Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 06, 2025 1:58

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 494 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 33  Następna strona
 Pusta Ziemia - Teoria Agarthy. 
Autor Wiadomość

Post Re: Pusta Ziemia - Teoria Agarthy.
chwat napisał(a):
Czy formek1 mógłby odpowiedzieć, czym jest "gęstość", na podstawie której tworzy on swoje teorie, skoro ta gęstość jest nieobserwowalna? Pytanie już padło we wcześniejszym poscie, przypomnę go:

formek1 napisał(a):
Ale jeśli ci to ulży to przyznaję się popełniłem błąd

To w tym momencie jest interesujące na jakiej podstawie formułowałeś swoją teorię o większych gęstościach na dole i niższych u góry, skoro nie można tego zaobserwować?

Nie rozumiem o co pytasz?
Konkretniej sformułuj pytanie

Śr sty 31, 2018 9:37
formek1 napisał(a):
Czyli nie ma żadnej grawitacji a jest tylko gęstość.
Nie. Z tego co napisałem nic takiego nie wynika.

Opis świata przy pomocy fizyki newtonowskiej pozwala nam czynić rozmaite przewidywania. Pozwala nam latać samolotami pomiędzy kontynentami, trafić z armaty w cel oddalony od kilkadziesiąt kilometrów, czy budować kilkukilometrowe mosty, które wytrzymują trzęsienia ziemi.

Opis świata, który Ty przedstawiasz nie daje nam żadnych przewidywań, nie stanowi podstaw dla żadnej inżynierii i w ogóle nie ma żadnych zastosowań poza trolowaniem w necie.

Cytuj:
To co pisałem. Ciała o wiekszej gęstosci opadaja na ziemię.
O większej niż co?
Cytuj:
Juz nie powtarzaj mi mantry o grawitacji tylko przeprowadź doswiadczenie o którym pisałem i sprawa raz na zawsze zostanie wyjasniona.
Nie opisałeś tego doświadczenia. Nie wskazałeś, jakie wyniki powinno takie doświadczenie dać według fizyki newtonowskiej. Jeśli chcesz – możemy przeprowadzić wstępny eksperyment, który ufundujesz. Tzn. zbadamy jakie jest tarcie spoczynkowe jakiegoś dobrego wózka porządnie naoliwionego przy różnym obciążeniu. Potem będziemy mogli kalkulować, jakiej masy kule są potrzebne aby przeprowadzić eksperyment tak jak chcesz i czy jest to możliwe. Potrzebny będzie wózek, dynamometr i robocizna. To co? Jaki wózek wybierasz?
Cytuj:
Zakładam że w kosmosie istnieją różowe jednorożce.
Obal ta teorię na podstawie swojego rozumowania o obalaniu teorii.
A dlaczego mam to obalać? Hipoteza, że gdzieś na jakiejś planecie żyją różowe jednorożce (czyli organizmy o pokroju zbliżonym do ziemskiego konia, mające pojedynczy róg na głowie i różowe futro) nie jest wcale taka niedorzeczna.
Cytuj:
Dlaczego tak zrobił jeszcze nie wiem.
Aha. Czyli teorie „klasycznej nauki” są lepsze od teorii płaskoziemskich. Bo teorie „klasycznej nauki” jednak część z tych rzeczy tłumaczą.
Cytuj:
Ty mi każesz definiować różne rzeczy dotyczące płaskiej ziemi.
To że nie mamy czegos zdefiniowanego nie oznacza że tego nie ma.
A ja nie twierdzę, że to iż nie mamy czegoś zdefiniowanego oznacza, że tego nie ma. Twierdzę, że teoria, która daje ścisłe, weryfikowalne przewidywania licznych zjawisk jest lepsza niż gryzmoły na papierze i niejasna gadanina.

Śr sty 31, 2018 9:44

zefciu napisał(a):
Czyli nie ma żadnej grawitacji a jest tylko gęstość.

