Deklaracja wiary lekarzy - mam mieszane uczucia
Autor |
Wiadomość |
Otodox
Dołączył(a): Pn mar 03, 2014 16:14 Posty: 240 Lokalizacja: nieciekawa
|
 Re: Deklaracja wiary lekarzy - mam mieszane uczucia
Cytuj: "Żonie jednego znanego przeciwnika diagnostyki prenatalnej robiłem amniopunkcję, w wielkiej tajemnicy, żonie obrońcy życia terminowałem ciążę z zespołem Downa. Pytałem: jak to jest, przecież jesteście przeciw? A oni mówili: słuchaj, to naprawdę "wyjątkowa sytuacja" Wyjątkowa, bo dotyczyła ich osobiście, a nie ich pacjentek. Bo dla pacjentek zawsze mają żelazne sumienie." "Wyjątkowa sytuacja" = hipokryzja. Niestety dość często mamy z nią do czynienia. Święci teoretycy chętnie pouczają innych i moralizują , zwłaszcza w sprawach które ich bezpośrednio nie dotyczą. Ale jak dotyczy ...no to już całkiem co innego, wtedy dla siebie robią "wyjątek". Pani Wanda Wiktoria Półtawska ma 4 córki, wiec problem niepłodności, który dotyka 20% par, jej nigdy nie dotknął. Czy napisała by to, co napisała, gdyby sama przeżyła problem niepłodności? Wątpię.
_________________ Na forach dyscyplina intelektualna jest sztuką raczej nieznaną.
|
Pn cze 23, 2014 11:25 |
|
|
|
 |
Soul33
Moderator
|
quas napisał(a): Ateiści, lewaccy działacze podszywają się pod katolików i np. przekonują że związki homo są darem miłości od Boga Z tego by wynikało, że także bardzo wielu protestantów to ateiści. A fakty są takie, że niektórzy katolicy na pewne tematy mają po prostu inne zdanie niż Kościół. Wynikać może to z różnorodnych przyczyn ale bynajmniej nie świadczy o żadnym podszywaniu się pod nikogo.
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
Pn cze 23, 2014 11:26 |
|
 |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
Otodox napisał(a): Święci teoretycy chętnie pouczają innych i moralizują , zwłaszcza w sprawach które ich bezpośrednio nie dotyczą. Ale jak dotyczy ...no to już całkiem co innego, wtedy dla siebie robią "wyjątek".
Czy to coś zmienia jesli chodzi o zasadę?
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
Pn cze 23, 2014 11:27 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
Otodox napisał(a): Pani Wanda Wiktoria Półtawska ma 4 córki, wiec problem niepłodności, który dotyka 20% par, jej nigdy nie dotknął. Czy napisała by to, co napisała, gdyby sama przeżyła problem niepłodności? Wątpię. Czyli wszyscy powinni być sędziami we własnych sprawach?
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pn cze 23, 2014 11:46 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
andej napisał(a): Ulisses napisał(a): ... Nawet prawicową, prokościelną PO nazywa "antykatolicką" (cokolwiek miało by to znaczyć), a swoich poglądów zazwyczaj nie uzasadnia inaczej, niż "nie, bo nie". ... Dawno nie zetknąłem się z tak ... przekręcaniem kota ogonem. Wszystko na odwrót. Prawicową partią nazywasz partię o programie lewicowym. Typowo lewicowym, choć zapewne da się znaleźcc coś, odróżniającego ją od SLD i Palikota (głównie nazwiska liderów). Partię negującą Naukę Społeczną Kościoła nazywasz prokościelną. I zapewna "antykatolicka" w cudzysłowiu cokolwiek miałoby to oznaczać. Znam wielu komunistów, ale nie wszyscy są tak slepo zakłamani. Dlatego też uważam, że od komunistów też można oczekiwać uczciwości. I, że nie każdy z nich uważa iż argument nagana jest najważniejszy (choć znam takich, którzy bardzo chieliby znów poczuć ten argument w dłoni i znów używać). Dlatego uważam za głupie nazywanie antyklerykalnej i antyreliginjej partii prokościelną. Chyba, że chodzi o kosciół leninowski, ale oficjalnie takowego nie ma. A czy to czasem nie stanowi swoistego rodzaju obłudę przyjmować od "antyklerykalnej" i "antyreligijnej" partii milionowe dotacje choćby na świątynię Opatrzności Bożej???
