Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 16, 2025 9:48

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1534 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80 ... 103  Następna strona
 Dlaczego KK przyjął WW i ewolucjonizm za prawdę? 
Autor Wiadomość

Post Re: Dlaczego KK przyjął WW i ewolucjonizm za prawdę?
Może, ale właściwie jaka jest różnica między powstawaniem w drodze aktów "kreacji", następujących w wyniku opisywalnych naukowo reguł, a jakimkolwiek innym powstawaniem?

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Wt kwi 19, 2016 12:39
Ustalono, a przynajmniej taki panuje konsensus, że w przyrodzie obowiązują rozmaite zasady zachowania: energii, masy, bodajże ładunku i chyba jeszcze trochę tego jest. Złamanie tych zasad in plus - powiedzmy dodanie dodatkowego protonu raz na ileś tam milionów lat w określonej objętości, co postulowali kosmologowie Stanu Stacjonarnego - byłoby rozpoznane jako kreacja, oczywiście przy założeniu, że nie jest to, dajmy na to, upust materii z innego Wszechświata. Wszelako wtedy należałoby pokazać, że zasady zachowania obejmują łącznie oba Wszechświaty, nasz i tamten.

Wt kwi 19, 2016 12:48

czytelnikBiblii napisał(a):
Robek napisał(a):
Skoro Papież nie podważa istnienia ewolucji, a on jest głową kościoła katolickiego, to przecież będąc katolikiem, też tej ewolucji nie kwestionuje.

To bardziej cenisz człowieka-papieża niż Boga i Biblię?! [już pominąwszy ewolucję; czy jak papież kult obrazów promuje, a Biblia tego zakazuje - to kogo słuchasz w tej sprawie?]

To ty Biblii nie czytałeś? to nie wiesz kogo wyznaczył Jezus na głoszenie słowa Bożego?

Wt kwi 19, 2016 13:08

Aha, czyli Robku, słuchasz papieży, a jeśli źle nauczają - niezgodnie z Biblią, to tym gorzej dla Biblii...

CHOMIK - jego zapasy
A TY ZOSTANIESZ POMAGACZEM?

Wt kwi 19, 2016 13:11
Zobacz profil WWW

Aha, czyli Robku, słuchasz papieży, a jeśli źle nauczają - niezgodnie z Biblią, to tym gorzej dla Biblii...

Przecież taj jakby Jezus ich wszystkich wyznaczył, więc nie ma powodu żeby źle nauczali.

Wt kwi 19, 2016 13:20

Robku, długa droga przed Tobą: droga do zrozumienia tego, czego uczy Pan Bóg w Biblii! Ale nie rezygnuj - czytaj Biblię, a dobrą drogę poznasz - jest nią Jezus Chrystus [nie papież].

CHOMIK - jego zapasy

Wt kwi 19, 2016 13:30
Zobacz profil WWW

Teistyczni ewolucjoniści mają zapewne dobre chęci obrony autorytetu Pisma jako wiarygodnego źródła wiary. Robią to jednak idąc na kompromis jeśli chodzi o jego treść. Nie musimy, a nawet nie wolno nam tego robić. Biblia broni się sama i w żaden sposób odkrycia współczesnej nauki nie niszczą jej autorytetu. Nie musimy klękać przed teoriami darwinistycznych misjonarzy i starać się dopasować treść Pisma do ich twierdzeń z obawy przed konfrontacją lub zawstydzeniem.

więcej tu: http://www.gdansk.reformacja.pl/2012-04 ... lucji.html

I na tym chyba zakończę udział w tej dyskusji, nie ma ona dalej sensu, a czas to pieniądz [jak mawiają Norwedzy znający polski...]

A na dokładkę to: http://www.inteligentny-projekt.pl/old/ ... &Itemid=67

CHOMIK - jego zapasy

Wt kwi 19, 2016 13:31
Zobacz profil WWW
Czyli zacząłeś kolejną dyskusję, a gdy nie idzie po twojej myśli, to uciekasz.
To po co dyskusję zaczynasz?

Ja uwazam, ze stanie w okopach kreacjonizmu młodej ziemi, gdy doświadczenia, obserwacje, nauka temu przeczą jest szkodliwe dla autorytetu Biblii.

Wt kwi 19, 2016 13:34

To Twoja Koźle opinia; ja tak nie uważam; podałem link do artykułu pewnego pastora - poczytaj sobie, ze mną dyskutować nie musisz bo to strata czasu dla mnie i Ciebie.
Kiedyś się wszystko wyjaśni... - mam na takie czekanie czas, na próżne dyskusje, nie!

CHOMIK - jego zapasy

Wt kwi 19, 2016 13:38
Zobacz profil WWW
Nie mam zamiaru czytać podawanych masowo linków. Nie przekonałeś mnie nawet na tyle, żebym je otwierał.
Zacząłeś dyskusję, podałeś argumenty i ... co dalej?

Uważam, że zarówno temat Dnia Pańskiego, jak i kreacjonizmu młodej ziemi bierzesz bardziej na wiarę, niz z wiedzy. Nie masz mocnych argumentów i nie potrafisz, nie chcesz bronic tych, które masz.

Wt kwi 19, 2016 13:44

A to Kozioł ważniejsza wiedza niż wiara?! Jedno i drugie ważne, ale wybacz, gdy mam wybrać biblijny zapis lub ludzkie nauki, to wybieram Biblię - przez wiarę! bo ufam memu Bogu, tam objawionemu.

Proszę, pożegnajmy się już bo naprawdę zaniedbuję ważniejsze sprawy (np. modlitwę), stale pisząc na forum!

CHOMIK - jego zapasy

Wt kwi 19, 2016 13:55
Zobacz profil WWW
Nie musimy klękać przed teoriami darwinistycznych misjonarzy i starać się dopasować treść Pisma do ich twierdzeń z obawy przed konfrontacją lub zawstydzeniem.

Tya. Klękacie za to przed Księgą bodajże Królewską, w której opisany jest wystrój Świątyni Salomona, a wśród wspaniałości, także odlew "morza" (mapy świata?), co było okrągłe, choć jego obwód stanowił dokładną trzykrotność średnicy.

Cuda, cholera. A może czytelnikBiblii uważa, że koła winny być kanciaste, bo wtedy są okrągłe? Bo mu sam Pan Bóg szepnął z Nieba, jak PI rachować słusznie trzeba?

[errata - s33]

Wt kwi 19, 2016 13:56

Robku, długa droga przed Tobą: droga do zrozumienia tego, czego uczy Pan Bóg w Biblii! Ale nie rezygnuj - czytaj Biblię, a dobrą drogę poznasz - jest nią Jezus Chrystus [nie papież].

Jak z ciebie taki znawca Biblii, to chyba kojarzysz coś takiego.

Gdy Jezus przyszedł w okolice Cezarei Filipowej, pytał swych uczniów: "Za kogo ludzie uważają Syna Człowieczego?" A oni odpowiedzieli: "Jedni za Jana Chrzciciela, inni za Eliasza, jeszcze inni za Jeremiasza albo za jednego z proroków". 15 Jezus zapytał ich: "A wy za kogo Mnie uważacie?" 16 Odpowiedział Szymon Piotr: "Ty jesteś Mesjasz, Syn Boga żywego". Na to Jezus mu rzekł: "Błogosławiony jesteś, Szymonie, synu Jony. Albowiem nie objawiły ci tego ciało i krew, lecz Ojciec mój, który jest w niebie. Otóż i Ja tobie powiadam: Ty jesteś Piotr [czyli Skała], i na tej Skale zbuduję Kościół mój, a bramy piekielne go nie przemogą.

I tutaj widzimy, że Jezus zbuduje swój kościół na Piotrze, a jego następcy to wszyscy kolejni papieże, więc nie wiem czego tu nie rozumiesz?

Wt kwi 19, 2016 14:11
@czytelnikBiblii
Jak widzisz Biblia nie jest także dziełem matematycznym.
A wracając do dosłowności, to ... skąd się wzięła żona Kaina ? I kto urodził Syna Setowi?

