Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 03, 2025 20:33

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 120 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona
 Czy jesteśmy sami? 
Autor Wiadomość
Post Czy jesteśmy sami?
Czy KRK uznaje możliwość istnienia cywilizacji pozaziemskich?

Oczywiście nie w sensie UFO latającego nad USA, lecz czy dopuszcza możliwość istnienia miliardy lat świetlnych od nas inteligentnych form życia?

So paź 18, 2008 0:25

Kościół jako taki chyba suię w tej kwestii nie wypowiada, tzw. na soborze, czy na spotkaniu biskupów tych tematów się nie porusza. Natomiast słyszy się czasem wypowiedzi ludzi związanych z Kościołem,zarazem naukowców którzy nie widzą problemu w istnieniu życia poza ziemią, a wręcz na tą kwestie rozciągają zbawcze działanie Boga, wszakże istoty pozaiemskie też są bożymi dziećmi. Ale na tą chwile UFO nie jest centrum zainteresowania Kościoła, dopóki nie okaże się to czymś potwierdzonym i pewnym, choć nikt się negatywnie nie wypowiada, ani neguje tego.

So paź 18, 2008 0:59
Ale na tą chwile UFO nie jest centrum zainteresowania Kościoła

a ja tam mysle że jest.

czyzby czegos wypatrywali?
http://pl.wikipedia.org/wiki/VATT
:lol:

So paź 18, 2008 6:55

Tylko, że moim zdaniem istnienie kosmitów kłuciłobysię z chrześcijańtwem...

...i nadejdzie dzień, kiedy powróci Jedyny. I znów rozlegnie się dźwięk Sarenetha...

So paź 18, 2008 9:44

Samego pytania nie rozumiem. Co tu ma KrK do " uznawania " ? Kosmici albo istnieją, albo nie.

So paź 18, 2008 10:52
Nie sam fakt uznawania istnienia mnie interesuje, lecz uznanie możliwosci istnienia.

So paź 18, 2008 10:56

Tych kilku ludzi Kościoła, którzy się w tym temacie wypowiadali, uznało możliwość takiego istnienia - bo niby z jakiej racji ją wykluczać.

So paź 18, 2008 11:04

Tych kilku ludzi Kościoła, którzy się w tym temacie wypowiadali, uznało możliwość takiego istnienia - bo niby z jakiej racji ją wykluczać.

Czy oni też są dziećmi Bożymi? Czy też zostali stworzeni "na obraz i podobieństwo" czy Jezus umarł także za nich a może mieli własnych Jezusów?
Ja tu widze wiele potencjalnych problemów dla teologów...

So paź 18, 2008 11:55
No skierowałeś wreszcie rozmowę na tory których oczekiwałem po napisaniu tematu :)

Poprostu zastanówmy się jeżeli kiedyś nawiążemy kontakt z inną cywilizacją jak KRK zgryzie ten orzech :)

So paź 18, 2008 12:08

20 Cze 2008 rozumiem że to żart, chyba że już Galileusz wypatrywał kosmitów na niebie :D

quote]Tylko, że moim zdaniem istnienie kosmitów kłuciłobysię z chrześcijańtwem...[/quote]
Dlaczego?

Cytuj:
Poprostu zastanówmy się jeżeli kiedyś nawiążemy kontakt z inną cywilizacją jak KRK zgryzie ten orzech

Tylko po co? Po co się zastawiać nad czymś co jeszcze nie funkcjonuje jako pewnik. Kościół naprawde ma ważniejsze rzeczy na głowie aby ustosunkowywac się do tego co może kiedyś będzie. Mówiąc szczerze nie rozumiem sensu tego tematu. Mamy tutaj teraz roztrząsać co na to teologia? A co to byłby pierwszy "trudny orzech do zgryzienia"? Powiem więcej, jeśli kiedyś okaże się że są inne inteligętne formy życia, to wypadałoby do nich przyjśc z przesłaniem w jedności, a skoro na ta chwile nic mądrego nie wymyślimy, to pozostaje zająć się tym co ważne tu i na przyszłość - jednością.

