Dlaczego KK przyjął WW i ewolucjonizm za prawdę?
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Dlaczego KK przyjął WW i ewolucjonizm za prawdę?
Soul33 napisał(a): spin napisał(a): Soul33 napisał(a): Obecnie przyczyna praw natury i wyjaśnienie, dlaczego są takie, a nie inne, jest zupełnie nieosiągalne dla współczesnej fizyki. Niewykluczone, że różne wszechświaty mogą mieć różne prawa. Skąd się wzięła ta materia Skąd wzięła się energia aby wprowadzić w ruch materię Skąd wzięły się prawa fizyki-grawitacja, bezwładność, siła odśrodkowa  Przecież napisałem - z praw natury, które nie wiadomo skąd się wzięły. A prawa natury skąd się wzięły  Nie ma żadnych koncepcji naukowych Nawiasem pisząc, to chyba chodzi ci o prawa przyrody, bo prawo natury albo naturalne to coś innego.
|
Śr kwi 20, 2016 17:08 |
|
|
|
 |
czytelnikBiblii
|
No i się nie dowiedziałem w zasadzie czym jest zdanie Przez wiarę poznajemy, że światy zostały ukształtowane słowem Boga, tak iż to, co widzialne, nie powstało ze świata zjawisk. Heb 11:3 bw Dałem szereg opcji: viewtopic.php?f=47&t=37413&p=899054#p899054ale specjalnie nikt się nie kwapi na nie odpowiedzieć... [coś tam niby było pisane, ale ja bym poprosił tak punkt po punkcie... @Kozioł, a Ty znów masz pretensje, że cytuję Biblię (zauważyłem, że Ty raczej tego nie robisz, ciekawe czemu?) - a to miej też pretensje, gdy biblijni pisarze cytowali po jednym zdaniu z tej czy innej Księgi... Masz o to pretensje?!]
_________________ ➤ LEKCJE BIBLIJNE ➤ INTERNETOWE ROZMAITOŚCI ➤ NOWE PRZYMIERZE - audiobook ➤ CHOMIK - jego zapasy ➤ A TY ZOSTANIESZ POMAGACZEM?
|
Śr kwi 20, 2016 20:07 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
czytelnikBiblii napisał(a): @Kozioł, a Ty znów masz pretensje, że cytuję Biblię (zauważyłem, że Ty raczej tego nie robisz, ciekawe czemu?) - a to miej też pretensje, gdy biblijni pisarze cytowali po jednym zdaniu z tej czy innej Księgi... Masz o to pretensje?!] Juź ci pisałem dlaczego. Nie ma sensu cytować fragmentów wyrwanych z kontekstu. Tym bardziej nie ma sensu budowac na kilku slowach wielkiej teologii, jak ty to robisz. O Heb 11:3 już rozmawialismy. Poczytaj troszkę wstecz. Marny argument nie będzie lepszy tylko dlatego, ze go powtórzysz 100 razy.
|
Śr kwi 20, 2016 20:41 |
|
|
|
 |
Askadtowiesz
|
equuleuss napisał(a): Biblia pojmowana jest jako dzieło natchnione, czyli pisane pod pewnym natchnieniem, ale nadal pisane przez człowieka. Szczególnie jest to widoczne w Genesis. Poza tym, zazwyczaj jest tak że Bóg dostosowuje swoje słowa do zdolności pojmowania. Można chyba przyjać, ze Bóg wiedział iz nie jest to dzieło tylko dla ówczesnych ludzi, ale i dla całkiem odległych pokoleń i ze w takim razie musi z czasem stać sie anachroniczne. equuleuss napisał(a): Pewne określenia byłby mocno rewolucyjne i niezrozumiałe dla ludzi ówczesnej epoki. Pewne- to znaczy jakie na przykłąd? equuleuss napisał(a): Ale ludzie żyjący kilka tysięcy lat temu raczej nie mieli pojęcia że slońce jest gwiazdą i te miliardy gwiazd na niebie to też inne słońca. Takiej wiedzy to na pewno nie mieli w tym czasie. Potrafili powiedzieć że to jest gwiazda, mieli tego świadomość nazywając te punkty na niebie gwiazdami, ale czym jest gwiazda w swojej istocie to skąd mogliby wiedzieć o tym? Przecież slońce dla nich to było po prostu słońce a nie gwiazda. No to właśnie by sie dowiedzieli, z Biblii. Nawet nie byłoby koniecznosci uzywania terminu "gwiazda", mozna mówic o innych słońcach. Z pewnoscią byłoby to dla nich zrozumiałe. equuleuss napisał(a): A skąd mieliby pojęcie że Ziemia to jedna z wielu planet? Planety wyglądają na niebie jak gwiazdy, tylko nie migotają tak intensywnie, skąd oni byliby w stanie odróżnić planetę od gwiazdy na niebie