Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 07, 2025 2:32

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 86 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6
 Czy wiara w Boga ma sens 
Autor Wiadomość

Post Re: Czy wiara w Boga ma sens
Twój komentarz Rutus jest tak "głęboki" , jak Twoje utopijne marzenia o weryfikacji :-) "mitologii "- czyli mojej wiary.

So sie 25, 2012 19:05

Czyli przyznaje Pan, że Pana mitologia jest "wiatrem podszyta" i jej zweryfikowanie jest równie łatwe, jak mitologii celtyckiej, germańskiej czy staroegipskiej?

So sie 25, 2012 19:10

Moja wiara jest niezwykle prostą , ale radykalną.
Twoja postawa nie mieści się w niej , gdyż wyznajesz mitologię, po której ślad zaginie.

So sie 25, 2012 19:20

lne napisał(a):
gdyż wyznajesz mitologię
No to już jest bezczelność! Co ja robię? Wyznaję?
Miesza Pan pojęcia z niewiedzy czy z premedytacją? Jest Pan nieukiem czy oszustem? Poproszę o sprecyzowanie, gdyż dalsze analizy będą oparte o Pańskie wyjaśnienie.

So sie 25, 2012 19:27

Wreszcie Cię poruszyło :-)
Tak , jak myślałem : mocno rozbudowane ego.
Moje nazywanie Twoich poglądów MITOLOGIĄ jest równouprawnione wobec Twojego nazywania MOJEJ WIARY KATOLICKIEJ w TRÓJCĘ ŚWIĘTĄ- MITOLOGIĄ.

Odwołaj swoją terminologię, a ja odwołam własną.

So sie 25, 2012 19:44
Żeby uznać jakieś poglądy za mitologię muszą one spełnić warunki definicji.
Jak mówisz, że wierzysz w istnienie Jezusa, to nie jest to mitologia, gdyż są źródła możliwe do zweryfikowania, które wskazują że taka postać istniała. Jeżeli wierzysz w boskie przymioty Jezusa- jest już to mitologia, gdyż w żaden sposób nie można tego sprawdzić niż na wiarę.
Rzeczywistość nie jest mitologią. Aby normalnie dyskutować, trzeba się trzymać definicji.
Jak już to możesz zarzucać @Rutusowi scjentyzm.

So sie 25, 2012 20:06

Scjentyzm to bałwochwalstwo.
Jezus jest realny. Jego Boskość jest realna.
Dowody boskości.
Wiara moja , jest formą poznania , która wcale nie rywalizuje z magisterium nauki , lecz je pogłębia. Nie chodzi o mnie , lecz o dary Ducha Świętego.
Osobistych doświadczeń nie podam.

Ostatnio edytowano So sie 25, 2012 20:54 przez lne, łącznie edytowano 1 raz

So sie 25, 2012 20:39
Lurker napisał(a):
Jakiego bałwana czczą scjentyści?

Wygląda na to, że słownik języka polskiego jest przyjacielem człowieka w dyskusjach wszelakich ;) :
bałwochwalstwo
  • 1. «cześć oddawana bożkom pogańskim»
  • 2. «bezkrytyczne uwielbienie kogoś lub czegoś»

Czy bezkrytyczne uwielbienie Boga, jest bałwochwalstwem jak wynika z definicji?? :co:

So sie 25, 2012 20:59

Jeśli Bogiem nie jest Trójjedyny Bóg , to jest to bałwochwalstwo.
Słownik może być mylnym drogowskazem - wszystko zależy od tego , kto i w jakiej intencji układa definicje.

So sie 25, 2012 21:08

Val napisał(a):
Czy bezkrytyczne uwielbienie Boga, jest bałwochwalstwem jak wynika z definicji??

Być może, np. patriarchowie nie podchodzili do Bożych zamysłów bezkrytycznie, zdarzało im się wręcz odwodzić od nich Najwyższego.

Orkiestra!

So sie 25, 2012 21:30

lne napisał(a):
Wreszcie Cię poruszyło
Wielka mi sztuka, zdenerwować dyskutanta, to wszystko, co Pan potrafi? Na tym Pańskie umiejętności współżycia społecznego się kończą? Kiepsko.

lne napisał(a):
Tak , jak myślałem : mocno rozbudowane ego.
Proszę stłumić narcyzm, uspokoić się, dać dojść do głosu płatom przedczołowym i zająć się stroną merytoryczną dyskusji. Zadałem masę pytań i nie otrzymałem ani jednej odpowiedzi. Pan prowadzi "monolog w tłumie" a nie dyskusję.

lne napisał(a):
Moje nazywanie Twoich poglądów MITOLOGIĄ jest równouprawnione wobec Twojego nazywania MOJEJ WIARY KATOLICKIEJ w TRÓJCĘ ŚWIĘTĄ- MITOLOGIĄ.
Co to za denny warunek? Ja wskazałem na literalną zgodność treści podań i mitów hebrajskich ze słownikową definicją hasła "mitologia". Poproszę o sensowne ustosunkowanie się do tej wypowiedzi a nie "świętuszenie".
A Horus, Śiwa albo Zeus to nie świętość? Skąd ta pewność, że to właśnie Pan nie zbłądził i nie uprawia systematycznego bałwochwalstwa?
Czytał Pan Homera? Bogowie greccy wiele razy (nawet kilkadziesiąt razy!) mówią o swoim istnieniu i potwierdzają, że jest to prawda, więc musi być to prawda. To Pańska logika.

lne napisał(a):
Odwołaj swoją terminologię, a ja odwołam własną.
Niezła technika. Groźby nic nie dały, przyszła pora na negocjacje. Co będzie następne? Przekupstwo?

P.S. Obniżam wartość Pana "wiary" do 1 mln PLN, czy teraz kwota jest odpowiednia do zjawiska? Przypominam, że oferta zakładu testującego "przenoszenie gór" jest nadal aktualna - oczywiście ograniczymy się do piórka, przesuwanie góry może grozić trzęsieniem ziemi, a tego nie chcemy. Jak tam odwaga u naszego zastrachanego króliczka? Będzie rosła czy malała?

N sie 26, 2012 7:49
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 86 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6