ROK 2008- CZY ATEIŚCI GO UZNAJĄ?
Autor |
Wiadomość |
Seweryn
|
Albowiem napisał(a): To co napisałeś jest sprzeczne z mechaniką kwantową i wieloma zgodnymi z nią doświadczeniami.
Piszę o fizyce klasycznej, a z tą nie jest sprzeczne. Być może sprzeczne jest z fizyką kwantową, która sama w sobie jest sprzeczna z fizyką klasyczną co dowodzi, że sprzeczności nie trzeba szukać w religii bo występują one przecież w nauce.
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
Wt mar 10, 2009 0:31 |
|
|
|
 |
No hay banda.
|
Albowiem napisał(a): To co napisałeś jest sprzeczne z mechaniką kwantową i wieloma zgodnymi z nią doświadczeniami.
Tu Seweryn ma racje.
Niezgodne z mechanika kwantowa jest to, ze przypadki nie istnieja? No to ciekawa sprawa, czekam na cos konkretnego, bo zawsze mialem wrazenie, ze mechanika kwantowa jest deterministyczna jak kazda inna dyscyplina naukowa, a jedynie z ta roznica, ze bierze poprawke na zasade nieoznacznosci.
_________________ Jesus Christ, why don't you come save my life now?
Open my eyes and blind me with your light now!
|
Wt mar 10, 2009 7:42 |
|
 |
danbog
|
Fizyka klasyczna stanowi niedokładne [ niewłaściwe ] przybliżenie fizyki kw. i fizyki relatywistycznej .
W naszej skali jest jednak [ fizyka klasyczna ] wystarczająco dokładna do przewidywania bierzących zdarzeń , a jej błędność jest zaniedbywalna [ bez istotnego wpływu ] .
W nauce niema sprzeczności , bo prawda jest tylko jedna .
Skuteczne zastosowanie probabilistyki do opisu zjawisk kwantowych wskazuje na to , że u podstaw naszej rzeczywistości leży przypadek [ probabilistyka ] . Istnieją jednak skale gdzie pojawia sie determinizm [ prawa przyrody wymuszające taki a nie inny przebig procesów ] .
Otaczająca nas rzeczywistość stanowi stan równowagi pomiędzy przypadkowością i determinizmem .
Z jednej strony jest przypadkowa , jednak z drugiej nie każda przypadkowość jest równie prawdopodobna , a przebieg procesów nie może wyjść poza pewne granice zwane prawami przyrody .
_________________ -p => [ p => q ]
|
Wt mar 10, 2009 13:24 |
|
|
|
 |
Albowiem
|
No hay banda. napisał(a): Albowiem napisał(a): To co napisałeś jest sprzeczne z mechaniką kwantową i wieloma zgodnymi z nią doświadczeniami. Niezgodne z mechanika kwantowa jest to, ze przypadki nie istnieja? Dokładnie No hay banda. napisał(a): No to ciekawa sprawa, czekam na cos konkretnego, bo zawsze mialem wrazenie, ze mechanika kwantowa jest deterministyczna jak kazda inna dyscyplina naukowa, a jedynie z ta roznica, ze bierze poprawke na zasade nieoznacznosci. Mialeś złe wrażenie. Już to kiedyś tłumaczyłem teatime, który na początku też myślal podobnie jak ty. Pozwól, że zacytuję: teatime napisał(a): jestem zwolennikiem poglądu Einsteina, że gdzieś za mechaniką kwantową musi stać ukryta deterministyczna teoria
_________________ Wiara jest tylko tam, gdzie nie ma wiedzy
|
Wt mar 10, 2009 17:31 |
|
 |
teatime
|
Możesz dopisać jeszcze, że w końcu nie potrafiłeś sam wytłumaczyć w jaki sposób informacje zawarte w tych linkach mają determinizm obalać.
_________________ Uczę o wielkich rzeczach i stromą idę drogą, rwąc religijne więzy i kłam zadając bogom.
Lukrecjusz
|
Cz mar 12, 2009 0:33 |
|
|
|
 |
Albowiem
|
A po co miałbym to robić
To, że tobie te linki nie wystarczyły i poprosiłeś o głębsze wyjaśnienie, nie oznacza, że w przypadku NHB będzie tak samo.
Nie wiem o co dokładnie zapytałeś Wiecznego Studenta i co ci odpisał, ale mam nadzieję, że nie masz już żadnych wątpliwości dotyczących determinizmu.
Od siebie na ten temat mogę jeszcze dodać, że zarówno Nierówności Bella, jak i korelacje GHZ dotyczą układów kilku q-bitów. W tym wątku odpowiedziałem już na pytanie, co to są q-bity:
Albowiem napisał(a): Q-bity to wyjątkowo proste stany kwantowe. W matematycznym formalizmie mechaniki kwantowej odpowiadają one wektorom należącymi do dwuwymiarowej przestrzeni wektorowej (przestrzeni Hilberta). Przykład:
Elektron może znajdować w jednym z dwóch szczególnych wewnętrznych stanów. Przez stany "wewnętrzne" rozumiem te składowe całkowitego stanu, które są niezależne od położenia i pędu elektronu. Jeden z tych dwóch szczególnych stanów nazwijmy umownie "spin skierowany do góry" i oznaczmy go symbolem |0> , a drugi "spin skierowany w dół" i oznaczmy go symbolem |1>. Stan wewnętrzny elektronu nie musi być jednak jednym z tych dwóch szczególnych. Może być tzw. kwantową superpozycją tych dwóch stanów. W przestrzeni Hilberta te dwa szczególne stany odpowiadają dwóm szczególnym wektorom, które są do siebie prostopadłe i mają długość 1. Dowolny stan wewnętrzny odpowiada natomiast dowolnemu wektorowi o długości 1. Jest on oczywiście kombinacją liniową tych dwóch szczególnych wektorów.
