Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 07, 2025 22:03

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1534 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88 ... 103  Następna strona
 Dlaczego KK przyjął WW i ewolucjonizm za prawdę? 
Autor Wiadomość

Post Re: Dlaczego KK przyjął WW i ewolucjonizm za prawdę?
sapper napisał(a):
Robek napisał(a):
Przypomne po raz któryś tam, że pytałem sie, co powoduje które sekwencje są aktywne, a które nieaktywne.
I z tego co tu wypisujesz wychodzi na to, że to wszystko jest dziełem środowiska?
To naturalna selekcja w środowisku, powoduje że te sekwencje są aktywne a te nieaktywne? o to ci chodziło?

Tak o to chodzilo.
Nie mniej nie jest to takie proste bo w procesie biora udzial takze tzw. markery ktore sa czescia doboru sekwencji odpowiedn iej do danego srodowiska a nabytych-ustalonych przez styl zycia i srodowisko rodzica.

Niby czego ma być ta naturalna selekcja?
Przecież mówiłeś że wszyscy mają takie samo DNA, a skoro tak to takie samo niezmienione DNA jest przekazywane dalej, to przecież sekwencja też powinna być przekazywana w niezmieniony sposób dalej.
To skoro DNA sie nie zmienia, do dlaczego zmieniają sie sekwencje? i co je zmienia?

sapper napisał(a):
Robek, ile dajesz za taka skamieline ptakojaszczurki?

Takie skamieliny, do niczego nie są mi potrzebne, zresztą jeśli nawet udałoby sie kiedyś przywrócić ten przejściowy gatunek do życia, to i tak pewnie by mi za specjalnie sie nie pasował, bo jak ta pierzasta jaszczurka ma zęby, to by mnie mogło jeszcze ugryźć :D

sapper napisał(a):

A moze wolal bys ogniwo laczace czlowieka z malpa?

Wystarczy mi ogniwo łączące gady i ptaki.

sapper napisał(a):
Pewnie dalo by sie tez ustalic poziom C14 aby nie bylo watpliwosci. :-)
To tylko kwestia kasy ile mozesz na to wydac i za ile sprzedac. :-)

A co to za różnica ile to ma lat, ważne że odnaleziono ogniwo łączące gady i ptaki, a więc potwierdzono istnienie ewolucji.

So kwi 23, 2016 8:13
Sekwencje zmieniaja-uaktywniaja markery, a dokladnie to zmienia sie odczyt -kopiowanie-aktywowanie sekwencji DNA.
Masz zawsze cala ksiazke ale mozesz otworzyc tylko wyznaczone strony.

So kwi 23, 2016 9:34
Jak "ogniwo pośrednie" może być dowodem na ewolucjonizm :?:
To nawet nie jest poszlaka.
Przecież jakaś tam kopalna Sejmuria, czy Archaeopteryx jest tylko wymarłym RODZAJEM.
Dlaczego nie ma być dowodem na kreacjonizm, na różnorodność stworzeń :?:
Wymarło przypuszczalnie ponad 90% istniejących rodzajów. Nowe nie powstają.

So kwi 23, 2016 10:55

sapper napisał(a):
Sekwencje zmieniaja-uaktywniaja markery, a dokladnie to zmienia sie odczyt -kopiowanie-aktywowanie sekwencji DNA.
Masz zawsze cala ksiazke ale mozesz otworzyc tylko wyznaczone strony.

Co powoduje, że te markery sie uaktywniają?

spin napisał(a):

To znaczy że kiedyś na Ziemi żyło 10 razy więcej gatunków niż teraz :D

spin napisał(a):
Jak "ogniwo pośrednie" może być dowodem na ewolucjonizm

Ogniwa pośrednie, łączą wszystkie gatunki ze sobą, więc są dowodem na istnienie ewolucji :mrgreen:

So kwi 23, 2016 12:18

spin napisał(a):

A jak ma się do kreacjonizmu fakt, że walenie posiadają wewnątrz płetw kości odpowiadające budowie kończyn innych ssaków? Co kreator chciał przez to wyrazić? Bo praktycznego sensu to nie ma.

Z drugiej strony - teoria ewolucji tłumaczy to bardzo logicznie.

Jak Ty byś to wyjaśnił?

