Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 06, 2025 13:01

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5
 Dlaczego bywamy głupi? 
Autor Wiadomość

Czyli chcesz powiedzieć, że nie ma związku odwrotnej proporcji pomiędzy poziomem wykształcenie i poziomem religijności w społeczeństwie?

Niekoniecznie, ale jeśli masz jakieś dane to podaj.
Chociaż z drugiej strony Jezus objawił swoją tajemnicę prostaczkom podczas gdy uczeni temu zaprzeczali.
Ale jest mi to obojętne ,mam wykształcenie wyższe i rozumiem zagadnienia naukowe .

Pt wrz 05, 2008 19:22
Przeczytajcie sobie jakich perfidnych, i podstępnych metod używają chrześcijańscy misjonarze, do nawracania właśnie prostych wieśniaków w indiach:
(po polsku - krótkie, naprawdę warto przeczytać !!)
http://www.eioba.pl/a86203/metody_i_tri ... cijanskich
Oryginał:
http://www.christianaggression.org/tact ... eption.php

Więc powiedzcie sami. Gdyby Was ludzi trochę bardziej wykształconych misjonarze tak nawracali, to czy było by uwierzyli byście im ?
Zapewne nie !

Dlatego tutaj używa się lepszych metod :-)

Pt wrz 05, 2008 19:52

Trochę to niesprawiedliwe Aztec :? Ja bym tego nie wiązał z chrześcijaństwem.
Nie mówiąc o tym, że tłumacz tego tekstu też jest "niewykształconym wieśniakiem" - figura pokryta woskiem też tonie, nie tonie figura zrobiona z wosku.

Pt wrz 05, 2008 20:13

Post Re: Dlaczego bywamy głupi?
R6 napisał(a):
Czy człowiek z wolną wolą może chcieć być głupi?
Problem jest źle postawiony. Żaden człowiek nie chce być głupi. Ale czasami jest. Postępowanie głupie (czyli sprzeczne z zasadami postępowania racjonalnego) jest ściśle związane z posiadaniem świadomości, a co za tym idzie wolnej woli. Zwierzęta posiadają jedynie inteligencję, a w związku z tym nie mogą postępować głupio.
Przykład:
Pies może wpaść na ulicy pod samochód, ale nie jest to dowód na głupotę psa a jedynie na brak zrozumienia przez jego mniejszą od naszej inteligencję reguł rządzących ruchem ulicznym.
Człowiek również może wpaść pod samochód, i tu mamy do czynienia z postępowaniem głupim. Człowiek zna reguły rządzące ruchem ulicznym, postępuje jednak czasami wbrew pewnym zasadom ze względu np. na prywatny zysk: będę szybciej, jak nie będę czekał na zielone albo ale będzie jazda, jak trochę namieszam, kumplom gały na wierzch wyjdą!

So lip 24, 2010 23:10
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5