Czy płód to też człowiek?
| Autor |
Wiadomość |
|
Acro
|
 Re: czy płód to też człowiek?
Jakiego gatunku sá gamety? Nie sa ludzkie?
_________________ Religia to para kul potrzebnych jedynie tym, którzy mają słabe nogi (Denis Diderot)
|
| Pt mar 01, 2013 13:27 |
|
|
|
 |
|
JedenPost
|
Takiego samego jak paznokcie. Acro napisał(a): Jaka zmiennosc tolerujemy? Dowolną. Każdą istotę zrodzoną z wyłącznie ludzkiego materiału genetycznego uważamy za człowieka. Masz inaczej?
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
| Pt mar 01, 2013 14:05 |
|
 |
|
narsisus
|
Pisze to jako totalny laik z biologii. Uważam że w przypadku zygoty możemy mówić o człowieku, ponieważ nie potrzebuje ona już żadnego innego elementu ( poza "przyjaznym środowiskiem") do tego, by rozwinąć się w człowieka. Te dwa elementy: gameta męska i żeńska w połączeniu ze sobą dają komórkę, która "kiełkuje"( że tak to głupio nazwę). Z samego plemnika, ani z samej komórki jajowej nic nie wyrośnie, a z ich połączenia już tak, i dlatego ten etap przyjmowany jest jako granica bycia człowiekiem. Tak na marginesie- z przyczyn czysto pragmatycznych jestem za aborcją, jednak wiem, że ideologicznie aborcja jest nie do obrony. Nie nazywajmy szamba perfumerią 
|
| Pt mar 01, 2013 14:08 |
|
|
|
 |
|
JedenPost
|
Akurat "ideologicznie", to można obronić wszystko, zależy to jedynie od tego jaką ideologią przyjąć.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
| Pt mar 01, 2013 14:11 |
|
 |
|
narsisus
|
Nie jestem filozofem, więc może się mylę, ale uważam że ideologia musi mieć jakieś podstawy. Jeśli Niemcy wierzyli, że są lepszą rasą od innych, to znaczy że ich ideologia była czymś więcej niż stekiem bzdur?
Być może niefortunnie się wyraziłem, faktycznie każdy może przyjąć ideologię jaką sobie chce, nawet taką, że zabijanie nie jest zbrodnią. Jednak Ludzie, niezależnie od wyznania czy braku wyznania posiadają moralność, wiedzą co jest dobre a co złe. Prawdopodobnie każdy okres historyczny ma swoją definicję moralności, w naszej zabójstwo nie jest czymś dobrym. I w takim sensie nie da się obronić aborcji. Próbuje się wmówić ludziom, że aborcja nie jest czymś nagannym. Niektórzy w to uwierzyli, bo to jest wygodne. Bo jeśli doszło do "wpadki", to jest ten komfort, że można usunąć problem, bo KAŻDY CZŁOWIEK MA NIEZBYWALNE PRAWO DO NIEKOMPLIKOWANIA SOBIE ŻYCIA. Ktoś powie, że to co rośnie w brzuchu kobiety ma jeszcze bardziej podstawowe prawo- prawo do życia, ale "jasnogród" nazwie to poglądami uwsteczniającymi.
Mimo, że w większości podzielam tzw. poglądy lewicowe, to własnie sprawa aborcji( aborcji na życzenie), próby wybielenia się w tej kwestii, wmawianie, że aborcja to nie jest absolutnie nic złego sprawia, że nie czuję sympatii do tego środowiska.
|
| N mar 03, 2013 12:16 |
|
|
|
 |
|
JedenPost
|
Rozumiem. Mnie też mierzi, kiedy problem etyczny przedstawiany jest tak, jakby go nie było, tj. jakby nie był problemem etycznym.
|
| N mar 03, 2013 14:35 |
|
 |
|
Acro
|
JedenPost napisał(a): Takiego samego jak paznokcie. Paznokcie sa martwe - czy gamety tez? Zamieniam na cos zywego - np komorke kostna zeba. Czym sie rozni od zygoty, ze nie ma prawa nazywac sie czlowiekiem? JedenPost napisał(a): Dowolną. Każdą istotę zrodzoną z wyłącznie ludzkiego materiału genetycznego uważamy za człowieka. Masz inaczej?
Jak rozpoznasz, czy to ludzki czy nieludzki material? Bo kikanacie procent mamy wspolnego nawet z rosliami. W kazdym z nas jest kolo 300 nowiuskich mutacji.
