Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Nasz Elementarz - MEN-u
bert04 napisał(a): niewiarek napisał(a): nie widzi takich kuriozów jak choćby ta książka z gwałtem.
Książka jest rzeczywiście kuriozum ale nie wytrzymuje porównania: była przeznaczona dla uczniów angielskiego, zdaje się, że od gimnazjów, nie była obowiązkowa a tylko jednym produktem z wielkiej palety ofert w tym temacie. Już sam fakt, że ktoś zwrócił na to uwagę dopiero w 2012 roku, 19 lat po pierwszym wydaniu, świadczy o skrajnej niszowości tego "produktu". Elementarz dla pierwszoklasistów jest natomiast produktem "masowym" i praktycznie obowiązkowym dla wszystkich uczniów (choć niektóre szkoły będą pewnie używać innych elementarzy). Stąd co do zasady występuje uzasadniony interes społeczny do omawiania tego elementarza. Co więcej, sam MEN zapraszał do tego, żeby elementarz stał się obiektem publicznej dyskusji, po to było wydanie wstępne, które komentowała m.in. GW. Można go ściągnąć w internecie bez ograniczeń. Czy coś takiego miało miejsce w powyższym przykładzie? Kościół akurat często zwraca uwagę na postępującą "demoralizację" mediów, książek itede. Nie ma obowiązku komentować każdej pojedynczej publikacji. Kościół ma też prawo brać udział w publicznej dyskusji nad tym elementarzem. Możesz się nie zgadzać co do treści tego komentarza (ja też się nie zgadzam), ale samo prawo jest niepodważalne. I obojętne jest, że są jakieś inne, jeszcze gorsze podręczniki. Jak chcesz, to na gwałt znajdziesz pewnie jeszcze gorsze rzeczy w lekturach szkolnych. Ale to nie ma nic do rzeczy. Specyficzne, że biskupi nie skorzystali z tego prawa w trakcie tworzenia podręcznika, a krytykują już po wprowadzeniu podręcznika do szkół....słaby refleks czy zwyczajna tendencyjność?
|
Pt paź 24, 2014 11:36 |
|
|
|
 |
bert04
|
Alus napisał(a): Specyficzne, że biskupi nie skorzystali z tego prawa w trakcie tworzenia podręcznika, a krytykują już po wprowadzeniu podręcznika do szkół....słaby refleks czy zwyczajna tendencyjność? Ech... przecież skorzystali! Sam biskup o tym mówił, że niektóre postulaty zostały uwzględnione (o Bożym Narodzeniu). Tylko że nie było to wtedy tak upublicznione, chociaż echa tamtej dyskusji są jeszcze na forach około - kościelnych. Jednego linka podawałem wcześniej, wkopiuję jeszcze raz dla przypomnienia: http://www.naszdziennik.pl/polska-kraj/85449.html(Choć to akurat źródło około-PiS-owe, co ciekawe). A co do powodów obecnej krytyki i jej rozmiarów, no to możemy sobie spekulować. Może są powody merytoryczne, może polityczne, może pijarowe. Ale to mogą być tylko nasze spekulacje.
_________________ Wszystko ma swój czas i jest wyznaczona godzina na wszystkie sprawy pod niebem ...
(Koh 3:1nn)
|
Pt paź 24, 2014 12:23 |
|
 |
niewiarek
|
Alus pisze: Cytuj: Kościół ma też prawo brać udział w publicznej dyskusji nad tym elementarzem. Możesz się nie zgadzać co do treści tego komentarza (ja też się nie zgadzam), ale samo prawo jest niepodważalne. Znowu Alus: Cytuj: Kościół akurat często zwraca uwagę na postępującą "demoralizację" mediów, Przez cały czas redagowania elementarza każdy miał możliwość zgłaszania swoich uwag. Kościół, Ty, ja, wszystkie instytucje. Teraz nagle okazuje się, że kulawy dziadek musi podlewać kwiatki na parapecie. Jeszcze raz powtórzę, z obrazka wcale nie wynika, że dziadek ma być kulawy. Mam sąsiada, dziadka. On pcha się żeby mi pomóc, a to dorobić zamknięcie do drzwi w piwnicy, a to poprawić za oknem wieszak do wieszania prania. Aż piszczy żeby coś zrobić ze swoim czasem. Szuka zajęcia. Ot tak, za nic. Co na ten temat wie krytykancki kościół "chrześcijański? Wymyśla kulawego dziadka. Nie pojmuję tych ludzi. Mam wrażenie, że płynie z nich ZAWIŚĆ, ogromna złość, zazdrość, że to nie oni są postrzegani jako ci pozytywni.
|
Pt paź 24, 2014 12:33 |
|
|
|
 |
niewiarek
|
bert04 pisze: Cytuj: A co do powodów obecnej krytyki i jej rozmiarów, no to możemy sobie spekulować. Może są powody merytoryczne, może polityczne, może pijarowe. Ale to mogą być tylko nasze spekulacje.
A ja powtórzę, chciałbym bardzo uczyć się z tego nowego elementarza.
|
Pt paź 24, 2014 12:40 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
niewiarek napisał(a): A ja powtórzę, chciałbym bardzo uczyć się z tego nowego elementarza. To se kup i się ucz. Kto Ci zabroni?
|
Pt paź 24, 2014 12:55 |
|
|
|
 |
bert04
|
niewiarek napisał(a): Alus pisze: Nie, nie Alus, niewiarek napisał(a): A ja powtórzę, chciałbym bardzo uczyć się z tego nowego elementarza.