nie mając teleskopów? Tak samo jak wyzej- z Biblii, gdyby tylko taka wiedza tam sie znalazła. spin napisał(a): [i] Słowo ewolucja ma wiele znaczeń tj: "Ewolucja kosmiczna - pochodzenie..... Ewolucja to proces a nie akt. Nie tyle pochodzenie, co proces kształtowania. Do wyliczanki mozesz nawet dołożyc ewolucje języka, co jest wielce pouczające, bo trudno sie spodziewac ze ktos tym kieruje, jak również trudno zaprzeczyć ze ona zachodzi. ErgoProxy napisał(a): Askadtowiesz napisał(a): Wektor, jak sam opisałeś, jest pojeciem matematycznym. Jeśli mówimy np. "wektor pola elektrycznego", to nie znaczy ze wiemy co sie dzieje fizycznie. Nie drga wektor, bo nie jest materialny. Musimy jakoś opisać to co stwierdzamy doswiadczalnie, ale niestety jeszcze nie wiemy co to jest. Stosujemy do opisu aparat matematyczny, ale nie znamy natury fizycznej zjawisk. Jesli mówię, że w przewodzie płyną mi cztery ampery, to też nie mam na myśli, że tam się znajduje abstrakcyjne pojęcie, jakim jest liczba mianowana, albo, o zgrozo, kawałki mózgu jakiegoś matematyka (neuronalne korelaty pojęcia). Bierzesz dosłownie pewien skrót myślowy. Bierzesz też z chmur założenie, że wszystko co istnieje musi być materialne. Raczej mówimy ze w przewodzie płynie prąd i wiemy ze jest to strumien elektronów, któe są znanymi i jak najbardzoej konkretnymi cząstkami. Oczywiscie przyjmuję załozenie ze wszystko jest materialna, natomiast za z chmur wzięte uważam załozenie iz istnieje cos niematerialnego (niematerialne czyli nie istnieje, bo jak moze istnieć?). Materialne w taki czy nnym sposób widzimy, a niematerialnego nie widizmy, wiec trzeba byłoby jakoś udowodnic ze istnieje.
_________________ Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze. G.C. Lichtenberg
|
Śr kwi 20, 2016 20:59 |
|
 |
Robek
|
spin napisał(a): Pewnie umiesz za pomocą elektromagnesu z dzwonka drzwiowego i baterii 9 V wywołać myśli wędrujące po stole. Możesz dokładniej opisać jak to robisz w praktyce Nie zajmuje sie takimi głupotami spin napisał(a): Słowa niewypowiadane ani nie napisane też są materialne Czy też wędrują po mózgu Jeśli wędrują po mózgu, to są materialne. spin napisał(a): Skąd się wzięła ta materia Materia powstała z energii. spin napisał(a): Skąd wzięła się energia aby wprowadzić w ruch materię Materia zawsze była w jakimś tam ruchu. spin napisał(a): Skąd wzięły się prawa fizyki-grawitacja, bezwładność, siła odśrodkowa  Prawa fizyki istniały od zawsze. spin napisał(a): A prawa natury skąd się wzięły  Nie ma żadnych koncepcji naukowych Nawiasem pisząc, to chyba chodzi ci o prawa przyrody, bo prawo natury albo naturalne to coś innego. Co to są te prawa natury? czytelnikBiblii napisał(a): No i się nie dowiedziałem w zasadzie czym jest zdanie Przez wiarę poznajemy, że światy zostały ukształtowane słowem Boga, tak iż to, co widzialne, nie powstało ze świata zjawisk. Heb 11:3 bw Dałem szereg opcji: viewtopic.php?f=47&t=37413&p=899054#p899054ale specjalnie nikt się nie kwapi na nie odpowiedzieć... [coś tam niby było pisane, ale ja bym poprosił tak punkt po punkcie... Bo to nie działa w ten sposób, może w twojej religii tak sie robi, natomiast jeśli chodzi o katolicyzm, to nie rozumie sie poszczególnych zdań, tutaj jakaś ewangelia ma jakieś tam przesłanie, i to trzeba rozumieć, poszczególne zdania nie mają znaczenia.
_________________ Wymyśliłem swoje życie od początku do końca bo to, które dostałem mi się nie podobało.
|
Śr kwi 20, 2016 21:30 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
@Askadtowiesz Pierwsze primo, skoro w przewodzie płynie w ogóle jakiś prąd, to mamy tam napięcie. Co to jest napięcie? Różnica potencjałów pola. Co to jest pole...? Analogicznie: co to jest temperatura? A przyspieszenie?
