Dlaczego KK przyjął WW i ewolucjonizm za prawdę?
Autor |
Wiadomość |
chwat
|
 Re: Dlaczego KK przyjął WW i ewolucjonizm za prawdę?
JedenPost napisał(a): spin napisał(a): Kto ci powiedział, że "religia wie wszystko" Miał zapewne na myśli to, że religie wiedzą wszystko na tematy, które leżą w polu ich zainteresowań. Katolicyzm jest tu dobrym przykładem - niby istnieją kwestie, które pozostają tajemnicą, ale każdej takiej kwestii katolicy przypisują zarazem nieistotność, względnie stwierdzają dowiemy się po śmierci. O wszystkich sprawach tzw. istotnych wiadomo natomiast wszystko. Religie objawione uznają, że wszystko, co jest czowiekowi potrzebne, zostało mu w sposób nieomylny objawione. Katolicyzm twierdzi w dodatku, że jeśli w tych sprawach istotnych wypowie się ex cathedra papież, to treśc jego wypowiedzi jest z pewnością ra zna zawsze rozpoznaną prawdą. Nauka natomiast działa uczciwie, z pełną świadomością istniejących ograniczeń poznawczych. Nie przyprawiajmy tej religii takich rogów, jej spojrzenie wcale nie jest takie jednostronne. Czy raczej, jak należało by powiedzieć, w pełni ją akceptujące. Już dawno temu papież wypowiedział takie zdanie: Nauka może oczyścić religię z błędów i przesądów, religia może oczyścić naukę z idolatrii i fałszywych absolutów. Każda z nich może wprowadzić drugą w szerszy świat, świat, w którym obie mogą się rozwijaćjest to fragment z opublikowanego listu Jana Pawła II do Georg'a Coyne'a
_________________ Jeżeli Boga nie ma, to co jest?
|
Pt kwi 15, 2016 9:57 |
|
|
|
 |
JedenPost
|
spin napisał(a): Takie odniosłem wrażenie, że jesteś opłacany. Teraz mam pewność. Za darmo bym przecież z Tobą nie gadał... Ale moim marksistowsko-nazistowsko-rasistowsko-darwinistycznym mocodawcom bardzo zależało, ponieważ z uwagi na niepospolity polot w dyskusjach i nazwyczajną bystrość umysłu zostałeś wytypowany jako osobnik szczególnie niebezpieczny, którego wszelkie wypowiedzi na forum publicznym należy natychmiastowo zagłuszać, albowiem zagrażają one utrzymaniu pseudonaukowego ewolucjonistycznego paradygmatu.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Pt kwi 15, 2016 10:01 |
|
 |
Johnny99
|
JedenPost napisał(a): O wszystkich sprawach tzw. istotnych wiadomo natomiast wszystko. Ale gdzie tam. Pierwszym problemem jest już to, że nie ma wewnętrznej zgodności - jedni twierdzą, że coś wiadomo, inni, że tego nie wiadomo. Weźmy choćby tak podstawową kwestię, jak to, kto będzie zbawiony. Na przykład, czy chrzest jest niezbędny do zbawienia? Jedni powiedzą, że tak, a inni, że, no, niby tak, ale niekoniecznie i nie we wszystkich przypadkach. Albo: czy żeby się zbawić, trzeba być koniecznie członkiem Kościoła katolickiego? Kiedyś nie było co do tego wątpliwości - a dzisiaj mówi się coś o "chrześcijaństwie anonimowym", o tym, że "Bóg znajdzie sposób na dotarcie do każdego serca" etc. Kompletnie nieprawdziwa jest też sugestia, jakoby religia działała "bez świadomości ograniczeń poznawczych"  Religia nieustannie podkreśla, że Bóg jest do końca niezgłębialny, niepoznawalny i nie-do-zrozumienia. To samo tyczy się wszystkich innych kwestii. Tego rodzaju zarzut to jedynie element ateistycznej strategii, przy czym strategia ta z równym zapałem posługuje się argumentem całkowicie przeciwnym - że religianci nic nie wiedzą, a wypowiadają się tak, jakby wiedzieli itp. Ateiści potrafią niemal w tej samej dyskusji wyśmiać wierzących, że "na wszystko mają odpowiedź", a zaraz potem, że "są żałośni, bo nie potrafią odpowiedzieć na najprostsze pytania".
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pt kwi 15, 2016 10:07 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
chwat napisał(a): JedenPost napisał(a): spin napisał(a): Kto ci powiedział, że "religia wie wszystko" Miał zapewne na myśli to, że religie wiedzą wszystko na tematy, które leżą w polu ich zainteresowań. Katolicyzm jest tu dobrym przykładem - niby istnieją kwestie, które pozostają tajemnicą, ale każdej takiej kwestii katolicy przypisują zarazem nieistotność, względnie stwierdzają dowiemy się po śmierci. O wszystkich sprawach tzw. istotnych wiadomo natomiast wszystko. Religie objawione uznają, że wszystko, co jest czowiekowi potrzebne, zostało mu w sposób nieomylny objawione. Katolicyzm twierdzi w dodatku, że jeśli w tych sprawach istotnych wypowie się ex cathedra papież, to treśc jego wypowiedzi jest z pewnością ra zna zawsze rozpoznaną prawdą. Nauka natomiast działa uczciwie, z pełną świadomością istniejących ograniczeń poznawczych. Nie przyprawiajmy tej religii takich rogów, jej spojrzenie wcale nie jest takie jednostronne. Czy raczej, jak należało by powiedzieć, w pełni ją akceptujące. Już dawno temu papież wypowiedział takie zdanie: Nauka może oczyścić religię z błędów i przesądów, religia może oczyścić naukę z idolatrii i fałszywych absolutów. Każda z nich może wprowadzić drugą w szerszy świat, świat, w którym obie mogą się rozwijaćjest to fragment z opublikowanego listu Jana Pawła II do Georg'a Coyne'a Święta słowa JP II. Niemniej dla neomarksistów religia jest nadal "opium ludu" i czują się w obowiązku ją zwalczać. Jak to "wykształcony, nowoczesny, postępowy" człowiek może wierzyć w Boga  Może wierzyć w grawitony, w boga Wielkiego Wybucha, w TE, ale w Boga...
|
Pt kwi 15, 2016 10:10 |
|
 |
JedenPost
|
Johnny99 napisał(a): Kompletnie nieprawdziwa jest też sugestia, jakoby religia działała "bez świadomości ograniczeń poznawczych" Naprawdę? Czy KRK działa ze świadomością, że nie wiadomo, czy Bóg istnieje i czy tzw. Objawienie jest prawdziwe? Czy w KRK wiadomo, że papież przemawiając ex cathedra może się w sprawach wiary mylić? Johnny99 napisał(a): Religia nieustannie podkreśla, że Bóg jest do końca niezgłębialny, niepoznawalny i nie-do-zrozumienia. To samo tyczy się wszystkich innych kwestii. Bynajmniej. Czy twierdzenie raz podane ex cathedra może zostać zakwestionowane? A owa niezgłębialność Boga... to właśnie owe sprawy z prkatycznego punktu widzenia dla człowieka nieistotne. Johnny99 napisał(a): Weźmy choćby tak podstawową kwestię, jak to, kto będzie zbawiony. Na przykład, czy chrzest jest niezbędny do zbawienia? Jedni powiedzą, że tak, a inni, że, no, niby tak, ale niekoniecznie i nie we wszystkich przypadkach. Nieważne, co powiedza inni, KRK oficjalnie mówi, że jest konieczny dla tych, kórym była głoszona Ewangelia i którzy mieli możliwość o niego poprosić. spin napisał(a): Niemniej dla neomarksistów religia jest nadal "opium ludu" i czują się w obowiązku ją zwalczać.
