Wiara a nauka i inne sprzeczności
Autor |
Wiadomość |
Seweryn
|
greg(R) napisał(a): ROTFL. http://pl.wiktionary.org/wiki/ROTFLPrzepraszam moderację i innych forumowiczów. Jednak „rewelacji” Seweryna nie sposób inaczej skomentować. ----------- Odpowiedź dla forumowiczów innych niż Seweryn: W zasadzie do 8 tygodnia życia niemowlę nie reaguje na bodźce zewnętrzne. Przez większą część czasu śpi. „Doświadczenie” niemowlęcia w tym okresie ogranicza się do podtrzymywania i łamania fizjologicznej homeostazy. Poznaje ono ciągu następujących po sobie uczucia frustracji i gratyfikacji (głód - sytość, mokro - sucho, zimno - ciepło, boli - nie boli). Niemowlę koncentruje się na zaspakajaniu swoich podstawowych potrzeb oraz redukcji napięcia. Niemowlę działa więc zupełnie instynktownie. Dopiero pomiędzy 2 a 6 miesiącem niemowlę okazuje wzrastającą wrażliwość na bodźce zewnętrzne. Dopiero w tym okresie zaczyna pojawiać się (bardzo słaba) świadomość matki jako obiektu zewnętrznego. Miesięczne niemowlę i wolna wola? 
Nie są to żadne rewelacje
Dowiedziono naukowo, że dziecko już w łonie matki reaguje na dźwięk czy światło przechodzące przez powłoki brzuszne matki , odczuwa i reaguje na stany emocjonalne matki, reaguje nawet na smak. Więc teza jakoby do 8 tygodnia życia niemowlę nie reagowało na bodźce zewnętrzne jest nieprawdą. Dlatego jeśli już przepraszasz to za mówienie nieprawdy.
http://www.logopedia.pl/index.php?optio ... &Itemid=37
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
Wt sty 13, 2009 14:59 |
|
|
|
 |
WaszJudasz
zbanowany na stałe
|
Jest istotna różnica między reagowaniem na bodźce a reagowaniem na obiekty. greg(R) wyraźnie napisał nie o pojawianiu się wrażliwości na bodźce zewnętrzne w ogóle, tylko późniejszym wzrastaniu tej wrażliwości.
_________________ O ile Roland się orientował, religia krzyża jako kolejna nauczała, że miłość i morderstwo są ze sobą nierozerwalnie związane, a koniec końców Bóg i tak zawsze pije krew.
|
Wt sty 13, 2009 15:22 |
|
 |
Seweryn
|
WaszJudasz napisał(a): Jest istotna różnica między reagowaniem na bodźce a reagowaniem na obiekty. greg(R) wyraźnie napisał nie o pojawianiu się wrażliwości na bodźce zewnętrzne w ogóle, tylko późniejszym wzrastaniu tej wrażliwości. greg(R) napisał(a): W zasadzie do 8 tygodnia życia niemowlę nie reaguje na bodźce zewnętrzne.Przez większą część czasu śpi.
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
Wt sty 13, 2009 15:37 |
|
|
|
 |
greg(R)
|
@WaszJudasz
greg(R) wyraźnie napisał nie o pojawianiu się wrażliwości na bodźce zewnętrzne w ogóle, tylko późniejszym wzrastaniu tej wrażliwości.
No widzisz. Ty zrozumiałeś subtelną różnicę pomiędzy stwierdzeniem „w zasadzie nie reaguje” a „nie reaguje wcale” (co mi imputuje mój interlokutor). Seweryn tego nie zrozumiał. Podobnie jak nie rozumie wielu innych rzeczy.
Na przykład nie rozumie tego, że dyskusja dotyczy występowania wolnej woli a nie reagowania na bodźce. Euglena zielona też reaguje na światło. Jednak o wolną wolę jej nie posądzam.
_________________ Radio Italia, solo musica italiana
|
Wt sty 13, 2009 20:17 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Gregu,gadasz strasznne głupoty. Ale to p o l biedy - to w ko ncu Internet.
Gorzej ze robisz to nie na temat.
