Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 24, 2025 12:57

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2658 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82 ... 178  Następna strona
 Czy płód to też człowiek? 
Autor Wiadomość
Post Re: czy płód to też człowiek?
Cytuj:
I co, jakoś mam się z tego powodu poczuć lepiej, że obecnie akurat nie u nas?

Nie odwracaj kotka ogonem. Dałam warunek w nawiasie, a Ty mi wyjeżdżasz z linkiem, którego byś nie przytoczył, gdybyś przeczytał słowa z nawiasu.

Cytuj:
Fiksacja na punkcie Boga? Gdzie pisałem, że chodzi o Boga? Chodzi o przekonania.

Dziwnym trafem Magadalena_i pisała o Bogu. Ty się odniosłeś do jej wypowiedzi wskazując przykłady, gdzie ludzie wiedzący, że Bóg istnieje palili na stosach i szli w tłum z dynamitem. I że się takich boisz.

No jak można było wpaść na takie kuriozum, że Acro pisze o WIEDZIEĆ w kontekście wiary w Boga :puknij: , przecież absolutnie nic takiego nie można było wywnioskować, chyba że ktoś ma fiksację na punkcie Boga :D

Cytuj:
Natomiast trudno o owym rudzielcu dyskutować, bo nie wiadomo, co nim powodowało, czy nie jest zwyczajnie chory psychicznie. Bo psychiczni też często wiedzą - tłumaczą im to głosy w głowie, i nie wytłumaczysz, że nie są realne, bo oni przeciez WIEDZĄ...

I tak samo można powiedzieć o każdym terroryście, a także o tym kto zabija ludzi.

Pt mar 15, 2013 23:11

Cytuj:
Nie odwracaj kotka ogonem. Dałam warunek w nawiasie, a Ty mi wyjeżdżasz z linkiem, którego być nie przytoczył, gdybyś przeczytał słowa z nawiasu.
No więc zapomnij o linku. Reszta pozostaje aktualna.
Nota bene - Breavik to już troszkę bliżej, prawda? On też WIEDZIAŁ, że lewaków trzeba zwalczać...
Cytuj:
Dziwnym trafem Magadalena_i pisała o Bogu. Ty się odniosłeś do jej wypowiedzi wskazując przykłady, gdzie ludzie wiedzący, że Bóg istnieje palili na stosach i szli w tłum z dynamitem.

No jak można było wpaść na takie kuriozum, że Acro pisze o WIEDZIEĆ w kontekście wiary w Boga :puknij: , przecież absolutnie nic takiego nie można było wywnioskować, chyba że ktoś ma fiksację na punkcie Boga :D
Więc rozszerzam to na wszelkie formy bezmyślności, wynikającej ze światopoglądowego zasklepienia.

Ale chętnie poznam przykład kogoś, kto zabił z powodu swojego ateizmu. Bo takich, którzy zabijali z powodów religijnych są miliony.

Pt mar 15, 2013 23:18
Cytuj:
Nota bene - Breavik to już troszkę bliżej, prawda? On też WIEDZIAŁ, że lewaków trzeba zwalczać...

:shock:
Dziwną masz filozofię ,skoro uważasz, że Breivik ma "troszkę" bliżej, bo zwalczał lewaków.
No ja nie wiem, czy Ty do jakiejś bojówki należysz z przeciwnego frontu czy co, ale ...zastanów się nad sobą :roll:

Pt mar 15, 2013 23:20

Val napisał(a):
Cytuj:

:shock:
Dziwną masz filozofię ,skoro uważasz, że Breivik ma "troszkę" bliżej, bo zwalczał lewaków.

Geograficznie bliżej. Że niby islamscy terroryści daleko.

Cytuj:
No ja nie wiem, czy Ty do jakiejś bojówki należysz z przeciwnego frontu czy co, ale ...zastanów się nad sobą :roll:
????
Obrona przez atak?

Pt mar 15, 2013 23:29
Acro napisał(a):
Geograficznie bliżej. Że niby islamscy terroryści daleko.

