Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N lis 09, 2025 6:26

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 342 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 23  Następna strona
 PRAWDOPODOBIEŃSTWO ISTNIENIA BOGA 
Autor Wiadomość
Kosiarz, czy Ty naprawdę nie rozumiesz powodu, dla którego BigMac napisał to, co napisał i tego, że w ten sposób obnażył fundamentalny błąd popełniony przez Seweryna w rozumowaniu?

Ja za to, prarafrazując Kosiarza, zakończę stwierdzeniem:
ufam zdrowemu rozsądkowi, a ten zdecydowanie stoi po stronie BigMaca. 8)

Wt lip 10, 2007 21:53
Temat wróżki zębuszki uważam za wyczerpany. Proszę, wróćcie już do właściwego tematu. Posty o wróżce zębuszce będę usuwał - Kamyk

Kamyk, nie usuwaj proszę postów o Wróżce Zębuszce, ja już czuję, że zaczynam w nią wierzyć. A w czym wiara we Wróżkę Zębuszkę gorsza jest od innych wiar? I apeluję, aby posty obrażające Wróżkę Zębuszkę były natychmiast usuwane przez moderatora, ze względu na treści obrażające uczucia religijne Jej wyznawców.
W imieniu wszystkich wyznawców Wróżki Zębuszki z góry dziękuję.

Cytuj:
Bo cóż to wróżka zebuszka jnam prezentuje ... nie widzimy jej-niewidzialna, zna nasze życie- wie kiedy zab komus wypadnie , potrafi wyprodukowac miliony zł..po 5 zl..jest wszechobecna gdyz przezciez miliony dzieci codziennie traci zeby itp itd. Także porównując wrozke zebuszke do przymiotów Boga ...to Big Mac czyni z niej boga.

Proponuję przeczytać Wiedźmikołaja (tak na uspokojenie skołatanych nerwów) :)
Dobranoc wszystkim

Wt lip 10, 2007 22:06

Kosiarz, czy Ty naprawdę nie rozumiesz powodu, dla którego BigMac napisał to, co napisał i tego, że w ten sposób obnażył fundamentalny błąd popełniony przez Seweryna w rozumowaniu?

Jeżeli go rozumiesz ,to go wytłumacz a nie powołujesz się na Bic Maca.
Tylko nie pisz o wróżkach, bo Moderator znowu cię wywali tam gdzie twoje miejsce.

Wt lip 10, 2007 22:07
zbanowany na stałe

Seweryn pisał o przymiotach Boga..jak rozumiem, na co Big Mac zaprezentował nową nazwe ...wrozka zebuszka. przytocze...
Cytuj:
A w którym miejscu Bóg przepowiada istnienie niewierzących? Aha, w Biblii. Przy założeniu, że to On stworzył Biblię.

Czyli Twój dowód przebiega tak:
1) Bóg istnieje
2) Bóg stworzył Biblię
3) W Biblii jest napisane, że będą istnieć przewrotni
4) Istnieją przewrotni
5) A więc Bóg istnieje

Błędne koło dowodowe, używasz tezy w założeniu.

Równie dobrze ja mógłbym sobie stwierdzić, że wróżka zębuszka przewidziała istnienie niewierzących w nią ludzi, a ja tylko jestem jej mesjaszem, przekazuje w moich postach jej słowa. I faktycznie, nie wszyscy wierzą w to, o czym mówię - to dowód, że wróżka istnieje, przewidziała, że nie uwierzą jej mesjaszowi.