Moja małżonka uczy dzieci polskiego i była też zachwycona. Chociaż wolała "Wesołą Szkołę". niewiarek napisał(a): Nie pojmuję tych ludzi. Wbrew pozorom to nie jest takie trudne. Tylko wnioski z tego wypływające są raczej smutne.
_________________ Wszystko ma swój czas i jest wyznaczona godzina na wszystkie sprawy pod niebem ...
(Koh 3:1nn)
|
Pt paź 24, 2014 13:21 |
|
 |
niewiarek
|
Cytuj: niewiarek napisał(a): A ja powtórzę, chciałbym bardzo uczyć się z tego nowego elementarza. zefciu: Cytuj: To se kup i się ucz. Kto Ci zabroni?
Bardzo nie lubię tego typu dyskusji. Zefciu, jeśli nie masz nic do powiedzenia, to zamilcz, a nie robisz wstawki nic nie wnoszące do tematu. Uszczypki pod czyimś adresem to coś najbardziej prymitywnego, myślę że nie przynoszące żadnej chluby.
|
Pt paź 24, 2014 14:22 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
niewiarek napisał(a): Bardzo nie lubię tego typu dyskusji. To czemu takową prowadzisz? Cytuj: Zefciu, jeśli nie masz nic do powiedzenia, to zamilcz, a nie robisz wstawki nic nie wnoszące do tematu. To, że Ty osobiście byś chciał się uczyć, czy nie chciał się uczyć nie wnosi do tematu zupełnie nic. Uwagi o tym, że masz rozdwojenie jaźni też mało. Jakieś bluzgi na episkopat i pokwikiwania triumfalne - jeszcze mniej. A w ogóle najśmieszniejsze jest to, że nie dostrzegasz, co jest w tej całej sprawie najgorsze. Masz na tacy sytuację, którą możesz wykorzystać do wbicia Episkopatu w błoto, a zamiast tego coś tam pojękujesz niemrawo dookoła tematu.
|
Pt paź 24, 2014 17:35 |
|
 |
lokis
|
Cytuj: Masz na tacy sytuację, którą możesz wykorzystać do wbicia Episkopatu w błoto, Czego, oczywiscie, zefciu nie zrobi. Zefciu, sprawiedliwy i dostrzegajacy. Katolik z charakterem jak "Jezusowe przekazy", ale Episkopatu? Episkopatu to juz sie nie odwazy. 
|
Pt paź 24, 2014 20:08 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Hehehe, dźwiedź, zaszarżowałeś jak byk na muletę. Zefciu jest prawosławny.
|
Pt paź 24, 2014 21:29 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
To w tym nowym elementarzu nie ma Ali Oli i Asa? Taki mały przerywnik 
|
Pt paź 24, 2014 21:54 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Nie ma. Jest Dżon, Dżordż i Dżeki. Oraz dżem z dżew. : P
|
Pt paź 24, 2014 22:26 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
To już wolę Tytusa, Romka i Atomka - przynajmniej swojacy!
|
Pt paź 24, 2014 22:54 |
|
 |
niewiarek
|
Chyba już podawałem, ale jeszcze raz powtórzę adres strony Ministerstwa, skąd można pobrać wszystkie 4 części Naszego Elementarza. http://naszelementarz.men.gov.pl/I można przeprowadzić swoją analizę. ErgoProxy: Cytuj: ...Jest Dżon, Dżordż i Dżeki. Oraz dżem z dżew. : P Ironizujesz. Jest i Ala i Ola, są Celina, Natalka i Karol, jest też chłopiec z niepolskim imieniem Hoan. Bohaterami elementarza nie są ani Ala, ani Ola lecz cała klasa uczniów. Jest też rodzina bez żadnych homo niewiadomo. zefciu napisał: Cytuj: Masz na tacy sytuację, którą możesz wykorzystać do wbicia Episkopatu w błoto Nie muszę wykorzystywać. Po co? Episkopat sam strzela sobie w nogę. Ośmiesza się i odsuwa od siebie wiernych.
|
So paź 25, 2014 2:52 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
lokis napisał(a): Czego, oczywiscie, zefciu nie zrobi. Zefciu, sprawiedliwy i dostrzegajacy. Katolik z charakterem jak "Jezusowe przekazy", ale Episkopatu? Episkopatu to juz sie nie odwazy.  zefciu katolikiem nie jest, o czym zapewne wiesz i celowo mnie obrażasz. zefciu jednak nie jest też antyklerykałem zdeterminowanym, by dowalić KRK za wszelką cenę. Dlatego daję szansę niewiarkowi, któremu rozwiązanie zagadki mogłoby sprawić wielką przyjemność. Ja sam natomiast z faktu iż Episkopat postępuje jak postępuje nie czerpię żadnej radości. niewiarek napisał(a): Nie muszę wykorzystywać. Po co? Episkopat sam strzela sobie w nogę. Ośmiesza się i odsuwa od siebie wiernych. Echh, Ty niekonsekwentny. Założyłeś ten wątek w jakimś celu. A teraz piszesz, że "nie musiałeś".
|
So paź 25, 2014 10:03 |
|
|
|