Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 03, 2025 2:42

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 105 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7
 " Chrześcijaństwo to religia wywodząca się z judaizmu.." 
Autor Wiadomość

Post Re: " Chrześcijaństwo to religia wywodząca się z judaizmu.."
Gundam zastanawia mnie dlaczego tak próbujesz usilnie dociekać racji i wprowadzasz niepokój na to forum.
Tak jak sam powiedziałeś każdy będzie sądzony według własnej wiedzy. Wiele osób być może nie będzie mogło dostrzec tego w Piśmie Świętym tego czego Ty tam znajdujesz. Jezus uczy każdego z nas indywidualnie i każdego prowadzi z osobna. Co do dnia ostatecznego tylko sam Bóg wie kiedy to nastąpi. Moim skromnym zdaniem robienie zamieszania na tak dużym forum mija się z celem, bo co chcesz tym osiągnąć ? poróżnić nas, byśmy sami zaczęli wątpić w naszą wiarę ? Wybacz , że piszę to w tak dosadny sposób lecz nie mogłem się powstrzymać i trochę zabolało mnie to , że wątku o NLP piszesz iż jest to zło a sam niejednokrotnie pokazujesz iż jesteś w tym biegły :( Przepraszam również jeśli odbierzesz to jako atak na swoją osobę.
Nie to mialem na celu.

So mar 13, 2010 3:21

Drogi kolego, smuci mnie jeśli uważasz, jakobym usiłował 'wprowadzać niepokój' na tym forum. To co nazywasz 'niepokojem na forum' to raczej reakcja niektórych forumowiczów na wypowiedzi w duchu prawdy, akurat mojego autorstwa. Gdy widzę ludzi wypowiadających się w duchu błędu, bądź ordynarnego kłamstwa, uważam, że powinienem ich z niego wyprowadzić. Nie wyobrażam sobie, by dawanie przyzwolenia na kłamstwo i praktykowanie wobec niego biernej postawy, było tym, czego Jezus od nas oczekuje. Mam alergie na kłamstwo. A z NLP to, drogi kolego, nie przesadzaj, nie jestem biegły, ale miałem z tym styczność - w praktyce. Nie kryje i nie kryłem tego, co chyba jasno wynikało z moich wypowiedzi w wątku na ten temat. Trudno pozbyć się starych nawyków, ale nie powiesz chyba, że dopuszczam się 'manipulacji' ? Jezus osądzi nas według naszej wiedzy, tak uważam i podtrzymuje, problem zaczyna się wtedy, gdy 'nasza wiedza' ma niewiele wspólnego z prawdą i bardziej oddala nas od Jezusa, niż zbliża.

Niech Jezus Chrystus będzie z Wami wszystkimi.

So mar 13, 2010 15:07
Zobacz profil WWW

Gundam Freedom napisał(a):
Gdy widzę ludzi wypowiadających się w duchu błędu, bądź ordynarnego kłamstwa, uważam, że powinienem ich z niego wyprowadzić

Najpierw byś musiał sam z niego wypełznąć.

P.S. Kiedy poznamy niepodważalne dowody na fałszywość teorii ewolucji?
Albo na jakąkolwiek inną twoją tezę?

So mar 13, 2010 15:20

Drogi Witoldzie, czyżbyś stęsknił się za moimi 'interwencjami' w dziale Wiara a nauka? Ja bardzo się stęskniłem za Wami, wracam już wkrótce!

Niech Jezus Chrystus będzie z Wami wszystkimi, zwłaszcza w dziale 'Wiara a nauka'.

So mar 13, 2010 15:39
Zobacz profil WWW

I jak zwykle nic...

So mar 13, 2010 15:59

Przepraszam, że Cię zasmucam Bracie, na prawdę chodziło mi bardziej o to byśmy nie wychodzili przed Jezusa i wyprowadzanie braci z błędu pozostawili Jemu samemu bowiem to on jest Prawdą i do każdego dociera w odpowiedni sposób. Myślę iż Bracia z forum otwierają się na działanie Boga Żywego który przenika całe nasze jestestwo i który wie jak nas, do siebie zbliżyć w sposób delikatny i spokojny. Oczywiście to jest tylko moje zdanie i więcej nie będę poruszał tego wątku bo każdy z nas jest wolnym człowiekiem i myślę , że każdy ma prawo do decydowania za siebie. Tyle ode mnie.

"Ducha nie gaście, proroctwa nie lekceważcie! Wszystko badajcie, a co szlachetne - zachowujcie! Unikajcie wszystkiego, co ma choćby pozór zła."

