Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 08, 2025 3:20

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 160 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona
 Bóg Filozofów - jakie pytania zadawali i jakie mieli koncepc 
Autor Wiadomość

Oj tak, ja wiem, te twoje tak zwane dowody :-)
Których to pewnie sam nawet nie przeczytałeś, ale grunt że masz jakieś "dowody"
niestety oczywiście "dowodów" za bardzo tam nie ma.

N maja 17, 2009 12:54
Witoldzie proszę Cię na temat - nie zaśmiecaj wątku - już zbyt dużo śmietnika tu zrobiono.

A do Epikurosa napiszę aby się podzielił swoją wiedzą jezeli znajdzie czas. Mam nadzieję, że coś napisze o Ekharcie i Augustynie jak mówił. Temat mój wcale nie musi dotyczyć tylko dyskusji, chodzi o dzielenie się wiedzą - swoimi spostrzeżeniami

N maja 17, 2009 13:09
Witek dla Ciebie to nigdy nie bedzie dowodów.Dla Ciebie wszystko jest kłamstwem tylko Ty i ateisci mają racę nikt inny.Postawa ignoranta.

N maja 17, 2009 13:11

Jakub- ty za to prezentujesz postawę fanatyka. Wszystkie dowody we wszystkich tematach prezentowanych przez Ciebie są mętne. Wnioski są tak pokrętne i naciągane, że czytając przytaczane przez Ciebie "dowody naukowe" ścinają mnie z nóg swoją "logiką"

Na szczście Pratchett napisał, ze: "Logika nigdy nie dorówna prawdziwemu myśleniu" :P

N maja 17, 2009 14:09
Proszę nie robić offtopu Taki tam i Jakub

Pytanie o Boga jest nierozerwalnie związane z pewnymi etycznymi wytycznymi, które według Boga chrześcijańskiego są Najważniejsze (Po owocach ich poznacie)
Więc zapytam. Czy dla niego jeżeli żyjemy w ignorancji nie wiedząc czym jest zło i je czynimy to czy tak naprawdę mozna powiedzieć, o nas, że jesteśmy niewinni. Grecy np. mieli słabe pojęcie winy, zresztą wiele dawnych kultur to czy ich można uznać za niewinnych. Czy niewiedza może być złem w sensie etycznym (oczywiście moze ona przynieść złe skutki, ale czy jest winą) Oto ciekawe pytanie

N maja 17, 2009 14:37

Atm możesz rozwinąć to pojęcie winy? Bo nie wiem o co dokładnie chodzi.

N maja 17, 2009 15:14
Miałem na myśli to że wina jest świadomym złem, zamierzonym.
I czy za niewinnego można uważać człowieka nieświadomego, że zło popełnia. Chodzi też o to czy niewiedza może być uznana za winę.
Z odpowiedzią sam mam kłopot bo uważam, że człowiek nieświadomy nie może popełnić zła zawinionego, i wedle moich sądów to zło nie jest w istocie "jego złem" - uważam że jest usprawiedliwiony.
Byłem ciekawy waszej odpowiedzi dlatego nie odpowiadałem
Problem jeszcze pozostaje czy niewiedza, nieświadomość moze być zawiniona. Jakoś się w tym gubię

N maja 17, 2009 17:30
I jeszcze jedno czy wiedza o złu(świadomość) może oznaczać, że byśmy go nie popełniali - sam nie wiem
Czy taki zakazany owoc lepiej smakuje?
Pozatym zastanawia mnie takze trochę dziwna koncepcja chyba buddyjska powstająca z dziwnych negacji wszystkiego "nie ma zła ani dobra" lub taoistyczna świat równowagi dobra i zła musi istnieć

N maja 17, 2009 17:45
Przypuśćmy jezeli nie będę wiedział co może sprawić Alkohol i do tego wsiądę do samochodu spowoduję wypadek to zło, które powstało nie jest zawinione
Problem w tym, jeżeli się upiję wiedząc że alkohol może mnie doprowadzić do zła ale wsiądę do samochodu już nieświadomy to nie wiem jak tą sytuację traktować??? Nie wiem czy świadome zło

N maja 17, 2009 18:08
Przypuśćmy jezeli nie będę wiedział co może sprawić Alkohol i do tego wsiądę do samochodu spowoduję wypadek to zło, które powstało nie jest zawinione

przepraszam niezawinione

N maja 17, 2009 18:09

Post Re: Bóg Filozofów - jakie pytania zadawali i jakie mieli kon
[/quote]
Orle nie powiedziałem, że brzydki jest zły - tego nie powiedziałem. Nie wyjmuj m z ust tego czego nie powiedziałem. Powiedziałem tylko, że Piękno zasadza się na dobroci, więc brzydki człowiek też może być Piękny. Oto mi chodziło i taka jest moja logika[/quote]

Kurczę, zdefiniuj mi co rozumiesz pod tymi pojęciami. Bo po tym co napisałeś nie wiem czy myślimy w tym samym systemie :)

Nigdy nie ufaj maszynom... i kobietom.

Pn maja 18, 2009 11:46
Mówi się często, że Piękny to ten który posiada piękną duszę; duszę towarzyską, życzliwą, wyrozumiałą, umiejącą się dzielić sobą, mającą poczucie humoru, który podtrzyma na duchu... i inne superlatywy. Ludzie lgną do takich ludzi, to ich przyciąga. Oczywiście ten ktoś może wyglądać jak troll a więc w pojęciu estetycznym nie być Piękny. Oto mi właśnie chodziło

Pn maja 18, 2009 12:36

Nowy Bóg się rodzi tutaj - www.wolframalpha.com

Ta oto komputerowo wspomagana baza wiedzy będzie przeszukiwać internet i odpowiadać na każde pytanie zadane w każdym języku.
A więc ta strona to Bóg, jeszcze to dopiero dziecko ale to będzie Bóg kiedy projekt się trochę rozwinie!

I co sądzicie Wielcy Filozofowie o takim nowym bogu? :)

Pn maja 18, 2009 15:16

spytałem Go, co to jest pies i nie wiem :( takiego "boga" nie chcę.

Pn maja 18, 2009 15:20

Pn maja 18, 2009 15:22
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 160 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona