Dlaczego KK przyjął WW i ewolucjonizm za prawdę?
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Dlaczego KK przyjął WW i ewolucjonizm za prawdę?
spin napisał(a): Też się nie zgadzam z wierzeniami ŚJ na ten temat ale swoją stanowczą postawą z tej sprawie zrobili też coś dobrego. Krwią się już nie szafuje, w handlu krwią wprowadzono pewien ład, nie kupuje się krwi za wszelką cenę w tym za cenę zdrowia dawców i przeprowadza się operacje SJ bez transfuzji. Mam nadzieję, że już nie odpowiesz na ten oftopowy temat krwi.  Co za bzdury i przesądy. - Krwi się nie trwoniło nigdy, bo zawsze był niedobór. - Krwi się nie pobierało i nie pobiera za cenę zdrowia dawcow. - Nie ma operacji bez transfuzji chocby krwiopochodnych. Za to wielu ŚJ umiera, gdy ubytek krwi był zbyt duży dla organizmu. Wielu operacji lekarze się nie podejmuja, bo sa obciązone zbyt dużym ryzykiem (szczególnie w USA). Dzięki ŚJ zdecydowanie szybciej rozwinęło się krwiodawstwo przed 1945, zanim sfiksowali. Tyle mają wkładu.
|
Cz kwi 14, 2016 11:01 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kozioł napisał(a): spin napisał(a): Też się nie zgadzam z wierzeniami ŚJ na ten temat ale swoją stanowczą postawą z tej sprawie zrobili też coś dobrego. Krwią się już nie szafuje, w handlu krwią wprowadzono pewien ład, nie kupuje się krwi za wszelką cenę w tym za cenę zdrowia dawców i przeprowadza się operacje SJ bez transfuzji. Mam nadzieję, że już nie odpowiesz na ten oftopowy temat krwi.  Co za bzdury i przesądy. - Krwi się nie trwoniło nigdy, bo zawsze był niedobór. - Krwi się nie pobierało i nie pobiera za cenę zdrowia dawcow. - Nie ma operacji bez transfuzji chocby krwiopochodnych. Za to wielu ŚJ umiera, gdy ubytek krwi był zbyt duży dla organizmu. Wielu operacji lekarze się nie podejmuja, bo sa obciązone zbyt dużym ryzykiem (szczególnie w USA). Dzięki ŚJ zdecydowanie szybciej rozwinęło się krwiodawstwo przed 1945, zanim sfiksowali. Tyle mają wkładu. Jadnak musiałeś odpowiedzieć. W dodatku "bes sęsu". To jest temat rzeka ale tu zupełnie oftopowy. Krew podawano z powodów "kosmetycznych", bo chory był blady. Krew ma określony termin ważności, więc podawano aby się nie zmarnowała. Nawet na pediatrii dzielono opakowania krwi na porcje, żeby się "nie zmarnowała". Krew to wielki biznes międzynarodowy i pobierano ją od dawców o wiele za często i za dużo np. w Indiach za kasę wykorzystując biedę. To są fakty. Powyżej dałem wypowiedź prof. Religi to posłuchaj. Wykonywał operacje na otwartym sercu bez transfuzji krwi. Przed planowanym zabiegiem można zwiększyć ilość erytrocytów podając erytropoetynę itd. itd... O przenoszonych transfuzjami chorobach ( w tym HIV) sobie doczytaj. Dotyczyło to nawet rannego JP II. Tak samo o zgonach na skutek podania krwi niezgodnej grupowo i innych licznych powikłaniach. Oczywiście są sytuacje, gdzie podanie krwi ratuje życie np. nagła utrata 1/3 lub więcej objętości krwi wskutek krwotoku. I tu ŚJ niepotrzebnie się upierają zwłaszcza jak dotyczy to dzieci.
|
Cz kwi 14, 2016 11:22 |
|
 |
chwat
|
spin napisał(a): chwat napisał(a): spin napisał(a): Nie można studiować/czytać Świętej Biblii i równocześnie przyklasnąć materialistycznemu ewolucjonizmowi. A jeśli zamiast "przyklaskiwania", ktoś "nie zaprzecza' ewolucji, to da się czytać Biblię? Używasz zwrotów, które trudno jednoznacznie zrozumieć, z tego powodu powstaje dużo część niepotrzebnej wymiany zdań. Np. parę postów wyżej powiedziałeś "...kreatywnego Boga katolików", co nie jest doktryną, więc de facto nie istnieje, więc jak to tego się odnieść? Już nie chcę po raz drugi komentować tego, że niedawno twierdziłeś że Kościół "zgodził się z ewolucją" i pomimo prób sprostowania nie odniosłeś się do tego. Potem mamy 10 stron komentarzy, nie do końca wiadomo jakiego rodzaju i o czym ... "Czepiasz się słówek". Dlaczego moje wypowiedzi mają być "zgodne z doktryną"? Dlaczego uważasz, że "de facto nie istnieją"? Sam używasz niejednoznacznych zwrotów. Kościół przyjął TE za prawdę jak napisałem w tytule. Tak to wygląda w mediach, ja tak ten fakt odbieram i wielu katolików. I jest to IMHO szkodliwe dla KK. Wypowiedzi 3 papieży być może wyrwano z kontekstu, zmanipulowano ale Jasio Kowalski tego nie będzie dociekał. Przeczyta na onecie, że papież Franciszek i JPII uznali TE za prawdziwą i oceni to i skomentuje po swojemu. No więc wypadało by zmienić temat watku, na przykład na 'wplyw przekrętów wypowiedzi papieża na onecie, na Jasia Kowalskiego'. Widzisz, ze artykuł w mediach jest zmanipulowany i robisz z tego wątek, no wybacz... Jak wyobrażasz sobie dalszą rozmowę?