_________________ Religia to para kul potrzebnych jedynie tym, którzy mają słabe nogi (Denis Diderot)
|
| N mar 03, 2013 18:38 |
|
 |
|
SweetChild
|
JedenPost napisał(a): Rozumiem. Mnie też mierzi, kiedy problem etyczny przedstawiany jest tak, jakby go nie było, tj. jakby nie był problemem etycznym. Po prostu aby zacząć dyskutować o problemie etycznym należy najpierw ustalić obiektywny stan faktyczny. Jeśli już na tym etapie każdy ma "swoją prawdę", to ... nie ma o czym gadać. Przynajmniej ja tak to widzę.
|
| Pn mar 04, 2013 12:04 |
|
 |
|
ogon__
|
Ramoll napisał(a): Czy ty jesteś głupi czy tylko odmóżdzony? (...) Ty człowieku może i chodziłes na biologię, jednak nic z niej nie wyniosłeś, chyba tylko ograniczony rozwój umysłowy. To ciekawy argument i wart rozważenia. A może by tak wprowadzić na to forum jakiś rodzaj moderacji? Na razie skoncentruję się chyba na dyskutantach reprezentujących jakiś wymierny stopień kultury. narsisus napisał(a): Pisze to jako totalny laik z biologii. Uważam że w przypadku zygoty możemy mówić o człowieku, ponieważ nie potrzebuje ona już żadnego innego elementu ( poza "przyjaznym środowiskiem") do tego, by rozwinąć się w człowieka. Te dwa elementy: gameta męska i żeńska w połączeniu ze sobą dają komórkę, która "kiełkuje"( że tak to głupio nazwę). Z samego plemnika, ani z samej komórki jajowej nic nie wyrośnie, a z ich połączenia już tak, i dlatego ten etap przyjmowany jest jako granica bycia człowiekiem.
Z niemowlęcia też nic nie wyrośnie, jeśli nie dostarczy się mu pokarmu, tlenu i innych niezbędnych cząstek chemicznych. Zygota potrzebuje milionów różnych elementów do dalszego rozwoju, w postaci różnorodnych cząstek chemicznych dostarczanych przez matkę. DNA, którego dostarcza plemnik, też nie jest jakąś mistyczną istotą rzeczy, tylko właśnie cząstką chemiczną, w przypadku człowieka akurat niezbędną do dalszego rozwoju. Równie dobrze mogę powiedzieć, że środowisko, które dostarcza plemników, jest dla jaja przyjazne, a to, które mu ich nie dostarcza, jest nieprzyjazne, bo nie może ono w nim zbyt długo przeżyć. Tak więc organizm X1 potrzebuje pewnego elementu (chromosomów z plemnika) aby przekształcić się w formę X2, ta zaś potrzebuje następnych elementów, aby zmienić formę na X3 i tak dalej przez całe życie. Jakkolwiek zapłodnienie jest na pewno ważnym wydarzeniem w życiu organizmu ludzkiego, to nie zmienia to faktu że przed zapłodnieniem komórka jajowa JEST ORGANIZMEM i NALEŻY DO NASZEGO GATUNKU, czyli, konsekwentnie, powinna być traktowana na równi z zygotą.
|
| Pn mar 04, 2013 16:08 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Jak czlowiekowi nie dostarczysz powietrza, to tez nie przezyje.
Czy to jest tak trudne do pojecia, ze czym innym jest "odzywianie" istniejacego bytu, a czym innym tworzenie tego bytu? Z odzywionego niemowlaka wyrosnie ozywiony dorosly. Z odzywionej zygoty - niemowlak. Z odzywionego plemnika? NIC
|
| Pn mar 04, 2013 16:13 |
|
 |
|
ogon__
|
Kael napisał(a): Jak czlowiekowi nie dostarczysz powietrza, to tez nie przezyje.
Czy to jest tak trudne do pojecia, ze czym innym jest "odzywianie" istniejacego bytu, a czym innym tworzenie tego bytu? Z odzywionego niemowlaka wyrosnie ozywiony dorosly. Z odzywionej zygoty - niemowlak. Z odzywionego plemnika? NIC Trudne do pojęcia jest to, że jak włożę do telefonu kartę pamięci, to stworzę nowe urządzenie. Na mój gust jest to raczej modyfikacja istniejącego bytu, a nie jego tworzenie. Co oznacza wyrażenie, że z odżywionej zygoty wyrośnie niemowlę? Zygota + pewne cząstki chemiczne = niemowlę. Tak samo jajo + pewne cząstki chemiczne = zygota. W czym istotna różnica? Oczywiście wiem, że proces odżywiania i proces zapłodnienia nie są tym samym, ale jedno i drugie jest zespołem reakcji chemicznych. W wyniku dostarczenia jakiegoś elementu jakiejś istocie, ta istota zmienia formę. Jeśli ta forma wydaje się nam jakoś znacząco różna od poprzedniej, to możemy wtedy ją nazwać inną istotą, albo nie. To, czy jakąś formę materii nazwiemy nowym bytem, czy modyfikacją istniejącego, jest tylko kwestią NAZEWNICTWA, więc gdzie tu miejsce na obiektywizm?