Nie. Z tego co napisałem nic takiego nie wynika.

Opis świata przy pomocy fizyki newtonowskiej pozwala nam czynić rozmaite przewidywania. Pozwala nam latać samolotami pomiędzy kontynentami, trafić z armaty w cel oddalony od kilkadziesiąt kilometrów, czy budować kilkukilometrowe mosty, które wytrzymują trzęsienia ziemi.

Tak i dlatego prze stulecia ludzie mysleli że ziemia jest płaska i na tej podstwie robili takie same obserwacje jak my dziś.
Dopóki nie udowdnisz istnienia grawitacji temat grawitacji kończę.
To dsykusja bez końca jak o ewolucji , wskrzeszaniu z martwych i zatzrymaniu słońca przez Boga.

Cytuj:
To co pisałem. Ciała o wiekszej gęstosci opadaja na ziemię.

O większej niż co?

Niż ciała w których sie znajdują.
Hel w powietrzu , drewno w powietrzu albo w wodzie itd.itp

Cytuj:
Zakładam że w kosmosie istnieją różowe jednorożce.
Obal ta teorię na podstawie swojego rozumowania o obalaniu teorii.

A dlaczego mam to obalać? Hipoteza, że gdzieś na jakiejś planecie żyją różowe jednorożce (czyli organizmy o pokroju zbliżonym do ziemskiego konia, mające pojedynczy róg na głowie i różowe futro) nie jest wcale taka niedorzeczna.

No w zasadzie dyskusja z Tobą powoli kończy sie powoli po tym stwierdzeniu.

Śr sty 31, 2018 9:54
Jeszcze tak, żeby pan inżynier wiedział o jakich rzędach wielkości mówimy. Weźmy dwie kule do kręgli. Ale takie ciężkie, a nie takie dla dzieci. 13-funtowe, czyli około 6-kilogramowe i połóżmy je decymetr od siebie:
https://www.wolframalpha.com/input/?i=G*(6+kg+*+6+kg)+%2F+0.01+m%5E2
Wychodzi nam siła grawitacji 2,4×10^-7 N Jest to mniej więcej taka siła, jaką naciska na podłoże ciało o masie 2,45 μg. Ziarna piasku potrafią być cięższe. Jeśli więc pan inżynier znajdzie taki wózek, który obciążony kulą do kręgli można uruchomić przy pomocy masy ziarna piasku, to możemy zrobić eksperyment z kulami do kręgli.

formek1 napisał(a):
Tak i dlatego prze stulecia ludzie mysleli że ziemia jest płaska i na tej podstwie robili takie same obserwacje jak my dziś.
Konkretnie przez które stulecia ludzie tak myśleli i jakich cudów inżynierii w tych stuleciach dokonali?
Cytuj:
Dopóki nie udowdnisz istnienia grawitacji temat grawitacji kończę.
Dopóki nie przedstawisz, jaki dowód by Cię interesował, nie mogę przedstawić takiego dowodu. Dobrze jednak wiesz, że taki dowód nie istnieje.
Cytuj:
Niż ciała w których sie znajdują.
Czyli np. jak połknę karmelka, to spadnie na ziemię.
Cytuj:
No w zasadzie dyskusja z Tobą powoli kończy sie powoli po tym stwierdzeniu.
A jakoś to uzasadnisz?

Ostatnio edytowano Śr sty 31, 2018 10:05 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

Śr sty 31, 2018 10:02

Cytuj:
Masz rację jestem idiotą
Cytuj:
Ciekawe pytanie. (o horyzont - a.)
Cytuj:
Nie wiem jak jest zbudowane słońce i księżyc
Cytuj:
A jak to działa nie mam pojęcia

Czyli niczego nie wiesz, jesteś idiotą, do tego bezczelnym kłamcą, ale uważasz, że w kwestii kształtu Ziemi (o zgrozo jak można się o to w ogóle spierać z dorosłym człowiekiem) jesteś mądrzejszy od wszystkich tu obecnych użytkowników.

