Dobra wiadomosc dla wierzacych...
Autor |
Wiadomość |
Australijczyk
|
 Dobra wiadomosc dla wierzacych...
Przybywam z dobra nowina dla wierzacych - mozecie porzucic Wasza wiare w nieistniejace byty i w wydarzenia, ktore nigdy nie mialy miejsca. Skoro Bog zawarl przymierze z Abrahamem, i nastepne z jego potomkami, mowiac ze obowiazuja one jego i wszystkich jego potomkow, to znakomita wiadomoscia dla nas jest, ze nie jestesmy potomkami Izraelitow. Slowianie naleza do calkowicie innej grupy etnicznej (co najwyzej mamy z Zydami wspolnego przodka) i zadne tamto przymierze nas nie obowiazuje! Zreszta Bog mial w duzej pogardzie wszystkie ludy oprocz Izraelitow, wiec mial w pogardzie takze nas, Slowian. Zatem obudzcie sie, oczyscie umysly i wypusccie z rak rozance. Przestance straszyc swoje dzieci pieklem i szatanem, chyba ze akurat macie na mysli Kosciol Katolicki, czy religie w ogolnosci.
A, i jeszcze jedno, ale wiaze sie to z tym, co juz wyzej napisalem. Dlaczego powtarzacie bez zastanowienia "Jam jest Pan Bog twoj, ktory cie wywiodl z ziemi egipskiej, z domu niewoli"? Nikt nas Slowian z zadnego Egiptu nie wyprowadzal. Nawet niewiadomo, czy to kiedykolwiek wydarzylo sie Zydom (co mnie nawet nie obchodzi). My Slowianie kultywowalismy sobie kulture zbieracko-lowiecka w tamtych czasach, a przodkowie Zydow wymyslalo sobie swoje mity.
Jak to sie stalo, ze my jako mieszkancy tych ziem, przyjelismy obce niedorzeczne wierzenia jako wlasne?
Pozdrawiam
|
Pt cze 24, 2011 14:02 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
 Re: Dobra wiadomosc dla wierzacych...
Cytuj: Jak to sie stalo, ze my jako mieszkancy tych ziem, przyjelismy obce niedorzeczne wierzenia jako wlasne? Słyszał kolega kiedyś o czymś takim jak "chrześcijaństwo"? Cytuj: Dlaczego powtarzacie bez zastanowienia A dlaczego kolega napisał bez zastanowienia to, co napisał? Co, kolega się zastanawiał nad tym? Hmm, może my też?
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pt cze 24, 2011 14:40 |
|
 |
Australijczyk
|
A moze cos merytorycznie odpowiesz? Czy tylko na to cie stac? Prosze, odpowiedz na te pytania: 1. Czy Slowianie Zachodni sa potomkami Izraelitow? 2. Czy Slowianie (w ogolnosci nawet) zostali wyprowadzeni z Egiptu? 3. Czy, skoro Bog zawarl przymierze z Abrahamem i jego potomkami, to ono obowiazuje Slowian?
|
Pt cze 24, 2011 14:52 |
|
|
|
 |
Australijczyk
|
Johnny99 napisał(a): Cytuj: Jak to sie stalo, ze my jako mieszkancy tych ziem, przyjelismy obce niedorzeczne wierzenia jako wlasne? Słyszał kolega kiedyś o czymś takim jak "chrześcijaństwo"? Ano slyszalem o czyms takim jak "chrzescijanstwo". Znakomicie spelnia to, co napisalem wczesniej: - obce, - niedorzeczne, - przyjete jako wlasne.
|
Pt cze 24, 2011 14:54 |
|
 |
formek1
|
Australijczyk napisał(a): Jak to sie stalo, ze my jako mieszkancy tych ziem, przyjelismy obce niedorzeczne wierzenia jako wlasne?
Pozdrawiam Ponieważ kiedy Bóg odrzucił żydów powstało chrześcijaństwo. I teraz każdy może być w łasce u Boga jeśli tylko przestrzega jego przykazań. Zostało zawarte nowe przymierze nie tylko z żydami. Nie potrzeba być zatem potomkiem żydów żeby służyć Bogu.
_________________ I poznacie prawdę. A prawda was wyzwoli.
|
Pt cze 24, 2011 14:54 |
|
|
|
 |
Australijczyk
|
Ale jakie przymierze zostalo zawarte? Kto z kim je zawarl?
|
Pt cze 24, 2011 14:56 |
|
 |
formek1
|
Australijczyk napisał(a): Ale jakie przymierze zostalo zawarte? Kto z kim je zawarl? Zawarł je Jezus ze swoimi uczniami.
|
Pt cze 24, 2011 14:58 |
|
 |
Rojza Genendel
|
formek1 napisał(a): Ponieważ kiedy Bóg odrzucił żydów powstało chrześcijaństwo... Jak to, B-g odrzucił twoim zdaniem Naród Wybrany?