Nie wiem czemu zaczynasz pisać tak zagadkowo, ale pojęcia nie mam o co kaman z tym, że Breivik ma bliżej geograficznie? To znaczy boisz się, że skoro w Europie znalazł się taki ktosik, to znaczy, że zagrożenie Twojego bezpieczeństwa jest większe, niż gdyby Breivik zabił w USA? I w jaki sposób to, że jest "troszkę bliżej" bo WIEDZIAŁ, że trzeba zwalczać lewaków ma mieć związek z bliskością geograficzną?

Acro napisał(a):
Obrona przez atak?

Nie. Twoje odpowiedzi są coraz dziwniejsze :roll:

Pt mar 15, 2013 23:33

Val napisał(a):
Nie wiem czemu zaczynasz pisać tak zagadkowo, ale pojęcia nie mam o co kaman z tym, że Breivik ma bliżej geograficznie? To znaczy boisz się, że skoro w Europie znalazł się taki ktosik, to znaczy, że zagrożenie Twojego bezpieczeństwa jest większe, niż gdyby Breivik zabił w USA?
Odniosłem wrażenie, ze bagatelizujesz zagrożenie terroryzmem islamskim, bo to daleko. Więc podałem przykład czegoś zza miedzy.

Cytuj:
Nie. Twoje odpowiedzi są coraz dziwniejsze

Możliwe, że dziwna, bo mogłem nie złapać, o co chodzi w tej Twojej zakręconej odpowiedzi:
Cytuj:
No ja nie wiem, czy Ty do jakiejś bojówki należysz z przeciwnego frontu czy co, ale ...zastanów się nad sobą
Może napisz jaśniej.

Pt mar 15, 2013 23:50
Jajko napisał(a):
Magdaleno, przecież ten Twój tekst mógłby być użyty z takim samym przekonaniem jak Twoje, przez dowolnego odpowiednio mocno przekonanego, jak Ty, wyznawcę dowolnego innego bóstwa. Wystarczy zamiast Zeus wstawić Jezus. Oni też WIEDZĄ, że ICH BÓG jest ....[tu trzeba wstawić dowolne pozytywy], a inni bogowie są wymyśleni i nie są wstanie ...[czegoś tam czegoś] co może w pełni zrealizować tylko ich bóg.

Zastanawiająca jest pewność wyznawców boga A, że wyznawcy boga B nie są w stanie zapewnić wyznawców boga A, że bóg B np. przekształca świadomość człowieka (cokolwiek to znaczy). Ciekawe skąd wie wyznawca boga A, jak na wyznawcę boga B działa bóg B??? Strasznie to pogmatwałem. Nie wiem czy przebrniesz...

Reasumując - jest słowo przeciw słowu: mój bóg jest najlepszy, a reszta to chłam.

Przebrnęłam, nawet prosto.

Nigdy nie napisałam, że mój Bóg jest najlepszy - zawsze stwierdzam , iż Istnieje Jeden Bóg i jest Bogiem wszystkich ludzi bez względu na świadomość i wybór człowieka.

Nigdy nie napisałam, że reszta to chłam - człowiek jest istotą dokonującą wyborów i na tych wyborach opierającą swoje doświadczenia.W jakikolwiek człowiek sposób nie wierzy , czyni to po dokonaniu swojego wyboru .Szanuję decyzję i poglądy innych ludzi , nigdy nie powiem człowiekowi który wierzy w Zeusa czy latającego potwora , że ich bóg jest Bogiem fałszywym , mogę jedynie im powiedzieć jakiego Boga wyznaję i w jakiego Boga wierzę.Nigdy nikogo nie przekonuję do swojej wiary - ponieważ człowiek sam powinien wyciągać wnioski ze swoich decyzji i swoich przekonań.Już kiedyś pisałam, człowiek o umocnieniu w wierze, przekonuje się również po swoich doświadczeniach.Nie będąc szczerym względem siebie i prawdziwym względem siebie , stwarzamy iluzyjne poczucie prawdy.

Wyznawcy Boga A są w stanie zapewnić wyznawców boga B o tym w jakim stopniu Bóg przekształca świadomość człowieka - po "poznaniu" człowieka.
Słowne zapewnienia mijają się z celem.

Skoro jesteśmy dorosłymi, poważnymi ludźmi to oboje wiemy - Ty jako ateista a ja jako teista , że w takiej dyskusji na poważnie brać nie można wyznania w latającego potwora.
Skoro oboje rozmawiamy o Istocie Boga , to niech rozmowa nie zniża się do poziomu Bóg kontra bogowie słońca czy latających potworów.
Skoro ja wierzę , że Jest , Ty uważasz , że nie ma - niech rozmowa toczy się na poziomie prawd jakie uznajemy.
Jeśli nie wierzysz i nie wyznajesz boga Zeusa nie możesz "poznawać" odczuć z tym związanych i nie możesz nic na ten temat powiedzieć, używając swojego " doświadczenia"

Niech rozmowa toczy się na poziomie naszych wartości 'uznanych"

Rozumiem całkowicie to, iż mój tekst mógłby być z całym przekonaniem użyty przez człowieka wyznającego innego boga i całkowicie do tego przekonanego.
Ja to na prawdę rozumiem .
Dlatego taki" stan " - zawsze należy zostawić - do całkowitej , prawdziwej, szczerej " samooceny" danego człowieka.

So mar 16, 2013 2:40

Czyżbyście nie zboczyli na zupełnie boczny tor?
1. Bóg jest jeden. Niezależnie więc, czy wierzę w Boga, czy Allacha, czy Jahwe, czy Manitou to wierzę w tego samego Boga. Tego samego, bo JEDYNEGO. Biskie objawienia odczytywakli ludzie. Tak, jak potrafili. W różnych kulturach, w różnych czasach różnie im to wychodziło. Ale to wciąż ten sam Bóg. I taki sam Bóg, jedynie ineczej interpretowany przez różne osoby.
2. Czy płód to człowiek? Zbadaj kod genetyczny, to się dowiesz. Jeśli dokonasz amniopunkcji, znajdziesz komórki. Odczytaj kod. Jeśli będzie to ludzkie DNA, to oznacza, że płód jest człowiekiem. Jeśli okaże się, że to DNA psa, to znaczy, że płód jest psem. Prosty, jednoznaczny, naukowy sposób, aby dać konkretną odpowiedź.

Cz sty 09, 2014 9:37

Bynajmniej nie jednoznaczny. Dla wielu "być człowiekiem" to coś więcej niż przynależeć do danego gatunku. Czy jeśli dojdzie kiedyś wśród nas do specjacji, pojawią się dwa nie krzyżujące się gatunki homo - będziesz nazywał ludźmi tylko tych bliższych dzisiejszym homo sapiens?

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Cz sty 09, 2014 10:02

andej napisał(a):
1. Bóg jest jeden.

Jeżeli w ogóle jest, to owszem, jest jeden

Cytuj:
Niezależnie więc, czy wierzę w Boga, czy Allacha, czy Jahwe, czy Manitou to wierzę w tego samego Boga.

Nic podobnego. To są różni bogowie (względnie w wersji koncyliacyjnej różne próby opisania jednego Boga)

Cytuj:
2. Czy płód to człowiek? Zbadaj kod genetyczny, to się dowiesz.

Hmm.. Czy wyrwany przez dentystę ząb to człowiek? Zbadaj kod genetyczny, to się dowiesz.

Cytuj:
Jeśli będzie to ludzkie DNA, to oznacza, że płód jest człowiekiem.

