Czy można jednocześnie wierzyć w Boga i ewolucję?
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Czy można jednocześnie wierzyć w Boga i ewolucję?
Rutus napisał(a): Zarzucam co innego: nieuprawnione (bezsensowne, nieobiektywne) wstawianie treści mitologicznych do analizy ogólnej. Analiza ogólna znaczy tyle naukowo co treści mitologiczne. Czego ta analiza ogólna dotyczy? Wyjaśnienia mechanizmu biologicznego zła? Byłabym wdzięczna za podanie mi obszaru w mózgu i przebiegu informacji realizującej zło. Pachnie mi to determinizmem, nie wolną wolą. Cytuj: Zło, jako pojęcie, jest ściśle związane z istnieniem świadomości (zło nie jest zjawiskiem obiektywnym, tylko tworem świadomości, tak samo, jak pojęcie sprawiedliwości) analizowanie pojęcia z uwzględnieniem tylko jednej religii jest skrzywieniem optyki A jak chrześcijaństwo odnosi się do spraw powiązania wolnej woli i świadomości. Gdzie widzi Pan sprzeczności? Cytuj: Albo jest się obiektywnym i religii się do tego nie miesza, albo prezentuje się poglądy religijne wszystkich religii (kilka setek różnych wersji). Jest Pani gotowa postępować obiektywnie? Bo ja postępuję obiektywnie - nie wyróżniam żadnej mitologii. A ja nie mieszam religii i nauki. Liza napisał(a): Ma Pani jakieś religianckie skrzywienie, że wszędzie widzi "nerwowość"? Czy wskazanie treści pozamerytorycznych i użytych nieobiektywnie (stronniczo) jest dowodem na "nerwowość"? Czy może uważa Pani, że wskazując (nawet zupełnie błędnie) na "nerwowość" uzyska Pani ponownie "zwycięstwo w dyskusji"? Panie Rutusie. Jest Pan inteligentnym facetem i sprawia mi przyjemność rozmowa z Panem, ma ona bowiem walory poznawcze. Jeśli jednak zostanę zaatakowana to mogę broniąc się precyzyjnie trafić. Sam rozważ, czy warto. Jeśli założę zwycięstwo to je osiągnę ( trzeba mnie zdrowo wkurzyć). Nie jest to jednak celem mojego pobytu na tym forum. Cytuj: Największe analogie występują pomiędzy ewolucją biologiczną a ewolucją języka - tu można zauważyć nawet "specjację językową" po separacji geograficznej - patrz języki: angielski (brytyjski) oraz angielski (amerykański). O ile pamiętam uwzględniłam to w swoim poście.
Ostatnio edytowano So wrz 10, 2011 12:07 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 2 razy
|
So wrz 10, 2011 11:57 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Liza napisał(a): Panie Rutusie. Jest Pan inteligentnym facetem i sprawia mi przyjemność rozmowa z Panem, ma ona bowiem walory poznawcze. Jeśli jednak zostanę zaatakowana to mogę broniąc się precyzyjnie trafić. Sam rozważ, czy warto. No cóż, jak się nie dysponuje siłą argumentów to sie straszy argumentem siły. Rutus, bez obaw, jeszcze nie widziałem, aby koleżanka Liza w coś celnie trafiła  .
|
So wrz 10, 2011 12:03 |
|
 |
Johnny99
|
atheist napisał(a): Tak, Seweryn, tak, tak. Ewolucja to twór świadomości bezbożników spod znaku cywilizacji śmierci. Właściwie jedynymi realnym bytami w tym świecie są: Jak wiadomo, w ateistycznym systemie świata pojęcia są jedynie pojęciami i niczym więcej. Z jednym wszakże wyjątkiem: EWOLUCJA JEST FAKTEM. To jest jedyne pojęcie, które nie jest pojęciem, tylko faktem. I już. Koniec dyskusji, wy durni kreacjoniści! Ot, ateizm. Żałosne.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
So wrz 10, 2011 12:09 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): Jak wiadomo, w ateistycznym systemie świata pojęcia są jedynie pojęciami i niczym więcej. No coż, ciekawe w jakim to systemie pojęcia nie są pojęciami?  Johnny99 napisał(a): Z jednym wszakże wyjątkiem: EWOLUCJA JEST FAKTEM. To jest jedyne pojęcie, które nie jest pojęciem, tylko faktem. Pojęcie, ktore nie jest pojęciem... ciekawe...  Johnny99 napisał(a): I już. Koniec dyskusji, wy durni kreacjoniści! Uffff... ale obiecujesz, że to już koniec? Johnny99 napisał(a): Ot, ateizm. Żałosne. Oj, bardzo żałosny ten ateizm...
|
So wrz 10, 2011 12:19 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
atheist napisał(a): Liza napisał(a): Panie Rutusie. Jest Pan inteligentnym facetem i sprawia mi przyjemność rozmowa z Panem, ma ona bowiem walory poznawcze. Jeśli jednak zostanę zaatakowana to mogę broniąc się precyzyjnie trafić. Sam rozważ, czy warto. No cóż, jak się nie dysponuje siłą argumentów to sie straszy argumentem siły. Rutus, bez obaw, jeszcze nie widziałem, aby koleżanka Liza w coś celnie trafiła  . Atheist powinien wiedzieć jak nikt inny, że Liza zawsze ostrzega, potem celuje.  Poza tym potrafimy z Rutusem liczyć i doliczam mu zawsze dodatkowe punkty za ciekawą rozmowę. Ma więc wygraną w kieszeni.