Ale być może na temat nic do powiedzenia nie masz...
|
Wt sty 13, 2009 22:35 |
|
|
|
 |
greg(R)
|
@Marek MRB
Gregu,gadasz strasznne głupoty.
Więc mi to udowodnij. Przedstaw argumenty. Podaj literaturę podpierającą Twoje zdanie (jakiekolwiek ono by nie było). Podaj linki do stron z opisami i wynikami badań. Słowem: cokolwiek, na czym opierasz swoje stwierdzenia. Jak na razie to poza gorącymi zapewnieniami, że masz rację nie napisałeś absolutnie nic. Nie stawia Cię to w sytuacji ani wiarygodnego anii poważnego interlokutora.
Jestem otwarty na argumenty. Zechciej tylko jakiekolwiek przedstawić.
|
Wt sty 13, 2009 23:47 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Gregu, jak już mówiłem nie będę rozwijał tematu, który nie wiedzieć czemu sobie upodobałeś, mimo braku jego związków z tematem watku.
Tym bardziej nie będę się wysilał by przekonać faceta który trzymając swoje dziecko nie zauważył objawów jego woli; tego że czasem chce koniecznie być wzięte na ręce, a za chwilę złości się bo nie chce przestać być huśtane.
|
Śr sty 14, 2009 0:20 |
|
 |
Seweryn
|
greg(R) napisał(a): Seweryn tego nie zrozumiał. Podobnie jak nie rozumie wielu innych rzeczy.
Na przykład nie rozumie tego, że dyskusja dotyczy występowania wolnej woli a nie reagowania na bodźce. Więc po co piszesz o reagowaniu na bodźce: greg(R) napisał(a): W zasadzie do 8 tygodnia życia niemowlę nie reaguje na bodźce zewnętrzne. Przez większą część czasu śpi. „Doświadczenie” niemowlęcia w tym okresie ogranicza się do podtrzymywania i łamania fizjologicznej homeostazy. Poznaje ono ciągu następujących po sobie uczucia frustracji i gratyfikacji (głód - sytość, mokro - sucho, zimno - ciepło, boli - nie boli). Niemowlę koncentruje się na zaspakajaniu swoich podstawowych potrzeb oraz redukcji napięcia. Niemowlę działa więc zupełnie instynktownie. Dopiero pomiędzy 2 a 6 miesiącem niemowlę okazuje wzrastającą wrażliwość na bodźce zewnętrzne. Dopiero w tym okresie zaczyna pojawiać się (bardzo słaba) świadomość matki jako obiektu zewnętrznego Czy więc temat dotyczy tego: greg(R) napisał(a): Euglena zielona też reaguje na światło. Jednak o wolną wolę jej nie posądzam. Nie posądzasz o nią również niemowlęta, greg(R) napisał(a): Miesięczne niemowlę i wolna wola? A niby dlaczego niemowlę nie miałyby mieć wolnej woli, skoro Ty ją masz. Niemowlę oczywiście ma wolną wolę, choć w małym stopniu ją okazuje ,może właśnie dlatego że : greg(R) napisał(a): Przez większą część czasu śpi.
Jeśli twierdsz, że niemowlę nie ma wolnej woli to znaczy, że również Ty jej nie masz ,bo przecież jesteś człowiekem tak samo jak niemowlę. Więc co ? nabyłeś się wolnej woli dorastając? Oczywiście że nie, miałeś ja cały czas, jednak jej zbytnio nie okazywałeś .
|
Śr sty 14, 2009 1:02 |
|
 |
greg(R)
|
@Marek MRB
Przykro mi to stwierdzić ale jesteś ciężki jak ruskie imadło.
mimo braku jego związków z tematem watku.
O ile się nie mylę to ten wątek nie jest ściśle sprecyzowany. Jest to raczej „temat – worek”. Ale rozumiem, że dla Ciebie niewygodny.
Tym bardziej nie będę się wysilał by przekonać faceta
W takim razie ja też nie będę się wysilał i przepisywał lub skanował fragmentów książki Francisa Crick „Zdumiewająca hipoteza czyli nauka w poszukiwaniu duszy” gdzie autor, nawiasem mówiąc noblista, lokalizuje coś co jest zwane „wolną wolą” (w ujęciu potocznym). Konkretnie: w jakich częściach mózgu oraz na jakim etapie rozwoju maleńkiego człowieka następuje ich dynamiczny rozwój.
