Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So lis 08, 2025 17:07

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 170 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12  Następna strona
 Nauka - jak urodzić się w Świetle 
Autor Wiadomość
Post Re: Nauka - jak urodzić się w Świetle
@Ine gdzie Ty masz szacunek dla cudzych przekonań i światopoglądów?? Tylko dlatego, że ktoś ma inny system niż Ty uzurpujesz sobie prawo do krytykowania i obrzucania błotem poprzez takie określenia jak: "obłąkańczym", "racjonalistyczną mitologię". Ciekawe, czy również byś nie miał nic przeciwko, aby Twój system wierzeń obrzucać takimi samymi epitetami :| .

Ine napisał(a):
Nie możesz dowieść narzędziami swojego systemu prawdziwości tegoż systemu aksjomatycznego, ale co najwyżej jego niesprzeczności.

Przecież Ty sam nie potrafisz dowieść narzędziami prawdziwości swojego systemu. Nawet nie próbujesz. I masz o tyle trudniej, że o wiele więcej w Twoim systemie narzędzi subiektywnych.
Chyba nawet Kościół Katolicki nie potrafi dowieść prawdziwości swojego systemu aksjomatycznego. Więc może zacznij wymagać od siebie tyle samo co od innych??

Ja tam zdaję sobie sprawę z tego, że moja wiara jest prosta do obalenia poprzez obiektywne narzędzia weryfikacyjne. Nie jest to dla mnie powód, aby tego kogoś agresywnie atakować tylko dlatego, że ma takie a nie inne, ale merytoryczne argumenty przeciw.

So sie 25, 2012 16:09

lne napisał(a):
Statystyka nie jest miernikiem jakości drogi ku zbawieniu.
A co jest wiarygodnym i sprawdzalnym (obiektywnym) miernikiem? Proszę zaproponować miernik adekwatny do badania tego zjawiska.
Musi istnieć miernik obiektywny, skoro "zbawienie" jest postulowane jako element realny. Chyba, że pan lne traktuje pojecie "zbawienie" jako jakąś przenośnię, wtedy postulat realności jest zbędny (podobnie obiektywność miernika).

lne napisał(a):
Poruszasz się tylko po obłąkańczym systemie mieszającym własną racjonalistyczną mitologię
Piana już wychodzi? Co to jest "mitologia racjonalistyczna" i po co Pan wymyśla takie kocopoły?
Powinien raczej odnieść się Pan do własnej mitologii, którą Pan propaguje tak nieumiejętnie, że jedyne, co udało się Panu jak na razie wykazać, to to, że nie ma co ryzykować pieniędzy dla potwierdzania jej wartości, bo tylko się straci.

lne napisał(a):
Nie możesz dowieść narzędziami swojego systemu prawdziwości tegoż systemu aksjomatycznego, ale co najwyżej jego niesprzeczności.
Wskazany system jest wewnętrznie sprzeczny, czego jednym z dowodów jest maskowanie owej wewnętrznej sprzeczności poprzez techniki "tajemnicy wiary". Dowolną brednię można ubrać w "tajemnicę" i będzie ona uratowana przed dalszą analizą. A przecież zasady logiki pozostają identyczne. A może nie?

P.S. Ponawiam pytanie - ile dla Pana jest warta Pańska "wiara", na ile wycenia Pan wartość testu wiarygodności? 10 mln Euro to za mało czy za dużo?

So sie 25, 2012 16:16

Skutki kenozy są ulokowane właśnie w obrębie tajemnicy wiary :-)
Podaruj mi owe 10 mln Euro ot tak :-)
Proszę obalić twierdzenie o niemożliwości wykazania prawdziwości systemu aksjomatycznego za pomocą narzędzi tegoż systemu.

