Czy płód to też człowiek?
Autor |
Wiadomość |
lemon03
|
 Re: czy płód to też człowiek?
Nawiązując do poprzednich postów. Ostatnio czytałem taki przykład: "Czy jeśli wrzucę monetę do automatu z napojami, to puszka coli, która wypadnie należy do mnie, czy do automatu?"
|
Cz mar 14, 2013 2:55 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
lemon03 napisał(a): Nawiązując do poprzednich postów. Ostatnio czytałem taki przykład: "Czy jeśli wrzucę monetę do automatu z napojami, to puszka coli, która wypadnie należy do mnie, czy do automatu?" A czego niby ten przykład ma się tyczyć?
|
Cz mar 14, 2013 3:02 |
|
 |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
Magdalena:
Czyli czy dane bóstwo Rzeczywiście Istnieje co przekłada się na Prawdę zależy od opinii wierzącego w owo bóstwo????
Ja, oczywiście, w żadne bóstwa nie wierzę. Jak to wówczas wpływa na Rzeczywiste Istnienie Latającego Potwora Spagetti. Czy Jest on Prawdą? A gdybym wierzył to by to coś zmieniło?
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Cz mar 14, 2013 7:20 |
|
|
|
 |
SweetChild
|
lemon03 napisał(a): Nawiązując do poprzednich postów. Ostatnio czytałem taki przykład: "Czy jeśli wrzucę monetę do automatu z napojami, to puszka coli, która wypadnie należy do mnie, czy do automatu?" Do Ciebie  Coś wygrałem?  Magdalena_i napisał(a): A czego niby ten przykład ma się tyczyć? Może tego, że po urodzeniu dziecko należy do mężczyzny 
|
Cz mar 14, 2013 9:28 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jajko napisał(a): Magdalena:
Czyli czy dane bóstwo Rzeczywiście Istnieje co przekłada się na Prawdę zależy od opinii wierzącego w owo bóstwo????
Ja, oczywiście, w żadne bóstwa nie wierzę. Jak to wówczas wpływa na Rzeczywiste Istnienie Latającego Potwora Spagetti. Czy Jest on Prawdą? A gdybym wierzył to by to coś zmieniło? O to właśnie Jajko chodzi w Prawdzie aby nie " gdybać" Nie ma pojęcia - co by było "gdyby". Od siebie należy zacząć i na tym opiera się też cała prawda - być szczerym i prawdziwym w stosunku do samego siebie jeśli chodzi o sens, cel i wartość życia. Jesteś człowiekiem nie wierzącym - wyznajesz swoje wartości i masz swoje przekonania i wg Ciebie są one prawdziwe - nie wierzysz w bóstwa a jednocześnie je wyznajesz to jest właśnie to co nie jest prawdą człowieka do swojego własnego postrzegania siebie jako prawdziwego i szczerego względem samego siebie. Oboje wiemy że potwór nie istnieje - tutaj nie ma - co by było gdyby. Uważam, że Bóg Jest. Ty uważasz że Go nie ma - czy moja opinia może przedłożyć się na prawdę którą Jesteś w stanie uznać? - raczej nie - ponieważ to Ty szczerze w stosunku do samego siebie musisz być o tym przekonany " wewnętrznie". Działanie Boga polega na tym, iż tę "płaszczyznę " człowieka w której działa trudno jest określić. Myślę, że kiedyś przekonasz się sam, iż jedyne co możesz zrobić to " świadczyć " o Nim i będzie to jedyna opinia jaką będziesz mógł wystawić , co w żadnym stopniu nie będzie przekonywało innych do tego iż Bóg faktycznie Istnieje.Ponieważ początek " zrozumienia" zaczyna się w Tobie
|
Cz mar 14, 2013 14:34 |
|
|
|
 |
Jajko
|
No ale Ty uzależniasz istnienie bytów od szczerej ludzkiej wiary w owo istnienie. Czyli Zeus nie istnieje, ale istniał, a Wisnu i Siwa nadal istnieją? Tak?
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Cz mar 14, 2013 16:10 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jajko napisał(a): No ale Ty uzależniasz istnienie bytów od szczerej ludzkiej wiary w owo istnienie. Czyli Zeus nie istnieje, ale istniał, a Wisnu i Siwa nadal istnieją? Tak? Uzależniam Istnienie Bytu od faktu , że jest to Rzeczywista Prawda. Zeus , Wisnu Siwa są wymysłami człowieka i w żaden sposób nie są w stanie odmienić ludzkiej świadomości w taki sposób by postrzeganie człowieka było " zjednoczone" z istnieniem faktycznym Bytu. Iluzja człowieka jest w stanie wykreować cudowne bóstwo, bóstwo to jednak nie jest w stanie działać w człowieku w przeciwieństwie do Boga.
|
Cz mar 14, 2013 16:30 |
|
 |
Jajko
|
No ale przecież uznajesz, że coś jest Rzeczywistą Prawdą tylko dlatego, że uważasz że Rzeczywiście Istnieje. D To zamknięte koło z cyklu: Biblia jest prawdziwa i mówi prawdę, bo tak napisano w Biblii. Cytuj: Zeus , Wisnu Siwa są wymysłami człowieka i w żaden sposób nie są w stanie odmienić ludzkiej świadomości w taki sposób by postrzeganie człowieka było " zjednoczone" z istnieniem faktycznym Bytu. Skąd wiesz że nie są w stanie? Przecież ich wyznawcy zapewnią Cię, że jest dokładnie odwrotnie!
|
Cz mar 14, 2013 16:38 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
I tak możemy Jajko bez końca ... Jedni mówią tak drudzy mówią inaczej i tak jak piszesz kółko się zamyka. Nie jestem w stanie napisać nic ponad to , ze WIEM. Nic i nikt nie jest w stanie zmienić mojego przekonania jeśli chodzi i prawdziwość Istnienia Boga . Twierdzisz, iż wyznawcy Zeusa mogą mnie zapewnić iż ich bóg jest w stanie zmienić spojrzenie ich świadomości, a ja twierdzę , że mogą mnie " jedynie" zapewnić i też nic ponad to. Zeus jako bóg władzy , wybrany przez człowieka , był bogiem uznanym za władcę " tego świata" i nikt temu nie zaprzeczy - ja też nie. Wyznawcy Zeusa jednak nie zapewnią mnie , że działał w ich sercach - ponieważ nie są w stanie tego zrozumieć. Świadomość człowieka można zmienić jeśli dochodzi do działania na " płaszczyźnie " płytkiej , na płaszczyźnie zewnętrznej typowo ludzkiego rozumowania z naruszeniem własnej wolnej woli człowieka. Bóg działając w człowieku przekształca jego " całkowitą świadomość " w żaden sposób nie naruszając wolnej woli człowieka.Gdy dochodzi do takiego " aktu" przekształcenia świadomości , człowiek jest zdolny do wszystkiego w Miłości, z Miłością , poprzez Miłość - pomimo grzmotów i piorunów , przezwycięża swoje jestestwo i jest jak " kamień nienaruszony" w wyznaniu Prawdy Boga , bez przymusu i bez naruszenia jego wolnej woli. O tym wyznawcy zeusa nie są w stanie mnie zapewnić.
Gdybać możemy jednak do końca świata - tylko jaki jest sens gdybać o wymyślonych bogach dla człowieka...
|
Pt mar 15, 2013 14:42 |
|
 |
Jajko
|
Magdaleno, przecież ten Twój tekst mógłby być użyty z takim samym przekonaniem jak Twoje, przez dowolnego odpowiednio mocno przekonanego, jak Ty, wyznawcę dowolnego innego bóstwa. Wystarczy zamiast Zeus wstawić Jezus. Oni też WIEDZĄ, że ICH BÓG jest ....[tu trzeba wstawić dowolne pozytywy], a inni bogowie są wymyśleni i nie są wstanie ...[czegoś tam czegoś] co może w pełni zrealizować tylko ich bóg.
Zastanawiająca jest pewność wyznawców boga A, że wyznawcy boga B nie są w stanie zapewnić wyznawców boga A, że bóg B np. przekształca świadomość człowieka (cokolwiek to znaczy). Ciekawe skąd wie wyznawca boga A, jak na wyznawcę boga B działa bóg B??? Strasznie to pogmatwałem. Nie wiem czy przebrniesz...
Reasumując - jest słowo przeciw słowu: mój bóg jest najlepszy, a reszta to chłam.
|
Pt mar 15, 2013 18:13 |
|
 |
Acro
|
Magdalena_i napisał(a): Nie jestem w stanie napisać nic ponad to , ze WIEM. Boję się takich co WIEDZĄ. Nie wierzą, ufają, maja nadzieję, ale WIEDZĄ. Ci, którzy palili na stosach albo biegli w tłum owinięci dynamitem też WIEDZIELI. 
_________________ Religia to para kul potrzebnych jedynie tym, którzy mają słabe nogi (Denis Diderot)
|
Pt mar 15, 2013 20:51 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Acro napisał(a): Magdalena_i napisał(a): Nie jestem w stanie napisać nic ponad to , ze WIEM. Boję się takich co WIEDZĄ. Nie wierzą, ufają, maja nadzieję, ale WIEDZĄ. Ci, którzy palili na stosach albo biegli w tłum owinięci dynamitem też WIEDZIELI.  No tak. Nie tak dawno formkowi1 zdaje się, że wskazywałeś, że podpieranie się jakimś noblistą nie ma sensu, bo dziś mało który z tego szacownego grona wierzy. No więc analogicznie jaki ma Twój strach sens, skoro dziś wierzący na stosie nikogo nie pali, ani nie biega w tłum z dynamitem(pod warunkiem, że nie wyznaje wiadomej religii)?? Nie sądzisz, że tak jak w przypadku naukowców, tak w przypadku wierzących proporcje są na ich korzyść i agresywni wierzący stanowią jakiś promil? PS. Rudy Joker(ten co urządził rzeź w Aurorze) deklaruje się jako ateista- ja się boję szaleńców bez względu na to czy wiarę mają czy nie. Kogo strach jest racjonalniejszy? 
|
Pt mar 15, 2013 21:44 |
|
 |
Acro
|
Hmmm? Nikt dzis nie biega owinięty dynamitem i się nie wysadza? http://www.interia.pl/informacje-zamach ... czy,111695A Joker (ktokolwiek to był) też pewno WIEDZIAŁ.
_________________ Religia to para kul potrzebnych jedynie tym, którzy mają słabe nogi (Denis Diderot)
|
Pt mar 15, 2013 22:37 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ło matko, jaki TY dziś niekumaty. Wybolduję, pokoloruję i powiększę- a Ty spróbuj zgadnąć. Nagrodą będzie sarkazm: nie biega w tłum z dynamitem(pod warunkiem, że nie wyznaje wiadomej religii)Bardzo trudna zagadka, co? Kolejna: Jego wiekopomny wyczyn miał miejsce zeszłego roku w mieście Aurora(USA), gdzie w kinie na seansie pt. "Mroczny Rycerz powstaje" zabił kilkudziesięciu ludzi, policji przedstawiał się jako Joker:  Uprzedzę pytanie: na jakimś portalu społecznościowym , w rubryce wyznanie napisał ateizm. Taaaa WIEDZIAŁ, że Boga nie ma, to sobie poszedł poszukać mocnych wrażeń, bo mu się nudziło. Oryginalne masz teoryje 
|
Pt mar 15, 2013 22:46 |
|
 |
Acro
|
Cytuj: Ło matko, jaki TY dziś niekumaty. Wybolduję, pokoloruję i powiększę- a Ty spróbuj zgadnąć. Nagrodą będzie sarkazm:
nie biega w tłum z dynamitem(pod warunkiem, że nie wyznaje wiadomej religii)
Bardzo trudna zagadka, co? I co, jakoś mam się z tego powodu poczuć lepiej, że obecnie akurat nie u nas? Bo jeżeli ktoś WIE, to może też się dowiedzieć (np jakiś wiedzący guru mu to powie), że homosie to zło - i może warto podpalić mieszkanie, albo ci z gazety wyborczej to żydy i trzeba ich spalić, albo ci z sejmu to sprzedawczyki i trzeba ich wysadzić... Nie zastanowi się, bo po co - skoro WIE. Cytuj: Uprzedzę pytanie: na jakimś portalu społecznościowym , w rubryce wyznanie napisał ateizm. Taaaa WIEDZIAŁ, że Boga nie ma, to sobie poszedł poszukać mocnych wrażeń, bo mu się nudziło. Oryginalne masz teoryje  Fiksacja na punkcie Boga? Gdzie pisałem, że chodzi o Boga? Chodzi o przekonania. Natomiast trudno o owym rudzielcu dyskutować, bo nie wiadomo, co nim powodowało, czy nie jest zwyczajnie chory psychicznie. Bo psychiczni też często wiedzą - tłumaczą im to głosy w głowie, i nie wytłumaczysz, że nie są realne, bo oni przeciez WIEDZĄ...
|
Pt mar 15, 2013 23:07 |
|
|
|