Zefciu - w odpowiedzi na mojego posta formek przyznał, że nadal będzie udawał kompletnego imbecyla pozbowianego wyobraźni i jakichkolwiek zdolności analitycznych. Skoro nie chce przeprowadzić domowego eksperymentu opartego tylko i wyłącznie na zasadach podstawówkowej geometrii, to chyba nie ma sensu dyskutować z nim o fizyce i astronomii

Śr sty 31, 2018 10:03

zefciu napisał(a):
Jeszcze tak, żeby pan inżynier wiedział o jakich rzędach wielkości mówimy. Weźmy dwie kule do kręgli. Ale takie ciężkie, a nie takie dla dzieci. 13-funtowe, czyli około 6-kilogramowe i połóżmy je decymetr od siebie:
https://www.wolframalpha.com/input/?i=G*(6+kg+*+6+kg)+%2F+0.01+m%5E2
Wychodzi nam siła grawitacji 2,4×10^-7 N Jest to mniej więcej taka siła, jaką naciska na podłoże ciało o masie 2,45 μg. Ziarna piasku potrafią być cięższe. Jeśli więc pan inżynier znajdzie taki wózek, który obciążony kulą do kręgli można uruchomić przy pomocy masy ziarna piasku, to możemy zrobić eksperyment z kulami do kręgli.

Ok Żeby nie dyskutowac wiecej na temat grawitacji uznaję.
Grawitacja istnieje .
NA PŁASKIEJ ZIEMI.

formek1 napisał(a):
Konkretnie przez które stulecia ludzie tak myśleli i jakich cudów inżynierii w tych stuleciach dokonali?

Przez wszystkie stulecia.
Jakich cudów izynierri dokonali?
Zbudowali piramidy,caly antyczny świat to jeden wielki cud inzynierii .
https://www.google.pl/search?rlz=1C1AVN ... NgEfOMESlM:
nikt z nich nie obliczał zakrzywień ziemi ,ruchów obrotowych , nie posługiwał sie teorią grawitacji itp itd.

Śr sty 31, 2018 10:43

Alugard napisał(a):
Skoro nie chce przeprowadzić domowego eksperymentu opartego tylko i wyłącznie na zasadach podstawówkowej geometrii, to chyba nie ma sensu dyskutować z nim o fizyce i astronomii

Nie ma sensu .
Ty wiesz lepiej i przy tym zdaniu pozostańmy.

Śr sty 31, 2018 10:45
formek1 napisał(a):
Aha. Czyli jesteś zdolny zmieniać swoje poglądy w sposób dowolny.
Cytuj:
Grawitacja istnieje .
Proszę zatem przedstawić jej model matematyczny.
Cytuj:
NA PŁASKIEJ ZIEMI.
Nie wiem, skąd się bierze to przekonanie niektórych, że jak wydrą gębę, to będą bardziej wiarygodni.

formek1 napisał(a):
Zbudowali piramidy
Co jest takiego cudownego w piramidach? Przecież to są po prostu stosy kamieni.
Cytuj:
caly antyczny świat to jeden wielki cud inzynierii
Nie cały antyczny świat wierzył w płaską Ziemię. Przynajmniej Grecy i Babilończycy uważali, że Ziemia jest kulą.
Cytuj:
nikt z nich nie obliczał zakrzywień ziemi
Np. taki Eratostenes to był nikt.

A konkretnego opisu doświadczenia, które by przekonało formka iż jest w błędzie jak nie było, tak nie będzie. Bo formek wie iż nie ma racji.

Śr sty 31, 2018 10:58

zefciu napisał(a):
Aha. Czyli jesteś zdolny zmieniać swoje poglądy w sposób dowolny.
Grawitacja istnieje .
Proszę zatem przedstawić jej model matematyczny.
NA PŁASKIEJ ZIEMI.

