Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn lis 10, 2025 17:36

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 342 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 23  Następna strona
 PRAWDOPODOBIEŃSTWO ISTNIENIA BOGA 
Autor Wiadomość
Może jesteś mało bystry ,więc dam ci dobrą radę . Jeśli nie chcesz być prowokowany, to po prostu nie czytaj moich postów. :gazeta:

Dlaczego, obcowanie z głupotą skłania nas ku mądrości, bo widzimy wszystkie jej [głupoty] błazeństwa i błędy. Podobnie Ty, mój drogi Sewerynie, jesteś dla mnie bardzo kształcący jako przykład negatywny i za to jestem Ci wdzięczny. :lol:

Wt lip 10, 2007 9:52

Prosiłbym, aby dyskusja wróciła na swój właściwy temat

Wt lip 10, 2007 10:00

Wt lip 10, 2007 10:01

Wszystko przekręciłeś ,chodzi mianowicie o ludzi przewrotnych , a nie niewierzących . Przewrotni są opisani w Starym Testamencie ,który to powstał kilka tysiecy lat przed Chrystusem. Czytaj uważnie a nie wyrywkowo.

Nazywaj ich jak chcesz. Chodzi o ludzi którzy mają po prostu inne zdanie na ten temat. Na prawdę są baaaardzo ciężcy do przewidzenia. Jak to, że korek od szampana może wystrzelić w górę.

Wt lip 10, 2007 10:04
Zobacz profil WWW

Prosiłem o trzymanie się tematu. Sewerynie, Twój post był nie na temat i został usunięty
Bardzo proszę, aby trzymać się tematu, bo nie chciałbym zamknąć tego tematu

Wt lip 10, 2007 10:56

Prosiłem o trzymanie się tematu. Sewerynie, Twój post był nie na temat i został usunięty
Bardzo proszę, aby trzymać się tematu, bo nie chciałbym zamknąć tego tematu

Pytania nie na temat zadaje JakubN ja tylko na nie odpowiadam ,ale masz rację ,nie powinienem na nie odpowiadać. :)

Wt lip 10, 2007 11:05

Big Mac jeśli jednak byś nie pisał o Bogu to powiedz chociaż w którym miejscu Zębuszka przewidziała istnienie niewiernych ,bo jesli piszesz, że to ty ich przewidziałeś, to można wyciągnąć logiczny wniosek, że to ty jesteś Zębuszka. Powiedz czy tak jest?

(A tak nawiasem mówiąc ,przewrotność niewierzących sprowadza ich do śmieszności, przykre ale prawdziwe.)

A w którym miejscu Bóg przepowiada istnienie niewierzących? Aha, w Biblii. Przy założeniu, że to On stworzył Biblię.

Czyli Twój dowód przebiega tak:
1) Bóg istnieje
2) Bóg stworzył Biblię
3) W Biblii jest napisane, że będą istnieć przewrotni
4) Istnieją przewrotni
5) A więc Bóg istnieje

Błędne koło dowodowe, używasz tezy w założeniu.

Równie dobrze ja mógłbym sobie stwierdzić, że wróżka zębuszka przewidziała istnienie niewierzących w nią ludzi, a ja tylko jestem jej mesjaszem, przekazuje w moich postach jej słowa. I faktycznie, nie wszyscy wierzą w to, o czym mówię - to dowód, że wróżka istnieje, przewidziała, że nie uwierzą jej mesjaszowi.

Tego typu "dowody" są tak absurdalne, że mogę w ten sposób udowodnić, że ja jestem Bogiem.
To ja stworzyłem wszechświat i ludzi, ja dałem Ci, Sewerynie, wolną wolę.
Masz, Sewerynie, wolną wolę? Tak? To niezaprzeczalny dowód mojego istnienia. Istnieje wszechświat i ludzie? Kolejny dowód.
A jednak będą tacy przewrotni, którzy w to nie uwierzą.

gg 3287237

Wt lip 10, 2007 12:46

_Big_Mac_ napisał(a):
Ok, więc ja napiszę tak:

Zęby dzieciom zabierają wróżki zębuszki i podkładają pod poduszkę 5 złotych.
Przewiduję, że będą tacy, którzy w powyższe nie uwierzą.

Ale jaja, faktycznie są tacy, którzy nie uwierzą w wróżki zębuszki po przeczytaniu mojego postu. To dowód, że mam rację - przewidziałem istnienie niewiernych. Zębuszki istnieją.