So sie 25, 2012 17:02

Val
jeśli chcesz być advocatus diaboli, tedy sprawdź w historii postów tego tematu , kto pierwszy używa terminów "mitologia" :-)
Czekam na odpowiedź , mając wgląd w tą historię :-)

So sie 25, 2012 17:05

lne napisał(a):
Proszę obalić twierdzenie o niemożliwości wykazania prawdziwości systemu aksjomatycznego za pomocą narzędzi tegoż systemu.
Omawiamy więc twierdzenie Gödla. Ale ono nie ogranicza poznania, tylko wskazuje na niepełność twierdzeń aksjomatycznych a nie na ich definitywną nieopisywalność. Wskazuje również drogę testowania poprawności takich twierdzeń (na co często nie zwraca się uwagi). Głosi mianowicie, że jakkolwiek sformułuje się twierdzenie poprawne, zawsze jeden człon będzie niezdefiniowany (niepewny). Jeden, zawsze i tylko jeden. Dodatkowo - wszystkie warianty muszą dawać identyczny wynik logiczny czyli prowadzić do identycznego wnioskowania. To w zasadzie warunek wystarczający.

lne napisał(a):
Podaruj mi owe 10 mln Euro ot tak
Raczej odwrotnie. Pan swoim milczeniem udowadnia, że Pana własny postulat jest nierealizowalny. A w zakładach płaci przegrywający a nie wygrywający. A może coś się zmieniło?
Dobrze - obniżam warunek zakładu do 1 mln Euro. Czy taka kwota jest adekwatna do wartości Pana "wiary" czy to nadal za dużo?

lne napisał(a):
kto pierwszy używa terminów "mitologia"
Tyle, że ja użyłem terminu mitologia do opisu mitologii a nie treści naukowych.
Wyjaśnienie
Słownik napisał(a):
Mit (stgr. μῦθος mythos – "myśl, zamysł, temat rozmowy, opowieść, baśń") – opowieść o otaczającym ludzkość świecie, opisująca historię bogów, zjawisk paranormalnych, demonów, legendarnych bohaterów oraz historię stworzenia świata i człowieka. Próbowała ona wyjaśnić odwieczne zagadnienia dotyczące bytu ludzkiego, mistyki, życia i śmierci, dobra i zła, jak również istnienie zjawisk przyrody
W sumie bardzo precyzyjna definicja. Przyjrzyjmy się jej w kontekście mitologii hebrajskiej:

1. "opowieść o otaczającym ludzkość świecie" - wszyscy jej zwolennicy mówią, że Biblia opisuje cały świat. Co się nie zgadza?
2. "opisująca historię bogów" - postać JHWH (albo Elohim albo jeszcze inaczej, niekiedy nawet jest ich kilku, bo mówią o sobie "my"). Co się nie zgadza?
3. "zjawisk paranormalnych" - opisy cudów, plagi egipskie, wyczarowywanie węży, uleczenia, wskrzeszenie i podobne. Co się nie zgadza?
4. "demonów" - opisy aniołów i podobnego tałatajstwa (demonologia i angelologia a precyzyjniej jej początki, trochę pościągane od Asyryjczyków). Co się nie zgadza?
5. "legendarnych bohaterów" - Abraham, Salomon, Jozue, Mojżesz itp. Co się nie zgadza?
6. "oraz historię stworzenia świata i człowieka" - Cała księga Genesis. Co się nie zgadza?
7. "Próbowała ona wyjaśnić odwieczne zagadnienia dotyczące bytu ludzkiego, mistyki, życia i śmierci, dobra i zła" - czy tego nie czyni Biblia. Nie wyjaśnia "zagadnienia bytu ludzkiego", nie ma tam mistyki? Co się nie zgadza?
8. "jak również istnienie zjawisk przyrody" - Tego aby również nie wyjaśnia Biblia? Nie opisuje np. potopu, jako "gniewu bożego" a nie jako zjawiska naturalnego? Co się nie zgadza?

Mit jak ta lala! Wszystko pasuje!

Wyjaśnienie uściślające - nie jest moim zamiarem zakazywanie panu Inemu (jak mam to odmienić?) wierzenia w to, co sobie wybrał. Ma do tego pełne prawo i nikomu nie wolno mu tego zakazać czy ograniczać mu tego prawa. Z drugiej strony pan Ine korzystając ze swoich praw nie może (nie wolno mu) zakazać lub nakazać komukolwiek jakichkolwiek wierzeń lub praktyk. W tym zakresie mieści się również wygłaszanie negatywnych opinii względem innych osób z powodu wyznawania lub niewyznawania jakiejkolwiek religii.
Z mojej strony jest mi absolutnie obojętne w co wierzy pan Ine dopóty, dopóki nie zmusza kogokolwiek (z dziećmi włącznie a nawet przede wszystkim) do poddania się rygorom stosowania jego religii.
A jeśli ma zamiar szerzyć swoją religię, to chciałbym uzyskać informacje dotyczące podstaw merytorycznych tej wiary, stąd od początku takie a nie inne pytania. Jak na razie widziałem pianę i pustkę zamiast dyskusji.