Jeszcze do tego nie doszedłem aby przedstawic model matemtyczny.
Mysle że tak jak w przypadkun ziemi kuli zajmie mi to jakies kilka tysiecy lat.
Nie umiem tez przedstawic modelu matem,atycznego na płaski takerz .
Ale jakos talerz istnieje bez modelu matematycznego,.
Zrozum wreszczie że istnieja ,istniały i będa istniały rzeczy dla których nikt nie przedstwił modelu matematycznego.
Wziła glinę i zrobił talerz.

formek1 napisał(a):
Zbudowali piramidy
Co jest takiego cudownego w piramidach? Przecież to są po prostu stosy kamieni.

No widze że znasz się na budownictwie.
Pewnie nie umiałbyc szopy z cegieł prosto postawić ale stosy kamieni to prostota
No tak .
Na tym polega własnie przewaga rzeczywistości. nad cyferkami.
Na papierze łatwo coś policzyć zrobic to juz o wiele trudniej.

Cytuj:
caly antyczny świat to jeden wielki cud inzynierii
Nie cały antyczny świat wierzył w płaską Ziemię. Przynajmniej Grecy i Babilończycy uważali, że Ziemia jest kulą.
nikt z nich nie obliczał zakrzywień ziemi

Np. taki Eratostenes to był nikt.

To on budował to wszystko ?

Śr sty 31, 2018 11:11
formek1 napisał(a):
Jeszcze do tego nie doszedłem aby przedstawic model matemtyczny.
No to jak dojdziesz, to go przedstaw. A do tego czasu nie zaśmiecaj forum gryzmołami i bzdurami.
Cytuj:
Wziła glinę i zrobił talerz.
Język polski trudna mowa.
Cytuj:
Pewnie nie umiałbyc szopy z cegieł prosto postawić
Nieustannie piszesz, co ja bym mógł, a czego bym nie mógł. Ale jakoś brak tutaj uzasadnienia. Zresztą czy bym mógł czy bym nie mógł – jakie to ma znaczenie dla naszej dyskusji?
Cytuj:
ale stosy kamieni to prostota
Ależ oczywiście. Niepozorny dom, w którym mieszkam jest inżynieryjnie znacznie bardziej zaawansowany niż Piramida Cheopsa, wykorzystuje znacznie ciekawsze technologie i jego zaprojektowanie wymagało znacznie większej wiedzy.
Cytuj:
Na tym polega własnie przewaga rzeczywistości. nad cyferkami.
Na papierze łatwo coś policzyć zrobic to juz o wiele trudniej.
Aby wybudować dom potrzebne jest zarówno teoretyczne policzenie rozkładu sił na projekcie, jak i wprawna praca murarzy i cieśli. Jedno i drugie jest istotne i nie ma sensu przeciwstawiać sobie wysiłku architekta z wysiłkiem murarza. Są one komplementarne.
Cytuj:
Nie. Nie on budował „to wszystko”. Ty jednak napisałeś, że nikt nie obliczał, co jest kłamstwem takim samym, jak większość tez przez Ciebie pisanych.

Śr sty 31, 2018 11:26

formek1 napisał(a):
chwat napisał(a):
Czy formek1 mógłby odpowiedzieć, czym jest "gęstość", na podstawie której tworzy on swoje teorie, skoro ta gęstość jest nieobserwowalna? Pytanie już padło we wcześniejszym poscie, przypomnę go:
formek1 napisał(a):
Ale jeśli ci to ulży to przyznaję się popełniłem błąd

To w tym momencie jest interesujące na jakiej podstawie formułowałeś swoją teorię o większych gęstościach na dole i niższych u góry, skoro nie można tego zaobserwować?

Nie rozumiem o co pytasz?
Konkretniej sformułuj pytanie

Którego słowa formek1 nie rozumie? Formułowanie? Teoria? Gęstość?
Ale żeby nie było, spróbuję jeszcze raz.

