Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 03, 2025 23:02

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 Książki traktujące o teologii 
Autor Wiadomość
Post Re: Książki traktujące o teologii
Teologia to dla mnie dziedzina Pisma Świętego
Polecam więc:

Metodologia Nowego Testamentu (ks. Jan Flis, o Hugolin Langkammer, bp. Jan Szlaga, ks Antoni Tronina - redakcja o. Hugolin Langkammer)

Egzegeza Starego Testamentu - Wprowadzenie do metod egzegetycznych Jakub Sławik (ChAT)

Pismo duszą teologii - Joseph A. Fitzmyer

Hermeneutyka Teologiczna - Werner G. Jeanrond

Wt cze 01, 2010 18:53
Sebastian88 napisał(a):
Nie polecam Orygenesa, też pisał heretycko, choć nie wszystkie dzieła, trudno jest odróżnić co jest dobre, a co złe.

Ja myślę, że warto jednak czytać Orygenesa, bo to, że pewne rzeczy, o których pisał uznano po czasie za niezgodne z doktryną (m.in. preegzystencja dusz, apokatastaza), wynikało z faktu, że doktryna ta była dopiero na etapie formowania się. Mimo to, jego wpływ na rodzącą się chrześcijańską teologię jest niezaprzeczalny. Orygenes zasłużenie zasługuje na miano jednego z najwybitniejszych teologów w dziejach Kościoła.

Benedykt XVI poświęcił mu swoją katechezę z cyklu o Ojcach Kościoła, którą kończy słowami: "Zachęcam was (..) do przyjęcia sercem nauczania tego wielkiego mistrza w wierze."

Całość: http://www.tezeusz.pl/cms/tz/index.php?id=4772

Wt cze 01, 2010 20:32

Właśnie ucze się na jutrzejszy egzamin z dogmatyki, przerabiam traktat o stworzeniu z tomu 6 podręcznika "Dogmatyka" wydawnicstwa "Biblioteka WIĘZI" jest to kilkutomowe dzieło polskich teologów, bardzo przyjemnie się to czyta, jest ładnie wydane. Jak jesteś z Warszawy to na Miodowej jest księgarnia w której można to dostać. Jeśli szukasz kompletnego studium na temat prawd wiary, to myślę, że te grube lektury mogą znacznie poszerzyć Twoje horyzonty. Czytanie ojców kościoła i św. Tomasza z Akwinu jest bardzo pożyteczne, ale pod warunkiem, że korzystamy z odpowiedniego komentarza pozwalającego się w tym wszystkim połapać. Ponadto specjaliści twierdzą że najlepiej czytać je w językach oryginalnych, bo tłumaczenia polskie często utykają( chociaż osobiście uważam że nie ma to aż tak wielkiego znaczenia, jeśli dostaniemy do ręki dobry komentarz do tekstu)

Polecam też książeczki ojca Jacka Salija OP, w prosty i syntetyczny sposób odpowiada na szereg pytań związanych z wiarą katolicką, jeżeli jednak szukasz czegoś bardziej naukowego, to dobrą pomocą będzie wyżej wspomniany kilkutomowy podręcznik.

No i oczywiście warto studiować dokumenty Soboru Watykańskiego II(jak dla mnie piękne), oraz encykliki. Z zakresu dogmatyki najważniejsze są 3:

Dives in misericordia( O Bogu Ojcu)
Redemptor hominis (o Chrystusie)
Dominum et Vivificantem(o Duchu Świętym)

N cze 06, 2010 15:14
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2