Dlaczego KK przyjął WW i ewolucjonizm za prawdę?
Autor |
Wiadomość |
czytelnikBiblii
|
 Re: Dlaczego KK przyjął WW i ewolucjonizm za prawdę?
JedenPost napisał(a): czytelnikBiblii napisał(a): Piszesz, że brak dowodów na Projektanta... A jakich dowodów byś pożądał?! Co takiego by Cię przekonało, że Projektant był/jest?!
Dla mnie osobiście istotną wskazówką byloby, gdyby organizmy żywe przypominały coś zaprojektowanego. A nie przypominają. Kręgowce przykładowo zupełnie składają się z zasadniczo tych samych, tyle że zmodyfikowanych elementów, co w kontekście hipotezy Projektanta jest bez sensu, natomiast idealnie pasuje to TE. Powiadasz, że było by dla Ciebie istotne, gdyby organizmy żywe przypominały coś zaprojektowanego... Czy bakteria jest organizmem żywym? Jeśli tak, to co powiesz na to: Wić [ silnik ] bakterii
To zagadnienie nazwano ikoną Inteligentnego Projektu.
Wić bakterii - zawiera w swej budowie szereg elementów, znanych z mechaniki. Pędnik, silnik, przegub kątowy, wał napędowy. Nie ma przypadkowego montażu części - są we właściwy sposób rozlokowane, aby cała konstrukcja mogła funkcjonować.
To wszystko bardzo przypomina silnik przyczepny łodzi. Taki wytwór ludzkich rąk, wymaga zaprojektowania. Każdy z molekularnych silników napędzających bakterie, jest zależny od systemu skomplikowanie zamontowanych mechanicznych części - widać je wyraźnie przy powiększeniu fragmentu komórki 50 tysięcy razy. Obserwacje takie stały się możliwe dopiero od czasu wynalezienia mikroskopu elektronowego.
Tak jak silnik przyczepny w łodziach motorowych , wić napędowa bakterii posiada bardzo wiele elementów, niezbędnych do działania. Biochemicy wykorzystali elektronowe fotografie i trójwymiarowe modele do identyfikacji poszczególnych części tego biologicznego silnika. Obserwując tę konstrukcję, dostrzegli geniusz inżynieryjny w skali mikro. Napęd ten ma stałe łącze do czujników, by móc otrzymywać informację zwrotną ze środowiska.
Nie chodzi tu tylko o nazwy tych składników [ wykorzystano te znane z mechaniki ] - ale ich prawdziwą funkcję, analogiczną z silnikiem, będącym wytworem człowieka. Zaprojektowanym i wykonanym ściśle wg planu - by w ogóle działał.
Obserwując opisany wyżej biologiczny mechanizm, naukowcy nie potrafili - w oparciu o teorię Darwina - udzielić odpowiedzi, jak mógłby on powstać.http://www.inteligentny-projekt.pl/old/ ... &Itemid=22A gdybyś zechciał obejrzeć to: https://www.youtube.com/watch?v=3KB_vpEVL0wto być może Twoje oczekiwania o podobieństwach były by jakoś tam zaspokojone... Piszesz: >>Kręgowce przykładowo zupełnie składają się z zasadniczo tych samych, tyle że zmodyfikowanych elementów, co w kontekście hipotezy Projektanta jest bez sensu<<A co Ci przeszkadza, że występują te same elementy, z modyfikacjami tylko? A czego byś oczekiwał? Czy np. branża budowlana na całym świecie nie używa w zasadzie tych samych elementów, z modyfikacjami tylko? I czy ten fakt jakoś świadczy źle o projektantach budynków? - o braku sensu w tym, co robią, i z czego to robią? Nie rozumiem takiego zarzutu pod adresem Projektanta! Raczej ja odwrotnie na to patrzę: Widzę w tym sens, że mając wyjściowy materiał, Projektant tak różnorodnie go zastosował... Obejrzysz w/w film?
_________________ ➤ LEKCJE BIBLIJNE ➤ INTERNETOWE ROZMAITOŚCI ➤ NOWE PRZYMIERZE - audiobook ➤ CHOMIK - jego zapasy ➤ A TY ZOSTANIESZ POMAGACZEM?
|
N kwi 17, 2016 16:23 |
|
|
|
 |
czytelnikBiblii
|
ErgoProxy, a masz coś konkretnego do powiedzenia, czy tylko sobie chciałeś ulżyć naskakując na mnie w samo południe?
_________________ ➤ LEKCJE BIBLIJNE ➤ INTERNETOWE ROZMAITOŚCI ➤ NOWE PRZYMIERZE - audiobook ➤ CHOMIK - jego zapasy ➤ A TY ZOSTANIESZ POMAGACZEM?
|
N kwi 17, 2016 16:27 |
|
 |
czytelnikBiblii
|
ErgoProxy napisał(a): ErgoProxy napisał(a): czytalnikBiblii napisał(a): ...?!
Pierwsze primo: przestań wrzeszczeć i zacznij pisać poważnie, normalnymi orzeczeniami. Masz ErgoProxy, widzę, coś przeciwko łączeniu przeze mnie pytajnika z wykrzyknikiem... A niesłusznie, bo: Pytajnik można łączyć z wykrzyknikiem: a) Wykrzyknik umieszczony po pytajniku zwiększa emfazę, np. Hej! czy przyjdzie czas, co łzy te spłoszy?!... (J. Kasprowicz) b) Natomiast pytajnik po wykrzykniku może oznaczać emocję, zdziwienie, zakwestionowanie treści zdania wykrzyknikowego, np. — Głupstwa! — wykrzyknął z oburzeniem. — Twoim zdaniem to są głupstwa!?http://sjp.pwn.pl/zasady/415-94-6-Lacze ... 29840.htmlWiesz, traktuję pisanie na forum, jako rodzaj rozmowy, a ponieważ nie można tembrem głosy czy artykulacją się posłużyć, gdy się piszę, to właśnie znaki interpunkcyjne temu służą, aby pewne emocje przekazać, które by się normalnie przekazywało podczas dialogu słownego! Zgodzisz się zatem z tym, że słusznym jest łączenie ?! - czy wystosujesz pismo do Rady Języka Polskiego, aby coś z tym zrobili, co tu Ci zacytowałem ze Słownika PWN? No, ciekawy jestem Twojej reakcji, kolego... 
Ostatnio edytowano N kwi 17, 2016 16:42 przez czytelnikBiblii, łącznie edytowano 1 raz
|
N kwi 17, 2016 16:40 |
|
|
|
 |
JedenPost
|
czytelnikBiblii napisał(a): Piszesz: >>Kręgowce przykładowo zupełnie składają się z zasadniczo tych samych, tyle że zmodyfikowanych elementów, co w kontekście hipotezy Projektanta jest bez sensu<< A co Ci przeszkadza, że występują te same elementy, z modyfikacjami tylko? A czego byś oczekiwał?
Oczekiwałbym braku zbędnych elementów. Urządzenia dobrze zaprojektowane poznaje się po tym, że mają tyle cześci, ile jest potrzebne do ich sprawnego funkcjonowania i w takim kształcie, jaki jest potrzebny. Poza konstrukcjami prowizorycznymi nikt normalny nie bierze części od samochodu i nie pakuje ich do samolotu. czytelnikBiblii napisał(a): Obejrzysz w/w film? Nie, szkoda mi czasu. Zrozum proszę, ze jestem na tym forum od ładnych kilku lat i takich obalaczy ewolucjonizmu przewinęło się tu wielu. Z jakiegoś powodu prawie wszyscy posługują się filmikami, zawierającymi zawsze te same treści. Chętnie przeczytam argumenrty zawarte w postach, lub w zalinkowanym artykule, ale filmiki programowo olewam, ponieważ tyle czasu na jałowe zajęcia to nie mam. Postaw się w moje sytuacji - oglądałbyś kolejne, traktujące o tym samym w ten sam sposób produkcje przekonujące o prawdziwości ewolucji za każdym razem, gdy ktoś by ci je podlinkował? Aha, o tej bakterii wyczerpujaco pisał bodaj pilaster (nie on jeden zresztą), mozesz poszukać, albo ja mogę później Ci podlinkowac, jeśli faktycznie Cię to interesuje.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
N kwi 17, 2016 16:41 |
|
 |
czytelnikBiblii
|
JedenPost - a jakie zbędne elementy masz na myśli? [tylko nie podawaj wyrostka robaczkowego - bo to nieprawda, że jest zbędny!]
|
N kwi 17, 2016 17:37 |
|
|
|
 |
Soul33
Moderator
|
czytelnikBiblii napisał(a): Soul33 napisał(a): 1. Organizmy cały czas ewoluują. Łatwo to zauważyć. Mówisz o makroewolucji? O tym, że jeden gatunek zwierząt zamienia się w inny gatunek? Gdzie to zauważasz?! Gatunek to tylko ludzka klasyfikacja. W przyrodzie są jedynie populacje organizmów, które zmieniają się z pokolenia na pokolenie. Zmiany narastają i z czasem organizmy te coraz bardziej różnią swoich przodków. To tak jak z wypiętrzaniem gór. Nikt nie widział, jak góra wypiętrza się na kilometr wzwyż, ale nikt też nie neguje, że to możliwe. Potrzeba tylko odpowiednio dużo czasu. czytelnikBiblii napisał(a): Mówisz o mikroewolucji? O tym, że w ramach tego samego gatunku dochodzi do zmian? (...) Ale żeby zachodziła i była obserwowalna ewolucja międzygatunkowa, to tego nie ma i nigdy nie było - to tylko teoria bez tzw. form przejściowych! "Ramy gatunku" to zupełnie bezpodstawny wymysł, który nie ma żadnego sensownego uzasadnienia. Najpierw udowodnij, że zmiany, które zachodzą poprzez selekcję, mają jakieś konkretne granice. czytelnikBiblii napisał(a): Soul33 napisał(a): czytelnikBiblii napisał(a): A czy kiedyś - nie w sterylnym laboratorium - ale w "warunkach polowych" doszło do samoistnego powstania takiego organizmu?!
Oczywiście. Przecież inaczej życia by nie było. Wybacz, ale zapytam poważnie: Czy jesteś osobą wierzącą w Boga [doprecyzuję: w Boga objawionego w Biblii]? To nie ma nic do rzeczy. Nie wierzę, że historia o stworzeniu świata z Ks. Rodzaju musi być rozumiana w pełni dosłownie. Pisałem już o tym. czytelnikBiblii napisał(a): można regulować ilość tlenu... wykluczyć inne organizmy... - jak to możliwe, że nadal w laboratorium nie powstaje to, co się wierzy, że samo powstało kiedyś tam, hen hen kiedyś tam...?!? Nie wiadomo, jakie dokładnie warunki panowały w czasie i miejscu, gdzie powstało życie, więc ciężko je odtworzyć. Poza tym może to wymagać wielu milionów lat. czytelnikBiblii napisał(a): Soul33 napisał(a): czytelnikBiblii napisał(a): I jeszcze jedno: ŻYCIE POWSTAJE Z ŻYCIA [warto to sobie przemyśleć].
Sorry ale ten dogmat nie ma żadnego sensownego uzasadnienia. (...) żywe dzieci powstają z żyjących rodziców! Bo życie powstaje z życia, a nie z nieożywionej materii; to takie proste, że przedszkolaki to mogą pojąć!... Oczywiście, że życie powstaje z życia. Ale niekoniecznie tylko i wyłącznie - właśnie to nie ma uzasadnienia. Kiedyś mogło powstać inaczej.
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
N kwi 17, 2016 18:39 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Podaj mi przyczynę posiadania szczątkowego owłosienia u ludzi np. na plecach. I poco nam "gęsia skórka" skoro "sierść" tak rzadka, że zupełnie w tym celu nieprzydatna.
|
N kwi 17, 2016 18:47 |
|
 |
czytelnikBiblii
|
Soul33 napisał(a): Gatunek to tylko ludzka klasyfikacja. W przyrodzie są jedynie populacje organizmów, które zmieniają się z pokolenia na pokolenie. Zmiany narastają i z czasem organizmy te coraz bardziej różnią swoich przodków.