Żebyś Ty chociaż rozumiał, co Marks chciał przez to powiedzieć... spin napisał(a): Jak to "wykształcony, nowoczesny, postępowy" człowiek może wierzyć w Boga
Normalnie. Różne ludzie mają potrzeby.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Pt kwi 15, 2016 10:17 |
|
|
|
 |
Robek
|
Askadtowiesz napisał(a): Miałem na mysli stworzenie innej materii (oczywiscie fantazjuję, bo na razie nikt o tym nie mysli) Od wielkiego wybuchu, który podobno miał kiedyś tam miejsce, to cały czas następuje zamia energii na materie, i materii na energie, i powstająca z energii materia, jest zawsze taka sama, ponieważ są uniwersalne prawa fizyki, które powodują że materia może wyglądać tylko tak jak wygląda. Oczywiście naukowcy mogą tam coś w laboratorium wycudować, i sztucznie stworzyć jakiś niespotykany nigdzie rodzaj materii, który w naturalny sposób nigdy by nie powstał.
_________________ Wymyśliłem swoje życie od początku do końca bo to, które dostałem mi się nie podobało.
|
Pt kwi 15, 2016 10:22 |
|
 |
Johnny99
|
JedenPost napisał(a): Naprawdę? Czy KRK działa ze świadomością, że nie wiadomo, czy Bóg istnieje i czy tzw. Objawienie jest prawdziwe? Czy w KRK wiadomo, że papież przemawiając ex cathedra może się w sprawach wiary mylić? KRK działa ze świadomością, że wszystko to są kwestie wiary. Poza tym, co to znaczy "działa ze świadomością"? O nauce równie dobrze można powiedzieć, że "działa ze świadomością" nieistnienia Boga - bo rzeczywiście działa tak, jakby Bóg nie istniał. I nawet jeśli naukowcy (a i to nie wszyscy) przyznają, że nie musi to być trafne założenie, to i tak działają tak, jakby było trafne, jakby nie mogli się mylić i jakby nie było w tym względzie żadnych wątpliwości. Cytuj: Bynajmniej. Czy twierdzenie raz podane ex cathedra może zostać zakwestionowane? Istnieją spory nawet co do tego, które twierdzenia zostały podane ex cathedra, a które nie. Cytuj: A owa niezgłębialność Boga... to właśnie owe sprawy z prkatycznego punktu widzenia dla człowieka nieistotne. Cóż - różnie można ten "praktyczny punkt widzenia" rozumieć. Np. Richard Dawkins utrzymuje, że nauka być może nie rozstrzygnęła ostatecznie kwestii nieistnienia Boga, ale wątpliwości w tym zakresie są "z praktycznego punktu widzenia" nieistotne, więc jedynym racjonalnym rozwiązaniem jest ateizm. Cytuj: Nieważne, co powiedza inni, KRK oficjalnie mówi, że jest konieczny dla tych, kórym była głoszona Ewangelia i którzy mieli możliwość o niego poprosić. .. i zaraz w następnym zdaniu mówi, że mówi tak, bo tyle tylko informacji otrzymał w Objawieniu - jednakże, jakby co, Bóg " nie jest związany swoimi sakramentami".
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pt kwi 15, 2016 10:29 |
|
 |
JedenPost
|
Johnny99 napisał(a): KRK działa ze świadomością, że wszystko to są kwestie wiary. Poza tym, co to znaczy "działa ze świadomością"?
