Bóg nie ma początku, dlaczego więc Wszechświat go musi mieć
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
Seweryn napisał(a): Wszechświat to nie tylko fizyczny świat , np. myśl też istnieje we wszechświecie i zawiera się w nim .Więc ponawiam pytanie co nie istnieje we wszechświecie i uzasadnij skąd o tym wiesz?
Myśl to jest dla ciebie coś nie fizycznego? co jak co ale przecież myślenie jest powodowane przez zjawiska fizyczne w mózgu ,nie?
A powiedz mi czy to co widzisz teraz istnieje naprawdę czy tylko w twoim umyśle i uzasadnij skąd o tym wiesz?
|
Pn lis 26, 2007 23:42 |
|
|
|
 |
wieczny_student
|
O jakich "ograniczonych formach bytów materialnych" mówisz? Nie przypominam sobie, byś wcześniej o czymś takim wspominał.
Jeżeli chodzi o krasnoludka, to można szacować prawdopodobieństwo jego istnienia. Prawdopodobieństwo jego istnienia na Ziemi jest jednak zaniedbywalne, a krasnoludki zwykle wyobraża się jako żyjące na Ziemi. Jeżeli mówisz o jakiś "kosmicznych krasnoludkach" - to proszę bardzo - pewnie mogą one istnieć, z niezerowym prawdopodobieństwem, ale jeżeli wszechświat nie jest nieskończony, to prawdopodobieństwo ich istnienia nie jest rowne 1, wiec nie muszą istnieć.
_________________ "Nie jesteś byle kim, więc nie możesz żyć byle jak."
|
Pn lis 26, 2007 23:43 |
|
 |
wieczny_student
|
Pepe napisał(a): A powiedz mi czy to co widzisz teraz istnieje naprawdę czy tylko w twoim umyśle i uzasadnij skąd o tym wiesz?
Mój pogląd (nie wiedza - a na pewno nie wiedza naukowa): to co widzę istnieje. Wyobrażenie, jakie mam w umyśle na temat tego co widzę, nie odpowiada w pełni temu obiektowi, dlatego nie istnieje to, co uważam, że widzę.
|
Pn lis 26, 2007 23:50 |
|
|
|
 |
Seweryn
|
wieczny_student napisał(a): O jakich "ograniczonych formach bytów materialnych" mówisz? Nie przypominam sobie, byś wcześniej o czymś takim wspominał.
Jeżeli chodzi o krasnoludka, to można szacować prawdopodobieństwo jego istnienia. Prawdopodobieństwo jego istnienia na Ziemi jest jednak zaniedbywalne, a krasnoludki zwykle wyobraża się jako żyjące na Ziemi. Jeżeli mówisz o jakiś "kosmicznych krasnoludkach" - to proszę bardzo - pewnie mogą one istnieć, z niezerowym prawdopodobieństwem, ale jeżeli wszechświat nie jest nieskończony, to prawdopodobieństwo ich istnienia nie jest rowne 1, wiec nie muszą istnieć. Nie ja mówię tylko ty mówisz : wieczny_student napisał(a): Wiele wyobrażeń zawiera w sobie cechę istnienia w fizycznym świecie (np. zwyczajowe wyobrażenie krasnoludka to krasnoludek materialny) .
Więc skąd wiesz ,że w nieograniczonym wszechświecie nie ma materialnych wyobrażeń tego o czym piszesz i co sobie wyobrażasz.
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
Pn lis 26, 2007 23:51 |
|
 |
wieczny_student
|
Odpowiedziałem wcześniej: zwyczajowe wyobrażenie krasnoludka to krasnoludek "ziemski", który powinien być obserwowalny, a nie sie go nie obserwuje - dlatego uważam że takie krasnoludki nie istnieją. Dopuszczam możliwość istnienia krasnoludków "kosmicznych", ale nie mam żadnej przesłanki za ich istnieniem, przez co nie zajmuję się nimi zbytnio.
|
Wt lis 27, 2007 0:01 |
|
|
|
 |
Seweryn
|
wieczny_student napisał(a): Odpowiedziałem wcześniej: zwyczajowe wyobrażenie krasnoludka to krasnoludek "ziemski", który powinien być obserwowalny, a nie sie go nie obserwuje - dlatego uważam że takie krasnoludki nie istnieją. Dopuszczam możliwość istnienia krasnoludków "kosmicznych", ale nie mam żadnej przesłanki za ich istnieniem, przez co nie zajmuję się nimi zbytnio. Rozmawiamy nie o Ziemi tylko o wszechświecie ,który jest żekomo bez granic : wieczny_student napisał(a): Wszechświat nie zawiera wszystkiego.
Wiec skąd wiesz ,że wszechświat nie zawiera wszystkiego tzn. twoich wyobrażeń i np. granic.
