Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 13, 2025 21:04

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 158 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona
 Jezus miał żonę? 
Autor Wiadomość

Post Re: Jezus miał żonę?
mareta napisał(a):
Dominikdano napisał(a):
Może przybliż te szczegóły z tygodnika "Niedziela".
Kto to zbadał, na jakiej podstawie wykluczył autentyczność? itp.

Prof. Francis Watson z Uniwersytetu w Durham w Wielkiej Brytanii wykazuje,że "szeroko cytowany w mediach tekst zosta łzbudowany z małych fragmentów słow, lub wyrazów pochodzących zasadniczo z apokryficznej Ewangelii Tomasza, ułożonych w nowym kontekście. Zdaniem brytyjskiego znawcy Nowego Testamentu mamy do czynienia z kompozycją autora nowożytnego o ograniczonej znajomości języka koptyjskiego. Wykazuje on, że wkrótkim fragmeńcie znajdują się wyrażenia właściwe nie czterem Ewangeliom kanonicznym, ale odkrytej w 1945 Ewangelii Tomasza. Kiedy mowa o moblubienicy może być nią Kościół, ale takżedusza człowieka poszukującego Boga"

Profesor wypowiada własne poglądy. Poglądy to nie są ani przekonujące, ani tym bardziej wiarygodne dowody.
Fałszerstwo trzeba też udowodnić i wypadałoby wówczas zdemaskować samego fałszerza.
Wszystkie znanane dziś przekazy ewangeliczne mają jakiś niezachowany pierwowzór i były wielokrotnie przepisywane.

Bibliści zakładają że było jakieś pierwotne "źródło Q" - za Wikipedią:

Źródło Q - jeśli faktycznie istniało - nie zachowało się. Odkryta w 1945 roku Nag Hammadi koptyjska Ewangelia Tomasza potwierdziła istnienie gatunku literackiego zbioru logiów, za jaki uważa się źródło Q. Inne nazwy: Ewangelia Q, Ewangelia Galilejska...
Istnienie Źródła Q jest elementem tzw. hipotezy dwóch źródeł dla rozwiązania problemu synoptycznego, popularnej we współczesnej biblistyce. Hipoteza ta tłumaczy fakt, że w Ewangeliach Mateusza i Łukasza występuje szereg wypowiedzi Jezusa, których nie ma w Ewangelii Marka ani Ewangelii Jana. Wspomniane wypowiedzi tworzą około 250 wersów wspólnych dla Ewangelii Łukasza i Mateusza, brzmią identycznie lub bardzo podobnie i najprawdopodobniej pochodzą z jakiegoś wcześniejszego greckojęzycznego dokumentu. Teoria istnienia źródła Q zakłada, że autorzy Ewangelii Mateusza i Łukasza pisząc swoje Ewangelie korzystali z dwóch głównych źródeł - Ewangelii Marka i drugiego - źródła Q, z którego zaczerpnęli wspomniane 250 wersów obejmujących wypowiedzi (tzw. logia) Jezusa. Ponadto, każdy z nich korzystał jeszcze z indywidualnego źródła, skąd zaczerpnął materiał obecny tylko w jego Ewangelii. Ponieważ hipotezę te sformułowali po raz pierwszy uczeni niemieccy, nazwali owo hipotetyczne źródło po prostu 'Źródłem' - po niemiecku Quelle.

Nie ma żadnych zachowanych zapisów wczesnochrześcijańskich odnoszących się do tego dokumentu, z wyjątkiem dość enigmatycznego stwierdzenia Papiasza z II wieku, na temat spisanej przez św. Mateusza Apostoła listy wypowiedzi Jezusa. Przez pewien czas za fragment źródła Q uznawano apokryficzną Ewangelię Tomasza, która zawiera wypowiedzi przypisywane Jezusowi.

Dlatego sugestia, że wypowiedzi Jezusa spisane na tym papirusie zaczerpnięto z Ewangelii Tomasza nie jest zbytnio odkrywcza.

Pt paź 12, 2012 20:38

Kiedyś słyszałam takie pogłoski o partnerce Jezusa. Lecz ty to prawda....

Wt paź 23, 2012 14:26
boni napisał(a):
Kiedyś słyszałam takie pogłoski o partnerce Jezusa. Lecz ty to prawda....