Pozdrawiam serdecznie. Z Bogiem , Adonai

So mar 13, 2010 17:11

Drogi kolego kamdul, zaiste dobry post. Widać, że prawdę powiedziałeś w temacie o NLP, że miałeś z tym styczność. Zdaję sobie sprawę, że wśród niektórych Chrześcijan przyjęto za tradycję tytułowanie się 'Bracie', tak jak się do mnie zwracasz, ale ja niestety nie znam Cię, a na podstawie kilku Twoich wypowiedzi, ciężko mi wyrobić sobie zdanie na Twój temat i odwdzięczyć się tym samym, Twoje słowa nie świadczą za Ciebie. Ja wypowiadam się na forum z otwartą przyłbicą, nazywam pewne zjawiska po imieniu, daję świadectwo. Jesteśmy braćmi w Chrystusie, jeśli obaj wypełniamy jego wolę, Jezus we własnej osobie nauczał, kto jest jego bratem. Zgodnie z Ewangelią wg. Św. Mateusza, rozdział 12, w wersach 49-50, czytamy:

"I wyciągnąwszy rękę ku uczniom swoim, rzekł:
Oto matka moja i bracia moi! Albowiem ktokolwiek czyni wolę Ojca mojego, który jest w niebie, ten jest moim bratem i siostrą, i matką"

Tak więc, gdybym znał Cię lepiej, a Ty mnie, moglibyśmy wzajemnie stwierdzić, czy jesteśmy braćmi w Chrystusie, czy też niekoniecznie. Co do tego, w jaki sposób Jezus Chrystus nas do siebie zbliża, cóż - nie twierdzę, że Król nie zbliża niektórych do siebie 'w sposób delikatny i spokojny'. Ale nie tak było w moim przypadku - mnie zbliżył do siebie poprzez ból, cierpienie, mocne doświadczenia i przerażające spotkania z rzeczywistością. Ja się Jezusa Chrystusa przeraźliwie boję. I tylko Jego.

Co do "gaszenia Ducha" - jeśli masz mi ten czyn do zarzucenia, to powiedz gdzie, tylko konkretnie, być może masz rację i będę zmuszony odpowiedzieć za to przed Bogiem.

Nie pozdrowię Cie również na imię 'Adonai' - za bardzo mi pachnie Yesodem, tak więc:

Niech Jezus Chrystus będzie z Wami wszystkimi!

So mar 13, 2010 20:43
Zobacz profil WWW

Witajcie Bracia!

Kod:
Ale nie tak było w moim przypadku - mnie zbliżył do siebie poprzez ból, cierpienie, mocne doświadczenia i przerażające spotkania z rzeczywistością. Ja się Jezusa Chrystusa przeraźliwie boję. I tylko Jego.
Otóż o to dokładnie mi chodzi. Ciekawe jak mogło by się to skończyć gdyby tym kimś był ktoś inny niż on sam.

Poraz kolejny piszę o tym , że nie mam zamiaru Cię oceniać i mówić o tym czy mówisz dobrze czy źle. Twoja sprawa, ja bardzo Cie przepraszam jesli w którym kolwiek chodź momęcie tak to zabrzmiało. Po drugie brak mi nawet wiedzy, na te tematy by podać konkretne argumenty za czy przeciw. Chętnie przeczytam, jeśli będziesz miał ochotę się z nami podzielić czymś wiecej.
Hmm co do mojego nlp to poddał bym je w wątpliwość. Wiecej robi to u mnie chaosu niż wprowadza spokoju i ładu.

Każdy człowiek jest dla mnie bratem. Jesteśmy bowiem z tej samej gliny :)

Pozdrawiam
Z Bogiem !

So mar 13, 2010 22:39

Gundam Freedom napisał(a):
Ble, ble, ble..

No i co z tymi dowodami na oczywista fałszywosć teorii ewolucji?

Że o podziemnych naddźwiekowcach nie wspomnę :D

Cytuj:
Nie wyobrażam sobie, by dawanie przyzwolenia na kłamstwo i praktykowanie wobec niego biernej postawy, było tym, czego Jezus od nas oczekuje.

Tym samym gundam przyznał się , że jego Bogiem nie jest bynajmniej Jezus, tylko właśnie mistrz kłamstwa.

Spośród wszystkich wypowiedzi Gundama na tym forum nie było chyba ani jednej, kóra by kłamstwem nie była. :-(

Jest inaczej - Blog człowieka leniwego

N mar 14, 2010 13:40

Witajcie

Gundam co do
Kod:
" Co do "gaszenia Ducha" - jeśli masz mi ten czyn do zarzucenia, to powiedz gdzie, tylko konkretnie, być może masz rację i będę zmuszony odpowiedzieć za to przed Bogiem.

Jest to skierowane bardziej do innych niż do Ciebie :) troszkę nie jasno to napisałem , wybacz. Poczytałem Twoje posty i muszę przyznać, że wiele prawdy jest w tym co mówisz. Jesli możesz rozjaśnić temat odnośnie " Adonai" bardzo bym Cię o to prosił bo nie bardzo wiem o co chodzi:) hehe

Pozdrawiam, Z Bogiem Bracia !