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Ostatnio edytowano So kwi 23, 2016 13:02 przez JedenPost, łącznie edytowano 1 raz

So kwi 23, 2016 12:59
Robek napisał(a):
spin napisał(a):

To znaczy że kiedyś na Ziemi żyło 10 razy więcej gatunków niż teraz :D

Zapewne uważasz, że by się nie pomieściły. :lol:
Coś jak ze zmartwychwstaniem wszystkich ludzi. Przecież nie zmieszczą się. :!: :shock:
Samych zyjących owadów jest wg naukowców ok. 30 mln gatunków - wiedziałeś :?:

Robek napisał(a):
Ogniwa pośrednie, łączą wszystkie gatunki ze sobą, więc są dowodem na istnienie ewolucji :mrgreen:

WSZYSTKIE :?:
Już nie pamiętam ale wg "naukowej" systematyki organizmów chodziło o gatunki, czy może o gromady :?:
"Ogniwa pośrednie" to tylko wymarłe rodzaje organizmów, nic więcej, żaden to dowód na ewolucję.

Przypomnę.
Aby teoria była naukowa musi spełniać 3 warunki. Podaję za "Encyclopedia of Scientific Principles, Laws, and Theories".
1. musi być możliwa do sprawdzenia za pomocą obserwacji,
2. musi być możliwa do odtworzenia w kontrolowanych eksperymentach,
3. musi pozwalać na precyzyjne przewidywania.

So kwi 23, 2016 13:02

spin napisał(a):
Coś jak ze zmartwychwstaniem wszystkich ludzi. Przecież nie zmieszczą się. :!: :shock:

Nie, cos zupełnie innego. Nie pomieściłyby się w obrębie ekosytemów. Nie da się w żaden sposób zbudować mającego szansę realnie istnieć modelu eokologicznych współzależoności (przed wszystkim pokarmowych), w których te gatunki mogłyby koegzystować.

So kwi 23, 2016 13:05
JedenPost napisał(a):
spin napisał(a):

A jak ma się do kreacjonizmu fakt, że walenie posiadają wewnątrz płetw kości odpowiadające budowie kończyn innych ssaków? Co kreator chciał przez to wyrazić? Bo praktycznego sensu to nie ma.

Z drugiej strony - teoria ewolucji tłumaczy to bardzo logicznie.

Jak Ty byś to wyjaśnił?

Wg mnie to zwykła magia podobieństw albo celowe manipulacje ewolucjonistów/darwinistów.
Ale może Kreator miałby inne odpowiedzi :?:
Ja tego nie wiem i NIKT tego nie wie. I zapewne się nie dowie.

Kiedyś interesowałem się historią białej broni.
Weź popatrz jak się zmieniała od czasów starożytnych mieczy/tasaków do współczesnej szabli.
Rozrysowano wielkie drzewo ze wszystkimi ogniwami pośrednimi "szabel". Czy szabla wz. 34 "Ludwikówka" powstała w wyniku samoistnej bezrozumnej ewolucji, czy byli kreatorzy?

So kwi 23, 2016 13:14
Moderator

Takie znaleziska wymarłych gatunków, jak archeopteryx, przede wszystkim służą do poznawania historii ewolucji. Zupełnie poboczną kwestią jest, że w obrazowy sposób ukazują fakt ewolucji życia na Ziemi.

Do podawanych kryteriów teorii naukowych odniosłem się w jednym z postów. Wystarczy wykazać, że organizmy ewoluują. Nie trzeba czekać 100 mln lat, aby dowieść, że w tym czasie zmienią się bardziej niż przez kilka dekad.

spin napisał(a):

Wykopaliska dowodzą, że przez całą historię jedne gatunki wymierały, a inne zajmowały ich miejsce. Jeśli nie uznaje się ewolucji, to znaczy, że Bóg ciągle tworzył nowe "rodzaje".
Ty jednak twierdzisz, że nowe nie powstają. Cóż za zaskoczenie.

A powstawanie nowych gatunków znikąd jest istotą kreacjonizmu. Bóg miałby od czasu do czasu tworzyć nowy nieznany gatunek. Aby zachować minimalną różnorodność genetyczną, musi to być przynajmniej kilkadziesiąt tysięcy osobników. Zmaterializowanych ot tak z powietrza.

Z niecierpliwością czekamy.

sapper napisał(a):
Juz Robkowi pisalem ze dziedziczone sa markery a DNA przekazywane jako baza danych- opcji.
Poczytaj o markerach to moze conieco zrozumiesz.

