| 

Homoseksualizm a zaburzenie psychiczne 

| Autor | Wiadomość |  
			| Padre77 
   |   Re: Homoseksualizm a zaburzenie psychiczneMnie nie przeszkadza to, że ty w pewnych rzeczach nie widzisz ręki Boga i nie wymagam od ciebie żebyś ją zobaczył. Ja w pewnych zdarzeniach ją widzę, i żadne twoje negowanie tego nie zmieni. Na tym polega wiara, że w pewne rzeczy się wierzy nie mając na nie żadnego racjonalnego dowodu. _________________
 "Jeśli Mojżesza i Proroków nie słuchają, to choćby kto z umarłych powstał, nie uwierzą" (Lk 16,31)

|  
			| Cz lut 14, 2019 10:39 | 

|  
				|  |  |  
		|  |  
			| Wybawiony 
   |   Re: Homoseksualizm a zaburzenie psychiczneBiniu napisał(a):  nadużyciem jest dopatrywanie się reki Boga w zdarzeniach których przyczyny nie potrafimy wyjaśnić.Zgadza się. Dlatego np. dopatrywanie się ręki Boga w tym, że ktoś urodził się homoseksualistą jest nadużyciem. Ale jeśli prosiłem Boga o uzdrowienie i ono nastąpiło, choć zdaniem medycyny bez zażywania leków albo bez zabiegu chirurgicznego nastąpić nie mogło, to nadużyciem byłoby twierdzić, że Bóg nie miał z uzdrowieniem nic wspólnego._________________
 Wiem, komu zaufałem.

|  
			| Cz lut 14, 2019 12:53 | 

|  
		|  |  
			| pilaster 
   |   Re: Homoseksualizm a zaburzenie psychiczneJedenPost napisał(a): Czy pilaster podzieli się wyjaśnieniem na czym miałaby polegać owa społeczna korzyść z "wyleczenia" homoseksualisty?Tak samo jak z wyleczenia dowolnej innej choroby.  W przypadku homoseksualizmu dojdzie do tego jeszcze zwiększenie puli genetycznej przechodzącej do kolejnych pokoleń i tym samym różnorodności. Zwiększenie współczynnika rozrodczości, zmniejszenie śmiertelności. Praktyczne wyeliminowanie z populacji AIDS (50% zarażonych to homoseksualiści) i ograniczenie występowania innych chorób wenerycznych. Nie są to może jakieś gigantyczne korzyści (homoseksualiści to 1-2% społeczeństwa), ale zawsze jakieś._________________
 Brothers, what we do in life, echoes in eternity

Jest inaczej - Blog człowieka leniwego

|  
			| Cz lut 14, 2019 12:59 | 

|  
				|  |  |  
		|  |  
			| Biniu 
   |   Re: Homoseksualizm a zaburzenie psychiczneWybawiony napisał(a): Biniu napisał(a):  nadużyciem jest dopatrywanie się reki Boga w zdarzeniach których przyczyny nie potrafimy wyjaśnić.Zgadza się. Dlatego np. dopatrywanie się ręki Boga w tym, że ktoś urodził się homoseksualistą jest nadużyciem. Ale jeśli prosiłem Boga o uzdrowienie i ono nastąpiło, choć zdaniem medycyny bez zażywania leków albo bez zabiegu chirurgicznego nastąpić nie mogło, to nadużyciem byłoby twierdzić, że Bóg nie miał z uzdrowieniem nic wspólnego.No właśnie to co piszesz jest logicznie sprzeczne. Bo albo zdarzenia na które ludzie nie maja wpływu są zależne od Boga, albo nie. Wybierając przypadki pasujące do obrazka, a pomijając te które nie pasują można uzasadnić dowolną tezę.

|  
			| Cz lut 14, 2019 14:10 | 

|  
		|  |  
			| JedenPost 
   |   Re: Homoseksualizm a zaburzenie psychicznepilaster napisał(a): W przypadku homoseksualizmu dojdzie do tego jeszcze zwiększenie puli genetycznej przechodzącej do kolejnych pokoleń i tym samym różnorodności.
Jakimż zatem pożytkiem dla społeczeństwa byłoby zlikwidowanie wymogu celibatu wśród księży i zakonników/zakonnic. Liczbowo może nie ta skala, ale za to wyselekcjonowany materiał ludzki  _________________
 Lubię Starego czasem, to też sprawia
 że się wystrzegam otwartej z nim wojny
 Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny
 Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

|  
			| Cz lut 14, 2019 15:20 | 

|  
				|  |  |  
		|  |  
			| robaczek2 
   |   Re: Homoseksualizm a zaburzenie psychiczneBiniu napisał(a): Nadal uchylasz się od odpowiedzi na wcześniej zadane pytanie: czy Bóg w jakikolwiek sposób ingeruje w naszą rzeczywistość?Mysle ze to nieuczciwie zarzucac uchylanie sie od odpowiedzi komus kto wyraznie twierdzi ze tej odpowiedzi nie zna.

|  
			| Cz lut 14, 2019 15:25 | 

|  
		|  |  
			| Wybawiony 
   |   Re: Homoseksualizm a zaburzenie psychiczneBiniu napisał(a): No właśnie to co piszesz jest logicznie sprzeczne. Bo albo zdarzenia na które ludzie nie maja wpływu są zależne od Boga, albo nie.
 Wybierając przypadki pasujące do obrazka, a pomijając te które nie pasują można uzasadnić dowolną tezę.
Sęk w tym, że nie da się ogólnie stwierdzić, że zdarzenia na które ludzie nie mają wpływu są/nie są zależne od Boga. Natomiast w konkretnym przypadku często da się to stwierdzić._________________
 Wiem, komu zaufałem.