|
Pn cze 23, 2014 14:57 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Soul33 napisał(a): quas napisał(a): Ateiści, lewaccy działacze podszywają się pod katolików i np. przekonują że związki homo są darem miłości od Boga Z tego by wynikało, że także bardzo wielu protestantów to ateiści. No nie wynika. Ateista to nie protestant. Soul33 napisał(a): A fakty są takie, że niektórzy katolicy na pewne tematy mają po prostu inne zdanie niż Kościół. Wynikać może to z różnorodnych przyczyn ale bynajmniej nie świadczy o żadnym podszywaniu się pod nikogo. Owszem, takie są fakty że katolicy coraz częściej wypierają się Kościoła w różnych kwestiach, a jedną z przyczyn tego jest właśnie podszywanie się np. wojujących ateistów i lewackich działaczy pod katolików. Bardzo potężne, wpływowe i zorganizowane siły robią wszystko aby walczyć z Bogiem, Kościołem, wiarą. Jedną z metod ich działania jest właśnie metoda na wilka w owczej skórze. Czyli wykrzywianie Prawa Boga, zwodzenie pod przykrywką bycia katolikiem. Jest to bardzo skuteczna metoda i przynosi wielkie spustoszenie wewnątrz Kościoła, to jest celem wrogów Boga w tej bardzo podstępnej i przebiegłej metodzie rozkładania Kościoła. Jest to także metoda armii szatana, czyli światowej masonerii sterującej światem. Swoje sługi wysyłają do seminariów aby dokonywać destrukcji Kościoła od środka.
|
Pn cze 23, 2014 19:11 |
|
 |
Prawdziwie_nieprawdziwy
|
Cytuj: Owszem, takie są fakty że katolicy coraz częściej wypierają się Kościoła w różnych kwestiach, a jedną z przyczyn tego jest właśnie podszywanie się np. wojujących ateistów i lewackich działaczy pod katolików. Proponuję dopisać "Internet" i "Myślenie" do listy potępionych. Przecież kiedyś jak ktoś miał coś do kościoła to trzymał to w sobie i posłusznie się pokazywał w kościele sprawiając wrażenie wierzącego. Teraz w dobie możliwości zachowania anonimowości ludzie mogą wyżalić się. Nagle okazuje się, że podobny stosunek ma w jakiejś okolicy więcej osób i już strach przed wykluczeniem znika. Zły postęp  Cytuj: Bardzo potężne, wpływowe i zorganizowane siły robią wszystko aby walczyć z Bogiem, Kościołem, wiarą. Jedną z metod ich działania jest właśnie metoda na wilka w owczej skórze. Z tego co pamiętam, to w pewnej książce fantasy pochwala się życie skromne bez luksusów. Po cóż te złe korporacje mają walczyć z taką ideologią? Przecież życie bez luksusów drogie nie jest, pracownik wykona swoją pracę i będzie szczęśliwy przyjmując żałosną pensję. A nie czekaj, przecież to jest tylko zapis dosłowny. Wybacz ale zapomniałem, że należy interpretować w taki sposób aby akurat pasowało. Przepraszam, mój błąd. Cytuj: Jest to także metoda armii szatana, czyli światowej masonerii sterującej światem. Czyli jednak dobrze odczytałem? Bogaty = sługa szatana. To po kiego usuwać ideologię głoszącą, że należy żyć w ubóstwie a bogacenie się jest be? Nie wiem jak doszli do takich genialnych wniosków, ale ja bym na ich miejscu dążył do umocnienia wiary wśród ludu, a nie odwrotnie. Cytuj: Swoje sługi wysyłają do seminariów aby dokonywać destrukcji Kościoła od środka. A może sługi same idą bo niewiedzą co w życiu robić?