Markery genetyczne to sekwencje, które pozwalają na identyfikację osobników.

A my chcielibyśmy dowód lub chociaż poważne naukowe źródła, w których podano informację, że osobniki jednego gatunku różnią się między sobą tylko aktywacją genów.

sowaniejestmadra napisał(a):
Panie i Panowie. Przerwijmy tę dyskusję. Brednie Kościoła odnośnie powstania życia skończyły się raz na dobre. Teraz tylko głupcy będą słuchać tych BREDNI. Wiadomość ta powinna być na pierwszych stronach - dziwne, że jest tylko w dziale nauka. Przeczytajcie sami:

http://nauka.newsweek.pl/pierwsza-sztuc ... 83239.html

Po pierwsze, Kościół w ogóle nic nie twierdzi na temat tego, w jaki sposób powstało życie.
Po drugie, jeśli uważasz, że zaprojektowany organizm ma przeczyć kreacjonizmowi, to powinieneś popracować nad logicznym myśleniem.

Twój pobyt na forum to seria takich kompromitacji. Fakt, że jeszcze nie zapadłeś się pod ziemię, nasuwa na myśl problemy ze stanem umysłu. Czy to typowe skutki fanatyzmu?

~ Pink Floyd, "Hey you"

So kwi 23, 2016 13:16
JedenPost napisał(a):
spin napisał(a):

Nie, cos zupełnie innego. Nie pomieściłyby się w obrębie ekosytemów. Nie da się w żaden sposób zbudować mającego szansę realnie istnieć modelu eokologicznych współzależoności (przed wszystkim pokarmowych), w których te gatunki mogłyby koegzystować.

Próbowałeś taki model ekosystemu zbudować, czy tylko zmyślasz, że się nie da :?:
Robiłeś model ekosystemu sprzed Potopu, czy późniejszy :?:
Ewidentnie kręcisz :badgrin:
Im więcej rodzajów organizmów w ekosystemie, tym lepiej.
Wolałbyś na śniadanie jadać tylko jeden żółty ser, bo ja wolę 10 produktów. :D

So kwi 23, 2016 13:23

spin napisał(a):
Wg mnie to zwykła magia podobieństw albo celowe manipulacje ewolucjonistów/darwinistów.

Chłopie, ale jaka magia i manipulacje? Masz tu namacalny fakt. Rozumiem, że przyznajesz, że kreacjonizm nie oferuje żadnego wyjaśnienia tej kwestii?

spin napisał(a):
Weź popatrz jak się zmieniała od czasów starożytnych mieczy/tasaków do współczesnej szabli.
Rozrysowano wielkie drzewo ze wszystkimi ogniwami pośrednimi "szabel". Czy szabla wz. 34 "Ludwikówka" powstała w wyniku samoistnej bezrozumnej ewolucji, czy byli kreatorzy?

Co ma z tego wynikać? Poszczególne wzory broni białej powstawały wskutek
a) poszukiwań narzędzia z prkatycznego punktu widzenia optymalnego do wykonywanych z jego pomocą zadań
b) zmian kulturowych (preferencji estetycznych, symboliki, prawa, etc.)

W wypadku płetw morskich ssaków masz coś na kształt punktu a), trzeba tylko odjąć intencjonalność. Do swobodnego poruszania się w środowisku wodnym masywne zwierzę potrzebuje płetwy, stąd z czasem wykształciły się one u prowadzących wodny tryb życia ssaków z przekształcenia kończyn, stąd kości palców. Gdybyśmy mieli do czynienia z bezpośrednio wdrażanym inteligentnym projektem niczego takiego nie powinno być, a płetwy delfina powinny być wewnątrz zbudowane tak, jak rekina. Albo inaczej, ale bez tych zupełnie zbędnych elementów.

spin napisał(a):
Im więcej rodzajów organizmów w ekosystemie, tym lepiej.

:lol: :lol: :lol:

Taak, z pewnością w przyrodzie ilość przechodzi w jakość.

Żyrafa z pewnością miałaby się czym pożywic przy diplodoku, a tygrys przy tyranozaurze.

So kwi 23, 2016 13:24
Soul33 napisał(a):
Wykopaliska dowodzą, że przez całą historię jedne gatunki wymierały, a inne zajmowały ich miejsce. Jeśli nie uznaje się ewolucji, to znaczy, że Bóg ciągle tworzył nowe "rodzaje".
Ty jednak twierdzisz, że nowe nie powstają. Cóż za zaskoczenie.

