Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 03, 2025 9:40

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
 "To nie Bóg stworzył świat". Profesor o Biblii 
Autor Wiadomość
No i sprawdziliśmy. Wyszło że Pani Profesor, zna się na hebrajskim lepiej niż sami Hebrajczycy :-D :lol:

Śr paź 14, 2009 22:28

Post Re: "To nie Bóg stworzył świat". Profesor o Biblii
ZywotBriana napisał(a):
Więcej na stronach "The Daily Telegraph": http://www.telegraph.co.uk/news/newstop ... demic.html

Art po naszemu jest tez tu: http://wiadomosci.onet.pl/2058242,12,bog_nie_jest_stworca__biblia_byla_zle_tlumaczona,item.html lub tu http://groups.google.pl/group/rodzima-wiara-slowian/t/b0c5b0e5addd122e?hl=pl...

Cz paź 15, 2009 12:22

Jak już było mówione - żeby to cokolwiek zmieniło, najpierw musiałoby.. cokolwiek zmieniać ;) Na temat wypowiedział się na fronda.pl ks.Chrostowski: Sugestia pani van Wolde świadczyłaby o tym, że ponad 2 tysiące lat żydzi objaśniając Pismo święte, nie wiedzieli co robią. Przez tyle lat trzeba było na nią czekać i ona jedna to odkryła. Można jej jedynie przekazać wyrazy współczucia. Nowość tej hipotezy jest tak zaskakująca, jak Nobel dla Obamy.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Cz paź 15, 2009 12:24

Jak już było mówione - żeby to cokolwiek zmieniło, najpierw musiałoby.. cokolwiek zmieniać ;) Na temat wypowiedział się na fronda.pl ks.Chrostowski: Sugestia pani van Wolde świadczyłaby o tym, że ponad 2 tysiące lat żydzi objaśniając Pismo święte, nie wiedzieli co robią. Przez tyle lat trzeba było na nią czekać i ona jedna to odkryła. Można jej jedynie przekazać wyrazy współczucia. Nowość tej hipotezy jest tak zaskakująca, jak Nobel dla Obamy.

A moze objasniali tak jak im bylo wygodniej?

Cz paź 15, 2009 12:25

Taaa, jasne, a teraz my ( zwłaszcza niewierzący ) będziemy objaśniać tak, jak nam jest wygodniej :D

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Cz paź 15, 2009 12:29

Taaa, jasne, a teraz my ( zwłaszcza niewierzący ) będziemy objaśniać tak, jak nam jest wygodniej :D

Przeczytales art. z zapodanych przeze mnie linkow?...

Cz paź 15, 2009 12:36

Artykuł jest kuriozalny od samego początku, dlatego właśnie, że osoba mieniąca się "profesorem" sprzedaje jako wielkie odkrycie coś, co jest wiadome od dosłownie wieków. Powoływanie się na niego jako na coś, co w jakimkolwiek sensie jest istotne teraz dla czegokolwiek, jest dowodem na całkowitą ignorancję powołującego się.

Cz paź 15, 2009 12:39

Reguly, pytasz co to zmienia. W przypadku wierzacych niewiele - gdyby nawet zastępy aniołów i archaniołów grzmiały z niebios że Boga nie ma, nie zrobiłoby to na wierzących większego wrażenia (inna sprawa, że wtedy trza byłoby uznać istnienie aniołów i archaniołów, a więc i Wszechmogącego - ot taki mały paradoks :) ).

W przypadku niewierzących zmienia to również niewiele. Ja myślę sobie, że każdy a) zdolny do samodzielnego myślenia człowiek, który ma b) bardziej niż pobieżną wiedzę z zakresu nauk ścisłych, ale również społecznych c) potrafi tą wiedzę i samodzielne myślenie skonfrontować z Biblią, naukami Kościoła i jego historią, wie doskonale, że żaden Bóg nie istnieje. I nie potrzebuje się spierać z wierzącymi o jakiekolwiek za, lub przeciw dowody. Dla niego jest ich więcej, niż bakterii na czubku szpilki (bo ile tam zmieści się aniołów, tego nie wiem :) ).