Big Mac jeśli jednak byś nie pisał o Bogu to powiedz chociaż w którym miejscu Zębuszka przewidziała istnienie niewiernych ,bo jesli piszesz, że to ty ich przewidziałeś, to można wyciągnąć logiczny wniosek, że to ty jesteś Zębuszka. Powiedz czy tak jest?

(A tak nawiasem mówiąc ,przewrotność niewierzących sprowadza ich do śmieszności, przykre ale prawdziwe.)

Seweryn:
Panie Moderatorze widzi pan jakie pytania są zadawane więc proszę pozwolić mi odpowiedzieć, gdyż wątek o Zębuszce wymyslił Bic Mac na stronie 6 tego tematu.
Seweryn:
Bic Mac posłuchaj.
Ja twierdze ,że z toku twojego rozumowania wynika ,że to ty jesteś Zębuszka, więc nie mów że to ja wymysliłem bo jest to wyżej opisane przez ciebie. A jesli twierdzisz że jesteś mesjaszem Zębuszki ,to nie chcę sie z toba spierać .

Wt lip 10, 2007 13:12

Bardzo proszę nie dawać więcej takich absurdalnych i przewrotnych porównań. Jeśli chcecie porozmawiać o wróżkach to zapraszam na forum dla dzieci .

Wt lip 10, 2007 13:24

Z mojego postu w żaden sposób nie wynika, że to ja miałbym być zębuszką. Obnażam tylko głupotę Twojego założenia, że jeśli zostało przewidziane, że pewni ludzie nie uwierzą w daną hipotezę i faktycznie tak się dzieje, to nie jest to dowodem na prawdziwość tej hipotezy, a jedynie na trafność prognozy. To, że moja prognoza dotycząca braku wiary we wróżki okazała się trafna nie oznacza, że mój inny postulat - i ich istnieniu - też jest prawdziwy. Analogicznie, to, że trafna okazała się prognoza o niewiernych nie oznacza, że obiekt wiary jest prawdziwy.

Ciekawe, że zignorowałeś resztę mojego ostatniego postu, poza wróżką.

Porównania są absurdalne i głupie, bo absurdalne i głupie stawiasz tezy. Tłumaczenie Ci powolutku, czemu nie mają one sensu, najwyraźniej mija się z celem, co już udowadniałeś niejeden raz. Przestałem się więc bawić w subtelności i stosuje Twoje mechanizmy "dowodu", by dowieść rzeczy głupich i bezsensownych - żebyś mógł sobie zobaczyć, jak śmieszne są Twoje argumenty. Jak nielogiczne są konstrukcje dowodów.

gg 3287237

Wt lip 10, 2007 15:05

Z mojego postu w żaden sposób nie wynika, że to ja miałbym być zębuszką. Obnażam tylko głupotę Twojego założenia, że jeśli zostało przewidziane, że pewni ludzie nie uwierzą w daną hipotezę i faktycznie tak się dzieje, to nie jest to dowodem na prawdziwość tej hipotezy, a jedynie na trafność prognozy. To, że moja prognoza dotycząca braku wiary we wróżki okazała się trafna nie oznacza, że mój inny postulat - i ich istnieniu - też jest prawdziwy. Analogicznie, to, że trafna okazała się prognoza o niewiernych nie oznacza, że obiekt wiary jest prawdziwy.

Porównania są absurdalne i głupie, bo absurdalne i głupie stawiasz tezy. Tłumaczenie Ci powolutku, czemu nie mają one sensu, najwyraźniej mija się z celem, co już udowadniałeś niejeden raz. Przestałem się więc bawić w subtelności i stosuje Twoje mechanizmy "dowodu", by dowieść rzeczy głupich i bezsensownych - żebyś mógł sobie zobaczyć, jak śmieszne są Twoje argumenty. Jak nielogiczne są konstrukcje dowodów.

