Autor |
Wiadomość |
Asparagus
|
 Re: Czy szatan to idiota?
Elbrus napisał(a): Asparagus napisał(a): Jak to możliwe, że tylu aniołów, istot inteligentniejszych od ludzi i obcujących blisko z Bogiem dało się porwać do bezsensownego buntu? Jest to możliwe co najmniej z dwóch powodów: - Bóg nie jest wszechmocny, więc Szatan ma szansę Go pokonać, Ale może być wszechmocny, a Szatan się myli myśląc, że nie jest. Elbrus napisał(a): - Szatan mimo wiedzy o wszechmocy Boga woli być zbuntowanym przez x tysięcy lat i cierpieć katusze przez wieczność, co jest skrajną głupotą., Albo te katusze nie są takie straszne. Elbrus napisał(a): Przyjmując wszechmoc Boga, można więc uznać głupotę u Szatana lub u ludzi, którzy historię o buncie wymyślili. Osobiście uważam tę drugą ewentualność za bardziej sensowną. Szatan jest niezbędny, aby wyjaśnić obecność zła w Świecie. Bez niego, trudno uznać, że Bóg to samo dobro. Choć, tak naprawdę sprawy to nie załatwia... Biblia temu przeczy, ale czy Szatan wierzy w Biblię?
|
Cz maja 05, 2011 23:23 |
|
|
|
 |
gargamel
zbanowany na stałe
|
Liza napisał(a): @gargamelu: dobrze odczytałam Twoją intencję? Układasz się z Bogiem ze strachu przed cierpieniem? Ja tylko teoretyzowałem, stawiając siebie na miejscu anioła w Niebie. Bo jeżeli wiedziałbym że Bóg jest wszechmogący, a za bunt srogo karze, to jednak wolałbym być bożym niewolnikiem, niż cierpieć wieczne katusze gdy przyjdzie czas. Bo w imię czego te katusze? chwilowej wolności i poczucia wyższości?!
_________________ http://forum.wiara.pl/viewtopic.php?f=42&t=30168 http://pajacyk.pl/
|
Pt maja 06, 2011 0:02 |
|
 |
Asparagus
|
gargamel napisał(a): Ja tylko teoretyzowałem, stawiając siebie na miejscu anioła w Niebie. Przecież nie ma różnicy pomiędzy sytuacją Szatana odrzucającego Boga, a człowieka odrzucającego Boga. gargamel napisał(a): Bo jeżeli wiedziałbym że Bóg jest wszechmogący, a za bunt srogo karze, to jednak wolałbym być bożym niewolnikiem, niż cierpieć wieczne katusze gdy przyjdzie czas. Bo w imię czego te katusze? chwilowej wolności i poczucia wyższości?! No więc raczej nie ma możliwości aby Szatan wierzył we wszechmoc Boga. Bo przecież głupcem nie jest. A co do dylematu co jest lepsze: katusze jako wolna istota, czy spokój za cenę niewoli, to moim zdaniem wybór nie jest wcale taki oczywisty.
|
Pt maja 06, 2011 8:00 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
gargamel napisał(a): Ja tylko teoretyzowałem, stawiając siebie na miejscu anioła w Niebie. Bo jeżeli wiedziałbym że Bóg jest wszechmogący, a za bunt srogo karze, to jednak wolałbym być bożym niewolnikiem, niż cierpieć wieczne katusze gdy przyjdzie czas. Bo w imię czego te katusze? chwilowej wolności i poczucia wyższości?! Może uwierzył w swoją doskonałość i uznał, że Bóg nie jest w stanie mu zaszkodzić? Pycha zaślepia, widzi się sprawy w krzywym zwierciadle. Tak sobie po ludzku kombinuję...
|
Pt maja 06, 2011 11:57 |
|
 |
gargamel
zbanowany na stałe
|
Asparagus napisał(a): Przecież nie ma różnicy pomiędzy sytuacją Szatana odrzucającego Boga, a człowieka odrzucającego Boga. No jak to?! Ja przecież Boga nie widziałem, nie rozmawiałem z Nim twarzą w twarz!!