Kwestie wiary, których nie można będzie nigdy postawić inaczej. Weźmy kilka stwierdzeń: -istnieje Bóg -istnieje Trójca Święta -Jezus Chrystus jest Synem Bożym i chodził po ziemi -Jezus Chrystus zmartwychstał -wszystkie 4 Ewangelie w najważniejszych kwestiach mówią prawdę -nastąpi kiedyś Sąd Ostateczny czy oistnieje możliwosc, ażeby któreś z nich zostało kiedykolwiek w KRK zmienione? Johnny99 napisał(a): O nauce równie dobrze można powiedzieć, że "działa ze świadomością" nieistnienia Boga - bo rzeczywiście działa tak, jakby Bóg nie istniał. I nawet jeśli naukowcy (a i to nie wszyscy) przyznają, że nie musi to być trafne założenie, to i tak działają tak, jakby było trafne, jakby nie mogli się mylić i jakby nie było w tym względzie żadnych wątpliwości.
O ile mi wiadomo, że nauka działa ze świadomością, że istnienie bądź nieistnienie Boga to kwestie spoza jej kompetencji i że działanie nauki uwzględniającej ingerencje Boga byłoby przy obecnym horyzoncie poznawczym po prostu niemożliwe. Johnny99 napisał(a): Np. Richard Dawkins utrzymuje, że nauka być może nie rozstrzygnęła ostatecznie kwestii nieistnienia Boga, ale wątpliwości w tym zakresie są "z praktycznego punktu widzenia" nieistotne, więc jedynym racjonalnym rozwiązaniem jest ateizm.
Tu mogę tylko powiedzieć, że nie zgadzam się z tym poglądem. Wierzący i niewierzący mogą byc tak samo racjonalni, a wiara czy niewiara same w sobie nie świadczą o poziomie intelektu.
|
Pt kwi 15, 2016 10:46 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Robek napisał(a): Oczywiście naukowcy mogą tam coś w laboratorium wycudować, i sztucznie stworzyć jakiś niespotykany nigdzie rodzaj materii, który w naturalny sposób nigdy by nie powstał. Wierzysz w to, czy posiadasz dowody naukowe 
|
Pt kwi 15, 2016 10:58 |
|
 |
Johnny99
|
JedenPost napisał(a): Kwestie wiary, których nie można będzie nigdy postawić inaczej. Ale co to znaczy "nie będzie można". Na tym polega wiara katolicka. Wszystkie te kwestie już "stawiano inaczej" (tak, nawet istnienie Boga), co powodowało spory i rozłamy wewnątrz chrześcijaństwa. Czyżbyś o tym nie wiedział?
|
Pt kwi 15, 2016 11:07 |
|
 |
Robek
|
spin napisał(a): Robek napisał(a): Oczywiście naukowcy mogą tam coś w laboratorium wycudować, i sztucznie stworzyć jakiś niespotykany nigdzie rodzaj materii, który w naturalny sposób nigdy by nie powstał. Wierzysz w to, czy posiadasz dowody naukowe  No jasne że mam dowody naukowe  na tym forum są osobnicy, którzy dużo gadają, nie mając na poparcie tego gadania żadnych dowodów, i nie będe tu pokazywał palcem, bo wszyscy wiedzą o kogo chodzi Natomiast nie bardzo rozumiem, o co pytasz, bo naukowcy jak to naukowcy, wcześniej czy później coś tam w tych laboratoriach wycudują, więc to jest kwestia bliżej nieokreślonej przyszłości.
_________________ Wymyśliłem swoje życie od początku do końca bo to, które dostałem mi się nie podobało.
|
Pt kwi 15, 2016 12:20 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Robek napisał(a): spin napisał(a): Robek napisał(a): Oczywiście naukowcy mogą tam coś w laboratorium wycudować, i sztucznie stworzyć jakiś niespotykany nigdzie rodzaj materii, który w naturalny sposób nigdy by nie powstał. Wierzysz w to, czy posiadasz dowody naukowe  No jasne że mam dowody naukowe  na tym forum są osobnicy, którzy dużo gadają, nie mając na poparcie tego gadania żadnych dowodów, i nie będe tu pokazywał palcem, bo wszyscy wiedzą o kogo chodzi Natomiast nie bardzo rozumiem, o co pytasz, bo naukowcy jak to naukowcy, wcześniej czy później coś tam w tych laboratoriach wycudują, więc to jest kwestia bliżej nieokreślonej przyszłości. Ciekawa religia z tą wiarą w naukowców. Wierzysz jeszcze w eter kosmiczny czy nie, bo są tacy, którzy wierzą. W necie znajdziesz tych wierców. Są też tacy naukowcy, którzy uważają, że ogólna zasada względności nie istnieje. Różna sekty naukowe macie jak widać.