Big Mak dobrze że twierzdzisz że Biblia stawia trafne prognozy
Ale nie odpowiedziałeś mi na pytanie ,kto przewidział że bedą niewierni we wróżkę Zębuszkę? , bo analogicznie w Bibli niewiernych w Boga opisali apostołowie pod natchnieniem Boga. Natomiast jeśli ty się obwołałeś teoretycznie na mesjasza Zębuszki cytuje:

(Big Mac napisał:Równie dobrze ja mógłbym sobie stwierdzić, że wróżka zębuszka przewidziała istnienie niewierzących w nią ludzi, a ja tylko jestem jej mesjaszem, przekazuje w moich postach jej słowa. I faktycznie, nie wszyscy wierzą w to, o czym mówię - to dowód, że wróżka istnieje, przewidziała, że nie uwierzą jej mesjaszowi.)

to czy masz analogicznie do Bibli jakieś potwierdzenia twoich przewidywań dotyczących niewiernych na piśmie,to znaczy kto ich przewidział ? no i czy masz jakieś grono wyznawców? No a jesli masz to powiedz jak długo istnieje twoja religia ,bo jesli jesteś teoretycznym mesjaszem to zakładam że jesteś mesjaszem jakiejś religii
Czy religia twoja istnieje wystarczająco długo by można było powiedzieć że to co mówisz znane jest od wieków i nie upadło pod wpływem czasu?
.

Wt lip 10, 2007 15:49

Big Mak dobrze że twierzdzisz że Biblia stawia trafne prognozy
Ale nie odpowiedziałeś mi na pytanie które postawiłem dużo wcześniej ,kto przewidział że bedą niewierni we wróżkę Zębuszkę? , bo analogicznie w Bibli niewiernych w Boga opisali apostołowie pod natchnieniem Boga. Natomiast jeśli ty się obwołałeś teoretycznie na mesjasza Zębuszki cytuje:

(Big Mac napisał:Równie dobrze ja mógłbym sobie stwierdzić, że wróżka zębuszka przewidziała istnienie niewierzących w nią ludzi, a ja tylko jestem jej mesjaszem, przekazuje w moich postach jej słowa. I faktycznie, nie wszyscy wierzą w to, o czym mówię - to dowód, że wróżka istnieje, przewidziała, że nie uwierzą jej mesjaszowi.)

to czy masz analogicznie do Bibli jakieś potwierdzenia twoich przewidywań dotyczących niewiernych na piśmie,to znaczy kto ich przewidział ?A jesli tylko ty jako mesjasz, to czy masz jakieś grono wyznawców? No a jesli masz to powiedz jak długo istnieje twoja religia ,bo jesli jesteś teoretycznym mesjaszem to zakładam że jesteś mesjaszem jakiejś religii.
Czy religia twoja istnieje wystarczająco długo by można było powiedzieć że to co mówisz znane jest od wieków i nie upadło pod wpływem czasu?, no i kto się do was modli? wierząc że to co piszesz jest prawdą.
.

Wt lip 10, 2007 15:56

Wt lip 10, 2007 15:59

A co to ma do rzeczy? Argumenty "prawda, bo więcej ludzi w to wierzy" i "prawda, bo jest starsze"? A może "prawda, bo jest na papierze"? Konstrukcja mojego dowodu jest identyczna jak Twojego, tylko słowo Bóg podmieniłem wróżką - to ukazuje, że tym dowodem można "dowieść" wszystkiego, co oznacza, że jest on błędny logicznie. A Ty dalej bronisz tej argumentacji jako dowodu i starasz się go wzmacniać jeszcze słabszymi argumentami z ilości wyznawców.

gg 3287237

Wt lip 10, 2007 16:01

A co to ma do rzeczy? Argumenty "prawda, bo więcej ludzi w to wierzy" i "prawda, bo jest starsze"? A może "prawda, bo jest na papierze"? Konstrukcja mojego dowodu jest identyczna jak Twojego, tylko słowo Bóg podmieniłem wróżką - to ukazuje, że tym dowodem można "dowieść" wszystkiego, co oznacza, że jest on błędny logicznie. A Ty dalej bronisz tej argumentacji jako dowodu i starasz się go wzmacniać jeszcze słabszymi argumentami z ilości wyznawców.

I tu cie mam piszesz ,że w związku z tymi dowodami Zębuszka istnieje cytuje:

Big Mac napisał:Ale jaja, faktycznie są tacy, którzy nie uwierzą w wróżki zębuszki po przeczytaniu mojego postu. To dowód, że mam rację - przewidziałem istnienie niewiernych. Zębuszki istnieją

Wiec jesli tylko zmieniłeś nazwę Boga na Zebuszka i twierdzisz że istnieje, to nie moge ci tego zabronić. Moc stwórczą możesz nazwać jak chcesz ,a i tak nie zmieni to jej istoty. Bo przecież wiesz że cały czas rozmawiamy o Mocy stwórczej

Wt lip 10, 2007 16:16
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 342 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 23  Następna strona