So paź 18, 2008 13:45
Tylko po co? Po co się zastawiać nad czymś co jeszcze nie funkcjonuje jako pewnik.

Z czystej ciekawości :)

Np jeżeli inteligentni kosmici nigdy nie słyszeliby o chrześcijaństwie o czym by to świadczyło? Że Bóg ich olał?

So paź 18, 2008 13:55
20 Cze 2008 rozumiem że to żart

nie, to nie był żart.
lustro tego teleskopu należy do luster najprecyzyjniej wykonanych w dziejach teleskopów naziemnych.
Niestety w wikipedi pominięto wszelkie koszty związane z tym projektem, a małe one nie były, oj nie były.

Do czego zmierzam, WATYKAN, KOSCIÓŁ - i taki projekt ?? :lol:
Gdyby chodziło o NASA to ok, ale "Przewodnicy duchowi" ??
bez jaj.

jak zwykle zachaczyliśmy o temat pieniędzy, wiec ci powiem wist, że te pieniądze mogły zostać spozytkowane znacznie lepiej, to raz.
druga sprawa, - ktoś z "szefostfa" ma hobby - astronomie, wiec sobie
fundnał teleskop wart setki milionów, ot co.

ale o tym sie przeciez nie mówi, bo niby po co ?

Cytuj:
Np jeżeli inteligentni kosmici nigdy nie słyszeliby o chrześcijaństwie o czym by to świadczyło? Że Bóg ich olał?

nie widze problemu, już wymysliłem rozwiązanie, jak przylecą - to sie im powie o "dobrej nowinie" wezmie jakiegoś pastora z z rabinem, poswięci ich statki i po wszystkim :lol: :lol:

So paź 18, 2008 14:50
Kościół naprawde ma ważniejsze rzeczy na głowie

własnie, takie jak projekty typu VATT, są naprawde ważne.

Nikomu nie zabraniam budowania teleskopów i wypatrywania nieba, wręcz przeciwnie, przecież na swiecie są miliony firm i instytucji
które ma ją kasy po uszy niech one sie zajmą takimi projektami, NIE Kosciół.

So paź 18, 2008 14:58

Analogicznie olał tych ludzi na Ziemi którzy jeszcze o Jezusie nie słyszeli. Zasada jak dla mnie jest ta sama, my mamy głośić.

20 cze 2008 napisał(a):
jak zwykle zachaczyliśmy o temat pieniędzy, wiec ci powiem wist, że te pieniądze mogły zostać spozytkowane znacznie lepiej, to raz.
druga sprawa, - ktoś z "szefostfa" ma hobby - astronomie, wiec sobie
fundnał teleskop wart setki milionów, ot co.

Prosze Cie... ja się w naukowych badaniach nie doszukuje spisku. Nie od dziś wiadomo że Watykan ma własne obserwatorium astronomiczne. To wyraz postępu raczej, niż czegoś złego, ale widze że co by Kościół nie zrobił, w co by się nie angażował zawsze można szukać dziury w całym.
Wolisz zabrać z tego co jest wartościowe, niż z tego co faktycznie pochłania pieniądz bez żadnych wymiernych efektów.

Ale jak zrozumiałem miał to być dowód na to że Kościół żywo interesuje się Kosmitami, bo przecież teleskopy służą tylko do szukania latających tależy, zwykłe badania przestrzeni kosmicznej i obiektów które się w niej znajdują już w rachybe nie wchodzi :D

So paź 18, 2008 14:59
nie widze problemu, już wymysliłem rozwiązanie, jak przylecą - to sie im powie o "dobrej nowinie" wezmie jakiegoś pastora z z rabinem, poswięci ich statki i po wszystkim

Wiązałoby się to z konsekwencjami:

Możliwość 1: Wyśmialiby nas swoim bulgoczącym rechotem i polecieli skad przybyli

Możliwość 2: Powiedzieliby: "Sprawdziliśmy - Boga nie ma"

Możliwość 3: Wierni Wielkiemu Latającemu Potworowi Spagretti ubiegliby chrześcijan

So paź 18, 2008 14:59
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 120 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona