Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So wrz 06, 2025 1:26

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2658 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78 ... 178  Następna strona
 Czy płód to też człowiek? 
Autor Wiadomość
Post Re: czy płód to też człowiek?
Kael napisał(a):
Wyrostek robaczkowy jest organizmowi przydatny.
Szyszynka też jest przydatna, produkuje melatoninę.

Kael napisał(a):
A co ozywia czlowieka i jak ta forma energii jest "magazynowana", tudziez co sie z nia dzieje po smierci organizmu
Co ożywia człowieka? Ani chybi istoty żywe są ożywiane przez osławioną vis vitalis, "siłę życiową".

Spałeś na lekcjach biologii?

Pn mar 11, 2013 9:22
A ty spales na fizyce?
Cos tam o energii i materii nam mowili.

Vis vitalis to nie za moich czasow bylo aktualne.

Pn mar 11, 2013 9:29
Skoro piszesz takie zapleśniałe brednie jak
Kael napisał(a):
A co ozywia czlowieka i jak ta forma energii jest "magazynowana", tudziez co sie z nia dzieje po smierci organizmu to chyba tylko Jajko wie na pewno.
to najwyraźniej mówisz o jakimś rodzaju "siły/energii ożywiającej", jakiejś vis vitalis. Czyli nie masz bladego pojęcia o współczesnej biologii, nie masz pojęcia, że nie ma żadnej specyficznej energii ożywiającej. Dotyczy to człowieka tak samo jak śledzia, dżdżownicy, pszenicy, grzyba, mchu, czy bakterii. A nawet wirusa, jeśli według czyjejś definicji należy do organizmów żywych. Nie ma żadnej "formy energii" unikalnej dla istot żywych, specyficznej energii "ożywiającej", dzięki której jedne byty są żywe, a inne - nie są. Z tego tez powodu nigdzie nie jest "magazynowana" i nic się z nią nie dzieje po śmierci - bo nie ma czegoś takiego.

Ostatnio edytowano Pn mar 11, 2013 10:09 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

Pn mar 11, 2013 9:52
Ja nie twierdze ze jest i ze jest wykrywalna. Ale kolega chyba cos o energii i materii slyszal?

Czyli kolega uwaza, ze kamien jest tak samo zywy jak dzdzownica a nie rusza sie z miejsca dlatego, ze mu sie nie chce? Ciekawe.

Pn mar 11, 2013 10:08
Kael napisał(a):
Ja nie twierdze ze jest i ze jest wykrywalna.
Doprawdy nie twierdzisz, że jest taka energia? A niby co twierdzisz? Sam już nie wiesz, co piszesz?
Kael napisał(a):
Ale kolega chyba cos o energii i materii slyszal?
"Coś" słyszałem, istotnie.
Kael napisał(a):
Czyli kolega uwaza, ze kamien jest tak samo zywy jak dzdzownica a nie rusza sie z miejsca dlatego, ze mu sie nie chce? Ciekawe.
Wykazujesz poważne kłopoty z czytaniem ze zrozumieniem. Powinieneś brać korepetycje, bo będziesz miał kłopot ze sprawdzianem podsumowującym nauczanie podstawowe.

Pn mar 11, 2013 10:13

No jeśli owa materia rzeczywistości duchowej to materiał z którego składa się dusza, to wg teologii katolickiej jedynie człowiek ma duszę, czyli ową materię, a wg innych systemów wierzeń, także zwierzęta. Sprawdzić tego nijak się nie da.
Ale już świadomość, jako zdawanie sobie sprawy ze swego istnienia, przejawiające się np. jako odróżnianie innego osobnika od własnego odbicia w lustrze, to niektóre zwierzęta już mają. Nie wiem czy to podchodzi pod ową enigmatyczną materię...

Pn mar 11, 2013 10:43
Jajko napisał(a):
No jeśli owa materia rzeczywistości duchowej to materiał z którego składa się dusza, to wg teologii katolickiej jedynie człowiek ma duszę, czyli ową materię, a wg innych systemów wierzeń, także zwierzęta.
W teologii katolickiej nie występuje żadna "materia rzeczywistości duchowej" - to paskudny kartezjanizm. Dusza jest formą ciała, co należy rozumieć bardziej jako sposób zorganizowania i funkcjonowania, strukturę itp., a nie coś materialnego, tylko zrobionego z odmiennego, "duchowego" rodzaju materii lub substancji:
Katechizm Kościoła Katolickiego napisał(a):
365
Jedność ciała i duszy jest tak głęboka, że można uważać duszę za "formę" ciała (Por. Sobór w Vienne (1312): DS 902); oznacza to, że dzięki duszy duchowej ciało utworzone z materii jest ciałem żywym i ludzkim;

a zwierzęta również mają dusze (bo są żywe), tylko że nie są to dusze nieśmiertelne, a wyróżnikiem duszy ludzkiej jest jej rozumność. Np. przywoływany w Katechizmie kanon soboru w Vienne stwierdza:
Sobór w Vienne, kanon I napisał(a):
...I aby znana była wszystkim prawda nieskażonej wiary oraz żeby zamknąć drogę do wszystkich podstępnych błędów orzekamy, że ktokolwiek ośmieliłby się twierdzić, bronić lub zuchwale utrzymywać, że dusza rozumna, czyli intelektualna nie jest prawdziwie, sama przez się i z istoty swej formą ludzkiego ciała, ma być uważany za heretyka.
Kartezjański dualizm - przyjmowanie, iż dusza jest rzeczą zrobioną z jakiejś "duchowej materii", nie zaś formą ludzkiego ciała - jest herezją.

Pn mar 11, 2013 11:39

Nie dałem rady przebrnąć przez cały temat.
Być może ktoś już pisał więc się powtórzę.
Z logicznego punktu widzenia jeżeli ktoś posiada cechy moje i mojej żony to jest to moje dziecko tak ? Zatem komórka, która powstała po połączeniu mojego genu z genem mojej żony posiada już cechy obojga genodawców. Zgodnie więc z logiką jest to moje dziecko. Nie ważne jak wygląda, to JEST nasze dziecko i będę je chronił nawet jeżeli urodzi się bez kończyn. Niektórzy zaczną się za niedługo zastanawiać czy taki ułomny potomek skoro nie przypomina człowieka, zasługuje na życie. Niejeden maluszek w stanie embrionalnym jest bardziej podobny do człowieka niż żyjący już ludzie upodleni przez uzależnienia, a jednak nikt nie krzyczy, że lepiej byłoby ich odstrzelić. Tylko dlatego, że mają adwokatów ?
Gadanie o świadomości takiego człowieczka jest sporem o to czy można bezkarnie zabić śpiącego człowieka.

Wt mar 12, 2013 2:59
Rozumiem , że została źle zrozumiana przez akruk.

Przyznam, że napisane przez Ciebie dwa pierwsze wersety przeczytałam aż cztery razy.Polecam zrobić to samo - tyczące się materii.

Nigdy nie przeczyłam , iż dusza nie współgra z ciałem .
Nigdy nie napisałam , iż dusza jest rzeczą zrobioną z jakiejś " duchowej materii" - przeczyłoby to Istocie Boga.
Dusza jest częścią Istoty Rzeczywistej - Bytu - Boga.
Ponieważ - dusza poza słowem " dusza" nie posiada innego odnośnika w języku ludzkim aby określić " stan faktyczny " istnienia - ujmuję to jako " materia rzeczywistości duchowej"
Robię to dlatego , iż sam odnośnik słowa " dusza" nie ukazuje jej całkowitego autentyzmu.
Dusza jest materią, jednak materią nie w ludzkim tego słowa znaczeniu.
Materia w różnych dziedzinach nauki ma swoiste znaczenie , jednak materia jako materia jest oznaczeniem " całokształtu"
Materia + rzeczywistość w połączeniu z duchowością nie może w tym przypadku być brana pod uwagę jako wyłącznie czynniki ziemskie -
materia jest odnośnikiem
rzeczywistość jest odnośnikiem
duchowość jest odnośnikiem
" rozumienia na innej płaszczyźnie rzeczywistej"

To o czym piszę nijak się ma do kartezjańskiego dualizmu.
Kartezjusz był filozofem który umysł i bezwarunkową wolność swojego " ja" stawiał na pierwszym miejscu.

Wt mar 12, 2013 3:44

Problem w tym, że używasz słów o dość konkretnym znaczeniu próbując im nadać zupełne inne znaczenie. Stąd mało kto Cię rozumie chyba. No bo na razie ani ja ani Akruk Cię najwyraźniej nie rozumiemy.