_________________ Jeżeli Boga nie ma, to co jest?
|
Cz kwi 14, 2016 12:04 |
|
|
|
 |
Soul33
Moderator
|
spin napisał(a): Pogroź moderatorskim paluszkiem, poprzyznawaj swoje ostrzeżenia i najlepiej zbanuj. Będzie spox. Po co na forum "fatalni dyskutanci", którzy nie odpowiadają na oftopowe pytania, złośliwości i erystyczne sztuczki  Oczywiście odwracasz kota ogonem. bioslawek to osobna sprawa ale rozmowa o sposobie dyskusji czasem bywa potrzebna. Natomiast dalej jasno napisałem, że chodzi o ignorowanie argumentów. O udawanie, że się ich nie widziało. Tutaj wygląda to tak, że ktoś podaje jakieś argumenty przeciw teorii ewolucji, ktoś inny na nie odpowiada, następuje przerwa i ten pierwszy znowu powtarza te same argumenty. Bez wątpienia nie jest to normalna dyskusja.
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
Cz kwi 14, 2016 12:28 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
@spin Pomyłki były i będą, czasem prowadzące do smierci. A jednocześnie transfuzje krwi pozwoliły przeżyć rzeszy ludziom. Jeżeli uważasz inaczej, to noś stosowne oświadczenie przy sobie. Być może jeszcze dziś ulegniesz np. wypadkowi i lekarze będą chcieli ratowac ci życie.
|
Cz kwi 14, 2016 14:08 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Soul33 napisał(a): Bez wątpienia nie jest to normalna dyskusja. Mój problem już był omówiony i "przyschnięty". Sam do niego dokleiłeś na stronicy 50 temat innego autora "w jaki dokładnie sposób powstało na świecie złoto?"Zupełnie tu nie pasujący. Ale zaczęła się jazda Pilastera i innych przemiłych userów. Teraz temat o złocie znów jest otwarty i bez przekierowania tutaj.  Skup się na jakiejś rozsądnej robocie panie moderatorze. 
|
Cz kwi 14, 2016 17:02 |
|
 |
Askadtowiesz
|
spin napisał(a): Co do grawitacji to jest spory problem, bo tzw. naukowcy nie wiedzą co ją powoduje. Bredzą o jakichś grawitonach, No nie wiedzą i co z tego? Nie wiedzą nawet dlaczego występuja wszystkie inne działania na odległosc (co nazywa sie polem). Był czas ze nie wiedzili wielu innych rzeczy, które dzis wiemy. Norma. Tylko religia wie wszystko. Robek napisał(a): Jak istnieją inne planety, gwiazdy, galaktyki, to trudno sie spodziewać żeby sie to w którymś momencie zatrzymało, no chyba że uznamy, ten nasz wszechświat za nieskończone wielki, wtedy to faktycznie, byłby tylko jeden. Być moze ma taką budowę ze są skupiska oddzielone wielkimi pustkami, to znaczy na pewno tak jest w znanym nam otoczeniu. Ale to co uważamy za wszechswiat (czyli to co w jakimkolwiek sensie widoczne) moze byc tylko cześcia jeszcze większej całosci. Na temat skończonosci czy ineskonczonosci nie wiadomo, zreszta dyskutowaliśmy juz o tym. Gdybyśmy mówili o innym wszechswiecie, trzeba przede wszystkim powiedzieć jak jest oddzielony od naszego (są i tacy, któzy sugeruja iz wszechswiaty mogą sie przenikać, czyli istneć na tem samym terenie) Askadtowiesz napisał(a): No chyba, ze stworzy się coś sztucznego w laboratorium. Cytuj: To mówisz o wytworzeniu w jakimś laboratorium wielkiego wybuchu? Miałem na mysli stworzenie innej materii (oczywiscie fantazjuję, bo na razie nikt o tym nie mysli)
_________________ Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze. G.C. Lichtenberg
|
Cz kwi 14, 2016 20:28 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Askadtowiesz napisał(a): spin napisał(a): Co do grawitacji to jest spory problem, bo tzw. naukowcy nie wiedzą co ją powoduje. Bredzą o jakichś grawitonach, No nie wiedzą i co z tego? Nie wiedzą nawet dlaczego występuja wszystkie inne działania na odległosc (co nazywa sie polem). Był czas ze nie wiedzili wielu innych rzeczy, które dzis wiemy. Norma. Tylko religia wie wszystko. Kto ci powiedział, że "religia wie wszystko" Skoro naukowcy wymyślają jakieś grawitony, to może są to anioły, które jak wiemy od Tomasza z Akwinu mogą mieć wielkość punktu i mogą przecież ... wywoływać grawitację. Ta teoria o aniołach jest tak samo naukowa jak o grawitonach.