So sie 25, 2012 18:16

Twoje poznanie jest rzeczywiście ograniczone , ponieważ pomija poznanie poprzez głębię serca , o której wiedzą tylko mistycy.
Mitologia to wyraz stosowany przez Ciebie dla słowa WIARA.
Wiara moja ma wartość zbawczą :-) I JEST BEZCENNA.
Twoja zaś jest zamkiem zbudowanym na piasku :-)

, który można wycenić.

Samo ograniczenie ludzkiego umysłu jest już wskazówką, że nie masz żadnego upoważnienia do twierdzenia o tym , że Twój system jest zupełny i prawdziwy.

Już niedługo tego doświadczysz.
Mój Mistrz postawi Cię przed trudami , którym nie sprosta Twój bałwochwalczy styl podejścia do ludzi :-)

So sie 25, 2012 18:38
@Ine nie jestem adwokatem diabła. Po prostu stosujesz chwyty, które mają na celu zdyskredytowanie rozmówcy, nawet nie próbujesz merytorycznie przedstawić swojego punktu widzenia na sprawę.

mit
  • 1.«opowieść o bogach, demonach, legendarnych bohaterach i nadnaturalnych wydarzeniach, będąca próbą wyjaśnienia odwiecznych zagadnień bytu, świata, życia i śmierci, dobra i zła oraz przeznaczenia człowieka»
  • 2.«ubarwiona wymyślonymi szczegółami historia o jakiejś postaci lub o jakimś wydarzeniu»
  • 3.«fałszywe mniemanie o kimś lub o czymś uznawane bez dowodu»

1. Bogowie może oznaczać też jednego Boga. Czy uważasz Koran za mitologię??
2. Jest już powszechnie znane, że w biblii są ubarwione wymyślonymi szczegółami historie. Nawet Kościół Katolicki to potwierdził poprzez stwierdzenie, że Teoria Ewolucji nie jest sprzeczna z nauką Kościoła. Ponadto różni badacze biblijni wskazują na teksty "skażone" w biblii
3. Uznawanie czegoś bez dowodu- dowód naukowy powoduje, że wiara staje się wiedzą.

No więc trudno zaprzeczyć, że biblia nie spełnia tych punktów. Czy więc uważasz, nazywanie jej mitem za obraźliwe znając definicję mitu??

Święta księga religii zoroastryjskiej- Awesta ma początki, gdzieś między 1400 a 1200 p.n.e. i początkowo była przekazywana ustnie. Biblia również. Zawiera też opowieść o powstaniu świata, charakterystykę boga Jimy, który był dobrym pasterzem, psalmy, modlitwy ,prawo religijne itp.
Mitologia perska przetrwała nawet wprowadzenie nowej wiary- islamu.
Jak już sprawdziłam- nadal jest to religia, a w sklepach można kupić książkę "Mity perskie".
Nie uważałabym więc- w związku z obowiązującym nazewnictwem- za coś złego stosowanie nazwy "mitologia", choć aktualnie stosuje się słowo "religia".

lne napisał(a):

tak było zawsze- mitologia opiera się na wierze.

lne napisał(a):
Twoja zaś jest zamkiem zbudowanym na piasku :-)

U Allaha również. Jezus był u nich jednym z proroków.
Więc z punktu widzenia ich religii to Twoja wiara jest zamkiem zbudowanym na piasku.
Zauważ więc Twoje wartościowanie- uważasz, że Twoja religia jest tą prawdziwą. Ok. Ale dlaczego masz silną potrzebę deprecjonowania dla odmiany wszystkie inne wierzenia, aby pokazać że są gorsze??
Przecież takie myślenie prowadzi później do tragedii: religia państwowa i prześladowanie innowierców i bezwierców. Taką samą pychą obnoszą się też ateiści ustanawiając "ateizm państwowy"- wystarczy gardzić wiarą/niewiarą innych. Więc może czas nauczyć się szanować poglądy innych??