I co to znaczy, że materia jest odnośnikiem??? Nadal nie rozumiem. Może chodziło Ci o przenośnię, a nie odnośnik? Ja naprawdę nie rozumiem co Ty piszesz.

Wt mar 12, 2013 9:59
Magdalena_i napisał(a):
Przyznam, że napisane przez Ciebie dwa pierwsze wersety przeczytałam aż cztery razy.
Wersety? jakie wersety? :o

Reszta to dla mnie jeszcze większy bełkot.

Magdalena_i napisał(a):
Ponieważ - dusza poza słowem " dusza" nie posiada innego odnośnika w języku ludzkim
[...]
Dusza jest materią, jednak materią nie w ludzkim tego słowa znaczeniu.
Ach, więc ty do nas gadasz po nie-ludzku? W jakim innym języku niż ludzki "słowo 'materia' ma inne znaczenie", a "dusza posiada odnośnik"?!? Sorry, ale jeśli chcesz się porozumiewać z ludźmi, to używaj ludzkiego języka polskiego i znaczeń, jakie w nim przyjęto, a nie wykręcaj się, że "nie posiadają odnośnika w ludzkim języku". Co to w ogóle ma oznaczać "nie posiada odnośnika"?!? Chodzi ci o to, że słowu "dusza" nie odpowiada żaden desygnat, czy że dusza nie ma żadnej innej nazwy, poza słowem "dusza"? W pierwszym przypadku oznaczałoby to, że słowo "dusza" nic nie oznacza. W drugim - co miałoby zmieniać istnienie innej nazwy, etykietki?!?

Co się w ogóle da powiedzieć, da się powiedzieć jasno; o czym zaś nie da się mówić, o tym trzeba milczeć [Wittgenstein]

Wt mar 12, 2013 10:50
Nie mam wpływu na brak zrozumienia.

Wt mar 12, 2013 14:34
Jajko napisał(a):
Problem w tym, że używasz słów o dość konkretnym znaczeniu próbując im nadać zupełne inne znaczenie. Stąd mało kto Cię rozumie chyba. No bo na razie ani ja ani Akruk Cię najwyraźniej nie rozumiemy.

I co to znaczy, że materia jest odnośnikiem??? Nadal nie rozumiem. Może chodziło Ci o przenośnię, a nie odnośnik? Ja naprawdę nie rozumiem co Ty piszesz.

Odnośnik - nie przenośnie .

Dlatego właśnie używam słów o konkretnym znaczeniu , by w miarę przybliżyć działanie na " innej płaszczyźnie rzeczywistej"

Akruk ma jednak racje:
Jeśli nie można czegoś "oczywiście" wyrazić , jeśli nie można w zrozumiały sposób czegoś określić, należy milczeć.
Skutek jest bowiem taki , że napotyka się na całkowite niezrozumienie.

Wt mar 12, 2013 14:45

Tak czy siak, posługujesz się językiem niezrozumiałym dla dwóch inteligentnych forumowiczów, którzy starają się pojąć o co Ci chodzi. I nie dają rady. Reszta nawet nie próbuje. TO powinno dać Ci do myślenia.

I zdecydowanie masz wpływ na niezrozumienie. Pisz normalnie, normalnym językiem stosując znaczenia słów powszechnie przyjęte, a nie jakieś niszowe czy też swoje własne. A może napisz to wszystko po angielsku? Może łatwiej to zrozumiemy?

Wt mar 12, 2013 15:16
Jajko napisał(a):
Tak czy siak, posługujesz się językiem niezrozumiałym dla dwóch inteligentnych forumowiczów, którzy starają się pojąć o co Ci chodzi. I nie dają rady. Reszta nawet nie próbuje. TO powinno dać Ci do myślenia.

I zdecydowanie masz wpływ na niezrozumienie. Pisz normalnie, normalnym językiem stosując znaczenia słów powszechnie przyjęte, a nie jakieś niszowe czy też swoje własne. A może napisz to wszystko po angielsku? Może łatwiej to zrozumiemy?

To bez znaczenia Jajko.
Nie ma o czym rozmawiać.
Zawsze uważałam, że najtrudniej jest pojąć najprostsze rzeczy .

Wt mar 12, 2013 15:21
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 2658 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78 ... 178  Następna strona