Nie ma sensu abym to robił. Wiesz lepiej niż Crick. Różnica jest jednak taka, że on jest noblistą, który prowadził badania a Ty anonimowym forumowiczem, któremu coś się wydaje.
Najwyraźniej też nie jesteś w stanie zrozumieć mojego wcześniejszego postu:
„ „Doświadczenie” niemowlęcia w tym okresie ogranicza się do podtrzymywania i łamania fizjologicznej homeostazy. Poznaje ono ciągu następujących po sobie uczucia frustracji i gratyfikacji (...). Niemowlę koncentruje się na zaspakajaniu swoich podstawowych potrzeb oraz redukcji napięcia. Niemowlę działa więc zupełnie instynktownie.”
Szkoda mojego czasu na jałowe dysputy. EOT.
|
Śr sty 14, 2009 16:48 |
|
 |
Seweryn
|
greg(R) napisał(a): „„Doświadczenie” niemowlęcia w tym okresie ogranicza się do podtrzymywania i łamania fizjologicznej homeostazy. Poznaje ono ciągu następujących po sobie uczucia frustracji i gratyfikacji (...). Niemowlę koncentruje się na zaspakajaniu swoich podstawowych potrzeb oraz redukcji napięcia. Niemowlę działa więc zupełnie instynktownie.”
Być może, wcale nie twierdzę, że nie, ale co to ma wspólnego z tym, że niemowlę ma wolną wolę tak samo jak Ty masz wolną wolę. Bo jesli niemowlę nie ma wolnej woli, to znaczy że Ty też nie masz wolnej woli ,bo niby czemy Ty możesz mieć, a niemowlę nie?
|
Śr sty 14, 2009 17:26 |
|
 |
No hay banda.
|
Seweryn napisał(a): Bo jesli niemowlę nie ma wolnej woli, to znaczy że Ty też nie masz wolnej woli ,bo niby czemy Ty możesz mieć, a niemowlę nie?
Sposób wnioskowania całkowicie niepoprawny, ale wnioski słuszne: i każde niemowlę i każdy dorosły nie mają wolnej woli.
A samo dziecko w wieku o którym piszecie uczy się dopiero rozpoznawać elementy otoczenia i odróżniać siebie od otoczenia, więc nie sposób stosować porównań do osoby dorosłej.
|
Śr sty 14, 2009 17:54 |
|
 |
Seweryn
|
No hay banda. napisał(a):
Sposób wnioskowania całkowicie niepoprawny, ale wnioski słuszne: i każde niemowlę i każdy dorosły nie mają wolnej woli. .
Jeśli nie masz wolnej woli to mam rozumieć, że post swój napisałeś nie z własnej woli ? Więc niby z czyjej?
|
Śr sty 14, 2009 18:13 |
|
 |
No hay banda.
|
Seweryn napisał(a): Jeśli nie masz wolnej woli to mam rozumieć, że post swój napisałeś nie z własnej woli ? Więc niby z czyjej?
Z własnej woli. Tylko, że nie uważam jej za wolną.
|
Śr sty 14, 2009 18:17 |
|
 |
Seweryn
|
No hay banda. napisał(a): Seweryn napisał(a): Jeśli nie masz wolnej woli to mam rozumieć, że post swój napisałeś nie z własnej woli ? Więc niby z czyjej? Z własnej woli. Tylko, że nie uważam jej za wolną.
Uważasz że coś ogranicza Twoją wolę ? a jeśli tak to co?
|
Śr sty 14, 2009 18:44 |
|
 |
No hay banda.
|
Nie używaj zamiennie pojęć wolna wola/wola/czyjaś wola, bo to są zupełnie różne pojęcia.
Nie chodzi mi o to, że wola jest ograniczona, ale ściśle zdeterminowana, co wyklucza jej wolność.
|
Śr sty 14, 2009 19:04 |
|
|
|