Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 03, 2025 20:32

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 Biblia a Fakty porosze o przyklady?? 
Autor Wiadomość

no niestety myslalemze moze ktos mnie przekona ale to chyba niemozliwe. Biblia tak naprawde jest sciagnieta z roznych wierzen i mitow chodzi o wazniejsze wydarzenia jest tam troche historii jednakze brak w niej chronologi a jedyny news ktorego nie bylo w innych wiarach to niebo i pieklo ( ktore powstalo najprawdopodobniej od doliny gehenny)

Do czego mamy Cie przekonać? Nie zauważyłeś że wręcz przeciwnie, ludzie Ci tu chcą coś wyjaśnić, a nie na siłe wepchnąć twierdzenia niektórych?

Zdajesz się być jednym z tych, którzy przychodzą tu z określonym dośc płytkim spjrzeniem, rzucą wątpliwość i od tej chwili każdy ma się rpodukować i wyjaśniać, takie nastawienie na konfrontacje. A niestety nie każdy ma chęć powalczyć z Tobą. Tak naprawde najlepiej gdyby wypowiedzieli się ci kt,órzy są za tą naukowością, cokolwiek to znaczy, bo odpowiedzi na moje pytanie nie otrzymałem od Ciebie.

Pn lis 16, 2009 13:36

Mniejsza już z tym, że jest to nieprawda - z dogmatami nie ma co walczyć.

Podasz jakieś argumenty, czy mam to przyjąć "na wiarę"?

Johnny99 napisał(a):
Powiedzmy że tak było. I co ? Co w związku z tym ?

Hmmm... pomyślmy. Że Biblia mija się z prawdą? Że nie wytrzymała próby czasu? Że trzeba zasłaniać się alegoriami, żeby usprawiedliwić ewidentne błędy wynikające ze zwykłej niewiedzy? Że nie było żadnego boskiego natchnienia, tylko zbiór legend i opowiadań?

Pn lis 16, 2009 21:27

Johnny99 napisał(a):
Mniejsza już z tym, że jest to nieprawda - z dogmatami nie ma co walczyć.

Podasz jakieś argumenty, czy mam to przyjąć "na wiarę"?

Były podane przeze mnie. Czytałeś?

Pn lis 16, 2009 21:51
Zobacz profil WWW

Jest to w nieprawda. Np. stworzenie świata, o którym piszesz, było od początku interpretowane przez ludzi Kościoła zarówno dosłownie jak i niedosłownie. Jedni interpretowali tak, inni tak. Za nieliteralnym rozumieniem opowiadali się np.:
- św. Augustyn (urodzony w 354 roku)
- Orygenes (urodzony w 185 roku)
- Klemens Aleksandryjski (urodzony w 150 roku) i inni uczeni szkoły aleksandryjskiej.

Ale co jest nieprawdą? To że ponad piętnaście wieków temu znalazło się paru ludzi, którzy mieli nieco odmienne zdanie na ten temat nie znaczy, że Kościół nagle zaczął powszechnie akceptować inną niż dosłowną interpretację opisu stworzenia świata. Gdyby tak było, to czy Kopernik (ur. 1473) i Darwin (ur. 1809) czekaliby po kilkanaście lat z ujawnieniem swoich teorii w strachu przed reakcją duchowieństwa? Czy Galileusz (ur. 1564) byłby skazany za herezję (zrehabilitowany 350 lat po śmierci), a dzieło Kopernika pozostawałoby w indeksie ksiąg zakazanych niemalże do połowy XIX wieku? Nie wiem, co wnieśli do dziedzictwa ludzkości wymienieni przez ciebie panowie, ale wygląda na to, że niewiele (przynajmniej w kwestii poznania prawdy o otaczającym nas świecie).

Pn lis 16, 2009 22:39

Były podane przeze mnie. Czytałeś?

Czytałem. Polemika z merytorycznymi argumentami zabiera jednak nieco więcej czasu ;-)

Pn lis 16, 2009 22:42

Że Biblia mija się z prawdą? Że nie wytrzymała próby czasu? Że trzeba zasłaniać się alegoriami, żeby usprawiedliwić ewidentne błędy wynikające ze zwykłej niewiedzy? Że nie było żadnego boskiego natchnienia, tylko zbiór legend i opowiadań?

Ojej, to okropne ;)

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Wt lis 17, 2009 12:11
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2