|
Pt kwi 15, 2016 8:26 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kozioł napisał(a): @spin Pomyłki były i będą, czasem prowadzące do smierci. A jednocześnie transfuzje krwi pozwoliły przeżyć rzeszy ludziom. Jeżeli uważasz inaczej, to noś stosowne oświadczenie przy sobie. Być może jeszcze dziś ulegniesz np. wypadkowi i lekarze będą chcieli ratowac ci życie. Po co wypisujesz jakieś brednie o jakimś oświadczeniu Nie jestem ŚJ i nie mam oporów w ew. leczeniu krwią. Zwłaszcza, że dziś transfuzje są względnie bezpieczne.
|
Pt kwi 15, 2016 8:34 |
|
 |
JedenPost
|
spin napisał(a): Kto ci powiedział, że "religia wie wszystko" Miał zapewne na myśli to, że religie wiedzą wszystko na tematy, które leżą w polu ich zainteresowań. Katolicyzm jest tu dobrym przykładem - niby istnieją kwestie, które pozostają tajemnicą, ale każdej takiej kwestii katolicy przypisują zarazem nieistotność, względnie stwierdzają dowiemy się po śmierci. O wszystkich sprawach tzw. istotnych wiadomo natomiast wszystko. Religie objawione uznają, że wszystko, co jest czowiekowi potrzebne, zostało mu w sposób nieomylny objawione. Katolicyzm twierdzi w dodatku, że jeśli w tych sprawach istotnych wypowie się ex cathedra papież, to treśc jego wypowiedzi jest z pewnością ra zna zawsze rozpoznaną prawdą. Nauka natomiast działa uczciwie, z pełną świadomością istniejących ograniczeń poznawczych.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Pt kwi 15, 2016 8:59 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
JedenPost napisał(a): spin napisał(a): Kto ci powiedział, że "religia wie wszystko" Miał zapewne na myśli to, że religie wiedzą wszystko na tematy, które leżą w polu ich zainteresowań. Katolicyzm jest tu dobrym przykładem - niby istnieją kwestie, które pozostają tajemnicą, ale każdej takiej kwestii katolicy przypisują zarazem nieistotność, względnie stwierdzają dowiemy się po śmierci. O wszystkich sprawach tzw. istotnych wiadomo natomiast wszystko. Religie objawione uznają, że wszystko, co jest czowiekowi potrzebne, zostało mu w sposób nieomylny objawione. Katolicyzm twierdzi w dodatku, że jeśli w tych sprawach istotnych wypowie się ex cathedra papież, to treśc jego wypowiedzi jest z pewnością ra zna zawsze rozpoznaną prawdą. Nauka natomiast działa uczciwie, z pełną świadomością istniejących ograniczeń poznawczych. Cóż ja mogę mój drogi za katolicyzm Swoje żale nie do mnie wylewaj. 
|
Pt kwi 15, 2016 9:14 |
|
 |
JedenPost
|
Jakie żale?  Wyjaśniłem Ci po prostu kwestię, o którą pytałeś. Wg. mnie Askądtowieszowi chodziło mniej więcej o coś takiego.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Pt kwi 15, 2016 9:16 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
JedenPost napisał(a): Jakie żale?  Wyjaśniłem Ci po prostu kwestię, o którą pytałeś. Wg. mnie Askądtowieszowi chodziło mniej więcej o coś takiego. A skąd to wiesz o co chodziło Askadtowieszowi  Jesteś jego adwokatem 
|
Pt kwi 15, 2016 9:24 |
|
 |
JedenPost
|
Tak, płaci mi w emotikonkach.
|
Pt kwi 15, 2016 9:40 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
JedenPost napisał(a): Tak, płaci mi w emotikonkach. Takie odniosłem wrażenie, że jesteś opłacany. Teraz mam pewność.
|
Pt kwi 15, 2016 9:45 |
|
|
|