Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn lis 17, 2025 7:01

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 288 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 20  Następna strona
 Grzech pierworodny - kiedy człowiek miał okazję go popełnić? 
Autor Wiadomość

A jakie to wykształcenie, jeśli mogę wiedzieć?
Zresztą ja napisałem "szklanka do połowy pełna", a Ty "sklanka do połowy pusta". Ja mówie o wielu wykształconych, a Ty o wielu gorzej niż Ty wykształconych. No ale Twoje to słowa że "to tylko urojenia kilku facetów czerni". Nie tylko kilku, ale i nie byle jak wykształconych. Ostatecznie my wierzący mamy swoje urojenia o Bogu, a Ty masz swoje o tym jak świat wygląda i że jest on bez Boga. Cóż z takimi tekstami i na takim poziomie, to ja rozmowy nie chce prowadzić. Skoro reprezentujesz wysoki poziom wykształcenia to powinna iśc za tym podobna refleksja.

Śr maja 13, 2009 12:38

W dziale "Zapytaj" naszego portalu pojawiła się długo wyczekiwana przeze mnie odpowiedź na moje pytanie dotyczące ewolucji i grzechu pierworodnego:

Cytuj:
1. Kościół nie zaprzecza, ze ewolucja mogła mieć miejsce. Ostatecznie Bóg rządzi światem przez prawa przyrody, do których ewolucja niewątpliwie się zalicza. Sprzeciwia się takiej interpretacji teorii ewolucji, która z faktu zmienności gatunków chce wyciągać wniosek, że Boga nie ma.

2. Wyjaśnienie tekstów biblijnych o stworzeniu świata znajdziesz TUTAJ (http://zapytaj.wiara.pl/index.php?grupa=6&dzi=1123365535&art=1124273042). Na pytanie gdzie i kiedy człowiek popełnił grzech pierworodny konkretnej, wskazującej miejsce i czas odpowiedzi nie ma.

Całość znajduje się tutaj:
http://zapytaj.wiara.pl/index.php?grupa=8&art=1240055661

Tekst który został wskazany w odpowiedzi czytałem już wcześniej, i temat grzechu pierworodnego nie jest w nim niestety poruszony. Natomiast sama odpowiedź pozostawia u mnie spory niedosyt.

Cytuj:
Na pytanie gdzie i kiedy człowiek popełnił grzech pierworodny konkretnej, wskazującej miejsce i czas odpowiedzi nie ma.

Konkretnego miejsca nie szukam, i konkretnego czasu w rozumieniu daty (lub przedziału dat) - także nie. Szukam tylko odpowiedzi na pytanie, czy ewolucja w ogóle pozostawia miejsce na popełnienie grzechu pierworodnego przez człowieka.

Pt maja 15, 2009 22:09

Nie zostawia miejsca. Jednostką dla ewolucji jest gatunek, populacja a nie para ludzi. Zdolność myślenia nie zależy od jednego genu, nie może być rezultatem pojedynczej mutacji, kształtowała się stopniowo. Nie można zatem powiedzieć, kiedy był "ten moment", nie tylko dlatego, że nie wiadomo, ale dlatego, że nie było żadnego "momentu" po który humanoid stał się człowiekiem.

