Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 07, 2025 11:13

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1089 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 69, 70, 71, 72, 73  Następna strona
 ROK 2008- CZY ATEIŚCI GO UZNAJĄ? 
Autor Wiadomość

To co napisałeś jest sprzeczne z mechaniką kwantową i wieloma zgodnymi z nią doświadczeniami.

Piszę o fizyce klasycznej, a z tą nie jest sprzeczne. Być może sprzeczne jest z fizyką kwantową, która sama w sobie jest sprzeczna z fizyką klasyczną co dowodzi, że sprzeczności nie trzeba szukać w religii bo występują one przecież w nauce.

Wt mar 10, 2009 0:31

To co napisałeś jest sprzeczne z mechaniką kwantową i wieloma zgodnymi z nią doświadczeniami.

Tu Seweryn ma racje.
Niezgodne z mechanika kwantowa jest to, ze przypadki nie istnieja? No to ciekawa sprawa, czekam na cos konkretnego, bo zawsze mialem wrazenie, ze mechanika kwantowa jest deterministyczna jak kazda inna dyscyplina naukowa, a jedynie z ta roznica, ze bierze poprawke na zasade nieoznacznosci.

Wt mar 10, 2009 7:42

Fizyka klasyczna stanowi niedokładne [ niewłaściwe ] przybliżenie fizyki kw. i fizyki relatywistycznej .
W naszej skali jest jednak [ fizyka klasyczna ] wystarczająco dokładna do przewidywania bierzących zdarzeń , a jej błędność jest zaniedbywalna [ bez istotnego wpływu ] .

W nauce niema sprzeczności , bo prawda jest tylko jedna .

Skuteczne zastosowanie probabilistyki do opisu zjawisk kwantowych wskazuje na to , że u podstaw naszej rzeczywistości leży przypadek [ probabilistyka ] . Istnieją jednak skale gdzie pojawia sie determinizm [ prawa przyrody wymuszające taki a nie inny przebig procesów ] .

Otaczająca nas rzeczywistość stanowi stan równowagi pomiędzy przypadkowością i determinizmem .
Z jednej strony jest przypadkowa , jednak z drugiej nie każda przypadkowość jest równie prawdopodobna , a przebieg procesów nie może wyjść poza pewne granice zwane prawami przyrody .

Wt mar 10, 2009 13:24

Albowiem napisał(a):

Niezgodne z mechanika kwantowa jest to, ze przypadki nie istnieja?

Dokładnie

No hay banda. napisał(a):
No to ciekawa sprawa, czekam na cos konkretnego, bo zawsze mialem wrazenie, ze mechanika kwantowa jest deterministyczna jak kazda inna dyscyplina naukowa, a jedynie z ta roznica, ze bierze poprawke na zasade nieoznacznosci.

Mialeś złe wrażenie. Już to kiedyś tłumaczyłem teatime, który na początku też myślal podobnie jak ty. Pozwól, że zacytuję:

teatime napisał(a):
jestem zwolennikiem poglądu Einsteina, że gdzieś za mechaniką kwantową musi stać ukryta deterministyczna teoria

Albowiem napisał(a):
Istnienie takiej teorii jest wykluczone. Gdyby taka teoria (nazywana teorią zmiennych ukrytych) istniała, to słynne Nierówności Bella byłyby spełnione. Tymczasem Mechanika Kwantowa wyraźnie łamie Nierówności Bella, a ich łamanie zostało potwierdzone eksperymentalnie:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Twierdzenie_Bella

Oprócz Nierówności Bella są jeszcze korelacje GHZ:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Anton_Zeilinger

Wt mar 10, 2009 17:31

Istnienie takiej teorii jest wykluczone. Gdyby taka teoria (nazywana teorią zmiennych ukrytych) istniała, to słynne Nierówności Bella byłyby spełnione. Tymczasem Mechanika Kwantowa wyraźnie łamie Nierówności Bella, a ich łamanie zostało potwierdzone eksperymentalnie:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Twierdzenie_Bella

Oprócz Nierówności Bella są jeszcze korelacje GHZ:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Anton_Zeilinger

Możesz dopisać jeszcze, że w końcu nie potrafiłeś sam wytłumaczyć w jaki sposób informacje zawarte w tych linkach mają determinizm obalać.

Cz mar 12, 2009 0:33

To, że tobie te linki nie wystarczyły i poprosiłeś o głębsze wyjaśnienie, nie oznacza, że w przypadku NHB będzie tak samo.

Nie wiem o co dokładnie zapytałeś Wiecznego Studenta i co ci odpisał, ale mam nadzieję, że nie masz już żadnych wątpliwości dotyczących determinizmu.

Od siebie na ten temat mogę jeszcze dodać, że zarówno Nierówności Bella, jak i korelacje GHZ dotyczą układów kilku q-bitów. W tym wątku odpowiedziałem już na pytanie, co to są q-bity:

Albowiem napisał(a):
Q-bity to wyjątkowo proste stany kwantowe. W matematycznym formalizmie mechaniki kwantowej odpowiadają one wektorom należącymi do dwuwymiarowej przestrzeni wektorowej (przestrzeni Hilberta). Przykład:

Elektron może znajdować w jednym z dwóch szczególnych wewnętrznych stanów. Przez stany "wewnętrzne" rozumiem te składowe całkowitego stanu, które są niezależne od położenia i pędu elektronu. Jeden z tych dwóch szczególnych stanów nazwijmy umownie "spin skierowany do góry" i oznaczmy go symbolem |0> , a drugi "spin skierowany w dół" i oznaczmy go symbolem |1>. Stan wewnętrzny elektronu nie musi być jednak jednym z tych dwóch szczególnych. Może być tzw. kwantową superpozycją tych dwóch stanów. W przestrzeni Hilberta te dwa szczególne stany odpowiadają dwóm szczególnym wektorom, które są do siebie prostopadłe i mają długość 1. Dowolny stan wewnętrzny odpowiada natomiast dowolnemu wektorowi o długości 1. Jest on oczywiście kombinacją liniową tych dwóch szczególnych wektorów.

