Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N lis 09, 2025 18:21

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 386 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 26  Następna strona
 Bóg - wszechświat - inne cywilizacje - zbawienie 
Autor Wiadomość

Post Re: Bóg - wszechświat - inne cywilizacje - zbawienie
@Jaaqob

Probowalem po dobroci, ale jak widac, nie ma po co. A wiec po kolei:

Jaaqob napisał(a):
Jezus Chrystus:

(...)
– głosił 12 praw

Klamstwo nr 1

Jak widac, onetowi ate... pardon, agnostycy wykazuja elementarne braki wiedzy wobec religii, ktora:
- jest celem ich krytyki, kieruja ja do chrzescijan wlasnie,
- jest ciagle jeszcze najwieksza religia na swiecie, jej zrodla sa dostepne powszechnie
- najczesciej jest ich "religia dziecinstwa", mieli za soba jakies katechezy.

A i tu puszczaja kwiatki o "gwiazdy polnocy" czy 12 prawach Jezusa.

To czego oczekiwac po nich w kwestii religii wymarlych, ktorych zrodla sa dostepne dla specjalistow? Zaraz zobaczymy.
Cytuj:
A teraz religie chronologicznie:

Horus – Egipt ok. 3000 lat p.n.e:

– gwiazda na wschodzie
– urodzony 25 grudnia
– urodzony przez dziewicę
– świadkowie 3 królowie

Klamstwa 2-5. Nic z tego nie jest potwierdzone. Ani gwiazda. Ani Isis, ktora kopulowala z trupem. Ani 3 krolowie. A data urodzenia to okolice naszego pazdziernika, wiec kula w plot.

http://www.ucl.ac.uk/museums-static/dig ... hoiak.html

Cytuj:
– został nauczycielem w wieku 12 lat

Zrodlo?

Cytuj:
– ochrzczony w wieku 30 lat
– 12 uczniów

Klamstwa 6-7. Nigdzie nie ma ani chrztu, ani 12 uczniow. Gwoli scislosci, bylo 4 bogow jako jego wspolpracownikow i 16 ludzi, ktorzy mu pomagali. Wiec niech bedzie, ze mial uczniow, tyle ze liczba sie nie zgadza.

Cytuj:
– dokonywał cudów (chodzenie po wodzie i uzdrawianie)

Dziwne, zeby bog nie dokonywal cudow, ale dalej:

Cytuj:
– został ukrzyżowany

Klamstwo 8. Krzyzowanie najwczesniej potwierdzone jest na ok. 500 lat p.n.e.
Jak sam pisales, Horus zostal spisany ok 3000 lat p.n.e. (nie sprawdzalem, ale niech bedzie).

Cytuj:
– po trzech dniach zmartwychwstaje

Klamstwo 9. Nigdy nie umarl, nigdy nie zmartwychwstal. Raz mu wylupiono oczy, ktore potem inny bog mu "wlepil", ale to nie to samo.
Cytuj:
Mitra – Persja ok. 1200 lat przed Chrystusem:

– urodzony 25 grudnia
– głosił 12 praw
– dokonywał cudów
– został ukrzyżowany
– przez 3 dni zakopany w ziemi po czym zmartwychwstaje

Niektorych rzeczy nie moglem sprawdzic, ale klamstwami 10-12 sa
- urodzenie z dziewicy - bylo z kamienia
- ukryzowanie (p.w.)
- generalnie smierc i zmartwychwstanie: nie umarl, pojechal "zywcem" do nieba, jak Eliasz czy Mahomet.
Nie ma potwierdzenia na 12 praw, jedyny zwiazek, ktory odkrylem, to 12 znakow zodiaku.
Cytuj:
Attis – Grecja ok. 1200 lat przed Chrystusem:

– urodzony 25 grudnia
– 12 uczniów
– ukrzyżowany
– zakopany w ziemi po trzech dniach zmartwychwstaje

Nie sprawdzalem dokladnie, ale ukrzyzowanie to klamstwo nr 13. Patrz wyzej

Cytuj:
Kryszna – Indie ok. 900 lat przed Chrystusem:

– gwiazda na wschodzie
– urodzony 25 grudnia
– dokonywał cudów
– zmartwychwstał

Klamstwo nr 14 to "dziewica". Krishna to osme dziecko swojej matki.

Innych rzeczy nie sprawdzalem, ale niektore podania o Krishnie zostaly spisane dopiero wieki po narodzeniu Jezusa, wiec zarzuty kopiowania moga byc, tyle ze odwrotne.

Cytuj:
Dionizos – Grecja ok. 500 lat przed Chrystusem:

– rodzi go dziewica
– dokonuje cudów
– zmartwychwstaje

Zadziwiające nieprawdaż?

Istnieje pare mitow o poczeciu Dionizosa, ale w kazdym z nich poczecie bylo efektem "tradycyjnej" kopulacji Zeusa z jego matka. Klamstwo nr 15.