A powstawanie nowych gatunków znikąd jest istotą kreacjonizmu. Bóg miałby od czasu do czasu nowy nieznany gatunek. Aby zachować minimalną różnorodność genetyczną, musi to być przynajmniej kilkadziesiąt tysięcy osobników. Zmaterializowanych ot tak z powietrza.

Z niecierpliwością czekamy.

Jako zwolennik kreacjonizmu starej Ziemi uważam, że Świat został stworzony w ciągu 6 okresów/epok.
A nie w ciągu 6 obecnych dni (mierzonych sześcioma obrotami Ziemi), jak uważają kreacjoniści młodej Ziemi.
Hebrajskie "yō·wm" to nie tylko dzień ale też inny odstęp czasu.
Okresy te mogły mieć po kilka miliardów (obecnych) lat. Nie musiały być sobie równe.

Nigdzie nie pisałem, że Bóg materializował organizmy z powietrza- nie stosuj znów erystyki.
Nie przystoi moderatorowi. :badgrin:
Pisałem, że nie wiem i nikt nie wie jak Kreator/Kreatorzy(?) to robił.
Jestem niemal pewny, że musiał być inteligentny projekt. Zapewne z późniejszymi poprawkami (Potop).

Nie jest prawdą, że do przetrwania gatunku potrzeba kilkudziesięciu tysięcy osobników.
Jednym wystarczy nawet kilkadziesiąt osobników, innym (termity, czy pszczoły) znacznie więcej niż kilkadziesiąt tys.
Nawet jeśli dzisiaj jest tak jak piszesz, to w przeszłości tak być nie musiało.
Jak sobie wyobrażasz powstanie na raz całego nowego "stada" złożonego z kilkudziesięciu tysięcy nowych osobników? Jeden mógł powstać na skutek mutacji w genach ale tysiące?

So kwi 23, 2016 13:46
JedenPost napisał(a):
Żyrafa z pewnością miałaby się czym pożywic przy diplodoku, a tygrys przy tyranozaurze.

Hm, tak gwoli ścisłości, tyranozaur był padlinożercą, na co niedwuznacznie wskazują jego ręce. Oczywiście na upartego można twierdzić, że tyranozaur żywił się padliną diplodoków, więc sępom zostawało żyraf pod dostatkiem. Które zresztą nie karmią się igliwiem, w przeciwieństwie do diplodoków.

Ale ciśnijcie spina dalej. On się w końcu przyzna, że jego kreacjonizm nie różni się niczym od ewolucji, z wyjątkiem istnienia Kreatora.

So kwi 23, 2016 14:32

spin napisał(a):
WSZYSTKIE :?:
Już nie pamiętam ale wg "naukowej" systematyki organizmów chodziło o gatunki, czy może o gromady :?:
"Ogniwa pośrednie" to tylko wymarłe rodzaje organizmów, nic więcej, żaden to dowód na ewolucję.

Ogniwa pośrednie łączą gady z ptakami, i w tym przypadku mamy takie ogniwo pośrednie, którym jest gatunek opierzonej jaszczurki, który łączy gady z ptakami, i to jest właśnie dowód na ewolucje :mrgreen:

So kwi 23, 2016 14:56
JedenPost napisał(a):

Nawiasem pisząc, to ewolucja żyrafy została już dostatecznie obśmiana.
http://www.zbierak.pl/static/img/gotowe ... a71fa7.jpg
Dlatego poglądy Darwina na ewolucję żyrafy "zmodyfikowano".
Jeśli jednak ktoś inteligentny poczyta jak zbudowana jest choćby tylko szyja żyrafy, to powinien dojść do wniosku, że bez inteligentnego projektu się nie obeszło.
Niestety ludzie uwierzyli z bezrozumną ewolucję. Trzeba by jeszcze znaleźć kopalne żyrafy z pośrednią długością szyi. Będzie to "dowód". :lol:

Jak czytam ewolucjonistów, to dochodzę do wniosku, że naoglądali się nakręconych przez masonerię francuską seriali kreskówek w rodzaju "Był sobie kosmos" i to ich źródło wiedzy. ;)
Warto pamiętać, że twórcy tych propagandowych filmików wierzą w Wielkiego Architekta Wszechświata.

So kwi 23, 2016 15:23
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1534 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88 ... 103  Następna strona