Możemy mieć np. taki stan:
4/5 * |0> + 3/5 * |1>
Ciekawe, czy Wieczny Student również napisał ci coś o q-bitach.
|
Cz mar 12, 2009 16:12 |
|
 |
Albowiem
|
Zapomniałem dodać, że wyjaśnienie w powyższym poście dotyczy tylko q-bitów będących tzw. stanami czystymi. Oprócz nich są też nieco bardziej skomplikowane q-bity będące stanami mieszanymi.
|
Cz mar 12, 2009 18:23 |
|
 |
slowianin_wschodni
|
Jezeli ktos chce obali determinzim wedle definicji
Cytuj: Determinizm (łac. determinare — oddzielić, ograniczyć, określić) — koncepcja filozoficzna, według której wszystkie zdarzenia mają zawsze swoją przyczynę, a zatem znając stan wszechświata w danym momencie można teoretycznie przewidzieć wszystkie przyszłe wydarzenia i nie ma tu miejsca na przypadkowość czy działanie wolnej woli.
To wspolczesna nauka nie daje mu ku temu zadnych podstaw. Czy to brac pod uwage mechanike klasyczna czy kwantowa.
|
Cz mar 12, 2009 22:19 |
|
 |
Albowiem
|
Zacznijmy od tego, że definicja, którą podałeś jest wewnętrznie niespójna.
Z tego, że każde zdarzenie ma swoją przyczynę wcale nie wynika to, co jest napisane w dalszej części:
Cytuj: ...znając stan wszechświata w danym momencie można teoretycznie przewidzieć wszystkie przyszłe wydarzenia i nie ma tu miejsca na przypadkowość czy działanie wolnej woli.
Jak nie wierzysz, to zajrzyj do dyskusji, w której podałem konkretny przykład:
viewtopic.php?p=413631&highlight=#413631
|
Pt mar 13, 2009 0:57 |
|
 |
slowianin_wschodni
|
Sprzecna czy nie w zadna znana mi definicja determinizmu w fizyce nie jest mozliwa do obalenia na gruncie zadnej znanej i akceptowanej powszechnie teorii fizycznej.
Przepraszam jesli Cie uraze, ale jak czytam twoje posty na tematy POWAZNIE ZAHACZAJACE o podstawy nauk scislych i przyrodniczych to mam ochote podac ci bibliografie podrecznikow na ten temat. W podanej dyskusji NIC nie wykazales a juz na pewno nie wewnetrzna sprzecznosc definicji.
Odsylam do definicji z:
http://portalwiedzy.onet.pl/68416,,,,de ... haslo.html
A zwlaszcza zapoznac sie z pogladami na te sprawe wymienionych tam panow.
I jeszcze z logiki o relacjach zwrotnych, przejsciowych i innych wtedy pogadamy czy C wynika z A jesli A wynika z B i C wynika z B.
6dnosze wrazenie ze na tym forum katolicy maja lepsze rozeznanie w systemie logicznym i podstawach swej wiary niz co poniektorzy "racjonalisci" w systemie i podstawach nauki. 
|
Pt mar 13, 2009 10:12 |
|
 |
slowianin_wschodni
|
Napisales tam w tej dyskusji:
Cytuj: Świat nie jest deterministyczny!! Wiele zjawisk fizycznych, które są poprawnie opisywane przez mechanikę kwantową, jest właśnie tego typu, co mój przykład ze zdarzeniami A, B i C
Powiedz to fizykowi a nie zapomnisz jego miny do konca zycia.
Pokazuje to ze nie rozumiesz o co chodzi z mechanika kwantowa.
|
Pt mar 13, 2009 10:14 |
|
 |
slowianin_wschodni
|
Twierdzenie Bella jest dobre gdy patrzymy na uklad z boku, a nie gdy sami jestesmy czescia ukladu. Mechanika kwantowa zaklada pewna odrebnosc obserwatora i ukladu obserwowanego. Za jej pomoca nie obalisz determinizmu.
|
Pt mar 13, 2009 10:19 |
|
 |
slowianin_wschodni
|
Poza tym determinizm zaklada POSIADANIE informacji o stanach WSZYSTKICH elementow ukladu. Badania splatania kwantowego itp. itd. i etc. NIJAK sie do tego maja.
|
Pt mar 13, 2009 10:28 |
|
 |
slowianin_wschodni
|
Posiadania w danej chwili.
|
Pt mar 13, 2009 10:29 |
|
 |
slowianin_wschodni
|
Mechanika kwantowa obalilaby determinizm ( ale wylacznie w ramach jej samej ) jesliby zakladala ze czasteczka elementarna o ktorej stanue wiemy wszystko ( ale mk. nie zaklda ze wiemy wszystko w danej chwili, bo zeby wiedziec wszystko musielibysmy znac stan calego wszechswiata, czyli znac powiazania tej czastki i wszelkich innych czastek ) MK nie obala mozliwosci niesienia przez czastke informacji o swym stanie, na mowi tylko ze nie znamy jej stanu jsli go nie zbadamy.
|
Pt mar 13, 2009 10:58 |
|
|
|