So sie 25, 2012 18:56

lne napisał(a):
Twoje poznanie jest rzeczywiście ograniczone , ponieważ pomija poznanie poprzez głębię serca , o której wiedzą tylko mistycy.
Nieprawda. Wręcz przeciwnie. Ale ja, w przeciwieństwie do Pana, nie ograniczam się do jednego kręgu kulturowego. Czytam z równym zainteresowaniem mistyków buddyjskich, hinduistycznych czy chrześcijańskich. Zwłaszcza rozległa i ciekawa jest teologia buddyjska. Np. kwestia moralna kuszenia księcia Siddharthy Gautamy, późniejszego oświeconego czyli buddy. W porównaniu z tym ogromem (wręcz tęczą) znaczeniowym i różnorodnością stanów kuszenie rabiego Jehoszuy to betka.
A teologia hinduistyczna i tzw. Dylemat Ardźuny? Co Pan powie na temat wymowy społecznej tego dylematu?

lne napisał(a):
Jeśli opis co do joty pasuje do definicji słownikowej, to dlaczego mam nie używać tak adekwatnego zwrotu? Zaprezentowałem, jak bardzo pasuje, Pan ominął ten opis, pewnie jest zbyt niewygodny...

lne napisał(a):
A przed czym ma mnie "zbawić"?

lne napisał(a):
Już niedługo tego doświadczysz.
Znowu "z braku laku" zaczyna Pan straszyć. Ponownie stosuje Pan zasadę: "jak nie masz siły argumentu zastosuj argument siły".
Oczywiście, że "doświadczę" - stanę przed Ozyrysem, który na swej wadze położy po jednej stronie moje dobre uczynki a po drugiej złe (to w sumie wartościowa opowieść umoralniająca, prawda?), jeśli przeważą dobre, będę mógł udać się do sehet jaru... Czytałem Księgę Umarłych, znam wiele mitologii.
Oczywiście muszę mieć w ustach obola (przynajmniej tetartemoriona, czyli ćwierć obola, to chyba niezbędne minimum), inaczej Haron nie przewiezie mojej duszy przez Styks.

So sie 25, 2012 19:03

Rzeczywiście , zbyt wiele czytasz i utworzyłeś synkretycznego potwora.

Ja nie straszę, a odbieranie tego w taki sposób jest celowym zabiegiem ateistów , aby znów dodać swoje 3 grosze do twierdzenia , że katolicy są mitomanami.
Moje doświadczenie wewnętrzne , które wymyka się Twojej metodzie weryfikacyjnej, mówi mi , że mój Mistrz nie będzie długo patrzył na Twoje pyszne bezeceństwa.

So sie 25, 2012 19:14

Owszem, straszysz. Mniejsza, czy fałszem, czy prawdą, ale straszysz. Jeśli tego nie dostrzegasz, to źle.

Orkiestra!

So sie 25, 2012 19:15

No to już dyskusja zeszła do poziomu bełkotu o "mistrzu".
Dziękuję. Proszę wrócić, jak się Panu poprawi.

So sie 25, 2012 19:16

Lekarza potrzebują Ci , co się źle mają.
Tymi są ateiści.

Rzeczywiście , potrzeba łaski Boga , aby rozum ludzki służył , a nie przeszkadzał na drodze do zbawienia.

So sie 25, 2012 19:24

Bełkotu ciąg dalszy.
O wcześniejszych pytaniach już Pan zapomniał? Zbyt trudne były?

So sie 25, 2012 19:29

Na bełkotliwe pytania mitomana się nie odpowiada.

Nazywanie wiary mitologią spowoduje , że to Ty będziesz musiał zmienić nick.

So sie 25, 2012 19:36
Moderator

A zlitujesz się nad czytelnikami i zaczniesz poprawnie stosować interpunkcję? Lurker grzecznie tłumaczył.

~ Pink Floyd, "Hey you"

So sie 25, 2012 19:38
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 170 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12  Następna strona