|
Pn cze 23, 2014 22:34 |
|
 |
Soul33
Moderator
|
quas napisał(a): No nie wynika. Ateista to nie protestant. Chodzi o to, że można być chrześcijaninem i jednocześnie być szczerze przekonanym o słuszności poglądu niezgodnego z nauką moralną KK. Dokładnie tak samo jest z katolikami (nie rozmawiamy tu o dogmatach). quas napisał(a): podszywanie się np. wojujących ateistów i lewackich działaczy pod katolików. Jeśli masz na myśli takiego jednego na katoliku, to już od dłuższego czasu wcale się nie deklaruje i nie przypomina o katolicyzmie. Poza tym jest nieskuteczny, więc nikt by mu za to nie płacił. Znasz jeszcze jakichś? Ja natomiast wiem o kimś, kto udawał radykała, aby ośmieszać Kościół. Chociaż był mniej radykalny niż Ty... Mnóstwo energii marnujesz na całkowicie bezowocne, albo nawet szkodliwe, działania. A z całą pewnością mógłbyś spożytkować ją znacznie lepiej. quas napisał(a): Swoje sługi wysyłają do seminariów aby dokonywać destrukcji Kościoła od środka. Całe życie pełne wyrzeczeń i udawania, aby mieć bardzo marne szanse na dotarcie do szczytów hierarchii KK. A gdyby nawet się udało, to potem i tak nie móc nic zdziałać, bo głos nielicznych nie będzie miał siły przebicia. Natomiast niżej w hierarchii szybko można dostać odpowiednie polecenie służbowe i nie mieć już możliwości kontynuowania żadnej "destrukcji". To jest chyba najmniej sensowny pomysł na zaszkodzenie Kościołowi Katolickiemu.
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
Wt cze 24, 2014 20:08 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
quas napisał(a): Swoje sługi wysyłają do seminariów aby dokonywać destrukcji Kościoła od środka. Soul33 napisał(a): Całe życie pełne wyrzeczeń i udawania Co do wyrzeczeń to tutaj nawet wielu katolików by się nie zgodziło razem z ateistami. Udawanie to cecha masonerii, więc czy jest się masońskim kapłanem w KK, politykiem czy kim innym wszyscy oni udają, grają, knują, maskują się.... Soul33 napisał(a): Całe życie pełne wyrzeczeń i udawania, aby mieć bardzo marne szanse na dotarcie do szczytów hierarchii KK. A gdyby nawet się udało, to potem i tak nie móc nic zdziałać, bo głos nielicznych nie będzie miał siły przebicia. Natomiast niżej w hierarchii szybko można dostać odpowiednie polecenie służbowe i nie mieć już możliwości kontynuowania żadnej "destrukcji". To jest chyba najmniej sensowny pomysł na zaszkodzenie Kościołowi Katolickiemu. Położył bym nacisk na Twoje ,,chyba''. Ciekawe czemu najbardziej sensowne i skuteczne działanie masonerii, armii szatana uznajesz za ,,chyba najmniej sensowne''. Największym celem tej armii szatana sterującej światem jest Kościół Katolicki. Nie jest największym celem zniszczenie Kościoła tak aby zapanował ateizm czy inne fałszywe religie jakie dziś mamy, a imię Jezus zostało wymazane w świecie. Takie działania są, ale nie one są największym celem. Tym celem jest przejęcie od środka Kościoła, wdarcie się do niego i poprzez to niszczyć go od środka poprzez fałszywe nauki. Celem masońskiej armii szatana jest wprowadzenie w KK kultu szatana i jego nauk. To właśnie poprzez działania wewnątrz KK, w Watykanie, będą zmieniać KOściół aby przygotować go do wstąpienia na tron antychrysta. On nie będzie mógł wstąpić do Kościoła dopóki ta masońska armia nie zbezcześci Mszy Św., sakramentów, kościołów, Prawa Boga i Jego nauk... Ofiara Chrystusa za grzechy musi zostać podważona, grzech wymazany, komunia zbezczeszczona. Dopiero wtedy poprzez takie działania wewnątrz Kościoła zostanie on przygotowany do wstąpienia przepowiadanego niegodziwca, antychrysta. Nie ma innej drogi do tego, nie ma innej bardziej skutecznej i sensowniejszej metody aby osiągnąć te cele.