Wt kwi 19, 2016 14:30

sowaniejestmadra napisał(a):
Oczywiście wciąż nie wiemy jak powstał pierwszy samoreplikujący się organizm, ale nie możemy zakładać, że tam też ingerował Bóg. Bo co się okaże, gdy za za jakieś 20 lat, ktoś, w jakimś laboratorium - stworzy taki organizm?

Masz nadzieję, że kiedyś w laboratoryjnych, bardzo precyzyjnie dobranych warunkach, o wszelkich sprzyjających parametrach... uda się komuś w końcu stworzyć zdolny do samoreplikacji organizm!
A czy kiedyś - nie w sterylnym laboratorium - ale w "warunkach polowych" doszło do samoistnego powstania takiego organizmu?!
Załóżmy, że doszło... i załóżmy, że za X lat uczonym uda się stworzyć życie zdolne do dalszego przekazywania życia... - o czym będzie świadczyć sukces naukowców z precyzyjnego laboratorium?

Moim zdaniem, świadczyło by to o tym, że za sukcesem ich stał... projektant! Tak, tak... - ktoś (zespół ludzi w białych laboratoryjnych fartuchach) obmyślił plan: jak doprowadzić do powstania życia w laboratorium?!
I sukcesywnie ten plan starając się realizować, w końcu przypieczętowano go sukcesem! Hurrra! :brawo:
Udowodniono (by), że ewolucja to nie teoria, ale fakt, nad faktami (i w TV "Faktach" by o tym mówiono...) :brawo:
I o czym by świadczył taki sukces?? O zespole projektantów!...

A o czym świadczy realność istnienia życia we wszelkiej jego zdolności do samoreplikacji?!? Czyż nie o tym, że Projektant miał plan i go zrealizował?! Otóż to - o tym to świadczy! A zrobił to tak, że po dziś dzień mądre głowy w laboratoriach nie wiedzą, jak to zrobił, Projektant ów!...

Dobranoc i życzę, aby się przyśniło komuś z ewolucjonistów, rozwiązanie tej zagadki: jak powstało życie? - by w laboratorium naukowcy ożywili materię, aby dać jasne przesłanie, że do zaistnienia życia potrzeba inteligencji, której "pierwotna zupa" nie miała i mieć nie mogła...
I jeszcze jedno: ŻYCIE POWSTAJE Z ŻYCIA [warto to sobie przemyśleć].

Twoja wypowiedź to współczesna replika tzw. "Boga zapchajdziury" Otóż najpierw czczono słońce, później było wielobóstwo. Gdy to człowiekowi nie wystarczyło do zaspokajania swoich potrzeb tłumaczenia skomplikowania świata - doszedł Bóg stwórca, który zapoczątkował szereg religii monoteistycznych. W końcu odkryto, że Słońce to kula wodoru i helu, odkryto ruch ciał niebieskich i rozszerzanie się Wszechświata. Ale teraz wracajmy do ewolucji. Napisałeś, że dlaczego takie organizmy teraz nie powstają - otóż nie ma na to warunków. Wyobraź sobie ziemię sprzed 4 miliardów lat - wybuchy wulkanów, brak telnu, siarkowodór. Nie wiemy do końca w jakie substancje mineralne i chemiczne obfitowała wtedy ziemia. Ale warunki były skrajnie inne do tego co panuje nawet w tzw. kominach geotermalnych. Cała ziemia była wypełniona takimi substancjami, i taki stan trwał bardzo długo. Bardzo długo ta zupa się gotowała. Takie warunki są praktycznie nie do odtworzenia. W tej zupie nastąpił jeden przypadek gdzie powstała ta samoreplikująca się cząstka, która z DNA czy RNA nie miała jeszcze nic wspólnego. Ta pierwotna zupa była do tego zdolna. Tego naukowcy po prostu nie wiedzą. Ale gdy się uda stworzyć coś co się zreplikuje - to wyjaśni nam pochodzenie życia bez żadnej boskiej interwencji. Myślę, że już teraz tę boską interwencję można odrzucić. Zawsze tak było, że nauka wyrzucała Boga z wszelkich jego mateczników tak skrzętnie chronionych przez Watykan.

Wt kwi 19, 2016 17:18
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1534 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80 ... 103  Następna strona