człowieka ponad całą naturą i wymyśla, jacy to ludzie wyjątkowi: świadomość, moralność, bla, bla bla... nie, wcale tacy wyjątkowi nie jesteśmy. Tylko trochę inteligentniejsi...
|
N sty 18, 2009 13:44 |
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
Szympans Santiago, malpa z ZOO w Furuvik, zbiera kamienie "na kupe" w jednym celu:
kiedy zostaje zdenerwowany obrzuca nimi turystow.
Smieje sie i klepie po kolanach gdy wygra zawody w przeciaganie liny ze swoim opiekunem.
To chyba wiecej niz instynkt.
|
N sty 18, 2009 15:59 |
|
 |
gusss
|
Witold napisał(a): Gusss sam fakt, że MY mamy samoświadomość świadczy o tym, że inne gatunki też mogą ją mieć. Tym bardziej, że zdaje się np. szympansy ją najprawdopodobniej mają. szympansy, sloniki, delfinki u tych zwierzatek stwierdzono samoswiadomosc... i to nie egocentryzm a badania naukowe. zwierzeta oczywiscie odczuwaja emocje zdenerwowanie radosc strach ale to nie znaczy ze maja samowswiadomosc a zucanie kamieniami przez malpke moze byc latwo wytlumaczone procesem warunkowania:)
|
N sty 18, 2009 21:54 |
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
Cytuj: a zucanie kamieniami przez malpke moze byc latwo wytlumaczone procesem warunkowania:)
Tego to ja pewny nie jestem. Jesli malpa uklada sobie kupe kamieni na zapas, to mozna przypuszczac, ze planuje i to nie instynktownie (jak np. stado wilkow dzielace sie na "oddzialy" w czasie polowania). Prawde powiedziec to sam nie wiem co o tym myslec.
|
Pn sty 19, 2009 7:26 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jak dla mnie sprawa jest bardzo prosta.Zwierzęta są zdolne,a wręcz jest to u nich na porządku dziennym,że kochają i są innym(zwierzętom albo ludziom) oddane ,są też skłonne do wielkich poświęceń(znane przykłady słoni ,koni itd).
Nie potrzebuje naukowych ani filozoficznych dowodów,aby stwierdzić,że tam gdzie jest miłość,tam jest inteligencja,a co za tym idzie,i samoświadomość.Jeszcze zapewne wiele o zwierzętach nie wiemy.
Ponadto uważam,że nie ma powodu,dla którego zwierzęta nie miałyby miec duszy.Jest ona zapewne inna niż nasza,ale jest.Jezus niczego na temat nieistnienia duszy u zwierząt nie powiedział.
Także jeśli jest miłość,to jakże Bóg mógłby pozwolić,by ona przepadła?Jakże mógłby pozwolić odejść w niebyt istocie która kocha?Nie ma takiej możliwości,bo Bóg jest miłością.
Moge więc pokusic sie o założenie,ze istota zdolna do kochania ma dusze,a coz tego wynika,jest najprawdopodobniej istotą samoświadomą. 
|
Pn sty 19, 2009 8:04 |
|
 |
gusss
|
trzeba w tym miejscu podkreslic jedono samoswiadomość to nie INTELIGENCJA i niemozna tego laczyc.dural przez proces warunkowania nie chdzilo mi oinstynktowne zachowanie ale o to ze malpka mogle sie nauczyc ze takie zachowanie jak zucanie kamieniami moze doprowadzic do porzadanych dla niej rezultatow. w mozgu palleossakow wytworzyly sie emocje tak samo jak świadomośc zabawy (co nie wytrworzylo sie w mózgu gadzim) dlatego malpki i inne zwierzeta potrafia sie bawic kochac czy reaguja na podniesiony glos strachem i wiedza kiedy zrobily cos zle
|
Pn sty 19, 2009 23:12 |
|
 |
gusss
|
jednak zadne z tych zachowan nie swiadczy o samoswiadomosci gdyz nie wchodza w sklad samoświadomości
|
Pn sty 19, 2009 23:14 |
|
|
|