Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 08, 2025 3:21

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 218 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 15  Następna strona
 Wezwanie do przebudzenia 
Autor Wiadomość

Post Re: Wezwanie do przebudzenia
grzmot napisał(a):
majanovak napisał(a):
Wiesz do czego muzulmanie daza w 21 wieku..? Do wprowadzenia prawa szariatu i to w jakich krajach? w USA i Wlk. Brytani..!
A tam obowiazuje zasada - ukradles cos - to kara jest obciecie reki, zdradziles zone czy meza to kara jest ukamienowanie..

No ale właściwie, co w tym złego?

Nakazy prawa szariatu:

Przykłady przepisów obowiązkowych:

- Zarobki muszą być zdobywane zgodnie z prawem

- Jedzenie musi być halal (to, co dozwolone – przyp. Onet)

- Standard higieny osobistej musi być bardzo wysoki

- Pary po stosunku muszą dokładnie wykąpać się w bieżącej wodzie

- Należy zakrywać ciało i ubierać się skromnie

- Modlitwę trzeba odmawiać pięć razy dziennie

- Wierzący muszą pościć podczas ramadanu

Zalecane zasady:

- Należy umyć dłonie po obudzeniu się (bo człowiek nie wie, gdzie były jego ręce podczas snu)

- Wierzący powinni obmyć się wodą po wizycie w toalecie

- Jeść należy na siedząco

- Prawa ręka winna być używana do jedzenia, a lewa do mycia się

- Ludzie powinni kłaść się na prawym boku, gdy idą spać

- Najpierw należy zakładać prawy but, a dopiero potem lewy

- Trzeba zakrywać nos i usta, kiedy się ziewa lub kicha

- Nie powinno się jeść gorącego jedzenia, lecz poczekać, aż trochę ostygnie

(The Daily Telegraph, Claire Dwyer Hogg, Jonathan Wynne Jones, kiosk.onet.pl)

Pt paź 07, 2011 17:49

Sąd w Arabii Saudyjskiej skazał p. Szaimę Ghassaniję na karę 10 batów za prowadzenie samochodu.
Sąd Najwyższy Iranu zatwierdził wyrok pozbawienia oka mężczyzny oskarżonego o wypalenie kwasem gałki ocznej innej osoby w ramach konfliktu rodzinnego - informuje "Gazeta Wyborcza".
W Pakistanie doszło do ukamienowania kobiety oskarżonej o odejście od męża. Zabójstwo miało miejsce na terenach plemiennych w Dolinie Swat, oddalonej o ok. 200 km od stołecznego Islamabadu. W miejscu tym do niedawna aktywnie działały ugrupowania islamistów, którzy domagają się wprowadzenia prawa koranicznego - szariatu.
JE Omar al-Bashir, prezydent Sudanu, nie widzi nic niestosownego w biczowaniu kobiety za założenie spodni.
Jak obcina się ręce złodziejom? Żydzi sprawują kontrolę nad światem - takich rzeczy uczą się dzieci w muzułmańskich szkołach w Wielkiej Brytanii.
Islamski Urząd w malezyjskim stanie Pahang wstrzymał karę chłosty za picie piwa, która miała zostać wykonana na p. Kartice Sari Dewi Shukarno.
Islamski poseł dr Jamaan Al-Harbash ostro skrytykował występy kuwejckich drużyn kobiecych w międzynarodowych zawodach sportowych, jako niezgodne z prawem szariatu.
Islamiści z południowej Somalii nakazali wszystkim mężczyznom nosić brody i golić wąsy.
i mozna by tak non-stop..