Drugie secundo, co to jest proces? Co to jest ruch? Cząstka nieruchoma jest identyczna z cząstką w ruchu, dlaczego więc przydawać ruchowi atrybut istnienia? W czym tkwi różnica? Ruch nie istnieje.
|
Śr kwi 20, 2016 22:21 |
|
 |
czytelnikBiblii
|
Kozioł napisał(a): czytelnikBiblii napisał(a): @Kozioł, a Ty znów masz pretensje, że cytuję Biblię (zauważyłem, że Ty raczej tego nie robisz, ciekawe czemu?) - a to miej też pretensje, gdy biblijni pisarze cytowali po jednym zdaniu z tej czy innej Księgi... Masz o to pretensje?!] Juź ci pisałem dlaczego. Nie ma sensu cytować fragmentów wyrwanych z kontekstu. Tym bardziej nie ma sensu budowac na kilku slowach wielkiej teologii, jak ty to robisz. O Heb 11:3 już rozmawialismy. Poczytaj troszkę wstecz. Marny argument nie będzie lepszy tylko dlatego, ze go powtórzysz 100 razy. A czy apostołowie (pisarze NT) trzymali się Twoich tu podanych zastrzeżeń?! Czy jak czytasz Nowy Testament, to masz spełnione warunki, których oczekujesz?: 1. zawsze cytat jest w szerokim (najlepiej całej Księgi) kontekście 2. nie ma budowania teologii na małym cytacie ?
_________________ ➤ LEKCJE BIBLIJNE ➤ INTERNETOWE ROZMAITOŚCI ➤ NOWE PRZYMIERZE - audiobook ➤ CHOMIK - jego zapasy ➤ A TY ZOSTANIESZ POMAGACZEM?
|
Cz kwi 21, 2016 5:06 |
|
 |
czytelnikBiblii
|
@Robek, piszesz: >>Tego sie nie rozumie dosłownie, to jest przenośnia metafora, czy tam jeszcze coś podobnego.<< [toś napisał w nawiązaniu do cytatu z Hebr 11,3: "Przez wiarę poznajemy, że światy zostały ukształtowane słowem Boga, tak iż to, co widzialne, nie powstało ze świata zjawisk."] Czy zatem kolejna treść tego rozdziały to też przenośnia, metafora i nic dosłownego?!? Czy wspomniani tam: Noe, Abraham, Izaak, Mojżesz, Dawid, Samuel...i inni - to też tylko jakaś metafora?!
|
Cz kwi 21, 2016 5:16 |
|
 |
czytelnikBiblii
|
Kozioł napisał(a): @czytelnikBiblii Pisałem już ci coś o cięciu Biblii nożyczkami: to nie koran, nie ma wersów. Przeczytaj w całości rozdział 11 i 12, a najlepiej cały list.
A co do tego fragmentu: tak, ja też wierzę, że świat powstał z woli Boga. A jak to się stało, że świat powstał z woli Boga? Czy Hebr 11,3 ma coś w ty temacie do przekazania? A jeśli tak, to co? A jeśli nie, to dlaczego? Jak rozumiesz to zdanie "Przez wiarę poznajemy, że światy zostały ukształtowane słowem Boga, tak iż to, co widzialne, nie powstało ze świata zjawisk."Możesz to opisać?Piszesz: Biblia to nie Koran, nie ma wersetów... Tak, wersetowy podział to dużo późniejsza sprawa (jakże można być wdzięcznym, że taki podział zastosowano, bez niego o wiele trudniej by się można poruszać po Biblii). A czy Biblia ma zdania?! [zakładamy: nie ma wersetów] Zdania ma, prawda? [choć i tu interpunkcja to późniejszy dodatek, ale i bez niej można zdania wyróżnić]. To skoro Biblia ma zadania, to można cytować zdania czy nie?! [Tobie przeszkadza cytowanie po wersetach, no to czy też tak samo traktujesz cytowanie po zdaniach?]
|
Cz kwi 21, 2016 5:26 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
czytelnikBiblii napisał(a): Kozioł napisał(a): @czytelnikBiblii Pisałem już ci coś o cięciu Biblii nożyczkami: to nie koran, nie ma wersów. Przeczytaj w całości rozdział 11 i 12, a najlepiej cały list.