|
Śr cze 25, 2014 11:13 |
|
 |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
To zasługuje na oddzielny wątek, ale administracja utrudnia mi życie nie pozwalając na zakładanie przeze mnie nowych wątków grożąc za to banem, więc piszę tutaj, ale sądzę, że warto to wydzielić z tego wielgachnego wątku. Szkoła publiczna powinna być neutralna światopoglądowo, także nauczyciel uczący w szkole publicznej powinien w swojej pracy tę neutralność zachować, inaczej łamie prawo - podkreśliła minister edukacji Joanna Kluzik-Rostkowska. W ostatnich tygodniach kontrowersje budziła podpisywana przez lekarzy Deklaracja Wiary, w której uznawali prymat prawa bożego. W internecie pojawił się apel, by podobne deklaracje mogli składać nauczyciele. Minister edukacji podkreśliła, że polskiej szkole potrzebna jest neutralność światopoglądowa. - Mam nadzieję, że ten dokument pozostanie wyłącznie w sferze projektu. Mam nadzieję, że nie stanie się przyczynkiem do rozpętania jakiejś wojny religijnej w polskiej szkole - powiedziała Kluzik-Rostkowska. Zaznaczyła, że szkoła publiczna w Polsce na mocy konstytucji i różnych innych aktów prawnych, m.in. ustawy Karta Nauczyciela, ma być szkołą neutralną światopoglądowo. REKLAMA - Łatwo sobie wyobrazić sytuację, w której za deklaracją, o której w tej chwili mówimy, swoje deklaracje będą chcieli mieć przedstawiciele innych wyznań, którzy również są nauczycielami i pracują w polskich szkołach. Na końcu tej drogi możemy mieć całkiem niemałą, poważną wojną religijną, w którą zostaną wplątane dzieci. Zupełnie nie wyobrażam sobie takiej sytuacji. Będę robić wszystko, by neutralność światopoglądowa polskiej szkoły została zachowana - zadeklarowała. http://wiadomosci.onet.pl/kraj/kluzik-r ... dowo/gwwj6Słusznie prawi. Dobrze, że na jej miejscu nie siedzi jakiś fundamentalista Giertych (choć ten chyba ostatnio się zlaicyzował nieco, uspokoił) czy Legutko (ten który nazwał licealistów smarkaczami i przegrał w sądzie o zniesławienie!!).
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Pn lip 28, 2014 20:52 |
|
 |
mrm
|
Dla mnie jest to skandal, ze lekarz ma mozliwosc skorzystania z jakiejs klauzuli sumienia. Co to jest? Za chwile bedzie jak w UK - lekarze muzulmani odmawiaja mycia rak przed zabiegiem bo im religia zabrania. Rozumiem, ze jak w twojej przychodni bedzie taki lekarz to zaakceptujesz to, ze jego religia tak nakazuje i bedzie ok, ze nie umyje rak do zabiegu na twoim dziecku, prawda?
Jak chcesz byc lekarzem - zostawiasz swoje wierzenia w domu i wykonujesz zawod ktory ma ratowac zycie, nie mozna dokonywac decyzji opartych na swoich prywatnych pogladach bo jak wspomnialem, za chwile przeniesie sie to na inne aspekty leczenia.