A ja myślałem, że to takie naukowe jest określać rodzaje, gatunki, rasy... a tu się okazuje, że nie! Jednak Ci nie dam wiary... bo wierzę, że jak Bóg stwarzał według rodzajów, to rodzaje są - i nie ma żadnego przechodzenia rodzaju w rodzaj! (makroewolucja). Soul33 napisał(a): "Ramy gatunku" to zupełnie bezpodstawny wymysł, który nie ma żadnego sensownego uzasadnienia.
Najpierw udowodnij, że zmiany, które zachodzą poprzez selekcję, mają jakieś konkretne granice. A Ty udowodnisz, że nie mają żadnych granic?! Uważam, że są granice w selekcji, i z kota nie powstanie pies... A Ty sądzisz, że powstanie?! Soul33 napisał(a): To nie ma nic do rzeczy. Nie wierzę, że historia o stworzeniu świata z Ks. Rodzaju musi być rozumiana w pełni dosłownie. Pisałem już o tym. Zapytałem o Twoją wiarę, bo jak przeczytałem, że Ty uznajesz tylko ślepy przypadek, dzięki któremu życie zaistniało, no to musiałem zapytać o wiarę - i się okazuje, że tak się różnimy, że się nie spotkamy na jednej płaszczyźnie dialogu... Soul33 napisał(a): Nie wiadomo, jakie dokładnie warunki panowały w czasie i miejscu, gdzie powstało życie, więc ciężko je odtworzyć. Poza tym może to wymagać wielu milionów lat. Jak zwykle... miliony lat wszystko załatwiają! Soul33 napisał(a): Oczywiście, że życie powstaje z życia. Ale niekoniecznie tylko i wyłącznie - właśnie to nie ma uzasadnienia. Kiedyś mogło powstać inaczej. Kiedyś mogło... a kto to wie?!? To takie bajdurzenie wieczorową porą... Dobranoc! 
|
N kwi 17, 2016 18:55 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
czytelnikBiblii napisał(a): JedenPost - a jakie zbędne elementy masz na myśli? [tylko nie podawaj wyrostka robaczkowego - bo to nieprawda, że jest zbędny!] Kozioł napisał(a): Podaj mi przyczynę posiadania szczątkowego owłosienia u ludzi np. na plecach. I poco nam "gęsia skórka" skoro "sierść" tak rzadka, że zupełnie w tym celu nieprzydatna. @czytelnikBiblii Co z tym szczątkowym owłosieniem? Po co jest nam potrzebne w naszym "doskonałym" ciele?
|
N kwi 17, 2016 19:09 |
|
 |
czytelnikBiblii
|
Kozioł, masz odpowiedź (ale to obszerny materiał, łacznie z dyskusją, więc nie spiesz się z odrzuceniem go): https://bioslawek.wordpress.com/2012/04 ... szczakowe/
Ostatnio edytowano N kwi 17, 2016 19:12 przez czytelnikBiblii, łącznie edytowano 1 raz
|
N kwi 17, 2016 19:11 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Chcę to usłyszeć od ciebie twoimi słowami. Nie będę się przedzierał przez cudze dyskusje.
Ostatnio edytowano N kwi 17, 2016 19:13 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz
|
N kwi 17, 2016 19:12 |
|
 |
czytelnikBiblii
|
A cytaty mogą być? Po co mam coś pisać od siebie, jeśli już zostało to napisane?
|
N kwi 17, 2016 19:13 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
A będziesz bronił cudzych tez, czy uciekniesz jak przy Dniu Pańskim? Chcę twoimi słowami, chcę dyskutować z tobą.
|
N kwi 17, 2016 19:14 |
|
 |
czytelnikBiblii
|
Nie mam czasu na pisanie streszczeń, albo otworzysz link i przeczytasz (przy okazji o innych "zbędnych częściach"), albo nie czytaj i żyj sobie dalej w duchu ewolucyjnego teoretyzowania...
|
N kwi 17, 2016 19:17 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
O gęsiej skórce w tym linku jest tyle, co kod napłakał. tak na prawdę nie ma nic rozsądnego.
Krótko pisząc, twója argumentacja padła. Przegrałeś w dyskusji. Ups, sorry, nie przegrałeś. Ty ZNOWU uciekłeś.
|
N kwi 17, 2016 19:23 |
|
|
|