_________________ http://forum.wiara.pl/viewtopic.php?f=42&t=30168 http://pajacyk.pl/
|
Pt maja 06, 2011 15:59 |
|
|
|
 |
Asparagus
|
gargamel napisał(a): No jak to?! Ja przecież Boga nie widziałem, nie rozmawiałem z Nim twarzą w twarz!! Ty nie, ale inni ludzie tak i pomimo tego zlekceważyli Go. Np. król Salomon albo Jonasz. Czyli wierzyli w Boga ale tak nie do końca... Poza tym Szatan raczej też nie rozmawiał z Bogiem "twarzą w twarz" bo jak istoty duchowe mogą mieć twarz  .
|
Pt maja 06, 2011 20:43 |
|
 |
gargamel
zbanowany na stałe
|
twarzą w twarz, czyli blisko, obcowali ze sobą, bo to Bóg stworzył przyszłego buntownika. O to mi chodziło.
|
Pt maja 06, 2011 21:24 |
|
 |
Asparagus
|
gargamel napisał(a): twarzą w twarz, czyli blisko, obcowali ze sobą, bo to Bóg stworzył przyszłego buntownika. O to mi chodziło. Ale z tego nie wynika, że Szatan automatycznie musi wierzyć we wszechmoc Boga, a więc jego bunt nie musi być taki absurdalny jak nam się wydaje.
|
N maja 08, 2011 20:46 |
|
 |
Soul33
Moderator
|
Racja, nie musi wierzyć, przecież wie.
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
N maja 08, 2011 21:54 |
|
 |
Asparagus
|
Soul33 napisał(a): Racja, nie musi wierzyć, przecież wie. Racja, nie musi wierzyć, przecież wie. A skąd to może wiedzieć na pewno? Kiedy Szatan zotał stworzony, Bóg już istniał, ale przecież Szatan nie musi być przekonany, że Bóg jest wszchmocny, ba nawet nie musi przyjąć za pewnik faktu, że Bóg to Bóg - może np. uważać, że Bóg jest istotą powstałą w jakimś procesie, albo, że został stworzony przez jakiego innego "ukrytego" Boga wyższego rzędu.
|
N maja 08, 2011 22:36 |
|
 |
Jowan_Michael
Dołączył(a): Pn kwi 11, 2011 21:22 Posty: 20 Lokalizacja: Toruń, Kujawsko-pomorskie
|
Cytuj: I tu natrafiam na pewną nieścisłość - podobno anioły nie posiadają pełni wolności. Tak głosi doktryna. Tak, nie ma wolności, bo został już skazany, na potępienie. To tak jak anioły służące Bogu, nie mogą się zbuntować. Szatan jako anioł, pierw doświadczył miłości Boga, jego dobroci, jednak posiadając wolną wolę zdecydował inaczej, odrzucił to jedyne ŹRÓDŁO życia, miłości, dobra. Odrzucił je, stając się źródłem nienawiści, zła, śmierci, grzechu. Jest inteligenty, mądrzejszy od ludzi.> Kuszenie Ewy. i Jezusa. Przegrał z Jezusem - Bogiem. Nie zna przyszłości bezpośredniej. Nie wiedział o tym, że Jezus Zmartwychwstanie, ale zna przeszłość, każdy grzech każdego człowieka, dzięki czemu panuje nad nim.
|
Pn maja 09, 2011 0:12 |
|
 |
Elbrus
|
Jowan_Michael napisał(a): anioły służące Bogu, nie mogą się zbuntować Bóg stworzył więc roboty bez wolnej woli. Ale skoro anioły nie mają wolnej woli, to dlaczego Szatan i demony miały wolną wolę i mogły się zbuntować? Dlaczego Bóg umieścił tą śmiercionośną lukę w swoim doskonałym planie?