Formek1 twierdzi, że grawitacji nie ma, tylko występuje zjawisko różnych gęstości. Tak twierdzi, prawda?

Na jakiej podstawie tak twierdzi? Tzn., jakie obserwacje (proszę podać przykład) dostarczają mu podstaw do tworzenia takich twierdzeń, skoro jak widać na podstawie braku podziału frakcji powietrza, podziału na frakcje cięższe na dole i lżejsze na górze, nie ma.

Śr sty 31, 2018 11:41

chwat napisał(a):

Formek1 twierdzi, że grawitacji nie ma, tylko występuje zjawisko różnych gęstości. Tak twierdzi, prawda?

Na jakiej podstawie tak twierdzi? Tzn., jakie obserwacje (proszę podać przykład) dostarczają mu podstaw do tworzenia takich twierdzeń, skoro jak widać na podstawie braku podziału frakcji powietrza, podziału na frakcje cięższe na dole i lżejsze na górze, nie ma.

Jak już napisałem panu(i) zefciu , przyznaję grawitacja istnieje tylko na płaskiej ziemi.

Śr sty 31, 2018 12:35

zefciu napisał(a):
[
[ale stosy kamieni to prostota[
Ależ oczywiście. Niepozorny dom, w którym mieszkam jest inżynieryjnie znacznie bardziej zaawansowany niż Piramida Cheopsa, wykorzystuje znacznie ciekawsze technologie i jego zaprojektowanie wymagało znacznie większej wiedzy.

Tak i dlatego do dzisiaj nie wiedzą jak budowano piramidy a takich domów jak twój buduje się setki.
Cytuj:
[Na tym polega własnie przewaga rzeczywistości. nad cyferkami.
Na papierze łatwo coś policzyć zrobic to juz o wiele trudniej.[
Aby wybudować dom potrzebne jest zarówno teoretyczne policzenie rozkładu sił na projekcie, jak i wprawna praca murarzy i cieśli. Jedno i drugie jest istotne i nie ma sensu przeciwstawiać sobie wysiłku architekta z wysiłkiem murarza. Są one komplementarne.

Może dzisiaj .
Kiedyś murarz jak budował szopę brał cegły glinę albo inne spoiwo i budował.
Żadne obliczenia nie przyszły mu do głowy .

Cytuj:
Nie. Nie on budował „to wszystko”. Ty jednak napisałeś, że nikt nie obliczał, co jest kłamstwem takim samym, jak większość tez przez Ciebie pisanych.[/quote]

Śr sty 31, 2018 12:41
formek1 napisał(a):
Tak i dlatego do dzisiaj nie wiedzą jak budowano piramidy
No wielu rzeczy różni ludzie nie wie. Np Ty nie znasz podstaw fizyki newtonowskiej. Ale to jest wina tych ludzi. Nie rozumiem, co to ma do rzeczy.
Cytuj:
Może dzisiaj .
Kiedyś murarz jak budował szopę brał cegły glinę albo inne spoiwo i budował.
Żadne obliczenia nie przyszły mu do głowy .
No i był w stanie zbudować szopę. Bo żeby skonstruować katedrę albo most, to już musiał mimo wszystko policzyć.
Cytuj:
Nie. Nie on budował „to wszystko”. Ty jednak napisałeś, że nikt nie obliczał, co jest kłamstwem takim samym, jak większość tez przez Ciebie pisanych
To są moje słowa. Dlaczego je sobie przywłaszczyłeś? Jeśli będziesz robił takie akcje, postaram się, aby zajęła się tym moderacja.

Śr sty 31, 2018 12:56

formek1 napisał(a):
chwat napisał(a):

Jak już napisałem panu(i) zefciu , przyznaję grawitacja istnieje tylko na płaskiej ziemi.

A więc istnieje grawitacja? Wydawało mi się, że formek1 twierdził, że grawitacja nie istnieje...

Śr sty 31, 2018 13:05
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 494 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 33  Następna strona