Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 09, 2025 5:32

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1534 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86 ... 103  Następna strona
 Dlaczego KK przyjął WW i ewolucjonizm za prawdę? 
Autor Wiadomość
Moderator

Post Re: Dlaczego KK przyjął WW i ewolucjonizm za prawdę?
pilaster zadał dwa zasadnicze pytania.

1. Po czym poznać, że rodzaj przeszedł w inny rodzaj?
2. Co to jest "prawo zachowania gatunku" oraz kto i kiedy je sformułował?

Jakieś odpowiedzi?

Zapomniałem jeszcze o tym:
spin napisał(a):
Soul33 napisał(a):
...z praw natury, które nie wiadomo skąd się wzięły.

A prawa natury skąd się wzięły :?:

Tylko nie dziw się mojemu wrażeniu, że nie czytasz uważnie.

spin napisał(a):
Nie ma żadnych koncepcji naukowych :?:

Co do praw fizyki kwantowej - nie.

spin napisał(a):
Nawiasem pisząc, to chyba chodzi ci o prawa przyrody, bo prawo natury albo naturalne to coś innego.

Taa. Prawo natury i prawo naturalne to coś zupełnie innego.

~ Pink Floyd, "Hey you"

Pt kwi 22, 2016 16:12
Pewnie w Wikipedii jak zwykle popisali bzdury.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Prawo_natury

Pt kwi 22, 2016 17:03

@Kozioł pyta: >>A kiedy to zwierzęta stały się pokarmem dla ludzi? I czy jest to grzech? A może zwierzęta płacą smiercią za swoje grzechy?<<
Po potopie Bóg zezwolił na spożywanie mięsa zwierzęcego, ale bez krwi! I to oczywiście nie jest grzechem.
Zwierzęta nie płacą śmiercią za żadne grzechy (co za dziwne pytanie) - stały się z woli Boga pokarmem, jak i rośliny nim były wcześniej. Masz o to jakieś pretensje do Boga??!

@Robek pyta: >>A co to zmienia czy oni istnieli, czy nie?<< [chodzi o to czy istniały takie postacie biblijne jak Abraham, Mojżesz czy Dawid...]
Wiesz, gdyby nie istnieli ci ludzie, to by znaczyło, że Słowo Boże i sam Bóg jest kłamcą! Podoba Ci się taka opcja?!
A przyznaj się tak szczerze: W istnienie Jezusa Chrystusa też powątpiewasz?!

@Robek pyta: >>Skoro roślinom Bóg nie dał tchnienia życia, to znaczy że, te drzewa co rosną u mnie przed domem, są martwe?<<
Trudno to rozstrzygać - za mało danych, ale coś musi być na rzeczy skoro rośliny nie mają tego, co mają ludzie i zwierzęta... Ja bym rzekł, że może (z Bożego punktu widzenia) rośliny żyją inaczej niż ludzie i zwierzęta - jakby na "innym poziomie", przez co ich zjadanie nie łamało zasady podstawowej: śmierci nie było na świecie przed grzechem Adama!

CHOMIK - jego zapasy
A TY ZOSTANIESZ POMAGACZEM?

Pt kwi 22, 2016 17:37
Zobacz profil WWW

A mógłbyś wyjaśnić po co ludzie w ogóle cokolwiek jedli?

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Pt kwi 22, 2016 17:39

JedenPost napisał(a):
A mógłbyś wyjaśnić po co ludzie w ogóle cokolwiek jedli?

Pytanie dobre, ale nie do mnie - tak to Stwórca urządził i kropka. Można się z Nim nie zgadzać, przez... jakieś 60-70 dni (przy piciu wody). Spróbujesz?!

CHOMIK - jego zapasy

Pt kwi 22, 2016 17:42
Zobacz profil WWW
Ktoś tu zdecydowanie przysypiał na lekcjach biologii. Pytanie kontrolne: czy rośliny oddychają?

Pt kwi 22, 2016 17:43

@czytelnik

Nie pytam po co my jemy, bo wiem, tylko po co jedli oni (tudzież zwierzęta). Ale rozumiem - przyznajesz, że nie ma sensownego wyjaśnienia, OK.

Pt kwi 22, 2016 17:44
czytelnikBiblii napisał(a):
@Kozioł pyta: >>A kiedy to zwierzęta stały się pokarmem dla ludzi? I czy jest to grzech? A może zwierzęta płacą smiercią za swoje grzechy?<<
Po potopie Bóg zezwolił na spożywanie mięsa zwierzęcego, ale bez krwi! I to oczywiście nie jest grzechem.
Zwierzęta nie płacą śmiercią za żadne grzechy (co za dziwne pytanie) - stały się z woli Boga pokarmem, jak i rośliny nim były wcześniej. Masz o to jakieś pretensje do Boga??!

Naucz sie formatować cytaty, to ułatwia dyskusję.

Nie wiem, czy pamiętasz, ale Abel hodował zwierzęta i składał z nich ofiarę Bogu. Nie ma podstaw sądzić, że ludzie spożywali mięso dopiero po potopie.

