Czy Ateiści są zmuszeni wierzyć w zabobon abiogenezy?
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: (o czym świadczy np. to, że paznokcie rosną także przez kilka godzin po śmierci)
A zapomniałam dopisać: to jest akurat mit. Jest to związane z tym, że skóra sie obkurcza i paznokcie wydają się dłuższe.
|
N cze 22, 2008 17:05 |
|
|
|
 |
wieczny_student
|
Może i mit. O tym, że komórki pozostają jeszcze przez jakiś czas żywe świadczy jednak także możliwość pobrania od osoby martwej narządów do przeszczepu, jeżeli zrobi się to odpowiednio szybko.
_________________ "Nie jesteś byle kim, więc nie możesz żyć byle jak."
|
N cze 22, 2008 18:50 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Nie wiem jak to dokładnie jest, ale wydaje mi się, że po śmierci już nie można pobrać narządów. Wydaje mi się, że musi być sprawny układ krążenia (ale się nie zarzekam).
|
N cze 22, 2008 19:06 |
|
|
|
 |
TutajDaniel
|
Cytuj: Jesteśmy stałocieplni. Po śmierci mechanizmy utrzymujące nasze ciało w stałej temperaturze 36,6 przestają działać i temperatura naszego ciała spada do temperatury otoczenia.
Rito  Ja wiem, że zadałem głupie pytanie ale chodziło mi o to, CO za to odpowiada - jaki mechanizm? Co sprawia, że utrzymujemy stałą temperaturę ciała?
_________________ -Dlaczego nie odnajduję w swoim życiu Boga?
-Może z tego samego powodu, dla którego przestępcy nie odnajdują policji.
|
Pn cze 23, 2008 0:14 |
|
 |
0bcy_astronom
|
Rita napisał(a): Nie wiem jak to dokładnie jest, ale wydaje mi się, że po śmierci już nie można pobrać narządów. Wydaje mi się, że musi być sprawny układ krążenia (ale się nie zarzekam). To źle Ci się wydaje 
_________________ I pomyśleć, że na początku był tylko chaos... i komu to przeszkadzało?...
Tomasz Olbratowski.
|
Pn cze 23, 2008 11:10 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Możliwe. A możesz podać źródło? Chętnie się czegoś nowego dowiem.
|
Pn cze 23, 2008 15:29 |
|
 |
0bcy_astronom
|
Powiem tak - nie podam, źródła bo oglądałem program w TV o gości któremu przyszyli rękę od trupa z kostnicy i po 3 miesiącach już ją czuł i umiał nią ruszać. Zapewne gdzieś to w necie i będzie ale nie chce mi się tego szukać a mi ta informacja wystarczy.
Tzn poszukałbym ale teraz idę do kumpla się uczyć - w końcu przestało padać.
_________________ I pomyśleć, że na początku był tylko chaos... i komu to przeszkadzało?...
Tomasz Olbratowski.
|
Pn cze 23, 2008 15:42 |
|
 |
TutajDaniel
|
Tak myślałem - nie wiemy, w jaki sposób organizm utrzymuje stałą temperaturę ciała. Po śmierci natychmiast się wychładza.
Oczywiście, ze organy do przeszczepów pobierane są po śmierci, ale wątpię, żeby po paru miesiącach... To raczej niemożliwe.
|
Pn cze 23, 2008 15:56 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Tak myślałem - nie wiemy, w jaki sposób organizm utrzymuje stałą temperaturę ciała.
TutajDaniel- ty nie wiesz, a ja zapomniałam odpowiedzieć
Obcy nie napisał, że kilka miesięcy trup w kostnicy leżał, tylko że czucie w kończynie pojawiło się po kilku miesiącach.
Obcy, ręka nie jest może tak wrażliwa jak serce czy nerka. Poza tym kostnica jednak to warunki chłodnicze, a organy można przetrzymywać przez jakiś czas w takich warunkach (ile nie wiem, ale chyba kilka godzin to jest maksymalny czas). Co nie znaczy, że kilka godzin po śmierci można pobrać organy, jeżeli ciało nie było chłodzone. I wydaje mi się, że w przypadku organów wewnętrznych czasu jest bardzo niewiele na pobranie organów, dlatego po śmierci mózgowej utrzymuje się człowieka sztucznie przy "życiu" i wtedy pobiera organy.
Co do utrzymywania stałej temperatury, to najprościej powiedzieć, że ciepło pochodzi z reakcji chemicznych w procesach metabolicznych. Poza tym dobra izolacja od środowiska. Dodatkowo organizmy stałocieplne mają specjalny ośrodek w mózgu, który reguluje temperaturę ciała. A czemu zawdzięczamy ten offtop?
|
Pn cze 23, 2008 16:20 |
|
 |
TutajDaniel
|
Rito - kwasy żołądkowe nie znikają w momencie śmierci i niewiele ma wspólnego metabolizm z utrzymywaniem idealnie stałej temperatury. Podaj mi nazwę tego "ośrodka mózgu", bo to troszkę niedorzecznie brzmi...
|
Pn cze 23, 2008 22:53 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Trochę mi smutno bo nikt nie przeczytał mojego postu na stronie 7 gdzie wyraźnie już dowiodłem że organizmy żywe nie powstają samoczynnie z materii martwej ale musiały zostać stworzone.
Odkrycie Pasteura o właściwościach optycznych materii organicznej i nieorganicznej jest tego dowodem.
|
Wt cze 24, 2008 9:25 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
TutajDaniel napisał(a): idealnie stałej temperatury to troszkę niedorzecznie brzmi...
|
Wt cze 24, 2008 10:53 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Sebastian88 nic nie udowodniłeś i nie możesz tego zrozumieć. Nic na to nie poradzimy. Nam też jest smutno.
Tuttaj Danielu gdzie ja pisałam o kwasach żołądkowych i o co Ci chodzi? Metabolizm to szereg reakcji komórkowych. Poczytaj sobie o tym. To nie jest miejsce do zaczynania kolejnego offtopu, tym bardziej jeżeli pytanie jest na poziomie liceum. Po prostu sam poszukaj odpowiedzi, nie bądź taki leniwy intelektualnie. Metabolizm ma bardzo wiele wspólnego z utrzymaniem stałej temperatury ciała.
Tutaj na przykład poczytaj:
http://archiwum.wiz.pl/1996/96081500.asp
|
Wt cze 24, 2008 15:34 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Rito...
przecież Tutaja nie obchodzi to jak jest bo on już wie że jest tak jak on sądzi. na Jego pytania nie należy odpowiadać bo to nie są wcale potania tylko erystyczne sztuczki mające zapobiec wyjściu na jaw jego niewiedzy.
|
Wt cze 24, 2008 15:37 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Rito, nic nie udowodniłaś. Nie masz racji i kropka.
W takim stylu był twój ostatni post, więc też coś takiego napiszę i sprawa jest załatwiona.
A teraz na serio!
Masz pojęcie o właściwościach optycznych niektórych związków organicznych?
Odpowiedź:
a) Tak
b) Nie
c) Nie wiem o czym mówisz.
Proszę a, b, c, albo d! Jeśli masz jakąś wymówkę. Wogóle nie skomentowałaś tego co napisałem, nie potrafisz przeciwstawić temu żaren racjonalny argument!
|
Wt cze 24, 2008 16:23 |
|
|
|