Możemy mieć np. taki stan:

4/5 * |0> + 3/5 * |1>

Ciekawe, czy Wieczny Student również napisał ci coś o q-bitach.

Cz mar 12, 2009 16:12

Zapomniałem dodać, że wyjaśnienie w powyższym poście dotyczy tylko q-bitów będących tzw. stanami czystymi. Oprócz nich są też nieco bardziej skomplikowane q-bity będące stanami mieszanymi.

Cz mar 12, 2009 18:23

Jezeli ktos chce obali determinzim wedle definicji

Cytuj:
Determinizm (łac. determinare — oddzielić, ograniczyć, określić) — koncepcja filozoficzna, według której wszystkie zdarzenia mają zawsze swoją przyczynę, a zatem znając stan wszechświata w danym momencie można teoretycznie przewidzieć wszystkie przyszłe wydarzenia i nie ma tu miejsca na przypadkowość czy działanie wolnej woli.

To wspolczesna nauka nie daje mu ku temu zadnych podstaw. Czy to brac pod uwage mechanike klasyczna czy kwantowa.

Cz mar 12, 2009 22:19

Zacznijmy od tego, że definicja, którą podałeś jest wewnętrznie niespójna.

Z tego, że każde zdarzenie ma swoją przyczynę wcale nie wynika to, co jest napisane w dalszej części:

Cytuj:
...znając stan wszechświata w danym momencie można teoretycznie przewidzieć wszystkie przyszłe wydarzenia i nie ma tu miejsca na przypadkowość czy działanie wolnej woli.

Jak nie wierzysz, to zajrzyj do dyskusji, w której podałem konkretny przykład:

viewtopic.php?p=413631&highlight=#413631

Pt mar 13, 2009 0:57

Jak nie wierzysz, to zajrzyj do dyskusji, w której podałem konkretny przykład:

viewtopic.php?p=413631&highlight=#413631

Sprzecna czy nie w zadna znana mi definicja determinizmu w fizyce nie jest mozliwa do obalenia na gruncie zadnej znanej i akceptowanej powszechnie teorii fizycznej.

Przepraszam jesli Cie uraze, ale jak czytam twoje posty na tematy POWAZNIE ZAHACZAJACE o podstawy nauk scislych i przyrodniczych to mam ochote podac ci bibliografie podrecznikow na ten temat. W podanej dyskusji NIC nie wykazales a juz na pewno nie wewnetrzna sprzecznosc definicji.

Odsylam do definicji z:
http://portalwiedzy.onet.pl/68416,,,,de ... haslo.html

A zwlaszcza zapoznac sie z pogladami na te sprawe wymienionych tam panow.

I jeszcze z logiki o relacjach zwrotnych, przejsciowych i innych wtedy pogadamy czy C wynika z A jesli A wynika z B i C wynika z B.

6dnosze wrazenie ze na tym forum katolicy maja lepsze rozeznanie w systemie logicznym i podstawach swej wiary niz co poniektorzy "racjonalisci" w systemie i podstawach nauki. :(

Pt mar 13, 2009 10:12

Cytuj:
Świat nie jest deterministyczny!! Wiele zjawisk fizycznych, które są poprawnie opisywane przez mechanikę kwantową, jest właśnie tego typu, co mój przykład ze zdarzeniami A, B i C

Powiedz to fizykowi a nie zapomnisz jego miny do konca zycia. :P

Pokazuje to ze nie rozumiesz o co chodzi z mechanika kwantowa.

Pt mar 13, 2009 10:14

Twierdzenie Bella jest dobre gdy patrzymy na uklad z boku, a nie gdy sami jestesmy czescia ukladu. Mechanika kwantowa zaklada pewna odrebnosc obserwatora i ukladu obserwowanego. Za jej pomoca nie obalisz determinizmu.

Pt mar 13, 2009 10:19

Poza tym determinizm zaklada POSIADANIE informacji o stanach WSZYSTKICH elementow ukladu. Badania splatania kwantowego itp. itd. i etc. NIJAK sie do tego maja.

Pt mar 13, 2009 10:28

Pt mar 13, 2009 10:29

Mechanika kwantowa obalilaby determinizm ( ale wylacznie w ramach jej samej ) jesliby zakladala ze czasteczka elementarna o ktorej stanue wiemy wszystko ( ale mk. nie zaklda ze wiemy wszystko w danej chwili, bo zeby wiedziec wszystko musielibysmy znac stan calego wszechswiata, czyli znac powiazania tej czastki i wszelkich innych czastek ) MK nie obala mozliwosci niesienia przez czastke informacji o swym stanie, na mowi tylko ze nie znamy jej stanu jsli go nie zbadamy.

Pt mar 13, 2009 10:58
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1089 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 69, 70, 71, 72, 73  Następna strona