So maja 16, 2009 9:46
Zobacz profil WWW
Ja Wam muszę wszystko wyjaśnić bo widzę że się strasznie miotacie.
Zacznę od tego że dusze mają rośliny,zwierzęta i ludzie.
Rośliny mają duszę wegetatywną, zwierzęta popędliwą/zmysłową (dokładnej nazwy nie pamiętam ale jak sprawdze to napisze)
człowiek ma dusze duchową.
Dlatego rośliny i zwierzęta nie cierpia bo nie mają ducha tz. Świadomego ja.
Człowieka od małpy człekokształtnej dzieli przepaść i to nieskończenie wielka.
Człowiek to istota świadoma swojego istnienia.
Żaden inny byt ziemski nie wie że żyje, nie pyta co będzie po śmierci, dlaczego mnie to spotkało, jaki jest sens mojego życia i nie rozmawia według niektórych nie z nieistniejącym Bogiem i nie chodzi do wróżki żeby zapytać co się wydarzy.
Człowiek potrafii decydować o sobie jak chce to się może zabić. Nie słyszałem o małpie która się zabiła.
Człowiek to jednostkowa substancja natury rozumnej czyli to istota która ma rozum i wolną wolę zdolną do miłości.
Zwierzęta kierują się instyktem a człowiek rozumem, wolą i miłością.
Żadne zwierze nie odda swojego życia żeby uratować życie innego obcego zwierzęcia.
Rozum- przejawy ludzkiego rozumu powalają na kolana np. Fizyka, chemia, wyższa matematyka, informatyka, loty w kosmos, umiejętność pisania i czytania i abstrakcyjnego myślenia , można wymieniać bez końca.
Patrząc na człowieka jako zwierze to jest do kitu nie ma kłów, pazurów, rogów , futra i jest bardzo delikatny. Ale ma świadomość, intelekt, umiejętność działania w grupie i jest zdolny do budowania więzii.
Żadna ewolucja nie sprawi że z homonida powstanie człowiek. Człowiek to cud i korona diamentowa stworzenia. To jest oczywiste i pewne że Bóg tchnoł ducha swego w pierwszych ludzi.
No i wiadomo że nie było raju nie było dzrzew i nie było Adama i Ewy.
Na początku była grupa pierwszych ludzi którym szatan namieszał w głowie i wprowadził pojęcie zła którego wcześniej nie znali.
Żyli w harmoni z sobą i Bogiem i nikt nie pytał Boga dlaczego cierpię.
Cierpienie i choroby,chwasty i osty istniały przed zaistnieniem człowieka.
Gdy ludzie się dowiedzieli o istnieniu zła to się rozsypali duchowo,emocjonalnie i intelektualnie.
Zatracili swoje pierwotne wielkie poczucie godności dane od Boga. I dlatego ludzie albo się wywyższają albo poniżają i od dziecka czują się gorsi i mają kompleksy.
To wszystko wina szatana a nie człowieka.
Potem ludzie zgubili prawdę o Bogu i tak do czasów Abrahama religie i mitologie mnożyły się jak grzyby po deszczu. Zresztą nadal mnożą, ponieważ ludzie czują głód Boga a zarazem niestety się Go Boją i próbują go ubłagać i jego gniew.
Na początku ludzie i Bóg rozmawiali jak równy z równym a po ingerencji szatana człowiek zaczął się lękać Boga i stracił prawdziwy , miły, kochający, akcepujący , wspierający obraz Stwórcy. Stąd różne ofiary, przebłagania i głupoty które funkcjonują w katolicyzmie czyli nie jestem godny rozmawiać, przebywać z Panem-bzdura.
Morał z opowiadania o Adamie i Ewie jest taki że ten niby grzech ludzi polegał na tym że ludzie chcieli być jak Bóg i decydować co jest dobre a co złe. To wszystko wina szatana ludzie by na to sami nie wpadli.
Po za tym nie mogła to być para ludzi bo dzieci ich dzieci by były ze związku kaziorodczego a to grzech i wbrew naturze i zdrowiu.
Ewolucja to kompletna bzdura.
Na ziemi istniało na przestrzeni dziejów do dzisiaj miliardy gatunków bytów orzywionych.
Jak ślepa siła zwana ewolucją potrafiłaby wymutować z pierwotnego dna czy tam rna tyle miliardów piekielnie czasem skomplikowanych w budowie i kształcie organizmów.
Lekarze badają od wieków ludzki organizm a i tak mnóstwo chorób jest nie wyleczalne.
Spójrzcie przykładowo na ose jak precyzyjnie,dokładnie , wyrafinowanie jest zbudowana. Ślepa siła nie jest taka zdolna, najteższy umysł ludzki miałby problem ze zbudowanidm takiej osy.
Pierwszych ludzi musiałobyć dużo bo para nie dała by sobie rady.
Żadnego grzechu pierworodnego nie było. To szatan zranił naturę człowieka i ten stał się delikatny emocjonalnie i nie pewny siebie lękliwy wobec Boga, świata i ludzi. To spowodowało że w człowieku narastały negatywne emocje i zaczynał grzeszyć . Stracił też duchową moc, siłę i pierwotną godność , pewność siebie i nieświadomość zła(ludzie akceptowali życie takim jakim jest bez żalu i goryczy i złości na Boga) i łączność z Bogiem co sprzyjało rozwojowi róznych dziwnych i nieracjonalnych kultów.

N maja 24, 2009 0:30
Dodam że naukowcom nieudało się do tej pory ani nie uda się nigdy znaleźć tej parti mózgu w której zlokalizowane jest ego człowieka.
Czekam na komentarze mojej prawdy objawionej.

N maja 24, 2009 0:43
Kontestata: fanatyczny, zdewociały bełkot oczywiście ;). Ale masz plusa za względnie poprawne pisanie (w odróżnieniu od ogromu forumowiczów).

N maja 24, 2009 8:42
Grzmot: no to zgromiłeś moją wypowiedź etykietalną krytyką i oceną i osądzaniem.
Mógłbyś napisać co w moim tekście uważasz za przejaw fanatyzmu i dewiacji.
Mniemam że Ty jesteś Ateistą.

N maja 24, 2009 9:04
Każde słowo od początku do końca, od "Ja Wam muszę wszystko wyjaśnić" do "Czekam na komentarze mojej prawdy objawionej.". Co prawda akurat początek i koniec sugerują post na wesoło i wyrafinowane poczucie humoru, więc może zagłębianie się w dyskusję nie jest tu potrzebne ;).