Forsujesz tezę, że śmierć jest z powodu grzechu, nawet rosliny uznałeś za cos bez życia aby tylko tej tezy się trzymać (no bo jak, smierc w Raju?). Czym więc zgrzeszyły zwierzęta, ze zaczęły się nawzajem zabijać i zjadać? To chyba logiczne pytanie?
Nie mam tu pretensji do Boga, ktorym tak się zasłaniasz, a wskazuję, że twoja teza jest wadliwa.

czytelnikBiblii napisał(a):
Trudno to rozstrzygać - za mało danych, ale coś musi być na rzeczy skoro rośliny nie mają tego, co mają ludzie i zwierzęta... Ja bym rzekł, że może (z Bożego punktu widzenia) rośliny żyją inaczej niż ludzie i zwierzęta - jakby na "innym poziomie", przez co ich zjadanie nie łamało zasady podstawowej: śmierci nie było na świecie przed grzechem Adama!
Sam widzisz, że to tylko twoje gdybanie. Poruszasz się po cienkim lodzie. Tak to jest jak się wszystko bezkrytycznie traktuje dosłownie.

Nadal nie odpowiedziałeś nic o kolorach oczu i nadal nie ustosunkowałeś się do kazirodczego małżeństwa Abla lub Kaina.

Co krok, to się pogrążasz bardziej.

Pt kwi 22, 2016 17:50
spin napisał(a):

Prawo natury jest wieloznacznym określeniem i dotyka zarówno prawa (prawo naturalne), jak i przyrody (prawo przyrody).

Pt kwi 22, 2016 17:52

Mam "lekarstwo" na wszystkie wątpliwości i zagadkowe pytania: spotkanie z Bogiem - On wszystko wyjaśni najlepiej, wszak to zaplanował i wykonał!
Ale, aby to spotkanie przeżyć, trzeba wierzyć! Wierzyć z Jezusa i Jego dar zbawienia - wtedy wieczność czeka, a tam będzie dość czasu, aby wszystko poznać i się dowiedzieć o tym o czym teraz nie wiemy po prostu (bo nie jestesmy wszechwiedzący, ja przynajmniej...).

CHOMIK - jego zapasy

Pt kwi 22, 2016 17:53
Zobacz profil WWW

@Kozioł Ty mnie do swojej niewiary w opis stworzenia nie przekonasz choćbyś na uszach stawał, więc myślę, że lepiej się rozejdźmy w pokoju, a kiedyś się może spotkamy to pogadamy w Bożej obecności, ok?!
Bywaj zdrów!

Do innych: Tym bardziej mnie do niewiary w Boga nie przekonacie, więc rozejdźmy się w pokoju... Chyba się nie spotkamy, więc żegnajcie...

CHOMIK - jego zapasy

Pt kwi 22, 2016 18:02
Zobacz profil WWW
Spotkanie z Bogiem, który oczywiście przyzna czytelnikowi rację we wszystkim; tak, dziecię moje, dzielnie walczyłeś. Jak zwykle wychodzi na to, że ci okropni naukowcy to banda oszustów jest: udają, że liczą i dociekają, a naprawdę walczą z Bogiem i pewnie jeszcze koty zarzynają na chwałę Czarnego Pana Szatana. W komputerze pewno demon siedzi i powtarza magicznie innym demonom. Tak, tak...

Śmierć się oczywiście da wyjaśnić ewolucyjnie: jest to metaprzystosowanie. Trudno tu operować arbitralnym pojęciem gatunku, więc ujmijmy to tak: linie rodowe śmiertelników są plastyczniejsze i lepiej dostosowują się, w skali pokoleń, do zmiennego środowiska, ponieważ w tych liniach potomstwo, a w jego liczbie pewien odsetek mutantów, nie musi konkurować o nisze biologiczne ze starymi osobnikami, które, umierając, zwalniają miejsce do pożywiania się. Proste aż oczy szczypią.

Ciekawostka: nawet współcześnie istnieją na świecie organizmy nieśmiertelne. Są to ameby i inne jednokomórkowce, mnożące się przez podział.

Pt kwi 22, 2016 18:12
Moderator

spin napisał(a):

Niech będzie i tak, ale w kontekście znaczenie jest jasne.

A coś odnośnie wspomnianych pytań?

~ Pink Floyd, "Hey you"

Pt kwi 22, 2016 18:25
Soul33 napisał(a):
spin napisał(a):

Niech będzie i tak, ale w kontekście znaczenie jest jasne.

A coś odnośnie wspomnianych pytań?

Z Pilasterem nie wchodzę w dyskusje z powodu jego erystyki, przypisywania mi poglądów których JA nie głosiłem, głupawych docinków itd.
pilaster napisał(a):
(mało)inteligentny kreator w postaci spina...

Zatem tylko omiatam wzrokiem jego posty i idę dalej.

Pytasz:
"1. Po czym poznać, że rodzaj przeszedł w inny rodzaj?"

Po niczym, bo nie przechodzą. Zmiany w obrębie rasy psów, czy kotów, to wariacje, zwane nieprawidłowo mikroewolucją.

"2. Co to jest "prawo zachowania gatunku" oraz kto i kiedy je sformułował?"

Napisałem przecie że "naukowcy". Marksiści często pisali o zasadzie zachowania gatunku. Nie pamiętam czy Marks, czy Engels, czy następcy. Pilastera zapytaj, bo jest po WUML-u. ;)
Mógłbym oczywiście odgrzebać to "prawo" w starych książkach ale mnie nie jest potrzebne.

Pt kwi 22, 2016 19:05

Czyli nie ma takiego prawa i nic nie stoi na przeszkodzie makroewolucji, tj. wykształcaniu się nowych gatunków, zgadza się?

Pt kwi 22, 2016 19:41
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1534 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86 ... 103  Następna strona