Pt paź 07, 2011 17:56

chrześcijanizm i Biblia jest plagiatem : odnośnik film ,,zeitgeist,, cz. 1 - więc cała ta dyskusja o Jezusie i innych wiarach , prawach , szatanach, lucyferach , itp... chyba nie ma sensu. ,,Wiara czyni czuba,, podobno. Polecam też ( nie nawiązujące do wiary w następnych częściach ),,zeitgeist,, 2 i 3 cz. , oraz inne filmy takie jak ,, loose change ,, ,, niewidzialne imperium ,, ,, inside job ,, ,,orwell przewraca się w grobie,, ,,świat według monsanto,, ,,dr piotr bein,, ,,list z polski,, - kościół mija się z prawdą jak i celem swojej misji , tak samo tu jak i w innych krajach o różnych (podobnych) wiaro-poglądach / islam, prawosławie, żydzi , chrzescijanizm, itp... / wiara w Boga została wypaczona do szpiku kości - co tu dużo mówić: jezeli najwyższe struktury kościelne mają świadomość swojego oszustwa ( a mają ) to Bóg z nimi ( może pieniądze im pomogą ) kiedy te filmy dotrą do większej rzeszy młodych ludzi ( a dotrą na pewno , kewestia czasu). Niestety media do tej pory wspaniale tuszowały powstanie takowych produkcji ( wogóle o tym nie wspominając - a jak już wspomną w przyszłości to pewnie w doskonały dla siebie sposób obrócą kota ogonem wmawiając ludziom , że fakty są zmataczone , powiązując twórców z al-kaidą ) , wiadome jest , że jak o czymś się nie mówi to nie istnieje. kościół , polityka , wojsko , media , biblia , banki , sądy , więzienia - straszaki dla uczciwych ludzi. Czy to bóg powiedział: nie możesz łapać ryb w morzu bez pozwolenia bo dostaniesz za to mandat karny ?? - albo - nie możesz upolować sobie dzika w lesie bo zostaniesz nazwany kłusownikiem i pójdziesz do więzienia ?? - jest wiele przykładów , akurat te mnie najbardziej aktualnie irytują - ten chory system jaki stworzył kościół , wraz z elitami rządzącymi na przełomie wieków ( a teraz dołączyły do tych szubrawców media ) musi upaść !!! Filmy które poleciłem są o Amerykańskich i Europejskich politykach , o systemie , o pieniądzach i kłamstwie jakie nam codziennie serwują , ,, inside Job ,, - nagrodzony w Cannes 2010 rok. - naprawde warto obejrzeć jak chce się wiedziec co się tak na prawde dzieje - te filmy to krok w nową epokę historyczną.

Pn paź 24, 2011 2:02

majanovak napisał(a):
Polecam posluchac Walida Shoebata. To byly terrorysta palestynski, ktory nawrocil sie do Boga. Jego wyklady na pewno wiele wyklaruja odnosnie islamu i diabla.

ten Walid Shoebat to pewnie agent chrześcijaniski

Pn paź 24, 2011 2:17

gołąb napisał(a):
chrześcijanizm i Biblia jest plagiatem : odnośnik film ,,zeitgeist,, cz. 1 - więc cała ta dyskusja o Jezusie i innych wiarach , prawach , szatanach, lucyferach , itp... chyba nie ma sensu. ,,Wiara czyni czuba,, podobno. Polecam też ( nie nawiązujące do wiary w następnych częściach ),,zeitgeist,, 2 i 3 cz. , oraz inne filmy takie jak ,, loose change ,, ,, niewidzialne imperium ,, ,, inside job ,, ,,orwell przewraca się w grobie,, ,,świat według monsanto,, ,,dr piotr bein,, ,,list z polski,, - kościół mija się z prawdą jak i celem swojej misji , tak samo tu jak i w innych krajach o różnych (podobnych) wiaro-poglądach / islam, prawosławie, żydzi , chrzescijanizm, itp... / wiara w Boga została wypaczona do szpiku kości - co tu dużo mówić: jezeli najwyższe struktury kościelne mają świadomość swojego oszustwa ( a mają ) to Bóg z nimi ( może pieniądze im pomogą ) kiedy te filmy dotrą do większej rzeszy młodych ludzi ( a dotrą na pewno , kewestia czasu). Niestety media do tej pory wspaniale tuszowały powstanie takowych produkcji ( wogóle o tym nie wspominając - a jak już wspomną w przyszłości to pewnie w doskonały dla siebie sposób obrócą kota ogonem wmawiając ludziom , że fakty są zmataczone , powiązując twórców z al-kaidą ) , wiadome jest , że jak o czymś się nie mówi to nie istnieje. kościół , polityka , wojsko , media , biblia , banki , sądy , więzienia - straszaki dla uczciwych ludzi. Czy to bóg powiedział: nie możesz łapać ryb w morzu bez pozwolenia bo dostaniesz za to mandat karny ?? - albo - nie możesz upolować sobie dzika w lesie bo zostaniesz nazwany kłusownikiem i pójdziesz do więzienia ?? - jest wiele przykładów , akurat te mnie najbardziej aktualnie irytują - ten chory system jaki stworzył kościół , wraz z elitami rządzącymi na przełomie wieków ( a teraz dołączyły do tych szubrawców media ) musi upaść !!! Filmy które poleciłem są o Amerykańskich i Europejskich politykach , o systemie , o pieniądzach i kłamstwie jakie nam codziennie serwują , ,, inside Job ,, - nagrodzony w Cannes 2010 rok. - naprawde warto obejrzeć jak chce się wiedziec co się tak na prawde dzieje - te filmy to krok w nową epokę historyczną.

