Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 06, 2025 15:20

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 310 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 17, 18, 19, 20, 21
 Być może wszechświat nie miał początku . 
Autor Wiadomość

(...) Zwykły Model Strunowy (...)

Chodziło mi o Model Standardowy.

Śr mar 18, 2009 15:46
Myślę, że istnienie świata jest związane jakoś z tajemnicą życia, dotąd nikt nie rozwiązał zagadki tworzenia się powstawania atomów tworzenia się cząteczek, dzielenia się komórek z których powstają dokładnie takie same. Ale przecież to empiryczne fakty, dlaczego człowiek nie potrafi jeszcze tego rozwikłać. Tą zagadkę poczęści opisuje wiersz który już cytowałem w innym wątku.

Richard P. Feynman
Na przykład, stoję samotnie nad brzegiem morza i zaczynam myśleć:

Oto pędzące fale
góry cząsteczek
każda niedorzecznie zajęta sobą
oddalone o tryliony od siebie
lecz razem tworzą białą pianę.

Przez całe wieki
nim pierwsze oczy przejrzały
rok za rokiem
z hukiem wali w brzeg, jak teraz.
Dla kogo, dlaczego?
Na martwej planecie
bez życia, które mogłaby bawić.

Nigdy nie spoczywa
rozsadzana energią
straszliwie smagana słońcem
wylana w przestrzeń.
Dzięki maleńkiej kropli huczy całe morze.

Głęboko, pod wodą
wszystkie cząsteczki powtarzają
zachowanie innych
dopóki nie utworzą się nowe, bardziej złożone.
Tworzą inne, takie same
i zaczyna się nowy taniec.

Rosną i stają się bardziej złożone
żywe istoty
masy atomów
DNA, białka
tańczące w jeszcze bardziej zawiłym układzie.

Z kolebki
na suchy ląd
oto on
stoi:
atomy obdarzone świadomością,
materia obdarzona ciekawością.

Stoi nad brzegiem morza,
zdumiewa się zdumieniem: to ja
wszechświat atomów
atom we wszechświecie.

N maja 10, 2009 2:24
I jeszcze mały komentarz Feynmana:„(…)Na przykład w artykule naukowym można znaleźć taką informację: „Zawartość radioaktywnego fosforu w mózgu szczura spada o połowę w okresie dwóch tygodni”. Co to ma oznaczać?
Chodzi o to, że fosfor obecny w mózgu szczura - a także w moim i waszym - nie jest tym samym fosforem, co dwa tygodnie temu. To znaczy, że atomy w mózgu zastępowane są nowymi: stare, które kiedyś tam były, odeszły.
Więc, czym jest ten nasz umysł: co to za atomy obdarzone świadomością? Ziemniakami z zeszłego tygodnia! Pamiętają teraz, co działo się w moim umyśle rok temu - w umyśle, który już dawno został zastąpiony nowym umysłem. Czyli coś, co nazywam swoją osobowością, jest tylko pewnym układem lub tańcem - właśnie o tym mówi odkrycie czasu wymiany atomów w mózgu na nowe. Przychodzą do mózgu, tańczą, potem wychodzą - lecz nowe atomy zawsze tańczą ten sam taniec, pamiętając, co tańczyły wczorajsze atomy.(…)

N maja 10, 2009 2:36

Świetny wiersz ,a co do ziemniaków to teoretycznie są nowym budulcem starej konfiguracji naszej pamięci, dlatego pamiętamy to co było rok temu, choć nośnik pamięci w postaci ziemniaków sprzed tygodnia, jest nowszy.
Jednak tak do końca nie wiemy co jest tym nośnikiem i fascynujące jest to ,że zbiór atomów zastanawia się sam nad sobą i potrafi świadomie czynić zło lub dobro.

N maja 10, 2009 19:42

"Athmosfer"
Świetny wiersz ,a co do ziemniaków to teoretycznie są nowym budulcem starej konfiguracji naszej pamięci, dlatego pamiętamy to co było rok temu, choć nośnik pamięci w postaci ziemniaków sprzed tygodnia, jest nowszy.
Jednak tak do końca nie wiemy co jest tym nośnikiem i fascynujące jest to ,że zbiór atomów zastanawia się sam nad sobą i potrafi świadomie czynić zło lub dobro.

Nośnikiem pamięci jest mózg. Jego budowa rzeczywiście jest fascynująca :)

N maja 10, 2009 19:57

To zdanie typu: nośnikiem mózgu jest szyja. :)

N maja 10, 2009 20:07

To zdanie typu: nośnikiem mózgu jest szyja. :)

Niezupełnie. Materia pasuje o wiele ładniej. Nośnikiem materii jest przestrzeń - uprzedzając pytanie, a przestrzeń nie ma nośnika :)

N maja 10, 2009 20:10

Niezupełnie. Materia pasuje o wiele ładniej. Nośnikiem materii jest przestrzeń - uprzedzając pytanie, a przestrzeń nie ma nośnika :)

Skąd pewność że przestrzeń nie ma nośnika ? Przecież przestrzeń powstała w WW i wcześniej jej nie było. A jeśli jej nie było to znaczy, że zaistaniała gdzieś lub w czymś.

N maja 10, 2009 20:23

Epikuros napisał(a):

Skąd pewność że przestrzeń nie ma nośnika ? Przecież przestrzeń powstała w WW i wcześniej jej nie było. A jeśli jej nie było to znaczy, że zaistaniała gdzieś lub w czymś.

Nie wiem czy przed WW była czy nie. Nie wiem czy nie ma nośnika, jednak jak narazie nic na to nie wskazuje

N maja 10, 2009 20:35
zbanowany na stałe

Jedynym 'nośnikiem' przestrzeni , tak samo jak zresztą i czasu jest nasza percepcja.

Wt maja 12, 2009 7:28
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 310 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 17, 18, 19, 20, 21