PS: Ktory to raz przerabiamy odpryski Zeitgeistu?

...

(Koh 3:1nn)

Pn sie 31, 2015 19:07

Co nie zmienia faktu że Polacy są synami pogan. Niestety ale nie jesteście narodem wybranym. Chrześcijaństwo jest na równi z Islamem pod względem liczebności ludności. Mała przewaga chrześcijan nie licząc błędu statystycznego.

- jest celem ich krytyki, kieruja ja do chrzescijan wlasnie,
kłamstwo

- najczęściej jest ich "religia dziecinstwa", mieli za soba jakies katechezy.

i znowu twoje subiektywne zdanie... ehh hipokryzja
Nie będę komentował odnośnie wierzeń Jezusa Chrystusa i poprzednich wierzeń przed Chrystusem.

Pn sie 31, 2015 19:20
Ciekawe, że sam przyłapany na kłamstwie, oskarżasz o kłamstwa innych. Uczciwiej było by przeprosić.

Pn sie 31, 2015 19:22

Yarpen_Zirgin napisał(a):
Ciekawe, że sam przyłapany na kłamstwie, oskarżasz o kłamstwa innych. Uczciwiej było by przeprosić.

Ba.
Najpierw to niech przeproszą osoby, który w sposób chamski obrażają osobę z odmiennym poglądem. Jakie kłamstwo, to fakty.

Pn sie 31, 2015 19:34
Bert wskazał Ci piętnaście kłamstw, które zawarłeś w swoim postcie. Ma przepraszać za to, że napisał prawdę?

Pn sie 31, 2015 19:36

Bert wskazał Ci piętnaście kłamstw, które zawarłeś w swoim postcie. Ma przepraszać za to, że napisał prawdę?

Za to że obrażał moją godność... nazywając mnie elytom intelektualna..
A ja się odpłaciłem oko za oka, ząb za ząb ;) burak

Najpierw niech poda źródła jego rewelacji.

Pn sie 31, 2015 19:38
Jaaqob napisał(a):

Za to że obrażał moją godność... nazywając mnie elytom intelektualna..

Znowu kłamiesz, tyle że tym razem na temat Berta.

Cytuj:
Najpierw niech poda źródła jego rewelacji.

Ja ci podam, bo to już zakrawa na kpinę:
Nauczanie Chrystusa: http://www.biblia.deon.pl
Na temat bogów pogańskich:
Horus
Mitra
Attis
Kryszna
Dionizos
Jak każdy może się przekonać, nie ma tam tego, co tutaj zamieściłeś.

Teraz masz do wyboru: Albo cytujesz z tych haseł fragmenty, które potwierdzą zamieszczone przez Ciebie wydarzenia i nauki, które Bert określił jako kłamstwa, albo przepraszasz za to, że tutaj tworzyłeś kłamliwą polemikę i kłamałeś.

Pn sie 31, 2015 19:47

bert04 napisał(a):
bert04
Potwierdzasz moja teorie, ze wszystkie ateizmy, sa dla poprawienia sobie samopoczucia. No sorry, moze nie wszystkie, ale takie bycie "Elytom intelektualnom" to jednak jest cos...

Ta... kłamie, bert powinien się wyspowiadać :D hehe

Wikipedia jest pisana przez amatorów, a nie naukowców ;) Może natchnionych, czy ja wiem :D

Pn sie 31, 2015 19:52
Cudzysłów, Jaaqobie, zmienia sens wypowiedzi na ironię. Nie uczyli cię o tym w szkole?

A tak przy okazji, to co z tymi cytatami, które potwierdzą prawdziwość tego, co napisałeś na temat Chrystusa i pogańskich bóstw?

Pn sie 31, 2015 19:54

Proponuję szacownej moderacji rozważenie wywalenia tego ewidentnego trolla i wyczyszenia wątku wątek z jego głupkowatego offtopu. Z poważaniem.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Pn sie 31, 2015 19:55

JedenPost napisał(a):
Proponuję szacownej moderacji rozważenie wywalenia tego ewidentnego trolla i wyczyszenia wątku wątek z jego głupkowatego offtopu. Z poważaniem.

Jaki torling, wyrażam swoje subiektywne zdanie. Żyjemy wolnym kraju, mamy wolność słowa, na dodatek jestem na forum religijny - paradoks, a może już nie wolnym bo katolicyzm "zalał" ten kraj, ale niedługo "napłynie" islam i to się zmieni.

Pn sie 31, 2015 19:58

Jaaqob napisał(a):
Co nie zmienia faktu że Polacy są synami pogan. Niestety ale nie jesteście narodem wybranym. Chrześcijaństwo jest na równi z Islamem pod względem liczebności ludności. Mała przewaga chrześcijan nie licząc błędu statystycznego.