|
| Pn mar 04, 2013 16:21 |
|
 |
|
JedenPost
|
ogon__ napisał(a): Co oznacza wyrażenie, że z odżywionej zygoty wyrośnie niemowlę? Zygota + pewne cząstki chemiczne = niemowlę. Tak samo jajo + pewne cząstki chemiczne = zygota. W czym istotna różnica? W tym, że pełna instrukcja wykonawcza danego człowieka znajduje się dopiero w zygocie.
|
| Pn mar 04, 2013 16:26 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
ogon__ napisał(a): Kael napisał(a): Jak czlowiekowi nie dostarczysz powietrza, to tez nie przezyje.
Czy to jest tak trudne do pojecia, ze czym innym jest "odzywianie" istniejacego bytu, a czym innym tworzenie tego bytu? Z odzywionego niemowlaka wyrosnie ozywiony dorosly. Z odzywionej zygoty - niemowlak. Z odzywionego plemnika? NIC Trudne do pojęcia jest to, że jak włożę do telefonu kartę pamięci, to stworzę nowe urządzenie. Na mój gust jest to raczej modyfikacja istniejącego bytu, a nie jego tworzenie. Co oznacza wyrażenie, że z odżywionej zygoty wyrośnie niemowlę? Zygota + pewne cząstki chemiczne = niemowlę. Tak samo jajo + pewne cząstki chemiczne = zygota. W czym istotna różnica? Oczywiście wiem, że proces odżywiania i proces zapłodnienia nie są tym samym, ale jedno i drugie jest zespołem reakcji chemicznych. W wyniku dostarczenia jakiegoś elementu jakiejś istocie, ta istota zmienia formę. Jeśli ta forma wydaje się nam jakoś znacząco różna od poprzedniej, to możemy wtedy ją nazwać inną istotą, albo nie. To, czy jakąś formę materii nazwiemy nowym bytem, czy modyfikacją istniejącego, jest tylko kwestią NAZEWNICTWA, więc gdzie tu miejsce na obiektywizm? Czyli plemnik wedlug ciebie to, "pewna czastka chemiczna"? Tak wlasnie sie przedefiniowuje nature i wprowadza takie pseudodefinicje, zeby tak wszystko zaciemnic, zeby na koncu wyszlo, ze eutanazja, to tylko przyspieszenie naturalnego zejscia z tego swiata, za ktora pacjent powinien nam byc wdzieczny. Tylko nie moze, bo juz go miedzy nami nie ma. I to jest najprawdziwsza prawda.
|
| Pn mar 04, 2013 16:33 |
|
 |
|
ogon__
|
Kael napisał(a): Czyli plemnik wedlug ciebie to, "pewna czastka chemiczna"?
Plemnik jest organizmem żywym, który dostarcza innemu organizmowi żywemu zestaw DNA, który jest pewną cząstką chemiczną. Podobnie: matka jest organizmem żywym, który dostarcza innemu organizmowi żywemu pokarm, który jest zestawem cząstek chemicznych. Czy teraz dobrze? Jeszcze coś zaciemnione? To nie są definicje, tylko twierdzenia, jak uważasz, że któreś z nich jest fałszywe, to wskaż błąd 
Ostatnio edytowano Pn mar 04, 2013 16:47 przez ogon__, łącznie edytowano 1 raz
|
| Pn mar 04, 2013 16:43 |
|
 |
|
ogon__
|
JedenPost napisał(a): ogon__ napisał(a): Co oznacza wyrażenie, że z odżywionej zygoty wyrośnie niemowlę? Zygota + pewne cząstki chemiczne = niemowlę. Tak samo jajo + pewne cząstki chemiczne = zygota. W czym istotna różnica? W tym, że pełna instrukcja wykonawcza danego człowieka znajduje się dopiero w zygocie. Co to jest "instrukcja wykonawcza danego człowieka"?
|
| Pn mar 04, 2013 16:44 |
|
|
|