_________________ Jestem panteistką. "Nasze ciała są zbudowane z pyłu pochodzącego z gwiazd (...) Jesteśmy dziećmi gwiazd, a gwiazdy są naszym domem. Może właśnie dlatego zachwycamy się gwiazdami i Drogą Mleczną." (Carl Sagan)
|
Pt cze 24, 2011 15:04 |
|
 |
Australijczyk
|
Mozna prosic o tekst tekst tego przymierza? (Nie chodzi Ci o "robcie to na moja pamietke, itd" chyba...) Z jakiej grupy etnicznej wywodzili sie jego uczniowie? Czy wspomnial cos, ze zawiera przymierze takze ze Slowianami? Czy Slowianie byli obecni przy zawieraniu tego przymierza?
|
Pt cze 24, 2011 15:05 |
|
 |
formek1
|
Rojza Genendel napisał(a): formek1 napisał(a): Ponieważ kiedy Bóg odrzucił żydów powstało chrześcijaństwo... Jak to, B-g odrzucił twoim zdaniem Naród Wybrany? No tak .Nie chcieli postępować według jego przykazań zabili mus syna wiec ich odrzucił.
|
Pt cze 24, 2011 15:05 |
|
 |
formek1
|
Australijczyk napisał(a): Mozna prosic o tekst tekst tego przymierza? (Nie chodzi Ci o "robcie to na moja pamietke, itd" chyba...) Z jakiej grupy etnicznej wywodzili sie jego uczniowie? Czy wspomnial cos, ze zawiera przymierze takze ze Slowianami? Czy Slowianie byli obecni przy zawieraniu tego przymierza? Nie ma tekstu nowego przymierza . Bóg dawno już zapowiedział że zawrze nowe przymierze. (31) Oto nadchodzą dni - wyrocznia Pana - kiedy zawrę z domem Izraela i z domem judzkim nowe przymierze. (32) Nie jak przymierze, które zawarłem z ich przodkami, kiedy ująłem ich za rękę, by wyprowadzić z ziemi egipskiej. To moje przymierze złamali, mimo że byłem ich Władcą - wyrocznia Pana. (33) Lecz takie będzie przymierze, jakie zawrę z domem Izraela po tych dniach - wyrocznia Pana: Umieszczę swe prawo w głębi ich jestestwa i wypiszę na ich sercu. Będę im Bogiem, oni zaś będą Mi narodem. (34) I nie będą się musieli wzajemnie pouczać jeden mówiąc do drugiego: Poznajcie Pana! Wszyscy bowiem od najmniejszego do największego poznają Mnie - wyrocznia Pana, ponieważ odpuszczę im występki, a o grzechach ich nie będę już wspominał.
|
Pt cze 24, 2011 15:12 |
|
 |
formek1
|
Australijczyk napisał(a): Mozna prosic o tekst tekst tego przymierza? (Nie chodzi Ci o "robcie to na moja pamietke, itd" chyba...) Z jakiej grupy etnicznej wywodzili sie jego uczniowie? Czy wspomnial cos, ze zawiera przymierze takze ze Slowianami? Czy Slowianie byli obecni przy zawieraniu tego przymierza? Nie ma znaczenia skąd ktoś się wywodzi. Wtedy Piotr przemówił w dłuższym wywodzie: Przekonuję się, że Bóg naprawdę nie ma względu na osoby. (35) Ale w każdym narodzie miły jest Mu ten, kto się Go boi i postępuje sprawiedliwie.
|
Pt cze 24, 2011 15:14 |
|
 |
Johnny99
|
Australijczyk napisał(a): Z jakiej grupy etnicznej wywodzili sie jego uczniowie? Odkąd powstało chrześcijaństwo, nie ma to już znaczenia - "nie ma już Żyda ani Greka, wszyscy jesteśmy kimś jednym w Chrystusie". Cytuj: Nie potrzeba być zatem potomkiem żydów żeby służyć Bogu. Wcześniej też nie trzeba było - służący Bogu nie-żydzi byli nazywani "bojącymi się Boga" i jak najbardziej mieli prawo Mu służyć. W Świątyni Jerozolimskiej był nawet "dziedziniec pogan".
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pt cze 24, 2011 15:22 |
|
 |
Australijczyk
|
Aha, czyli nie ma tekstu przymierza, jest tylko metne proroctwo, wypowiedziane zreszta przez proroka, nie Boga. Ma duze znaczenie skad kto pochodzi. Szczegolnie, gdy przytaczasz proroctwo, w ktorym to Bog dokladnie precyzuje z kim zawrze przymierze. Mowi o domu Izraela i domu judzkim, ni marnego slowa o Slowianach.
|
Pt cze 24, 2011 15:26 |
|
 |
formek1
|
Australijczyk napisał(a): Aha, czyli nie ma tekstu przymierza, jest tylko metne proroctwo, wypowiedziane zreszta przez proroka, nie Boga. Ma duze znaczenie skad kto pochodzi. Szczegolnie, gdy przytaczasz proroctwo, w ktorym to Bog dokladnie precyzuje z kim zawrze przymierze. Mowi o domu Izraela i domu judzkim, ni marnego slowa o Slowianach. Niżej jest napisane, że każdy człowiek może być tym "Izraelitą". A Biblia dalej wyjaśnia, że chodzi o Izrael duchowy a nie cielesny.
|
Pt cze 24, 2011 15:31 |
|
|
|