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Pn maja 09, 2011 1:32 |
|
 |
teko5
|
<<Ale skoro anioły nie mają wolnej woli, to dlaczego Szatan i demony miały wolną wolę i mogły się zbuntować? Dlaczego Bóg umieścił tą śmiercionośną lukę w swoim doskonałym planie?>> Właśnie z powodu wolnej woli Szatana i Aniołów, którzy poszli za nim. Oni widocznie od początku widzieli, że stworzenie przez Boga człowieka z ciała i krwi jest w wielu i to w bardzo wielu przypadkach niemożliwym dziełem do osiągnięcia doskonałości według Woli Bożej. Bo żywe ciało, pełne własnej woli ma wiele potrzeb i pożądliwości, a egoistyczne zamysły człowieka, w celu osiągnięcia wszystkiego według zamysłów ciała i swoich potrzeb, przysłaniają i nie pozwalają być posłusznym Bogu. A człowiek z ciała i krwi i jego zmartwychwstanie w nowym doskonałym ciele jest Bożym planem do osiągniecia Jego pełni. Bóg, Syn, Duch i Oblubienica, to pełnia królestwa Bożego, które jest Bożą sprawiedliwością, pokojem i radością w Duchu Świetym, która będzie po zmartwychwstaniu w wiecznosci . L. do Ef. 1R od 1 do 14W za dlugi tekst do cytowania. Pozdrawiam Teresa
_________________ Izaj. 55R 8W,, Bo myśli moje, to nie myśli wasze, a drogi moje, to nie drogi wasze- mówi Pan."Ps 86 11W,, Wskaż mi, Panie, Drogę Swoją, Bym postepował w Prawdzie Twojej; Spraw, by serce moje jednego tylko pragnęło, bojaźni Imienia Twego".
|
Pn maja 09, 2011 6:32 |
|
 |
Elbrus
|
teko5 napisał(a): <<Ale skoro anioły nie mają wolnej woli, to dlaczego Szatan i demony miały wolną wolę i mogły się zbuntować? Dlaczego Bóg umieścił tą śmiercionośną lukę w swoim doskonałym planie?>> Właśnie z powodu wolnej woli Szatana i Aniołów, którzy poszli za nim. Nie bardzo rozumiem. Szatan i upadłe anioły otrzymały wolę wolę, żeby się zbuntować? Bóg o tym wiedział, tylko dlaczego dopuścił do tego, żeby rozlało się tyle złego za ich pośrednictwem? teko5 napisał(a): Oni widocznie od początku widzieli, że stworzenie przez Boga człowieka z ciała i krwi jest w wielu i to w bardzo wielu przypadkach niemożliwym dziełem do osiągnięcia doskonałości według Woli Bożej. Wiedziały, że człowiek zgrzeszy, ale nie wiedziały o karze za swój bunt? Bo wygląda na to, że było to jednym z Jego celów przy stwarzaniu (a właściwie jeszcze przed - w Jego boskim zamyśle). teko5 napisał(a): Bo żywe ciało, pełne własnej woli ma wiele potrzeb i pożądliwości, a egoistyczne zamysły człowieka, w celu osiągnięcia wszystkiego według zamysłów ciała i swoich potrzeb, przysłaniają i nie pozwalają być posłusznym Bogu. Jest tak W ZNACZĄCEJ WIĘKSZOŚCI przypadków.
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Pn maja 09, 2011 7:23 |
|
 |
teko5
|
<<Nie bardzo rozumiem. Szatan i upadłe anioły otrzymały wolną wolę, żeby się zbuntować? Bóg o tym wiedział, tylko dlaczego dopuścił do tego, żeby rozlało się tyle złego za ich pośrednictwem?>> Na tym polega wolna wola, aby móc wybrać i działać. Szatan i ci aniolowie, którzy poszli za nim uczynili to co chcieli i uważali. Co do rozlania krwi, to już efekt wyboru ludzi. Przyp. Sal 1R od 20W do 33W, a szcególnie 31W,, Dlatego muszą spożywać owoc swojego postępowania i sycić sie swoimi radami." Teresa
_________________ Izaj. 55R 8W,, Bo myśli moje, to nie myśli wasze, a drogi moje, to nie drogi wasze- mówi Pan."Ps 86 11W,, Wskaż mi, Panie, Drogę Swoją, Bym postepował w Prawdzie Twojej; Spraw, by serce moje jednego tylko pragnęło, bojaźni Imienia Twego".
|
Pn maja 09, 2011 7:46 |
|
|
|