|
Pt kwi 15, 2016 14:28 |
|
 |
JedenPost
|
Johnny99 napisał(a): JedenPost napisał(a): Kwestie wiary, których nie można będzie nigdy postawić inaczej. Ale co to znaczy "nie będzie można". Na tym polega wiara katolicka. Wszystkie te kwestie już "stawiano inaczej" (tak, nawet istnienie Boga), co powodowało spory i rozłamy wewnątrz chrześcijaństwa. Czyżbyś o tym nie wiedział? Wiem, dlatego też nieraz wskazywałem na to, jako na zasadnicza różnicę między naukowym i religijnym podejściem do rzeczywistości: nauka jest z natury otwarta na wyszukiwanie najlepszego rozwiązania i korygowanie błędów w obrębie systemu, który tworzy, gdy tymczasem religie (gdy chodzi okwestie istotne) potrafią się jedynie rozpadać i generować kolejne pochodne. W kwestiach uznanych przez dana grupę za objawione czy też wyjaśnione w trybie dogmatycznym nie ma wspólnego poszukiwania prawdy, tylko postawa sprowadzajaca sie ostatecznie do bierz na wiarę, co jest dane, albo się wypisz. Nauka jest otwarta na zmianę paradygmatu, a religia nie.
|
Pt kwi 15, 2016 15:19 |
|
 |
Soul33
Moderator
|
spin napisał(a): Mój problem już był omówiony i "przyschnięty". Sam do niego dokleiłeś na stronicy 50 temat innego autora "w jaki dokładnie sposób powstało na świecie złoto?"Zupełnie tu nie pasujący. Ale zaczęła się jazda Pilastera i innych przemiłych userów. Teraz temat o złocie znów jest otwarty i bez przekierowania tutaj.  Skup się na jakiejś rozsądnej robocie panie moderatorze.  W wątku o złocie pojawił offtop o ewolucji, więc kilka postów stamtąd przeniosłem tutaj. Zastanawiać może najwyżej to, jaki ma sens wyciąganie sprawy sprzed ponad tygodnia. Jakieś odwracanie uwagi od meritum mojej wypowiedzi? Masz jeszcze jakiś nieobalony argument przeciw TE?
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
Pt kwi 15, 2016 17:38 |
|
 |
Askadtowiesz
|
spin napisał(a): Kto ci powiedział, że "religia wie wszystko"  Przynajmniej jesli chodzi o pochodzenie swiata i człowieka, mamy wytłumaczenie religijne i nie musimy sie trudzic dochodzeniem- jak było. Cytuj: Skoro naukowcy wymyślają jakieś grawitony, to może są to anioły, które jak wiemy od Tomasza z Akwinu mogą mieć wielkość punktu i mogą przecież ... wywoływać grawitację. Ta teoria o aniołach jest tak samo naukowa jak o grawitonach. Mogłyby sie nazywac i aniołami, gdyby ta nazwa nie była juz zajęta. I byłoby to naukowe gdyby nie odwoływało się do świata pozamaterialnego. Przede wszystkim jednak grawitony to tylko hipoteza i to nie z tych "obowiązujących", nie powszechna. spin napisał(a): Cóż ja mogę mój drogi za katolicyzm Swoje żale nie do mnie wylewaj.  Katolicyzm nie jest w tym odosobniony, inne religie stawiaja sprawy podobnie, o czym zreszta przedmówca pisał.
_________________ Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze. G.C. Lichtenberg
|
Pt kwi 15, 2016 19:42 |
|
|
|