A mozesz powiedziec kilkoma zdaniami dlaczego jest plagiatem? Bo film tak mowi...? To ma byc argument i dowod? Rozumiesz teraz jak wyglada Twoja wypowiedz? Widzisz dlaczego jest zupelnie niewiarygodna? Bo nie niesie ze soba dowodu, niczego nie pokazales, ani jednego faktu, dowodu.
Ogladalam i zeitgeist, i filmy z dr piotrem beinem, i wszystkie zdaje sie 11 odcinkow o monsanto, i nadal wierze w Boga i Jego Slowo. Bo czytam Slowo. A Ty czytasz Slowo, czy przyjales, ze nie warto, bo zeitgeist tak mowi? A przed zeitgeist czemu nie czytales Slowa? Co wtedy Cie wstrzymywalo? Jakie wtedy miales wymowki i powody, zeby tego nie robic?
Widzisz Slowo trzeba rozumiec: jak sie wypelnia, co mowi, co sie obecnie dzieje. Wiesz, ze na podstawie Biblii mozna bylo przewidziec, ze dawny ZSRR sie rozpadnie na mniejsze republiki? Ze Izrael jednak bedzie mial wlasny kraj, i wygra wojne - choc sam jest tak malutki - z kilkoma panstwami muzulmanskimi..?
Nie wystarczy cytowac na slepo jakies filmiki, jesli sie nie rozumie i nie widzi wiekszego i pelniejszego obrazu. Sam sie ograniczasz w ten sposob, nie dajesz sobie szansy na zycie z Bogiem, na wiecznosc, na przyszlosc, bo ktos Ci powiedzial, ze to klamstwo, a Ty to lyknales bez popijania.. Nie przyjmuj tak wszystkiego, bo to sie obraca przeciwko Tobie. A Bog jest i ma sie dobrze, wiesz? Bez wzgledu na to czy w Niego wierzysz czy nie.
To co Bog chcial nam przekazac to przekazal w Slowie. Czytaj Slowo, tam znajdziesz Slowa Boga, te wez i praktykuj. Nie szukaj wymowek, bo kosciol sie myli, bo czlowiek zawiodl. Bog to nie czlowiek. Bog Ci oferuje zbawienie i wiecznosc bez problemow, trosk, bolu i lez. Bog jest miloscia i ma dla ludzi dobre plany i przyszlosc. Kosciol nigdy nie upadnie, bo Bog tak powiedzial.
A ja wierze Bogu, nie ludziom. Ty sie tez zastanow lepiej czy warto wierzyc na slepo ludziom. Oni mowia rozne rzeczy i czesto zmieniaja zdanie wiesz. I zreszta kazdy mowi i wierzy po swojemu, sugestywnie. Komu uwierzysz, temu kto Ci sie bardziej spodoba..? To Twoje kryteria? Na pewno warto polozyc swoje zycie na tej szali..?
A Bog jest zawsze taki sam.

Pn paź 24, 2011 19:37

gołąb napisał(a):
majanovak napisał(a):
Polecam posluchac Walida Shoebata. To byly terrorysta palestynski, ktory nawrocil sie do Boga. Jego wyklady na pewno wiele wyklaruja odnosnie islamu i diabla.

ten Walid Shoebat to pewnie agent chrześcijaniski

To czlowiek, ktory byl palestynskim terrorysta PLO, muzulmaninem. Ale uwierzyl Bogu i w Boga - czytajac Slowo Boze. To wlasnie on na podstawie Slowa przepowiedzial rozpad ZSRR ze wzgledu na pozniejsze wydarzenia, ktore sa przepowiedziane w Biblii. I choc byl muzulmaninem, ktory od kolyski byl uczony nienawisci do Zydow, i nawet piosenki dla dzieci zawieraly slowa o wojnie, przemocy i nienawisci do Zydow, to dzieki Biblii pokochal Izrael i Zydow.
Bo Bog jest miloscia. :-)

Pn paź 24, 2011 19:42

otórz - jakbyś nie czytał/a moich wczesniejszych postów to napisałem już , że przeczytałem całą Biblię S.T. i N.T.od deski do deski ( fajna książka historyczna to fakt ) o tym jak Żydzi modla sie do swego Boga aby w najgorszy dla wyobraźni ludzkiej sposób ukarał swojich ciemieżców ( wrogów ) - o wojnach jakie sie w tamtym czasie przetoczyły , o bohaterskich czynach, o sprawiedliwych i niesprawiedliwych sędziach , o czczeniu bożków i zabijaniu dzieci w ofierze , wiem wszystko , co dokładnie i z uwagą tam przeczytałem. Muszę ci jeszcze powiedzieć , że moja mama jest gorliwą chrzescijanką , nawet nie uznaje tego , że to Buddyzm może mieć rację ( ostatnio troche się z tym uspokoiła po moich wieloletnich protestach a szczególnie po tym jak dałem jej ,,zeitgeista,, - choć nie przestała wierzyc w Boga i słuchać Radia Maryja to na pewno zaczeła mysleć troszeczkę inaczej ) - dawała na tace co niedziela choć mieliśmy w domu pustą lodówkę , ja chodziłem w ,,łachach,, do szkoły zawsze głodny a durne bogatsze dzieciaki się ze mnie smiały - ale matka zawsze gadała to samo - ,,Bóg to , Bóg tamto...,, - oczywiscie po pewnym czasie to przeszło na mnie i zacząłem czytać ,,Słowo,, i tez zacząłem gadać tak jak ona - ,,Bóg to , Bóg tamto...,, - do czasu ,,zeitgeista,, - teraz nie mówię nic , zachęcam tylko wszystkich do obejrzenia tych filmów ,które wcześniej podałem i samemu zdecydowania co jest prawdą a co nie - do przeczytania Biblii tez zachęcam gdyż uważam , że jest zbiorem najważniejszych uniwersalnych praw , według których wszyscy ludzie powinni postępować ( świat może byłby lepszy gdyby każdy to przeczytał ) - Ale odpowiedz mi na pytanie : ilu to przeczyta ?? odpowiedz nie jest wymagana - to oczywiste , że mały odsetek - ,,zeitgeista,, i resztę filmów może obejrzy większy procent ludzi ale wielu podejdzie do tematu baaaardzo sceptycznie , po pierwsze dla tego iż nie są w temacie wiary a po drugie są zbyt leniwi - ważne jest to: aby zobaczyli jak łatwo można ludzmi manipulować , żeby poznali prawdę ( Bóg to prawda według ,,Słowa,, ) na własne oczy i żeby sami mogli się jej wyprzeć lub sprawdzić ( dokopać się do źródeł ) - jeśli jest jakiś problem to aby potrafili zauważyć go i spróbowali rozwiązać , żeby zaczeli urzywać mózgu bo większość chyba myśli , że mózg służy tylko do tego aby dobrze wykonywać swoją codzienną pracę - jak widziałeś/aś tylko ,,zeitgeista,, to polecam resztę powyższych filmów z poprzedniego posta i potem powiedz mi , że wszystko co tam zobaczyłeś to kit - powiedz mi , że wolisz wierzyć w Coś , Czego nigdy nie widziałeś , jest wątpliwe do wytłumaczenia , o ogromnej liczbie rozbieżnych mitów niż w to co zobaczysz jak na tacy w tych filmach , co można przy pewnym wkładzie zainteresowania sprawdzic , zbadac wiarygodność i zmienić na lepsze - powiedz mi , że wolisz nic nie robić , nie kłopotac sobie głowy i zostawić to ,,Jemu,, do rozwiązania niż samemu wziąść trudne sprawy we własne ręce - TO JEST DOKŁADNIE TO O CZYM SA TE FILMY - a jeśli chcesz wiedziec więcej , to nie pytaj głupio mnie o czym są te filmy bo nie jestem w stanie napisać komukolwiek w jednym poście tego o czym one są bo same w sobie informacje tam zawarte są dosyć skompresowane a każdy odcinek trwa 2godz. i 30 min / śr. - więc chyba musiałbym opisując je wszystkie napisać drugą Biblię - więc łatwiej jest chyba poprostu włączyć kompa i obejrzeć ( na prosty rozum ) a jak się nie spodobo to wyłączyc i już.
p.s. nie pomijajac tego , że Bóg nie robi nic z chorymi dziećmi , ludźmi , zwierzakami , pozaostawia ich na pastwę losu a ludzi , którzy przyczyniają się do tego by chorowali ( ,,świat według monsanto,, polityka , władza ...) każe w postaci wspaniałych domów , luxusowych technologii , itp... a temu biedakowi co pozostaje ?? - WIARA że po śmierci to on będzie miał to wszystko a ten który miał to za życia będzie miał na odwrót to co on. WIARA !! w coś czego nawet nie można racjonalnie udowodnić , zbadać , musi biedak żyć z nadzieja , że może to prawda - ale prawda jest taka , że na świecie jest tyle prawd co WIAR !! :brawo:

Wt paź 25, 2011 1:02

gołąb napisał(a):
- ale prawda jest taka , że na świecie jest tyle PRAWD co WIAR !!

- czyli zbyt dużo i zbyt rozbierznych aby mogły być jedną PRAWDĄ absolutną!!! :!: - czyli Bóg

Wt paź 25, 2011 1:26

gołąb napisał(a):
gołąb napisał(a):

- czyli zbyt dużo i zbyt rozbierznych aby mogły być jedną PRAWDĄ absolutną!!! :!: - czyli Bóg

A jeśli nawet są podobienstwa , a są ogromne ( wręcz plagiatowe ) to trzeba wkońcu przyznac , że w pewnych kwestiach jesteśmy notorycznie okłamywani !! - i w ten sposób nasówa się pytanie: czy religia ze zwyklej opowieści kogoś z wyobraźnią nie stała się precyzyjnym narzędziem do kontrolowania ludzkości??
p.s. co powiesz o dinozaurach ??

Wt paź 25, 2011 1:33

gołąb napisał(a):
otórz - jakbyś nie czytał/a moich wczesniejszych postów to napisałem już , że przeczytałem całą Biblię S.T. i N.T.od deski do deski ( fajna książka historyczna to fakt ) o tym jak Żydzi modla sie do swego Boga aby w najgorszy dla wyobraźni ludzkiej sposób ukarał swojich ciemieżców ( wrogów ) - o wojnach jakie sie w tamtym czasie przetoczyły , o bohaterskich czynach, o sprawiedliwych i niesprawiedliwych sędziach , o czczeniu bożków i zabijaniu dzieci w ofierze , wiem wszystko , co dokładnie i z uwagą tam przeczytałem. Muszę ci jeszcze powiedzieć , że moja mama jest gorliwą chrzescijanką , nawet nie uznaje tego , że to Buddyzm może mieć rację ( ostatnio troche się z tym uspokoiła po moich wieloletnich protestach a szczególnie po tym jak dałem jej ,,zeitgeista,, - choć nie przestała wierzyc w Boga i słuchać Radia Maryja to na pewno zaczeła mysleć troszeczkę inaczej ) - dawała na tace co niedziela choć mieliśmy w domu pustą lodówkę , ja chodziłem w ,,łachach,, do szkoły zawsze głodny a durne bogatsze dzieciaki się ze mnie smiały - ale matka zawsze gadała to samo - ,,Bóg to , Bóg tamto...,, - oczywiscie po pewnym czasie to przeszło na mnie i zacząłem czytać ,,Słowo,, i tez zacząłem gadać tak jak ona - ,,Bóg to , Bóg tamto...,, - do czasu ,,zeitgeista,, - teraz nie mówię nic , zachęcam tylko wszystkich do obejrzenia tych filmów ,które wcześniej podałem i samemu zdecydowania co jest prawdą a co nie - do przeczytania Biblii tez zachęcam gdyż uważam , że jest zbiorem najważniejszych uniwersalnych praw , według których wszyscy ludzie powinni postępować ( świat może byłby lepszy gdyby każdy to przeczytał ) - Ale odpowiedz mi na pytanie : ilu to przeczyta ?? odpowiedz nie jest wymagana - to oczywiste , że mały odsetek - ,,zeitgeista,, i resztę filmów może obejrzy większy procent ludzi ale wielu podejdzie do tematu baaaardzo sceptycznie , po pierwsze dla tego iż nie są w temacie wiary a po drugie są zbyt leniwi - ważne jest to: aby zobaczyli jak łatwo można ludzmi manipulować , żeby poznali prawdę ( Bóg to prawda według ,,Słowa,, ) na własne oczy i żeby sami mogli się jej wyprzeć lub sprawdzić ( dokopać się do źródeł ) - jeśli jest jakiś problem to aby potrafili zauważyć go i spróbowali rozwiązać , żeby zaczeli urzywać mózgu bo większość chyba myśli , że mózg służy tylko do tego aby dobrze wykonywać swoją codzienną pracę - jak widziałeś/aś tylko ,,zeitgeista,, to polecam resztę powyższych filmów z poprzedniego posta i potem powiedz mi , że wszystko co tam zobaczyłeś to kit - powiedz mi , że wolisz wierzyć w Coś , Czego nigdy nie widziałeś , jest wątpliwe do wytłumaczenia , o ogromnej liczbie rozbieżnych mitów niż w to co zobaczysz jak na tacy w tych filmach , co można przy pewnym wkładzie zainteresowania sprawdzic , zbadac wiarygodność i zmienić na lepsze - powiedz mi , że wolisz nic nie robić , nie kłopotac sobie głowy i zostawić to ,,Jemu,, do rozwiązania niż samemu wziąść trudne sprawy we własne ręce - TO JEST DOKŁADNIE TO O CZYM SA TE FILMY - a jeśli chcesz wiedziec więcej , to nie pytaj głupio mnie o czym są te filmy bo nie jestem w stanie napisać komukolwiek w jednym poście tego o czym one są bo same w sobie informacje tam zawarte są dosyć skompresowane a każdy odcinek trwa 2godz. i 30 min / śr. - więc chyba musiałbym opisując je wszystkie napisać drugą Biblię - więc łatwiej jest chyba poprostu włączyć kompa i obejrzeć ( na prosty rozum ) a jak się nie spodobo to wyłączyc i już.
p.s. nie pomijajac tego , że Bóg nie robi nic z chorymi dziećmi , ludźmi , zwierzakami , pozaostawia ich na pastwę losu a ludzi , którzy przyczyniają się do tego by chorowali ( ,,świat według monsanto,, polityka , władza ...) każe w postaci wspaniałych domów , luxusowych technologii , itp... a temu biedakowi co pozostaje ?? - WIARA że po śmierci to on będzie miał to wszystko a ten który miał to za życia będzie miał na odwrót to co on. WIARA !! w coś czego nawet nie można racjonalnie udowodnić , zbadać , musi biedak żyć z nadzieja , że może to prawda - ale prawda jest taka , że na świecie jest tyle prawd co WIAR !! :brawo:

Ja ogladalam te filmy i to co widzialam to mi wystarczy. Nie chce sie dac nastraszyc przez te filmy, w ktorych pewnie sporo racji, ale tez moze byc sporo manipulacji i wyolbrzymiania. Czlowiek nie mogl by jesc, bo wszystko niezdrowe, nie moglby wyjsc na dwor, bo smugi chemiczne itd. Ja nie pozwole sie dac przestraszyc. Dobrze jest wiedziec co sie dzieje, zeby nie wierzyc we wszystko co sie mowi w TV czy radiu, ale najwazniejsze jest, zeby ufac Bogu w tym wszystkim. On nie jest zaskoczony i zmieszany tym co sie dzieje. Bog zna koniec na poczatku. Bog wie, i troszczy sie o tych, ktorzy Mu ufaja.
Fajnie, ze przeczytales Biblie, ale to nie o to chodzi, by zaliczyc jej czytanie jak jakies ksiazki, by moc sie potem tym chwalic. Biblia ma potencjal do nas mowic, dotykac nas, kierowac naszym zyciem, zachecic nas, wzbudzic radosc, pokoj itd. W Slowie jest duch i moc, ale mozna ja tez czytac jak gazete, jak litere. Ale ta litera zabija a duch ozywia. I jak czytamy ja jak gazete to nic nie zyskujemy, a jak czytamy ją jak Slowo Boze to przynosi zycie.
Jesli chodzi o Boga, to Bog chce Twojego serca, relacji z Toba a nie religii, rytualow, wymuszonych, sztucznych modlitw. Takie modlitwy sie Bogu wcale nie podobaja i nic nie znacza. Jesli nie ma zaangazowanego serca to nikt nic nie zyskuje - ani Bog chwaly ani czlowiek tego co oczekiwal.
To co widze to caly czas mowisz o religii, a chodzi o wiare. By wierzyc w Boga, i wierzyc Bogu.
Biblia mowi nam wyraznie, ze Bog dal nam ludziom ziemie. To my jestesmy odpowiedzialni za to co sie na niej dzieje. To nam ona zostala przekazana. Ludzie oczekuja, ze Bog bedzie jak kelner z taca stal i nam uslugiwal. Ma byc na nasze zawolanie, bo inaczej sie rozzloscimy, obrazimy i odejdziemy od Niego - jakbysmy robili Mu laske.. A Bog dal nam ziemie a wraz z nia odpowiedzialnosc. Dostalismy talenty, madrosc i dobrze jest tego nie marnowac.
To nie Bog jest odpowiedzialny za zlo na swiecie, ale ludzie. Jak jakis narod wypowiada innemu krajowi wojne to robi to czlowiek czy Bog? Jak ktos komus robi krzywde to Bog go zmusza do tego czy sam to robi? To ludzie krzywdza, ludzie nie pomagaja.

Wt paź 25, 2011 17:45

gołąb napisał(a):
gołąb napisał(a):

Widzisz Bog jest prawda absolutna. Ludzie, koscioly, religie moga sie mylic, ale Bog nie. \
A Ty mowisz tak jakby Bog byl jaks religia.
Ty szukaj Boga, Jego poznawaj. Sam czytaj Slowo, pros Boga o pomoc w rozumieniu tego slowa. Skup sie na Bogu, zostaw religie.