A co do tego fragmentu: tak, ja też wierzę, że świat powstał z woli Boga. A jak to się stało, że świat powstał z woli Boga? Czy Hebr 11,3 ma coś w ty temacie do przekazania? A jeśli tak, to co? A jeśli nie, to dlaczego? Jak rozumiesz to zdanie "Przez wiarę poznajemy, że światy zostały ukształtowane słowem Boga, tak iż to, co widzialne, nie powstało ze świata zjawisk."Możesz to opisać?Uważam, że Bóg stworzył ten Świat ze wszystkimi jego cechami i prawami, wraz z zamysłem stworzenia człowieka. Czy w trakcie historii życia ingerował w jego rozwój, ewolucję jest dla mnie sprawą wtórną. Przypomnę także odpowiedź @Soul33 Soul33 napisał(a): czytelnikBiblii, w chrześcijaństwie powszechnie uważa się Boga za stwórcę świata ale już niekoniecznie uważa się, że osobiście rzeźbił góry, lepił koryta rzek i projektował gatunki. czytelnikBiblii napisał(a): To skoro Biblia ma zadania, to można cytować zdania czy nie?! [Tobie przeszkadza cytowanie po wersetach, no to czy też tak samo traktujesz cytowanie po zdaniach?] Powtórzę, jeżeli chcesz. Wyrywanie zdań (a nawet dłuższych fragmentów) z kontekstu nie służy poznawaniu Biblii (chyba, ze przez sprostowanie tego błędu). Skoro wróciłeś do tematu, to przypomnę o wątpliwościach dotyczących włosow i różnorodności kolorów oczu.
|
Cz kwi 21, 2016 5:56 |
|
 |
czytelnikBiblii
|
Kozioł, a nadal nie chcesz się wypowiedzieć w tej sprawie: A czy apostołowie (pisarze NT) trzymali się Twoich tu podanych zastrzeżeń?! Czy jak czytasz Nowy Testament, to masz spełnione warunki, których oczekujesz?: 1. zawsze cytat jest w szerokim (najlepiej całej Księgi) kontekście 2. nie ma budowania teologii na małym cytacie ?
|
Cz kwi 21, 2016 7:43 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
czytelnikBiblii napisał(a): Kozioł, a nadal nie chcesz się wypowiedzieć w tej sprawie: A czy apostołowie (pisarze NT) trzymali się Twoich tu podanych zastrzeżeń?! Czy jak czytasz Nowy Testament, to masz spełnione warunki, których oczekujesz?: 1. zawsze cytat jest w szerokim (najlepiej całej Księgi) kontekście 2. nie ma budowania teologii na małym cytacie ? Nie ma reguły. Czasem niewielki fragment sporo wnosi, a czasem trzeba na prawdę sporo tekstu załączyć  . I zawsze w kontekście całości. Po prostu nie ma sensu czytać NT fragmentami. Staram się czytać NT w kontekście całości, także w kontekście historycznym, społecznym, kulturowym (chyba nie wierzysz w cudowną leczniczą sadzawkę ?)
|
Cz kwi 21, 2016 8:00 |
|
 |
czytelnikBiblii
|
Zatem @Kozioł czy zdanie: "Przez wiarę poznajemy, że światy zostały ukształtowane słowem Boga, tak iż to, co widzialne, nie powstało ze świata zjawisk." - we wszelkich możliwych kontekstach [i odwołaniach - tu do Rdz 1, gdzie właśnie napisano, że Bóg słowem wszystko stwarzał], ma sens historyczny czy przenośny [jak to ktoś suponował]? A jeśli historyczny [ja za tym obstaję bo kontekst na to wskazuje], to czy można tu wyczytać ewolucję z jej milionami/miliardami lat?
|
Cz kwi 21, 2016 8:35 |
|
 |
JedenPost
|
Nie rozumiem - jaką sprzecznosc z ewolucją tu widzisz?
Czy trukawki zostały "ukształtowane słowem Boga"? Wbrew pozorom poważne pytanie. Jak to z nimi jest?
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Cz kwi 21, 2016 8:58 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
czytelnikBiblii napisał(a): Zatem @Kozioł czy zdanie: "Przez wiarę poznajemy, że światy zostały ukształtowane słowem Boga, tak iż to, co widzialne, nie powstało ze świata zjawisk." - we wszelkich możliwych kontekstach [i odwołaniach - tu do Rdz 1, gdzie właśnie napisano, że Bóg słowem wszystko stwarzał], ma sens historyczny czy przenośny [jak to ktoś suponował]? A jeśli historyczny [ja za tym obstaję bo kontekst na to wskazuje], to czy można tu wyczytać ewolucję z jej milionami/miliardami lat? Znamy po łebkach historię starożytną, naszą wiedzę potwierdza archeologia. Obserwujemy historię Ziemi i badamy ją. Nic nie wskazuje na to, że Ziemia powstała 4,. 6 czy nawet 10 tys lat temu i to od razu w znanej nam formie. Nie przekonasz mnie do teorii młodej ziemi. W szerokim znaczeniu kreacjonaniści dawno już tą teorię porzucili. Jesteś wśród zwolenników kreacjonizmu przysłowiowym dinozaurem. Łatwiej mi zrozumieć kreacjonistów starej ziemi. W sumie niewiele mnie z nimi dzieli. Zgadzam się z Jezusem: Świat powstał z woli Boga, a nie samoistnie sam z siebie.
|
Cz kwi 21, 2016 8:59 |
|
|
|