Ale, gdyby to było pisane na poważnie (trudno mi uwierzyć), to musiałbym stwierdzić, że każde zdanie cechuje się skrajnym zaślepieniem i infantylnością, więc nie ma sensu komentować ich oddzielnie.

N maja 24, 2009 9:45

Kontestata napisał(a):
Człowieka od małpy człekokształtnej dzieli przepaść i to nieskończenie wielka.

1,5% DNA.
Oto i cała ta twoja "przepaść".

Cytuj:
Człowiek to istota świadoma swojego istnienia.
Żaden inny byt ziemski nie wie że żyje,

Bzdura.
Jest kilka gatunków zwierząt, co do których ich samoświadomość jest praktycznie pewna (m.in. szympansy). Co do innych, to zapewne również ją posiadają, ale w znacznie mniejszym stopniu - bądź co bądź u człowieka również samoświadomość, powiedzmy przez pierwszy rok życia, nie jest na najwyższym poziomie...

Cytuj:
nie pyta co będzie po śmierci, dlaczego mnie to spotkało, jaki jest sens mojego życia

I bardzo dobrze, bo te pytania są głupie...

Cytuj:
Zwierzęta kierują się instyktem a człowiek rozumem, wolą i
miłością.

Człowiek również kieruje się wieloma instynktami, chociaż nie żeby był tego świadomy... zwierzęta również nie są.

Cytuj:
Żadne zwierze nie odda swojego życia żeby uratować życie innego obcego zwierzęcia.

Również niewielu ludzi to zrobi.

Cytuj:
Rozum- przejawy ludzkiego rozumu powalają na kolana np. Fizyka, chemia, wyższa matematyka, informatyka, loty w kosmos, umiejętność pisania i czytania i abstrakcyjnego myślenia , można wymieniać bez końca.

Rozwój mózgu to wszystko, co było do tego potrzebne.

Cytuj:
Patrząc na człowieka jako zwierze to jest do kitu nie ma kłów, pazurów, rogów , futra i jest bardzo delikatny.

Bo człowiek to zwierzę inteligentne....
nasza ewolucja poszła bardziej na inteligencję, niż na siłę fizyczną.

Cytuj:
Żadna ewolucja nie sprawi że z homonida powstanie człowiek.

A to ciekawe, bo sprawiła.

Cytuj:
To wszystko wina szatana a nie człowieka.

Ale to wina człowieka, że wymyślił sobie jakiegoś szatana.

Cytuj:
To wszystko wina szatana ludzie by na to sami nie wpadli.

Wg. Biblii to Bóg zaplanował ;-)

Cytuj:
Ewolucja to kompletna bzdura.

Następny.... czy ten sam?
Ewolucja to udowodniony fakt naukowy.

Cytuj:
Jak ślepa siła zwana ewolucją potrafiłaby wymutować z pierwotnego dna czy tam rna tyle miliardów piekielnie czasem skomplikowanych w budowie i kształcie organizmów.

Ewolucja nie jest ślepa.

Cytuj:
Spójrzcie przykładowo na ose jak precyzyjnie,dokładnie , wyrafinowanie jest zbudowana. Ślepa siła nie jest taka zdolna, najteższy umysł ludzki miałby problem ze zbudowanidm takiej osy.

Dobór naturalny jak najbardziej jest. Ponieważ: ewolucja nie jest ślepa.

N maja 24, 2009 9:48

Ale, gdyby to było pisane na poważnie (trudno mi uwierzyć), to musiałbym stwierdzić, że każde zdanie cechuje się skrajnym zaślepieniem i infantylnością, więc nie ma sensu komentować ich oddzielnie.

A mało to mieliśmy tu Jakubów...?

N maja 24, 2009 9:50

Na i co Wy na to ?
Dodam że naukowcom nieudało się do tej pory ani nie uda się nigdy znaleźć tej parti mózgu w której zlokalizowane jest ego człowieka.
Czekam na komentarze mojej prawdy objawionej.

Nie wiedziałem, że Stagiryta miewał objawienia. Bo koncepcja duszy jest jego autorstwa.

N maja 24, 2009 9:50

Ewolucja nie jest ślepa.

A ja jednak będę stał na stanowisku, ze jest ślepa. Naturalna selekcja też jest ślepa, tak jak grawitacja jest ślepa i inne prawa świata są ślepe.

N maja 24, 2009 9:56

czyli w rozumieniu typowo kreacjonistycznym

N maja 24, 2009 10:00

W rozumieniu, że z jaja dinozaura wyfrunął ptak, to rzeczywiscie, aż taka nie jest :P

N maja 24, 2009 10:37

No mniej więcej. W takim że zrobiło się "pstryk" palcami i nagle geny ułożyły się tak że powstał nowy gatunek, jak podczas losowania lotto.

N maja 24, 2009 10:43
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 288 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 20  Następna strona