PRAWDOPODOBIEŃSTWO ISTNIENIA BOGA
| Autor |
Wiadomość |
|
_Big_Mac_
|
Zębuszki nie są mocą stwórczą. To małe stworzonka, które podpierniczają dzieciom zęby. Nie są ani stwórcami, ani nie są wszechmocne, ani nawet dobre.
| Wt lip 10, 2007 17:53 |
|
|
|
 |
|
Kamyk
|
Sewerynie, chciałbym tylko zwrócić Ci uwagę, że jeśli Bogiem nazywasz jakąś moc stwórczą, to jest to dalece umniejszające ujęcie, jeśli nie herezja. Pamiętaj, że Bóg jest konkretną osobą (osobami), a nie samą mocą stwórczą
|
| Wt lip 10, 2007 18:00 |
|
 |
|
Seweryn
|
Kamyk napisał(a): Sewerynie, chciałbym tylko zwrócić Ci uwagę, że jeśli Bogiem nazywasz jakąś moc stwórczą, to jest to dalece umniejszające ujęcie, jeśli nie herezja. Pamiętaj, że Bóg jest konkretną osobą (osobami), a nie samą mocą stwórczą
Specjalnie piszę Moc ,bo słowo Bóg niewierzący zastępują różnymi bzdurami np. wróżkami,a Moc trudno jest nazwać wróżką.
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
| Wt lip 10, 2007 18:11 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Więc to oczywiście wina paskudnych i złośliwych niewierzących, jak zwykle.
Co więcej, Big Mac stosuje tę analogię z wróżkami w jak najbardziej uprawniony sposób i choćbyś napisał jeszcze 100 postów, nic tego nie zmieni. Twoje dowodzenie jest absurdalne, oparte za złym założeniu i w związku z tym da się za jego sprawą udowodnić istnienie absolutnie wszystkiego.
|
| Wt lip 10, 2007 18:20 |
|
 |
|
Seweryn
|
JakubN napisał(a): Więc to oczywiście wina paskudnych i złośliwych niewierzących, jak zwykle.  Co więcej, Big Mac stosuje tę analogię z wróżkami w jak najbardziej uprawniony sposób i choćbyś napisał jeszcze 100 postów, nic tego nie zmieni. Twoje dowodzenie jest absurdalne, oparte za złym założeniu i w związku z tym da się za jego sprawą udowodnić istnienie absolutnie wszystkiego.
Nie znam innych niewierzących ,którzy nazywaja Boga wróżką , oprócz ciebie ,Big Mac powielił tylko twój absurd. I mógłbys nie obrażać niewierzących, mówiąc ,że są paskudni i złośliwi.[...]
Teraz z kolei Ty się złapałeś i obraziłeś Temat wróżki zębuszki uważam za wyczerpany. Proszę, wróćcie już do właściwego tematu. Posty o wróżce zębuszce będę usuwał - Kamyk
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
| Wt lip 10, 2007 19:16 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Seweryn nie masz nawet pojecia czym jest analogia lub nie potrafisz jej dostrzec.
|
| Wt lip 10, 2007 19:54 |
|
 |
|
Seweryn
|
Stationary Traveller napisał(a): Seweryn nie masz nawet pojecia czym jest analogia lub nie potrafisz jej dostrzec.
Tak jak ty nie potrafisz zrozumieć czasu.
|
| Wt lip 10, 2007 20:06 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Kamyk napisał(a): Sewerynie, chciałbym tylko zwrócić Ci uwagę, że jeśli Bogiem nazywasz jakąś moc stwórczą, to jest to dalece umniejszające ujęcie, jeśli nie herezja. Pamiętaj, że Bóg jest konkretną osobą (osobami), a nie samą mocą stwórczą
Niezupełnie, Bóg jest energią ,mocą którą można nazywać kreacją. A człowiek został z tej energii zrodzony a nie stworzony.
|
| Wt lip 10, 2007 20:32 |
|
 |
|
No
|
Cytuj: Nie znam innych niewierzących ,którzy nazywaja Boga wróżką
Big Mac nie pisał o Bogu tylko o wróżce zębuszce.
|
| Wt lip 10, 2007 20:49 |
|
 |
|
Seweryn
|
No napisał(a): Cytuj: Nie znam innych niewierzących ,którzy nazywaja Boga wróżką Big Mac nie pisał o Bogu tylko o wróżce zębuszce.
Bystry jesteś 
|
| Wt lip 10, 2007 20:51 |
|
 |
|
No
|
Wiem dziękuje.
|
| Wt lip 10, 2007 20:53 |
|
 |
|
Kamyk
|
Pepe napisał(a): Kamyk napisał(a): Sewerynie, chciałbym tylko zwrócić Ci uwagę, że jeśli Bogiem nazywasz jakąś moc stwórczą, to jest to dalece umniejszające ujęcie, jeśli nie herezja. Pamiętaj, że Bóg jest konkretną osobą (osobami), a nie samą mocą stwórczą Niezupełnie, Bóg jest energią ,mocą którą można nazywać kreacją. A człowiek został z tej energii zrodzony a nie stworzony.
Śmierdzi mi to jakimś neoplatonizmem na kilometr
Z punktu widzenia chrześcijańskiego - Bóg jest bytem osobowym
|
| Wt lip 10, 2007 21:05 |
|
 |
|
dobry_dziekan
|
Przepraszam, siedziałem z 10 min nad tym postem, ale na Seweryna ręce opadają.
_________________ "Mówią, że niepełna wiedza jest rzeczą niebezpieczną, ale jednak nie tak złą, jak całkowita ignorancja." T. Pratchett
|
| Wt lip 10, 2007 21:13 |
|
 |
|
Seweryn
|
dobry_dziekan napisał(a): Przepraszam, siedziałem z 10 min nad tym postem, ale na Seweryna ręce opadają.
Nad którym postem zacytuj?
|
| Wt lip 10, 2007 21:16 |
|
 |
|
kosiarz
zbanowany na stałe
|
eh...nie ładnie tak kupa na jednego..tym bardziej ,że nie bardzo macie słuszność, a Seweryn troszke zle tłumaczy  ..tak mi sie wydaje.
Oczywiście , ze wszelkiego typu nazwy dla bytów niewidzialnych, wszechmocnych , wszechwiedzacych ,wymysla nie..Serweryn ale Big Mac , także posadzanie Seweryna o herezje jest nieprawdziwe.
Ja chyba napisze wieksze herezje
Bo cóż to wróżka zebuszka jnam prezentuje ... nie widzimy jej-niewidzialna, zna nasze życie- wie kiedy zab komus wypadnie , potrafi wyprodukowac miliony zł..po 5 zl..jest wszechobecna gdyz przezciez miliony dzieci codziennie traci zeby itp itd. Także porównując wrozke zebuszke do przymiotów Boga ...to Big Mac czyni z niej boga.
Pisalem o tym w innym poscie...jeżeli ktoś tworzy byt w zbiorze boskich przymiotów....popelnia blad logiczny, gdyż tylko tak naprawde zmienia nazwe,
i nic ponadto, zas jeżeli wrózka zebuszka ma być dla kogoś osobnym bytem boskim musi jej stworzyc hisotorie , która w jakiś sposob uwiarygodni...wiec czekamy Big Mac, ale zapewniam Cię, że najczęsciej kończy się to bajkami dla dzieci  ...tak samo jak z czerwonymi smokami czy krasnoludkami i sierotka Marysią  .
Ufam Bogu.
|
| Wt lip 10, 2007 21:34 |
|
|
|