Co za różnica których jest więcej, a których jest mniej?
Jaaqob napisał(a):
Data narodzin Jezusa Chrystusa – wielowiekowa tradycja chrześcijańska wiąże narodziny Jezusa Chrystusa z dniem 25 grudnia roku 1 p.n.e., natomiast wyniki badań historycznych (prowadzonych od XIX wieku) przeczą tej tradycji. Najprawdopodobniej Jezus Chrystus urodził się pomiędzy 8 r. p.n.e., a 4 lub 2 r. p.n.e.

Co tam ostatnie zdanie, wyciąć, ażeby manipulacja się nie upubliczniła. Jezus urodził 25 grudnia tylko nie wiadomo którego roku. Czytaj ze zrozumieniem, albo nie manipuluj tekstem.

Wiedzą którego dnia, ale nie wiedzą którego roku :D :D
Widać że masz informatorów na swoim poziomie :D :D :D :D :D :D

Pn sie 31, 2015 20:47

Nie było mnie na forum 24 godziny a tu przybyły ze cztery strony...
Jeśli pozwolicie odniosę się więc tylko do dyskusji, w której brałem udział a niech tam sobie dalej wątek hula.

JedenPost napisał(a):
Żaden skrót. Chyba nie doinformowałeś się kim jest Zbawiciel.

Zbawiciel był Zbawicielem od samego początku, również jako osoba Trójcy Świętej i nie ma tu żadnej sprzeczności.

Robek napisał(a):
Qwerty2011 napisał(a):
Tak więc grzech ludzki dotknął "całe stworzenie" a nie "stworzenie na Ziemi".

Czyli Anioły to też dotkneło?

No przecież przyjmujemy, że osoby niebiańskie to nie kosmici.
Poruszyłem już tę kwestię.
Za kosmitów uważamy osoby stworzone jako cielesne, posiadające nieśmiertelną duszę.

Choć, jak zaznaczyłem wcześniej - jestem sobie w stanie wyobrazić, Niebo, jako specyficzną "cywilizację opartą na miłości" stworzoną (jak wszystko inne) przez Boga.

pilaster napisał(a):
Qwerty napisał(a):
Biblia ukazuje losy człowieka w skali kosmicznej a nie "regionalnie" - po ziemsku:

No właśnie. Czemu zatem qwerty nie wyciągnie z tego jedynie logicznego wniosku, że "człowiek" nie ogranicza się tylko do gatunku Homo sapiens.

Ano dlatego, że nic na to nie wskazuje.

Życie, nauczanie, śmierć i zmartwychwstanie Boga-Człowieka miały miejsce tylko raz i to tutaj na Ziemi. Wyraźnie - dla nas ludzi (Ziemian) to wszystko ma miejsce.

Człowiek - centrum i korona stworzenia:
„Czym jest człowiek, że o nim pamiętasz? Czym syn człowieczy, że troszczysz się o niego? Uczyniłeś go niewiele mniejszym od aniołów, uwieńczyłeś go czcią i chwałą. Obdarzyłeś go władzą nad dziełami rąk Twoich, wszystko złożyłeś pod jego stopy” (por. Ps 8, 5-7).

Jan Paweł II:
Cytuj:
Słowa Księgi Rodzaju zawierają nie tylko pierwszy nakaz Boga. Noszą one na sobie równocześnie znamię Jego upodobania. Stwórczej radości: „A Bóg widział, że wszystko, co uczynił, było bardzo dobre” (Rdz 1, 31). „Bardzo dobre” było dzieło stworzenia, cały ów widzialny kosmos, ukoronowany zaistnieniem człowieka: żywego obrazu Stwórcy.

Pn sie 31, 2015 21:01

Robek napisał(a):
Jaaqob napisał(a):

Co za różnica których jest więcej, a których jest mniej?
Jaaqob napisał(a):
Data narodzin Jezusa Chrystusa – wielowiekowa tradycja chrześcijańska wiąże narodziny Jezusa Chrystusa z dniem 25 grudnia roku 1 p.n.e., natomiast wyniki badań historycznych (prowadzonych od XIX wieku) przeczą tej tradycji. Najprawdopodobniej Jezus Chrystus urodził się pomiędzy 8 r. p.n.e., a 4 lub 2 r. p.n.e.

Co tam ostatnie zdanie, wyciąć, ażeby manipulacja się nie upubliczniła. Jezus urodził 25 grudnia tylko nie wiadomo którego roku. Czytaj ze zrozumieniem, albo nie manipuluj tekstem.

Wiedzą którego dnia, ale nie wiedzą którego roku :D :D
Widać że masz informatorów na swoim poziomie :D :D :D :D :D :D

To kwestia typu rachuby kalendarza, dlatego jest chwiejność pomiędzy rokami.
Nie jestem na czasie? To katolicy nie świętują 25 grudnia Bożego Narodzenia?

Pn sie 31, 2015 21:03
Jaaqob, poproszę o to, abyś potwierdził materiałami źródłowymi to, co napisałeś na temat podobieństwa Chrystusa do Horusa, Mitry, Kryszny, Attisa i Dionizosa.

Pn sie 31, 2015 21:16
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 386 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 26  Następna strona