Autor |
Wiadomość |
WaszJudasz
zbanowany na stałe
|
 Re: Potop
Nie odróżniasz najwyraźniej nazewnictwa od faktografii.
A z Sewerynem się zgadzam tu akurat.
_________________ O ile Roland się orientował, religia krzyża jako kolejna nauczała, że miłość i morderstwo są ze sobą nierozerwalnie związane, a koniec końców Bóg i tak zawsze pije krew.
|
So kwi 24, 2010 12:28 |
|
|
|
 |
Epikuros
|
mi się w jakosiu podoba jedno czytając ten wątek. Jak np. autor pisze, że Ziemia stoi na filarach to zapewne jest to metafora, ale jak pisze o tym, że Ziemia powstała w 6 dni, to już metaforą to nie jest 
_________________ MÓJ BLOG
|
So kwi 24, 2010 13:50 |
|
 |
jakoś
zbanowany na stałe
|
Epikuros napisał(a): mi się w jakosiu podoba jedno czytając ten wątek. Jak np. autor pisze, że Ziemia stoi na filarach to zapewne jest to metafora, ale jak pisze o tym, że Ziemia powstała w 6 dni, to już metaforą to nie jest  nie czytasz uważnie jak większość z was.Macie ustalone tory swojego myślenia i klapki na oczach. Nigdy nie twierdziłem ze ziemia powstała 6 literalnych dni. A zawsze mówiłem ze w Biblii jest powiedziane że dla Boga jeden dzień jest jak 1000 lat. I żebyś znów coś mi nie wmówił nie oznacza to literalnych dokładnych 1000 lat. Nie wiem ile dokładnie to oznacza . po prostu dla Boga nie ma ograniczeń czasowych . I nie ma znaczenia czy trwało to dzień równy 1000 ,10000000 czy miliardy lat.
_________________ tylko krowa nie zmienia poglądów.
|
So kwi 24, 2010 14:13 |
|
|
|
 |
Epikuros
|
Jeden dzień to metaforyczne 1000 lat, a 1000 lat, to też metafora - WOW, metafora w metaforze  Jednakże potop globalny już uznajesz 
|
So kwi 24, 2010 14:19 |
|
 |
jakoś
zbanowany na stałe
|
Epikuros napisał(a): Jeden dzień to metaforyczne 1000 lat, a 1000 lat, to też metafora - WOW, metafora w metaforze  I Nie wiem ile dokładnie to oznacza . po prostu dla Boga nie ma ograniczeń czasowych . I nie ma znaczenia czy trwało to dzień równy 1000 ,10000000 czy miliardy lat.Byc może 1000 lat to dokładnie tysiąc lat .Dla człowieka żyjącego 80 lat to i tak nie ma znaczenia ile to trwało. Cytuj: Jednakże potop globalny już uznajesz  akurat na to są dowody. No i to był opis wydarzeń a nie snów. W Biblii sny i wizje są inaczej opisywana.
_________________ tylko krowa nie zmienia poglądów.
|
So kwi 24, 2010 15:56 |
|
|
|
 |
Epikuros
|
Nie prześledziłem całego wątku uważnie, ale jak narazie to mogę wskazać dowody przeciw takiej hipotezie.
|
So kwi 24, 2010 16:29 |
|
 |
Epikuros
|
jakoś - czy mógłbyś się podjąć datowania potopu łącznie z wyjaśnieniem dlaczego właśnie wtedy?
|
So kwi 24, 2010 16:48 |
|
 |
jajajaja
zbanowany na stałe
|
Epikuros napisał(a): jakoś - czy mógłbyś się podjąć datowania potopu łącznie z wyjaśnieniem dlaczego właśnie wtedy? w roku 2370p.n.e. Od początku potopu do narodzin Arpachszada 2 lata potem do narodzin Szelacha 35 lat do narodzin Ebera 30 lat do narodzin Pelega 34 lata do narodzin Reu 30 lat do narodzin Seruga 32 lata do narodzin Nachora 30 lat do narodzin Teracha 29 lat do śmierci Teracha, gdy Abraham miał 75 lat 205 lat Łącznie 427 lat rok 1943 wtedy dostał Abraham obietnicę gal 3: 16) Otóż, obietnice dane były Abrahamowi i potomkowi jego. Pismo nie mówi: I potomkom - jako o wielu, lecz jako o jednym: I potomkowi twemu, a tym jest Chrystus. (17) Powiadam więc to: Testamentu uprzednio przez Boga uprawomocnionego nie unieważnia zakon, który został nadany czterysta trzydzieści lat później, tak żeby obietnica była unicestwionawyjscia 12: (41) Po upływie tych czterystu trzydziestu lat, dokładnie tego samego dnia, wyruszyły z ziemi egipskiej wszystkie zastępy Pana. 1943 - 430= 1513rok Dalej Od wyjścia Izraelitów 1513 p.n.e. z Egiptu do wejścia do Kanaanu 1473 p.n.e. 40 lat do końca okresu sędziów 1117 p.n.e. 356 lat i początku panowania Saula do początku rządów Dawida 1077 p.n.e. 40 lat do objęcia władzy przez 1037 p.n.e. 40 lat Salomona do podziału królestwa 997 p.n.e. 40 lat Łącznie od wyjścia Izraelitów z Egiptu do podziału królestwa (1513-997 p.n.e.) 516 lat rok 997p.n.e lata rządów wszystkich królów judzkich od Rechoboama do Sedekiasza daje łącznie 393 lata 604 rok i 70 lat wygnania . to rok 534. i tak dalej i tak dalej. wiec potop był mniej więcej w roku 2370 pne.
|
N kwi 25, 2010 16:12 |
|
 |
Epikuros
|
Czyli już po wybudowaniu piramidy Cheopsa. Chyba Egipcjan powinno zalać, jeśli mnie umysł nie myli.