Dla mnie cala ta sytuacja to najwiekszy skandal i obnazenie tego, ze niby rozsadni, wyksztalceni i inteligentni ludzie moga robic straszne rzeczy usprawiedliwiajac je religia.
|
Śr lip 30, 2014 12:02 |
|
 |
mrm
|
Co do tego co napisal Jajko - wojna o szkole jest doskonale widoczna w USA gdzie niestety w kilku stanach na lekcjach bilogii nauczyciel mowi: Ewolucja jest jedna z teorii powstania zycia, inna teoria jest to, ze Bog stworzyl czlowieka a pozniej odpoczywal w niedziele. Jeden nauczyciel biologii zostal zwolniony bo KAZAL uczniom uczyc sie o ewolucji a oni mowili, ze to bzdura bo swiat ma 6tys lat bo im tak ksiadz mowil.
Walka tam o takie bzdury trwa codziennie i dopoki w Polsce nie dotrze do ludzi ze nie ma czegos takiego jak zgodnosc wiary i nauki - bedzie tak samo goraco.
Chcesz byc lekarzem, nauczycielem, policjantem, naukowcem - zostawiasz wiare w domu albo idz pracowac w innym zawodzie.
Straszne
Ostatnio edytowano Śr lip 30, 2014 12:13 przez mrm, łącznie edytowano 1 raz
|
Śr lip 30, 2014 12:10 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
No rzeczywiscie, straszne rzeczy. Dziecka nie zabil.... Nic straszniejszego ci do glowy nie przychodzi? Aha, jednak! Gorszy moze byc ewolucjonizm. A w czym ci konkretnie moze zaszkodzic w czasach dostepu do internetu i ... wikipedii ? 
|
Śr lip 30, 2014 12:12 |
|
 |
mrm
|
Kael - tak - straszne - bo wychowuja pokolenie ignorantow. Co nastepne? Astrologia na lekcjach fizyki? Czy moze homeopatia dla studentow medycyny? Nie mozna mieszac wiary i nauki. Po prostu nie. W czym moze zaszkodzic? BO JEST TO WIARA a nie NAUKA. Nauka bazuje na DOWODACH, wiara na WIERZE bez dowodow. Czy naprawde uwazasz, ze jest ok, ze twoj lekarz nie przetoczy ci pewnego dnia krwi bo 'religia mu zabrania', albo twoje dziecko przyjdzie z lekcji fizyki, gdzie dowie sie, ze wrozbita Maciej z TVN to wybitny naukowiec i astrolog... Przypomne Wam tylko o jednym - takie myslenie nie dotyczy tylko Twojego Boga! O nie! Bedzie dotyczyc islamu, buddyzmu i Potwora Spagetti. Wolnosc slowa spowoduje, ze wyznawcy Potwora beda mieli zdjecia do paszportu w durszlaku na glowie i za chwile beda sie domagac, aby w takim nakryciu pozwalac im pracowac w banku. I WYGRAJA... cierpliwie ale wygraja. Wiec pamietaj, ze to nie tylko to co TY wierzysz bedzie dookola - nie! Bedzie to dotyczylo wszystkich religii i wierzen ktore dla ciebie beda glupie a nawet niebezpieczne. Nie ustosunkowales sie do mojego przykladu - dla ciebie bedzie ok jak lekarz odmowi umycia rak bo mu religia zabrania i przystapi do zabiegu? Przyklad: Muslim Nurses No Longer Required To Wash Hands Before Medical Procedures http://mrconservative.com/2014/01/30299 ... rocedures/
|
Śr lip 30, 2014 12:16 |
|
 |
mareta
|
mrm napisał(a): Chcesz byc lekarzem, nauczycielem, policjantem, naukowcem - zostawiasz wiare w domu albo idz pracowac w innym zawodzie.
Straszne Znam wielu wspaniałych wierzących lekarzy, nauczycieli i policjantów.Nic takiego nie ma miejsca, nie trzeba zostawiać wiary w domu, chociaż czasami jest trudno 
|
Śr lip 30, 2014 12:29 |
|
|
|