Wt mar 16, 2010 1:07
zbanowany na stałe

Witold napisał(a):
Jeśli to mają być wrogowie tacy jak ty i Gundam to nie ma sprawy. Zresztą żadne moje komentarze nie ośmieszą Gundama bardziej, niż robią to jego własne wypowiedzi.

Zapewne wielu z nas nie jest nastawionych wrogo do ludzi, którzy im urągają. Jak np Ty to robisz w stosunku do Gundama. Gorsze że poprzez wyśmiewanie Prawdy jaką głosi Gundam stawiasz się w opozycji wobec nie jego, lecz kogoś o wiele ważniejszego! W sumie na Świecie można nie mieć ani jednego wroga. Ale najgorsze jest kiedy w Niebie jest chociaż taki jeden Jedyny ,któremu przekazano władzę nad Sądem Bożym. Tego Pomazańca za wroga nie życzę nikomu, także Ci Witoldzie.

Pt mar 26, 2010 21:59

maraskin napisał(a):
Gorsze że poprzez wyśmiewanie Prawdy jaką głosi Gundam stawiasz się w opozycji wobec nie jego, lecz kogoś o wiele ważniejszego!

Gundam nie głosi ani jednego słowa "prawdy" więc nie ma o czym gadać.

Pt mar 26, 2010 23:09

Witold napisał(a):
maraskin napisał(a):
Gorsze że poprzez wyśmiewanie Prawdy jaką głosi Gundam stawiasz się w opozycji wobec nie jego, lecz kogoś o wiele ważniejszego!

Gundam nie głosi ani jednego słowa "prawdy" więc nie ma o czym gadać.

Gundam głosi swoje poglądy a nie popiera ich dowodami a Witold chce różnymi sposobami skłonić go aby napisał jakieś dowody na poparcie swoich poglądów.
Gundam jak piszesz to popieraj swoje poglądy dowodami bo do tej pory to tylko Twoje poglądy nie poparte faktami.

Jeśli chodzi o wiarę to moim zdaniem jest to wymysł człowieka i manipulacja ludzi.
Twierdze tak bo:
- wcześniej bardzo wierzyłem, teraz już jestem sceptyczny nie wierze, powiem szczerze nie zauważyłem radnej różnicy w moim życiu,
- wcześniej było wielu Bogów teraz jest 1 w trzech osobach co się stało z reszta?? zabił ich czy co??
- dowody naukowe oglądałem ostatnio program o biblii Stary Testament były przedstawione zjawiska opisane w Starym Testamencie i porównanie z faktami które miały miejsce około 1000 lat pne. np wyprowadzenie ludu wybranego przez Mojżesza który prowadził przez pustynie później powstał Izrael. Co ciekawe i co mnie bardzo zaskoczyło lud wybrany to byli niewolnicy uciekający z upadającego mocarstwa którzy odcięli się całkowicie od swoich oprawców wiarą , kultura i zachowaniem. Mniej więcej tak wytłumaczyli powstanie wiary.

Czy ktoś mógłby się odnieść do tych informacji?? Tylko proszę jakieś konkrety a nie poglądy.
bo ile ludzi tyle poglądów

pozdrawiam

Pn lut 14, 2011 12:10

judaizm tez sie nie wziął z próżni!
poczytajcie sobie. najpierw było u nich troszkę inaczej niż jest teraz, a potem ktoś trafił gdzieś do niewoli i zrobiło się bardzo podobnie jak u zaratusztran i jak teraz. potem jezus. potem machomet sie nasłuchał i przyśniło mu się ze on tez jest prorokiem, z tym że "bóg mu wyśnił" ze on to juz ten ostatni. a potem to juz poleciało...
synkretyzmy, odłamy i tak aż do dziś. z tym że teraz głównie w usa...

Wt lut 15, 2011 4:10
czasowo zablokowany

pihu napisał(a):
judaizm tez sie nie wziął z próżni!
poczytajcie sobie. najpierw było u nich troszkę inaczej niż jest teraz, a potem ktoś trafił gdzieś do niewoli i zrobiło się bardzo podobnie jak u zaratusztran i jak teraz. potem jezus. potem machomet sie nasłuchał i przyśniło mu się ze on tez jest prorokiem, z tym że "bóg mu wyśnił" ze on to juz ten ostatni. a potem to juz poleciało...
synkretyzmy, odłamy i tak aż do dziś. z tym że teraz głównie w usa...

Słusznie zauważyłeś- jeśli ktoś uznaje bzdurę o wywodliwości chrześcijaństwa z judaizmu to dalszym bzdurom nie będzie końca! :) Obecnu judaizm rabiniczny wywodzi się z judaizmu faryzejskiego- to fakt. Bo cóż to jest judaizm?...

So lut 19, 2011 21:24
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 105 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7