Ludzkie DNA w wyrwanym zębie oznacza, że ząb jest człowiekiem :roll:

Jest inaczej - Blog człowieka leniwego

Cz sty 09, 2014 11:53

andej napisał(a):
Czyżbyście nie zboczyli na zupełnie boczny tor?
1. Bóg jest jeden. Niezależnie więc, czy wierzę w Boga, czy Allacha, czy Jahwe, czy Manitou to wierzę w tego samego Boga. Tego samego, bo JEDYNEGO. Biskie objawienia odczytywakli ludzie. Tak, jak potrafili. W różnych kulturach, w różnych czasach różnie im to wychodziło. Ale to wciąż ten sam Bóg. I taki sam Bóg, jedynie ineczej interpretowany przez różne osoby.
2. Czy płód to człowiek? Zbadaj kod genetyczny, to się dowiesz. Jeśli dokonasz amniopunkcji, znajdziesz komórki. Odczytaj kod. Jeśli będzie to ludzkie DNA, to oznacza, że płód jest człowiekiem. Jeśli okaże się, że to DNA psa, to znaczy, że płód jest psem. Prosty, jednoznaczny, naukowy sposób, aby dać konkretną odpowiedź.

:brawo:
W pełni się zgadzam.
Nie wielkość i cm decydują o człowieczeństwie. Bo w takim razie małe dziecko roczne przy takim prawie dwumetrowym chłopie nie do końca byłoby człowiekiem? Nie w pełni? Czy kiedy w pełni staje się człowiekiem?
Nie ma takiego momentu w rozwoju płodu-człowieka, w którym zachodzi zmiana by można było powiedzieć: Od teraz jest człowiek. To jest ciągły nieprzerwany proces.

Cz sty 09, 2014 12:04

Ludzie wierzący odpowiedzcie sobie na pytanie: Czy według Chrystusa poczęte dziecko w łonie matki mamy prawo zabić?
Tylko dlatego, że jeszcze się nie narodziło? Czy mamy prawo decydować o czyimś życiu i śmierci a tym bardziej niewinnej istoty? Wątpię by jego odpowiedź była twierdząca.
Czy ktoś z was widział na monitorze kilkutygodniowe dzieciątko?
Bo ja całkiem niedawno(swoją córeczkę) i z całą pewnością był to człowiek. Maleńkich rozmiarów ale nic innego jak człowiek. Nie mam co do tego żadnych wątpliwości.

Cz sty 09, 2014 12:34

pilaster kpi czy podpuszcza?

1. Bóg jest jeden. Jest, skoro jeśmy my, Jego dzieło.
Bóg jest jeden, różnie nazywany, różnie pojmowany. Jest Jeden.

2. Ząb, to fragment człowieka. Z wyjątkiem komórek somatycznych wszystkie mają jeden i ten sam kod. Ząb też. Jest jedynie cząstką. Płód ma swój kod, matka swój, ojciec swój. Skoro ma inny, to nie jest częścią, fragmentem, lecz odrębną istotą. Poza płodem (konkretnym) teh sam kod nigdzie się nie powtarza. Więc nie jest wyrwanym zębem. Jest odrębną autoni=omiczna jednostka ludzką.

Cz sty 09, 2014 16:02

Jeśli chodzi o tytułowe pytanie: nie ma prawdy obiektywnej, jest to tylko kwestia umowy. Można się umówic, ze jest to człowiek juz od poczęcia albo od jakiegoś momentu, np. od uzyskania kształtu człowieka.
Problem polega na tym, że fundamentaliści chcą narzucic wszystkim swoja jedyną prawdę, która w istocie jest skrajnością. Potrzebne jest rozwiązanie wyważone.

Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze.
G.C. Lichtenberg

Cz sty 09, 2014 16:31

prawda jest tylko jedna. Nie ma wielu prawd. I naukowo jest udowodnione, ze zycie zaczyna się od momentu zapłodnienia. Więc jeśli zaczęło się życie to zaczęło się życie człowieka. Nie ma innej prawdy. Wszystko inne to imitacja prawdy ubrana w odpowiednie słowa by usprawiedliwić swoje nie godne człowieka myślenie.

Cz sty 09, 2014 16:42
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 2658 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82 ... 178  Następna strona