Cz paź 15, 2009 13:12

Ja myślę sobie, że każdy

A ja sobie myślę że nie każdy, co więcej, myślę sobie tak, że większość ludzi niewierzących ma spore kłopoty z samodzielnym myśleniem, bardzo podstawową wiedzę w zakresie nauk ścisłych i społecznych, i kompletnie zerową w zakresie Biblii, teologii, oraz historii i nauki Kościoła ;)

Cz paź 15, 2009 13:22
Reguly - wchodzisz na forum, nie korzystasz z wyszukiwarki, na dodatek dokładnie pod istniejącym już tematem zakładasz drugi identyczny, prosisz o zamknięcie, wchodzisz do tego tematu, który się już ciągnie od trzech stron, nie czytasz wypowiedzi i zadajesz te same pytania...

Jak zdefiniujesz twoje zachowanie? Spokojnie... wchodzisz rozglądasz się, przede wszystkim czytasz co już o tym napisano, aby nie dublować wypowiedzi czyli spamować.

A teraz zwróć uwagę na mój post na poprzedniej stronie i możesz się do tego odnieść.

Myślę że to wszystko tobie wyjaśni.

Cz paź 15, 2009 16:26

Jakaś licha Pani profesor, co nawet wujek google o niej nie słyszał wyskakuje ze swoją rewelacyjną interpretacją hebrajskiego tekstu i...

no właśnie nie wiem co

gdy przeczytałem artykuł na onecie nie sądziłem, że klamka zapadnie i bedzie się tutaj o tym dyskutować...

ale mam dobrą nowinę dla was: chcecie dowalić katolom? Już nie musicie czytać na temat antropologii, filozofii, teologii, historii czy nawet nauk ścisłych - wystarczy onanizować się wypocinami jakiejś bliżej nieokreślonej babki.

Cz paź 15, 2009 16:59

Cz paź 15, 2009 22:02
http://goscniedzielny.wiara.pl/index.ph ... 8052&katg=

Może jeszcze dla uzupełnienia:

Cytuj:
Bóg przetwórca
Prof. Ellen van Wolde z Holandii odkryła, że Bóg nie stworzył nieba i ziemi, bo one już istniały. Uznała, że dotąd źle tłumaczono Księgę Rodzaju z języka hebrajskiego. Ma teraz nadzieję, że jej „odkrycie” rozpocznie ciekawą debatę. E tam, ciekawą. Psychiatrzy nie nad takimi przypadkami debatowali.

Oraz:

Cytuj:
Profesorskie bzdury o Biblii
Fakty i opinie - Szymon Babuchowski

fot. Józef WolnyHolandia. „Bóg nie jest Stwórcą, Biblia była źle tłumaczona” – taką opinię prof. Ellen van Wolde z Uniwersytetu Radbouda w Nijmegen zacytowały największe portale informacyjne w Polsce.
Żaden nie poddał jednak krytycznej refleksji tego głosu rzekomo „uznanej naukowiec i specjalistki od Starego Testamentu”, której nazwisko pojawia się w internecie niemal wyłącznie w kontekście owego „odkrycia”. Według niej, hebrajskie słowo bara, użyte na początku Księgi Rodzaju, nie znaczy „stworzyć”, ale „przestrzennie rozdzielić”. Prof. van Wolde jest przekonana, że tradycyjne wyobrażenie Boga jako Stwórcy jest teraz nie do utrzymania.

Ks. prof. Waldemar Chrostowski, kierownik Katedry Egzegezy Starego Testamentu UKSW i przewodniczący Stowarzyszenia Biblistów Polskich, komentując sprawę na portalu Fronda.pl, nie zostawił suchej nitki na tych rewelacjach: – Sugestia pani van Wolde świadczyłaby o tym, że ponad 2 tysiące lat żydzi, objaśniając Pismo Święte, nie wiedzieli, co robią. Nowość tej hipotezy jest tak zaskakująca, jak Nobel dla Obamy.

Z tego co zaobserwowałem to odkrycie tej Pani nie tylko śmieszy katolików, ale i ateistów, dlatego proponuję zakończyć dyskusję, chyba że jeszcze ktoś będzie miał wątpliwości.

Wt paź 20, 2009 12:16

powinna dostać igNoble'a w teologii. To lepiej by trafiło na joemonster niż do prasy...

Wt paź 20, 2009 21:49
zbanowany na stałe

A miliardy setki wcześniejszych pokoleń, źle tłumaczyło Boga? Pewnością jest że Bóg przez proroków, nie okłamałby swojego Kościoła. Jedynie szatan. Jeżeli badania pani Van Wolde tak sądzą, to z pewnością jest to język nie zgodny z Pismem. Godzą w całą Biblię, gdzie wielokrotnie prorocy i apostołowie wskazują ,że Bóg stworzył wszystko widzialne i niewidzialne.

Śr paź 21, 2009 1:48
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3