|
So wrz 10, 2011 12:21 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Liza napisał(a): atheist napisał(a): Liza napisał(a): Panie Rutusie. Jest Pan inteligentnym facetem i sprawia mi przyjemność rozmowa z Panem, ma ona bowiem walory poznawcze. Jeśli jednak zostanę zaatakowana to mogę broniąc się precyzyjnie trafić. Sam rozważ, czy warto. No cóż, jak się nie dysponuje siłą argumentów to sie straszy argumentem siły. Rutus, bez obaw, jeszcze nie widziałem, aby koleżanka Liza w coś celnie trafiła  . Atheist powinien wiedzieć jak nikt inny, że Liza zawsze ostrzega, potem celuje. Ależ wiem! Nie przeczę: ostrzega, grozi i celuje. Gorzej z trafianiem a pisałem o trafianiu. 
|
So wrz 10, 2011 12:24 |
|
 |
Johnny99
|
Cytuj: Oj, bardzo żałosny ten ateizm... Wystarczyło trochę nad ateistami popracować, by przyznali, że z ateizmu nic nie wynika, nie ma on sensu i nic nie daje. Nie sądziłem, że tak łatwo będzie wydusić z nich, iż jest także żałosny 
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
So wrz 10, 2011 12:24 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): Cytuj: Oj, bardzo żałosny ten ateizm... Wystarczyło trochę nad ateistami popracować, by przyznali, że z ateizmu nic nie wynika, nie ma on sensu i nic nie daje. Nie sądziłem, że tak łatwo będzie wydusić z nich, iż jest także żałosny  A cóż można było zrobić pod taką siłą argumentów?
|
So wrz 10, 2011 12:29 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
atheist napisał(a): Ależ wiem! Nie przeczę: ostrzega, grozi i celuje. Gorzej z trafianiem a pisałem o trafianiu.  Atheist doskonale wie, że nie przekraczam granic i nie trafiam....na ogólnym. 
Ostatnio edytowano So wrz 10, 2011 12:32 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz
|
So wrz 10, 2011 12:31 |
|
 |
Johnny99
|
Ateiści nie myślą racjonalnie, tylko kierują się emocjami, więc argumenty nie są w stanie niczego w ich myśleniu zmienić. Gdyby zaczęli myśleć, przestaliby być ateistami. Nie można być ateistą, jeśli się myśli. Jako ateiści nic więc nie mogą zrobić 
|
So wrz 10, 2011 12:31 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): Ateiści nie myślą racjonalnie, tylko kierują się emocjami, więc argumenty nie są w stanie niczego w ich myśleniu zmienić. Gdyby zaczęli myśleć, przestaliby być ateistami. Nie można być ateistą, jeśli się myśli. Jako ateiści nic więc nie mogą zrobić  Lepiej niech myślą, że są lepsi. Nie ma to jak zaskoczenie przeciwnika. To dobra taktyka. Wyjaśnienie mechanizmu ewolucyjnego sceduję na ateistę. 
|
So wrz 10, 2011 12:35 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Liza napisał(a): atheist napisał(a): Ależ wiem! Nie przeczę: ostrzega, grozi i celuje. Gorzej z trafianiem a pisałem o trafianiu.  Atheist doskonale wie, że nie przekraczam granic i nie trafiam....na ogólnym.  Przekraczasz granice, ale nie trafiasz. Żeby trafiać nie trzeba przekraczać granic. To właśnie się nazywa siła argumentu a nie argument siły, jaki Ty uznajesz.
|
So wrz 10, 2011 12:43 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): Ateiści nie myślą racjonalnie, tylko kierują się emocjami, więc argumenty nie są w stanie niczego w ich myśleniu zmienić. Gdyby zaczęli myśleć, przestaliby być ateistami. Nie można być ateistą, jeśli się myśli. Jako ateiści nic więc nie mogą zrobić  Tak, ateiści to bezmyślne bestie. Johnny, Ty w każdym wątku piszesz to samo: "z ateizmu nic nie wynika", "ateizm nie ma sensu", "ateiści nie myślą", "ateiści są żałośni". Rozumiem, że to niezwykle odkrywcze stwierdzenia i ich ciągłe powtarzanie na pewno przyniesie Ci sławę wielkiego myśliciela początku XXI wieku a już na pewno zapewni życie wieczne w Niebie u boku któregoś z archaniołów. Ale nie sądzisz, że nawet tak wzniosłe i celne wnioski mogą powtórzone po raz setny wydać się niektórym trochę nudne?
|
So wrz 10, 2011 12:50 |
|
 |
Kris65
|
Cytuj: Ateiści nie myślą racjonalnie, tylko kierują się emocjami, Katolicy myślą "racjonalnie" i konformistycznie zarazem. Cytuj: więc argumenty nie są w stanie niczego w ich myśleniu zmienić . Jakie argumenty ? .Im gorzej na świecie tym bardziej objawia sie łaska boska Cytuj: Gdyby zaczęli myśleć, przestaliby być ateistami. Ja myślę na odwrót Cytuj: Nie można być ateistą, jeśli się myśli. A jednak "cuda" się zdarzają 
_________________ Zdrowego rozsądku życzę...
|
So wrz 10, 2011 13:05 |
|
 |
Johnny99
|
Cytuj: Ale nie sądzisz, że nawet tak wzniosłe i celne wnioski mogą powtórzone po raz setny wydać się niektórym trochę nudne? Oby tak było  Z czasem na pewno nikt już nie będzie się ekscytował stwierdzeniem, że ateizm jest bezsensowny, głupi i bezmyślny - dla wszystkich będzie to oczywiste.
|
So wrz 10, 2011 13:37 |
|
|
|