Tego typu "dowody" są tak absurdalne, że mogę w ten sposób udowodnić, że ja jestem Bogiem.
To ja stworzyłem wszechświat i ludzi, ja dałem Ci, Sewerynie, wolną wolę.
Masz, Sewerynie, wolną wolę? Tak? To niezaprzeczalny dowód mojego istnienia. Istnieje wszechświat i ludzie? Kolejny dowód.
A jednak będą tacy przewrotni, którzy w to nie uwierzą.

jeżeli Big Mac napisał by , iż nie można zweryfikowac na podstawie dowów naukowych istnienia Boga, wiec i nie można zakładać , iż Biblia była przez Niego napisana, wiec jezeli w tej Biblii pisze, iż będą ludzie niewierzacy to czysty przypadek..to byłoby z jego punktu widzenia ok i do przyjęcia w dyskusji...zas jezeli tworzy nazwę dla bytu który ma przymioty boskie i na tej podstawie obala i tak nie udawadnialne w jego mniemaniu rzeczy, to ja się moge zapytac po co to czyni i napisac jakie tego są konsekwencje. Jeżeli zdrowym rozsadkiem nazywasz smoki czerwone i wrozki zebuszki to dlaczego tyle wymagasz od nas Wierzących w Boga, jedynego prawdziwego?

Wt lip 10, 2007 22:09
Zobacz profil WWW
Tylko nie pisz o wróżkach, bo Moderator znowu cię wywali tam gdzie twoje miejsce.

Gdzie jest moje miejsce, to już ani Ty ani moderator nie macie większego pojęcia. Chyba, że to kolejna mało wysublimowana próba obrażenia mnie.

Co do rozumienia tego, o co chodziło, to Big Mac ci napisał przecież - zrobił to po to, by udowodnić bzdurność Twojego pseudodowodu na istnienie Boga, o którego istnieniu wnioskowałeś na podstawie stwierdzenia, że istnieją niewierzący. Zresztą, ten cytat pojawił się powyżej już w poście kosiarza.

Cytuj:
Seweryn pisał o przymiotach Boga..jak rozumiem, na co Big Mac zaprezentował nową nazwe ...wrozka zebuszka. przytocze...

Seweryn nie pisał o przymiotach Boga, pisał tylko, że z faktu, iż Biblia przewidziała istnienie niewierzących i to jest dowód na istnienie Boga. Dokładnie napisał tak:

Cytuj:
Celowo piszę dowodem gdyż ludzie zaprzeczajacy Bogu naprawdę istnieją ,a wzmianka o nich w Bibli również ,czyli można to zweryfikować z rzeczywistością i przyznać że faktycznie jest to zgodne z opisem .Ludzie tacy są matrerialnym ,namacalnym dowodem na istnienie Boga, choć sami sobie z tego nie zdają sprawy .

No i jeśli uznasz kosiarzu, że to jest dowód i że wskazanie analogii przez BicMaca jest nieuprawnione, to ja nie wiem, czy posługujemy się tą samą logiką, natomiast wiem, że moja i Bic Maca zgadza się ze ścisłym jej uprawianiem.

Pozdrawiam,
j.

Wt lip 10, 2007 22:19

Bo cóż to wróżka zebuszka jnam prezentuje ... nie widzimy jej-niewidzialna, zna nasze życie- wie kiedy zab komus wypadnie , potrafi wyprodukowac miliony zł..po 5 zl..jest wszechobecna gdyz przezciez miliony dzieci codziennie traci zeby itp itd. Także porównując wrozke zebuszke do przymiotów Boga ...to Big Mac czyni z niej boga.

Bóg to istota będąca obiektem kultu religijnego więc mam poważne wątpliwości czy można w ten sposób zakwalifikować zębuszke choć na upartego zostawianie zębów pod poduszką można uznać za forme ofiary w każdym razie nie przypomina Boga w jakiego wierzą katolicy ta wszechwiedza to tylko spekulacje znacznie bardziej prawdopodobne jest, że ta zdolność zawężona jest tylko do zębów dzieci w przedziale wiekowym od lat 1-9 czyli nie jest to wszechwiedza nie wiemy też jakiego rodzaju bytem jest zębuszka możliwe, że to jedna istota w milionach postaci nie musi więc być wcale "wszechobecna" kto wie może zęby wysyłają do niej jakieś niematerialne fale które odbierają jej niematerialne uszy możliwości jest wiele...