Słyszałem, ze Jezus chodził ubrany w tunikę, płaszcz.....ale o panterce nic znaleźć nie mogę....może mi kartki wypadły?

Panterki o ile wiem to wprowadzono dopiero w wieku XX w wojsku......a czy Jezus służbę odbywał ? W WKU nic o tym nie wiedzą....albo trepy jedne nie chca powiedzieć.

Wt paź 23, 2012 14:43

humalog napisał(a):
....albo trepy jedne nie chca powiedzieć.

I nie powiedza bo wtedy to był inny ustrój. Teraz trepów w wojsku nie ma.

Wt paź 23, 2012 18:13

I wojska trzeba daleko szukać

Wt paź 23, 2012 18:18
Gdyby Jezus był żonaty to by to zostało napisane.Ewangelie mówią nam o tym,że Jezus miał matkę o imieniu Maria,że miał braci,których imiona to Jakub,Józef,Szymon i Juda oraz,że miał siostry.Dlaczego autorzy Ewangelii nie napisaliby o tym,że Jezus posiadał żonę,gdyby tak w rzeczywistości było?
Byli w Izraelu prorocy,którzy nie byli żonaci choćby prorok Jeremiasz.Dlatego nie jest niczym nadzwyczajnym fakt, iż Jezus żony nie posiadał.

Cz paź 25, 2012 17:05

agnostykiewicz napisał(a):
Gdyby Jezus był żonaty to by to zostało napisane...
Dlaczego autorzy Ewangelii nie napisaliby o tym,że Jezus posiadał żonę,gdyby tak w rzeczywistości było?..

Być może właśnie napisali, ale jacyś inni autorzy innej ewangelii (nazwanej Ewangelią Żony Jezusa), która przetrwała na omawianym w tym temacie skrawku koptyjskiego papirusu.

Na papirusie można odczytać frazy zapisane w języku koptyjskim: "Nie [dla] mnie. Moja matka dała mi ży[cie]", "Uczniowie powiedzieli Jezusowi", "Maria jest warta…", "obraz..", "Pozwól złym ludziom spuchnąć", "Jezus rzekł im: Moja żona.." oraz "ona może stać się moim uczniem".

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... 7_Wife.jpg

.

So paź 27, 2012 8:34

agnostykiewicz napisał(a):
Gdyby Jezus był żonaty to by to zostało napisane.Ewangelie mówią nam o tym,że Jezus miał matkę o imieniu Maria,że miał braci,których imiona to Jakub,Józef,Szymon i Juda oraz,że miał siostry.Dlaczego autorzy Ewangelii nie napisaliby o tym,że Jezus posiadał żonę,gdyby tak w rzeczywistości było?//.

Nie mieć żony?
Jakie były przyczyny, że nie mniał żony, rodzicielki?

N paź 28, 2012 3:18
Cytuj:
Nie mieć żony?

A co w tym dziwnego, że nie miał żony? Mało jest takich co żon nie mają?
Przyczyny? Jedną z nich mogło być to, że zbyt szybko zostałaby wdową...

N paź 28, 2012 21:10

humalog napisał(a):
Cytuj:
Nie mieć żony?

A co w tym dziwnego, że nie miał żony? Mało jest takich co żon nie mają?.

Zresztą sam przeciez nie był, miał 12 apostołów

Pn paź 29, 2012 6:31

Wierzę, że Jezus żony nie miał

Pn paź 29, 2012 8:12
Iwona19 napisał(a):
Wierzę, że Jezus żony nie miał

A dla mnie to bez znaczenia. Bo i co by to zmieniło?

Pn paź 29, 2012 10:57

Kris65 napisał(a):
Żona jak żona,ale co z ewentualnym potomstwem?

Nie było ani żony ani potomstwa

Pn paź 29, 2012 22:12

Iwona19 napisał(a):
Kris65 napisał(a):
Żona jak żona,ale co z ewentualnym potomstwem?

Nie było ani żony ani potomstwa

No dobra, a czy to jest zgodne z prawami natury człowieka.

Wt paź 30, 2012 5:40

A czemu miałoby nie być zgodne?

Wt paź 30, 2012 6:52
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 158 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona