Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 07, 2025 11:13

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 652 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 44  Następna strona
 Ewolucja a stworzenie człowieka 
Autor Wiadomość

http://www.harunyahya.com/other/polish/ ... cji_05.php

papa
nie bede sie klocic, to jest zabronione w mojej religii

pozdrawiam
basia

Pn lis 12, 2007 13:43
basiu, przeczytałem tamte artykułu i widzę tam jedno:
autor z powodów religijnych dementuje argumenty naukowe.

Z tym się nie da dyskutować, co już napisałem Ci w Twoim poprzednim poście.

Cytuj:
nie bede sie klocic, to jest zabronione w mojej religii

Ale jak widzę Twoja religia nie zabrania napisania na murze hasła a potem uciekania z podkulonym ogonem kiedy tylko ktoś z tym hasłem chce polemizować, jak tutaj Zen.

Szkoda, że Twoja religia nie rozróżnia merytorycznej dyskusji od kłótni.

Crosis

Pn lis 12, 2007 13:50

Witam, Islam zabrania rowniez wyciagania tak pochobnych wnioskow..
po prostu musialam wyjsc i zaraz musze isc
zabrania tez oceniania drugiegi czlowieka
Islam potwierdza naukowe dowody i nie wyklucza, bo Bog stworzyl wszystko i jest o tym w Koranie
jest o wielkiej explozji- jak powstal swiat, szczegolowao, co sie dzieje, kiedy kobieta zostaje zaplodniona- we wnetrzu, o gorach- dlaczego maja "korzenie ", plyty tektoniczne... i wiele innych, ktore nauka potwierdza
moglbys sie zdziwic ilu ludzi przyjmuje islam (naukowcow )
jesli chodzi o autorytety- muzulmanin moze przyjac wszystko, bo naukowiec jest autorytetem w swojej dziedzinie; natomiast ksiadz- zwykle jest tylko w religii. czy naukowiec jest katolikiem, ateista, muzulmaninem, buddysta- moze miec racje i tak sie postepuje w Islamie.
To nie jest religia, ktora Ci maci w glowie, tylko wszystko "uklada ".

Twoja sprawa co myslisz
papa
basia

Pn lis 12, 2007 14:02
Tymniemniej dla mnie, jako ateisty, takie argumenty mają małe znaczenie ;)

Wybacz ;)

A do islamu jak dotąd kilka osób starało się mnie skłonić. Nie wyszło. Chyba umrę jako ateista :P

Crosis

Pn lis 12, 2007 14:03

joten napisał(a):
Seweryn napisał(a):
wieczny_student napisał(a):
Człowiek powstał dzięki ewolucji - tak. Istnienie ewolucji nie jest jednak warunkiem wystarczającym do powstania człowieka.

Właśnie to cały czas staram się uzmysłowić Ateistom. :)
To wyważasz otwarte drzwi bo jest to od początku oczywiste i nie widziałem by ktokolwiek to negował. Tylko,że w rozumieniu ateistów te inne warunki to czynniki naturalne związane z prawami fizyki, chemii i biologii jak i z samym przebiegiem ewolucji w kosmosie.Jeśli próbujesz wciskać tu bóstwa, a na to właśnie wygląda, to są to już tylko czyste spekulacje nie poparte naukowymi, racjonalnymi dowodami. Choć oczywiście można w to wierzyć - jak i w to,że jutro na wierzbach wyrosną gruszki.

Jotenie zanim znajdziesz odpowiedź na moje wcześniejsze pytania (odnośnie wiary , iż pochodzisz od zwierzęcia wielkości szczura) To chciałbym abyś powiedział co oprócz ewolucji jest jeszcze warunkiem koniecznym aby z materii powstał człowiek . Piszesz że jest to dla ciebie od początku oczywiste , jednak nie chciałeś podzielić się tą ciekawą wiedzą??

Seweryn, Wyglada na to,że masz kłopot z rozumieniem słowa pisanego, lub celowo dokonujesz manipulacji.
1/. Nigdzie nie napisałem ,że człowiek pochodzi od " zwierzęcia wielkości szczura".Za to stwierdziłem,że przodkami małp człekokształtnych były ssaki naczelne, których najstarszym przedstawicielem był właśnie Purgatorius ( ok. 60 mln lat temu).To zasadnicza różnica.
2/. Ewolucja życia to sam proces - żeby ten proces mógł zaistnieć musi przede wszystkim istnieć samo środowisko ( wszechświat),określone warunki naturalne jak i prawa tym środowiskiem rządzące.O tym też już pisałem wcześniej.

Pn lis 12, 2007 17:31

Wiele będzie jeszcze zwolenników & przeciwników ewolucji - temat rzeka bowiem zawsze znajdą się po jednej i drugiej strony jakieś dowody/tezy na istnienie bądź jej zaprzeczenie.... :-)

Pn lis 12, 2007 18:17

Post Re: !!!
myślący napisał(a):
Mogę dołożyć (chociaż że nikt tutaj na forum prawie nigdy na moje posty odpowiada :-(, jakby) że oglądałem dokument co mówił między innymi że nasze geny pokazują że w jakiejś nagłej katastrofie populacja Ziemska ludzi spadła poniżej 1000 (tysiąc), myślą że może wybuch super wulkanu...= albo Potop !! I że udowodniono że genetycznie wszyscy ludzie pochodzą (już w innym dokumencie) od tylko jednego mężczyzny, jednego ze wczesnych ludzi mówią, którego mutacja była najlepsza...= albo praojciec Adam !!
Chodzi pewnie o homo sapiens (człowiek współczesny) - gatunek powstał 130-200 tysięcy lat temu ale ok. 90-70tys. lat temu liczba osobników spadła do ok. 10 tysiecy.Przyczyną było ochłodzenie (trwało ok. 60 tysiecy lat) lub wybuch wulkanu Toba na Sumatrze ( dymy wulkaniczne spowodowały spadedk temperatury o ok. 12 C).70 tysięcy lat temu nasz przodek rozpoczyna exodus - wyrusza z Afryki i rozprzestrzenia się na wszystkich kontynentach. W Europie żyje razem z neardentalczykiem, który w końcu wymiera 35 tys. lat temu.Badania DNA potwierdziły,że homo sapiens
( czyli my ) to jedyny gatunek, który przetrwał na całej Ziemi, jednak o żadnym Adamie- praojcu nauka nie wspomina.

Wt lis 13, 2007 9:57

Kreacjonizm to kwestia wiary, a nie nauki. Obawiam się natomiast, że wolnomyśliciele nigdy nie przedstawią jednoznacznych argumentów na poparcie ewolucji. Najgorsze jest jednak to, że teoria ewolucji jest traktowana powszechnie jako pewnik.

Zresztą jak ktoś chce być spokrewniony z małpami to jego wybór, ja wolę Boże pokrewieństwo :D

"Możesz upaść siedem razy, byłeś powstał osiem".

Wt lis 13, 2007 10:28
Metalik, w postach wyżej jest napisane, że już nawet wierzący zaczynają uznawać komplementarność kreacjonizmu z teorią ewolucji ;)

Crosis

Wt lis 13, 2007 10:34

Wywodzenie się ciała od małpy jest niesprzeczne z boskim pochodzeniem duszy, i z koncepcją Boga jako Stwórcy Wszechświata.

Wt lis 13, 2007 10:39

Metalik, w postach wyżej jest napisane, że już nawet wierzący zaczynają uznawać komplementarność kreacjonizmu z teorią ewolucji ;)

Crosis

Ja jednak pozostanę przy tradycyjnym poglądzie ;-)
Dopóki nikt nie przedstawi jednoznacznych argumentów nie zmienię zdania.

Wt lis 13, 2007 10:46

Crosis

Wt lis 13, 2007 10:49

Ale czy zaprzeczysz, że ewolucja jest najprostszym naukowym wyjaśnieniem, na:
1) odnajdywanie skamieniałości, i to z takich okresów paleontologicznych, że ustawione chronologiczne obrazują stopniowe przekształcanie jednego gatunku w inny?
2) podobieństwa genetyczne gatunków
3) przystosowanie gatunków do środowiska w jakim żyją?

Wt lis 13, 2007 10:52

Cytuj:
Ale czy zaprzeczysz, że ewolucja jest najprostszym naukowym wyjaśnieniem

Najprostszym, chć nie naukowym, wyjaśnieniem jest kreacjonizm :D
Dwa pierwsze dowody, jakie przedstawiłeś nie przekonują mnie.
Cytuj:
przystosowanie gatunków do środowiska w jakim żyją?

To już nie jest ewolucja.

Wt lis 13, 2007 10:59
To już nie jest ewolucja.

A co?

Crosis

Wt lis 13, 2007 11:05
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 652 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 44  Następna strona