Pozostawia nam to szereg pytań:
Na początek:
Kto zbudował piramidę Tetiego?
Czy 30 lat wystarczyło, by Noe z rodzinką spłodził tyle osób by wznieśli piramidę?
Dlaczego w kulturze egipskiej nie ma żadnej przesłanki na jakiś "przestój" w państwie?
|
N kwi 25, 2010 18:22 |
|
 |
jajajaja
zbanowany na stałe
|
Epikuros napisał(a): Czyli już po wybudowaniu piramidy Cheopsa. Chyba Egipcjan powinno zalać, jeśli mnie umysł nie myli. Egipcjan nie było jeszcze. Cytuj: Kto zbudował piramidę Tetiego? Czy 30 lat wystarczyło, by Noe z rodzinką spłodził tyle osób by wznieśli piramidę? Dlaczego w kulturze egipskiej nie ma żadnej przesłanki na jakiś "przestój" w państwie? odpowiedź jak wyżej. Zakładasz że Biblia mówi nieprawdę a prawdę mówią ci którzy żyli tysiące lat później.
|
N kwi 25, 2010 20:34 |
|
 |
Elbrus
|
@jajajaja Jeśli odkrycia archeologów potwierdzają czas podboju Kanaanu, to dlaczego mają się mylić w przypadku datowania cywilizacji egipskiej?
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
N kwi 25, 2010 21:32 |
|
 |
jajajaja
zbanowany na stałe
|
Elbrus napisał(a): @jajajaja Jeśli odkrycia archeologów potwierdzają czas podboju Kanaanu, to dlaczego mają się mylić w przypadku datowania cywilizacji egipskiej? A skąd ja to mogę wiedzieć? W jednym naukowcy sie mylą w innym nie. To normalne .Cały czas są nowe odkrycia. Raz naukowcy mówią, że ziemia jest centrum wszechświata ale po nowych odkryciach zmieniają zdanie.
|
N kwi 25, 2010 21:56 |
|
 |
Witold
|
jajajaja napisał(a): Egipcjan nie było jeszcze. Cytuj: Tako rzecze wielki historyk i archeolog jajajaja. Cytuj: A skąd ja to mogę wiedzieć? W jednym naukowcy sie mylą w innym nie. To normalne .Cały czas są nowe odkrycia. Raz naukowcy mówią, że ziemia jest centrum wszechświata ale po nowych odkryciach zmieniają zdanie. Tak i oczywiście na 100% mylą się tam gdzie ustalili, że Biblia nie jest zgodna z rzeczywistością. Stawiacie wszystko na głowie moi drodzy. To prawdziwość treści Biblii podlega weryfikacji naukowej, a nie weryfikacja naukowa weryfikacji Biblijnej. Kto uważa, że powinno być na odwrót i powinno się ustalenia XXI-wiecznej nauki weryfikować za pomocą starożytnej księgi religijnej, ten ma nie po kolei w głowie, bardzo delikatnie rzecz ujmując.
|
N kwi 25, 2010 22:18 |
|
 |
Epikuros
|
Cytuj: Egipcjan nie było jeszcze. Proszę zatem wskazać gdzie archeologia się myli datując piramidy i inne egipskie zabytki z tamtego okresu. I niestety musisz musisz to zrobić, żeby dyskusja mogła być dalej kontynuowana. Nawet Kreacjoniści próbują wskazywać gdzie myli się ewolucja.
|
Pn kwi 26, 2010 10:15 |
|
 |
jajajaja
zbanowany na stałe
|
Epikuros napisał(a): Cytuj: Egipcjan nie było jeszcze. Proszę zatem wskazać gdzie archeologia się myli datując piramidy i inne egipskie zabytki z tamtego okresu. . Dobre. Rozumiem , że to właśnie przeciwnicy twierdzenia że ziemia jest centrum wszechświata, musieli udowadniać, że jest inaczej. Niestety nie jestem astronomem żeby wiedzieć gdzie naukowcy się mylą twierdząc, że ziemia jest centrum wszechświata. Ale wiem, że na pewno nie jest. Ziemia jest tylko planetą krążąca wokół słońca. Za jakieś 30 lat zostanie to odkryte. jakiś Kopernik to odkryje. A pomyłki archeologów? To już nawet książki są na temat rożnych pomyłek w historii.
|
Pn kwi 26, 2010 12:29 |
|
|
|