Wt paź 25, 2011 17:47

gołąb napisał(a):
gołąb napisał(a):
gołąb napisał(a):

A jeśli nawet są podobienstwa , a są ogromne ( wręcz plagiatowe ) to trzeba wkońcu przyznac , że w pewnych kwestiach jesteśmy notorycznie okłamywani !! - i w ten sposób nasówa się pytanie: czy religia ze zwyklej opowieści kogoś z wyobraźnią nie stała się precyzyjnym narzędziem do kontrolowania ludzkości??
p.s. co powiesz o dinozaurach ??

Znowu porownujesz religie. Bog to nie religia. Skup sie na Bogu. Szukaj Jego samego dla Jego samego. Jest napisane, ze Bog jest Prawda, Droga, Zyciem. Wiec szukaj zycia, nie religii.

Wt paź 25, 2011 17:49

więc doszlismy do pewnego konsensusu - że Bóg jest PRAWDĄ , co jest równoznaczne z dążeniem do prawdy , więc Bóg = PRAWDA sama do nas nie przyjdzie, i nie rozwiąrze się , sami musimy sie dowiadywać i jej/Go szukać - nawet pod groźba obalenia kościoła , rządu , itp... - jeśli okarze się , że prawda jest inna od tego co nam mówi - kościół tak mocno strzeże prawdy (Boga) by nie ujrzał/a światła dziennego , że przez ich zamknięte drzwi nie przejdzie nawet główka od szpilki - od wieków wywołują naciski ( polityczne , społeczne ) na naukowców , którzy być może poznali prawdę - lecz ich teorie są szybko uciszane i tuszowane - a więc jeżeli mam się skupić na PRAWDZIE to nie mozna kneblować ust ludziom , którzy mają coś sensownego do powiedzenia - bynajmniej nie można wierzyc ludziom , którzy mają coś do ukrycia , pozbywających się dowodów , itp...
Bóg przemawia w Bibli i to jest pewne na 100% - jeżeli ustaliliśmy , że Bóg = PRAWDA - tylko niestety przemawia w dosłownie oczywistych kwestiach , np: kiedy opisane są faktyczne wydażenia historyczne to jest prawda ( Bóg ) , kiedy mówi o prawdziwych uczuciach ludzi to jest prawda też , kiedy mówi o rzeczach niestworzonych takich jak o Maryji , że była dziewicą , lub o tym jak zwierzęta zaczęły gadac ludzkim głosem , lub o aniołach niszczących sodomę i gomorę , i słupie soli to jest KIT , jeden wielki - więc trzeba wiedzieć i umieć realnie postrzegac rzeczywistość bo Bóg jest realnością - ( PRAWDĄ ) a nie wybujałym bajkowym stworem , który karze za zło i wynagradza za dobro.
Zatem czasami warto trzymać nogi mocno na ziemii aby przypadkiem nie wylądować w komorze gazowej - dlatego tak wazne jest aby wszyscy ludzie zobaczyli te filmy i sami podieli działanie w szukaniu Boga (PRAWDY) bo sama do nich nie przyjdzie.
Dorzucam jeszcze jeden ciekawy tytuł filmu: ,,5 KROKÓW DO TYRANII ,,