Wt lip 10, 2007 22:25
Śmierdzi mi to jakimś neoplatonizmem na kilometr :P
Z punktu widzenia chrześcijańskiego - Bóg jest bytem osobowym

Tak mówi Biblia że człowiek jest zrodzony z Boga a nie stworzony.
Więc jak za Boga weźmiesz człowieka który jest z Boga zrodzony to rzeczywiście Bóg będzie bytem osobowym.

Wt lip 10, 2007 22:53
zbanowany na stałe

Cytuj:

Bóg to istota będąca obiektem kultu religijnego więc mam poważne wątpliwości czy można w ten sposób zakwalifikować zębuszke choć na upartego zostawianie zębów pod poduszką można uznać za forme ofiary w każdym razie nie przypomina Boga w jakiego wierzą katolicy ta wszechwiedza to tylko spekulacje znacznie bardziej prawdopodobne jest, że ta zdolność zawężona jest tylko do zębów dzieci w przedziale wiekowym od lat 1-9 czyli nie jest to wszechwiedza nie wiemy też jakiego rodzaju bytem jest zębuszka możliwe, że to jedna istota w milionach postaci nie musi więc być wcale "wszechobecna" kto wie może zęby wysyłają do niej jakieś niematerialne fale które odbierają jej niematerialne uszy możliwości jest wiele...

i zaczyna się ;)...to są te porównania o których pisałem wyżej...pisanie bajek, o wrozkach zebuszkach itp.
zawęzacie , tłumaczycie je by się nie ośmieszyć, a pozniej zostaje wydanie komiksu o wrożce zebuszce...a miała przecież w odczuciu Big Mac-a podwazyć autorytet Stwórcy Wszechswiata ....

Cytuj:
No i jeśli uznasz kosiarzu, że to jest dowód i że wskazanie analogii przez BicMaca jest nieuprawnione, to ja nie wiem, czy posługujemy się tą samą logiką, natomiast wiem, że moja i Bic Maca zgadza się ze ścisłym jej uprawianiem.

by coś odrzucić trzeba to wpierw poznać, chyba zgodzisz się, że to logiczne.

Śr lip 11, 2007 6:46
Zobacz profil WWW
a miała przecież w odczuciu Big Mac-a podwazyć autorytet Stwórcy Wszechswiata ....

Chyba wciąż nie rozumiesz - Bic Mac nie podważał autorytetu Stwórcy, tylko logiczność wywodów Seweryna. I to w sposób definitywny wykazał błędność takiego rozumowania.
Cytuj:

A co to ma do rzeczy w przypadku analogii BigMaca?? :shock:
Może odnieś się konkretnie do tego, co napisałem i co napisał BicMac. Napisz, czy widzisz błąd w tej analogii, a jeśli tak, to gdzie.
Napisz, czy wnioskowanie o istnieniu Boga na podstawie tego zwichrowanego Swewrynowego "dowodu" uważasz za właściwe, czy za kompletną bzdurę - bo wszystko do tego się sprowadza. I nie ma co tego rozmywać. Więc poproszę Cię o określenie się w tej kwestii.

Śr lip 11, 2007 7:11

ja bym jeszcze ośmieliła się dodać, że badając jakiś obiekt, dobrze jest dopuszczać uzycie środków, które są zdolne dany obiekt "namierzyć".
W przypadku rozważań nad Absolutem- mnie absolutnie niezbędne wydaje się dopuszczanie argumentów ze sfery tzw. ducha :)
- pewnie dowiem się, że twierdzenie iż taka sfera istnieje, jest ryzykowne i nieuprawnione ;-) - no to już trudno.

Śr lip 11, 2007 7:18
zbanowany na stałe

Cytuj:
a miała przecież w odczuciu Big Mac-a podwazyć autorytet Stwórcy Wszechswiata ....