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
Wt lis 27, 2007 0:10 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
wieczny_student napisał(a): to co widzę istnieje. Wyobrażenie, jakie mam w umyśle na temat tego co widzę, nie odpowiada w pełni temu obiektowi, dlatego nie istnieje to, co uważam, że widzę.
Czyli inaczej mówiąć twój mózg odbiera wirtualny obraz czegoś co jest niewirtualne? W dodatku niepotrafi odebrać rzeczywistości w sposób doskonały, tak?
|
Wt lis 27, 2007 0:13 |
|
 |
wieczny_student
|
Mój mózg tworzy wirtualny obraz niewirtualnych obiektów. Obiekt postrzegany jest reprezentowany w mózgu przez pewne formacje impulsów, ale nie jest to reprezentacja doskonała - nie zawiera wszystkich informacji o obiekcie. Subiektywne postrzeganie obiektywnej rzeczywistości.
|
Wt lis 27, 2007 0:16 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
wieczny_student napisał(a): Mój mózg tworzy wirtualny obraz niewirtualnych obiektów. Obiekt postrzegany jest reprezentowany w mózgu przez pewne formacje impulsów, ale nie jest to reprezentacja doskonała - nie zawiera wszystkich informacji o obiekcie. Subiektywne postrzeganie obiektywnej rzeczywistości.
Jak to tworzy? Tworzyć może tylko wtedy kiedy śnisz.
Powiedz mi co się dzieje kiedy się śni, tzn. co powoduje że mózg tworzy wtedy wirtualny obraz wirtualnych obiektów? Skąd się to bierze?
|
Wt lis 27, 2007 0:25 |
|
 |
wieczny_student
|
Mózg tworzy obrazy (wyobrażenia) - mogą to być obrazy istniejących obiektów (wtedy są niedoskonałe) lub obrazy nieistniejących obiektów (wtedy nie można mówić o ich doskonałości, bo nie ma z czym ich porównać). Obrazy te może tworzyć na skutek wrażeń zmysłowych lub wewnętrznej aktywności ("sam z siebie" - co nie musi oznaczać "bez przyczyny" - działanie mózgu nie jest jednak w pełni wytłumaczone) - bodźce zewnętrzne i wewnętrzne. Obrazy stworzone na skutek wrażeń zmysłowych mogą przedstawiać istniejące obiekty (jeśli istnienie jakiegoś obiektu jest przyczyną danego wrażenia zmysłowego) ale nie musi tak być (jeżeli mamy do czynienia z manipulacją zmysłami, lub sygnał został zniekształcony). Obrazy stworzone na skutek wewnętrznej aktywności także mogą przedstawiać istniejące obiekty (np. gdy sobie coś przypominam, lub próbuję wyobrazić sobie konkretny obiekt) ale nie muszą (np. gdy próbuję sobie wyobrazic nieistniejący obiekt, także spora część snów).
|
Wt lis 27, 2007 0:54 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
wieczny_student napisał(a): Obrazy stworzone na skutek wewnętrznej aktywności także mogą przedstawiać istniejące obiekty (np. gdy sobie coś przypominam, lub próbuję wyobrazić sobie konkretny obiekt) ale nie muszą (np. gdy próbuję sobie wyobrazic nieistniejący obiekt, także spora część snów).
Ale jak sobie śpię to nie próbuje sobie czegoś wyobrażać tylko te obrazy pojawiają się same. Co powoduje że mam takie a nie inne obrazy we śnie?
Dlaczego mózg narzuca mi jakieś obrazy których nie chce? 
|
Wt lis 27, 2007 1:11 |
|
 |
wieczny_student
|
Jak już mówiłem, zasady, na jakich opiera się wewnętrzna aktywność mózgu, nie są dobrze poznane.
|
Wt lis 27, 2007 1:15 |
|
 |
Seweryn
|
wieczny_student napisał(a): Wszechświat nie zawiera wszystkiego.
Jeśli będziesz chciał coś podwarzyć to zastanów się czy potrafisz to uzasadnić. Jeśli nie to bezmyślnie nie podważaj 
|
Wt lis 27, 2007 22:28 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
wieczny_student napisał(a): Wszechświat nie zawiera wszystkiego.
W danej chwili czasu może i nie zawiera pewnych form ale zauważ że wszechświat jest absolutem i z każdą sekundą są generowane różne wszechświaty . Jeśli założymy że czas nigdy nie będzie mieć końca to dojdziemy do wniosku że wszechświat może stworzyć wszystko.
|
Wt lis 27, 2007 23:03 |
|
 |
wieczny_student
|
Co najwyżej wszystko co może w nim istnieć. Na przykład, nie widzę możliwości, aby wszechświat kiedykolwiek stworzył swój brzeg.
|
Śr lis 28, 2007 2:37 |
|
|
|