Wt paź 25, 2011 20:18

gołąb napisał(a):
więc doszlismy do pewnego konsensusu - że Bóg jest PRAWDĄ , co jest równoznaczne z dążeniem do prawdy , więc Bóg = PRAWDA sama do nas nie przyjdzie, i nie rozwiąrze się , sami musimy sie dowiadywać i jej/Go szukać - nawet pod groźba obalenia kościoła , rządu , itp... - jeśli okarze się , że prawda jest inna od tego co nam mówi - kościół tak mocno strzeże prawdy (Boga) by nie ujrzał/a światła dziennego , że przez ich zamknięte drzwi nie przejdzie nawet główka od szpilki - od wieków wywołują naciski ( polityczne , społeczne ) na naukowców , którzy być może poznali prawdę - lecz ich teorie są szybko uciszane i tuszowane - a więc jeżeli mam się skupić na PRAWDZIE to nie mozna kneblować ust ludziom , którzy mają coś sensownego do powiedzenia - bynajmniej nie można wierzyc ludziom , którzy mają coś do ukrycia , pozbywających się dowodów , itp...
Bóg przemawia w Bibli i to jest pewne na 100% - jeżeli ustaliliśmy , że Bóg = PRAWDA - tylko niestety przemawia w dosłownie oczywistych kwestiach , np: kiedy opisane są faktyczne wydażenia historyczne to jest prawda ( Bóg ) , kiedy mówi o prawdziwych uczuciach ludzi to jest prawda też , kiedy mówi o rzeczach niestworzonych takich jak o Maryji , że była dziewicą , lub o tym jak zwierzęta zaczęły gadac ludzkim głosem , lub o aniołach niszczących sodomę i gomorę , i słupie soli to jest KIT , jeden wielki - więc trzeba wiedzieć i umieć realnie postrzegac rzeczywistość bo Bóg jest realnością - ( PRAWDĄ ) a nie wybujałym bajkowym stworem , który karze za zło i wynagradza za dobro.
Zatem czasami warto trzymać nogi mocno na ziemii aby przypadkiem nie wylądować w komorze gazowej - dlatego tak wazne jest aby wszyscy ludzie zobaczyli te filmy i sami podieli działanie w szukaniu Boga (PRAWDY) bo sama do nich nie przyjdzie.
Dorzucam jeszcze jeden ciekawy tytuł filmu: ,,5 KROKÓW DO TYRANII ,,

Widzisz, bo to ze Maria jest wieczna Dziewica, niepokalanie poczeta itd to juz ludzkie dogmaty, nie majace uzasadnienia w Biblii.
Ale za bardzo skupiasz sie na tych rzeczach. Skup sie na Bogu a On Cie poprowadzi i ochroni przed roznymi rzeczami. Zaufaj Bogu a Bog da Ci zadania i cele, w ktorych bedziesz sie realizowal i czul satysfakcje. Tak, wiedzy trzeba szukac, ale trzeba tez aktywnie poznawac Boga jako Osobe i miec z ta Osoba relacje, to nasza rola i odpowiedzialnosc. Dopiero relacja z Bogiem sprawi, ze poczujesz sie bezpiecznie i ze wszystko jest w Bozych bezpiecznych rekach.

Śr paź 26, 2011 16:47

relacja z prawdą sprawi , że poczuję się bezpieczniej a nie z wymyśloną postacią

Śr paź 26, 2011 18:52
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 218 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 15  Następna strona