Chyba wciąż nie rozumiesz - Bic Mac nie podważał autorytetu Stwórcy, tylko logiczność wywodów Seweryna. I to w sposób definitywny wykazał błędność takiego rozumowania.
Cytuj:

A co to ma do rzeczy w przypadku analogii BigMaca?? :shock:
Może odnieś się konkretnie do tego, co napisałem i co napisał BicMac. Napisz, czy widzisz błąd w tej analogii, a jeśli tak, to gdzie.
Napisz, czy wnioskowanie o istnieniu Boga na podstawie tego zwichrowanego Swewrynowego "dowodu" uważasz za właściwe, czy za kompletną bzdurę - bo wszystko do tego się sprowadza. I nie ma co tego rozmywać. Więc poproszę Cię o określenie się w tej kwestii.

Wybacz ale już dość się "napisałem " o tym.
Dla Seweryna nie jest to "zwichrowany dowód" gdyż on Wierzy! wierzy , ze Bóg poprzez Biblie przekazł człowiekowi prawdy. I jeżeli ktoś przeciw temu podnosi byty bajkowe , które dla niego są nieistotne , nie wierzy w nie..nawet WIE, że ich nie ma ...to wybacz to jest rozmowa głuchego ze slepym, a nie- logiczność takiego rozumowania próbowałem wykazać wczesniej.

Śr lip 11, 2007 7:30
Zobacz profil WWW

Proszę bardzo Sewerynie. Miałem pokazać gdzie ręce ludzie załamują?
Nawet w Twoim ostatnim poście

Seweryn napisał(a):

Obrażasz nas, ignorujesz wszystkie inne wypowiedzi które nie pasują Ci do posta.
Ba.
Nawet ten cały temat zacząłeś wyrywając jedno zdanie od całej wypowiedzi, które TOBIE pasowało.
Identycznie jak Ci od reklam. Chociaż produkt jest kiepski i recenzje były poniżej 5/10, to potrafią z sarkazmu recenzenta wyciąć 3 słowa pasujące do promowania produktu.
Aha, czy wspomniałem że obrażasz nas? Ostatnie zdanie sugeruje o niższości Jakuba nad Tobą.

Śr lip 11, 2007 8:19
Zobacz profil WWW

Jak wiec widzisz JakubieN z twoich postów śmieją sie zarówno wierzący jak i niewierzący , a to powoduje ,że twoje tezy są zupełnie niegodne zaufania , i zastanawiam się ,czy jest w ogóle sens czytania tego co napiszesz.

Śr lip 11, 2007 8:31

JakubN napisał(a):
...czy wnioskowanie o istnieniu Boga na podstawie tego zwichrowanego Swewrynowego "dowodu" uważasz za właściwe, czy za kompletną bzdurę

Między "właściwe" a "kompletną bzdurę"- jest pewna przestrzeń.
Rozumowanie Seweryna nie jest bzdurne- jest dziurawe; co BigMac wykazał wywołując z niebytu niejaką Zębuszkę W.- no i super tyle, że teraz trzeba chyba przywoływać byty następne: Duchu Łagodnej Życzliwości- przybywaj! (a jak sam nie dasz rady, to wezwij na pomoc Ducha Poczucia Humoru)

Śr lip 11, 2007 8:59

Przepraszam, siedziałem z 10 min nad tym postem, ale na Seweryna ręce opadają.

Seweryn:
Dobry Dziekanie , o 21-13 ręce ci opadły bo zastanawiałeś się nad jakimś postem,wiec ja napisałem, zacytuj nad którym się tak zastanawiasz.

A ty mi podajesz posta którego napisałem o 22-07 .Czyli nie mogłeś się nad nim zastanawiać o 21-13 ponieważ postał on o 22-07

Staraj się być logiczny a nie tylko przewrotny. :)

Śr lip 11, 2007 9:18
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 342 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 23  Następna strona