|  
			| Cz lut 14, 2019 15:53 | 

|  
		|  |  
			| Robek 
   |   Re: Homoseksualizm a zaburzenie psychicznerobaczek2 napisał(a): Biniu napisał(a): Nadal uchylasz się od odpowiedzi na wcześniej zadane pytanie: czy Bóg w jakikolwiek sposób ingeruje w naszą rzeczywistość?Mysle ze to nieuczciwie zarzucac uchylanie sie od odpowiedzi komus kto wyraznie twierdzi ze tej odpowiedzi nie zna.Nawet jeśli Bóg ingeruje, to w bardzo mały i niemierzalny sposób._________________
 Wymyśliłem swoje życie od początku do końca bo to, które dostałem mi się nie podobało.

|  
			| Cz lut 14, 2019 20:59 | 

|  
		|  |  
			| robaczek2 
   |   Re: Homoseksualizm a zaburzenie psychiczneRobek napisał(a): Nawet jeśli Bóg ingeruje, to w bardzo mały i niemierzalny sposób.Dobry pomysl. Gdyby tak wprowadzic jakis wzorzec aby mozna bylo mierzyc ingerencje.  Moze 1/144 dlugosci fali (tylko nie wiem czego).

|  
			| Cz lut 14, 2019 22:48 | 

|  
		|  |  
			| pilaster 
   |   Re: Homoseksualizm a zaburzenie psychiczneJedenPost napisał(a): Jakimż zatem pożytkiem dla społeczeństwa byłoby zlikwidowanie wymogu celibatu wśród księży i zakonników/zakonnic.Po raz kolejny analogia jak kulą w płot. Celibat jest dobrowolnym wyborem, także wśród świeckich. Homoseksualizm (podobno) nie.  _________________

|  
			| Pt lut 15, 2019 8:05 | 

|  
		|  |  
			| JedenPost 
   |   Re: Homoseksualizm a zaburzenie psychiczneCytuj: Celibat jest dobrowolnym wyboremNic podobnego, celibat jest narzuconym członkom pewnej grupy wymogiem. Zresztą w kwestii szkodliwości społecznej nie ma to przecież znaczenia, liczy się skutek._________________

|  
			| Pt lut 15, 2019 11:13 | 

|  
		|  |  
			| pilaster 
   |   Re: Homoseksualizm a zaburzenie psychiczneJedenPost napisał(a): Cytuj: Celibat jest dobrowolnym wyboremNic podobnego, celibat jest narzuconym członkom pewnej grupy wymogiem.Ale przynależność do tej grupy jest dobrowolnym wyborem. Cytuj: Zresztą w kwestii szkodliwości społecznej nie ma to przecież znaczenia, liczy się skutekSkutek netto. W przypadku leczenia homoseksualizmu jest on dodatni. W przypadku zakazu celibatu, zwłaszcza jakby miał być skutecznie egzekwowany - ujemny. Koszty przewyższają korzyści._________________

|  
			| Pt lut 15, 2019 11:37 | 

|  
		|  |  
			| JedenPost 
   |   Re: Homoseksualizm a zaburzenie psychicznepilaster napisał(a): W przypadku zakazu celibatuAleż dlaczego zaraz zakazu ? Wystarczyłoby zlikwidowanie wymogu , czyli przywrócenie sytuacji wyjściowej, rozwiązania zalecanego zresztą przez Pismo  _________________

|  
			| Pt lut 15, 2019 12:37 | 

|  
		|  |  
			| kubas775 
   |   Re: Homoseksualizm a zaburzenie psychiczneBiniu napisał(a): Padre77 napisał(a): Czy jeśli wychodzisz na mróz lekko ubrany to jest wolą Boga, że się przeziębisz? Dopóki nie znamy mechanizmu "powstawania" homoseksualizmu, dopóty nie będziemy mogli powiedzieć, czy dotyka to człowieka w sposób niezawiniony/niezamierzony, czy też nie.Tak jak nie znamy wielu innych "mechanizmów", więc nadużyciem jest dopatrywanie się reki Boga w zdarzeniach których przyczyny nie potrafimy wyjaśnić.Mechanizm powstawania homoseksualizmu? Homoseksualizm nabyty to jakieś jednostkowe przypadki (np. długoletni pobyt w więzieniu i jedyna opcja zaspokojenia popędu). Są osoby, które rodzą się homoseksualistami, więc skoro dopatrujemy ręki Boga w wielu sprawach, to dlaczego w tej nie? Może po prostu nie widzimy sensu tego działania (i nie musimy go przecież widzieć, co nie znaczy, że go nie ma). Mam znajomych gejów, zdarza mi się z nimi rozmawiać na temat tego, skąd te upodobania, znam ich rodziny (zwyczajne rodziny jakich tysiące w Polsce) - nie nauczyli się być homo, po prostu niektórzy rodzą się homoseksualistami...

|  
			| N mar 10, 2019 8:30 | 

|  
		|  |  
			| Zbigniew3991 
   |   Re: Homoseksualizm a zaburzenie psychiczneA jaki jest mechanizm powstawania heteroseksualizmu? _________________
 MODERATOR

|  
			| Pt mar 15, 2019 11:59 | 

|  
		|  |  

|  | Nie możesz rozpoczynać nowych wątków Nie możesz odpowiadać w wątkach