Autor |
Wiadomość |
Witold
|
 Re: Potop
Cytuj: Rozumiem , że to właśnie przeciwnicy twierdzenia że ziemia jest centrum wszechświata, musieli udowadniać, że jest inaczej. Dobrze rozumiesz. Cytuj: Niestety nie jestem astronomem żeby wiedzieć gdzie naukowcy się mylą twierdząc, że ziemia jest centrum wszechświata. Ale wiem, że na pewno nie jest. A skąd to wiesz? Cytuj: Za jakieś 30 lat zostanie to odkryte. jakiś Kopernik to odkryje. Eee... to jeszcze nie zostało?
|
Pn kwi 26, 2010 13:10 |
|
|
|
 |
jajajaja
zbanowany na stałe
|
Witold napisał(a): Niestety nie jestem astronomem żeby wiedzieć gdzie naukowcy się mylą twierdząc, że ziemia jest centrum wszechświata. Ale wiem, że na pewno nie jest.
A skąd to wiesz? w szkole mi mówiono. I w telewizji oglądałem taki program na discovery chyba. Cytuj: Za jakieś 30 lat zostanie to odkryte. jakiś Kopernik to odkryje.
Eee... to jeszcze nie zostało? [/quote] Nie . przed Kopernikiem nie nie zostało odkryte. Stad wiem , ze nauka bardzo często się myli i musi weryfikować swoje "nauki".
|
Pn kwi 26, 2010 14:59 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
jajajaja napisał(a): Epikuros napisał(a): Cytuj: Egipcjan nie było jeszcze. Proszę zatem wskazać gdzie archeologia się myli datując piramidy i inne egipskie zabytki z tamtego okresu. . Dobre. Rozumiem , że to właśnie przeciwnicy twierdzenia że ziemia jest centrum wszechświata, musieli udowadniać, że jest inaczej. Niestety nie jestem astronomem żeby wiedzieć gdzie naukowcy się mylą twierdząc, że ziemia jest centrum wszechświata. Ale wiem, że na pewno nie jest. Ziemia jest tylko planetą krążąca wokół słońca. Za jakieś 30 lat zostanie to odkryte. jakiś Kopernik to odkryje. Czyli innymi słowy jajajaja nie ma zielonego pojęcia o tym co chce podważyć. Nie wie, że aby obalić jakieś powszechnie obowiązujące w nauce twierdzenie, trzeba dysponować jakimiś dowodami. Tak było m.in. w przypadku Kopernika. Jeśli jedynym argumentem jest stwierdzenie, że w Biblii tak pisze, to znaczy że nie ma żadnych naukowych argumentów na potwierdzeniem tezy o potopie z 2370 r. p. n. e. I w zasadzie na tym można by zakończyć całą dyskusję o rzekomym potopie. Cytuj: A pomyłki archeologów? To już nawet książki są na temat rożnych pomyłek w historii. Jeszcze więcej książek powstało o sprzecznościach i niezgodnościach w Biblii.
|
Pn kwi 26, 2010 15:00 |
|
|
|
 |
Cyryl
|
dlaczego na powierzchni Sfinksa zauważono slady erozjii wody,które przy panującym w Egipcie klimacie i przy oficjalnym datowaniu wieku zabytku ,nie miały prawa powstać?
_________________ "Mówi głupi w sercu swoim-Nie ma Boga" Psalm 14
|
Pn kwi 26, 2010 15:09 |
|
 |
Elbrus
|
Cyryl napisał(a): na powierzchni Sfinksa zauważono slady erozjii wody A jaka jest pewność, że nie była to erozja wiatrowo-piaskowa? Czy na innych obiektach (w podobnym "wieku") zauważono coś podobnego?
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Pn kwi 26, 2010 15:13 |
|
|
|
 |
Witold
|
jajajaja napisał(a): w szkole mi mówiono. I w telewizji oglądałem taki program na discovery chyba. W szkole powinieneś się dowiedzieć także, że Wszechświat ma 14 miliardów lat, człowiek powstał w wyniku ewolucji, a cywilizacja egipska jest znacznie starsza od domniemanego potopu. Że już nie wspomnę o tym, że mówią tak źródła dalece bardziej kompetentne niż filmy na Discovery. No więc...?
|
Pn kwi 26, 2010 15:50 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cyryl napisał(a): dlaczego na powierzchni Sfinksa zauważono slady erozjii wody,które przy panującym w Egipcie klimacie i przy oficjalnym datowaniu wieku zabytku ,nie miały prawa powstać? Erozja wodna może być co najwyżej podstawą do snucia różnych teorii na temat wcześniejszego powstania Sfinksa, w okresie kiedy klimat Egiptu obfitował w ulewne deszcze czyli w przybliżeniu między 12 000 a 5000 r. p. n. e. Tak, więc mamy kolejny dowód przeciwko tezie o potopie w 2370 r. p.n e  .
|
Pn kwi 26, 2010 15:51 |
|
 |
Elbrus
|
Zważywszy także na to, że erozję wodną przypisuje się raczej długotrwale płynącym ciekom wodnym (strumienie, rzeki) a nie wodom stojącym, po których powinien pozostać osad denny (muł, glony, małe skorupiaki).
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
|
Pn kwi 26, 2010 16:37 |
|
 |
jajajaja
zbanowany na stałe
|
Witold napisał(a): jajajaja napisał(a): w szkole mi mówiono. I w telewizji oglądałem taki program na discovery chyba. W szkole powinieneś się dowiedzieć także, że Wszechświat ma 14 miliardów lat, człowiek powstał w wyniku ewolucji, a cywilizacja egipska jest znacznie starsza od domniemanego potopu. Że już nie wspomnę o tym, że mówią tak źródła dalece bardziej kompetentne niż filmy na Discovery. No więc...? Pewne rzeczy trzeba brać z przymrużeniem oka.Na przykład uczono w szkole że w katyniu mordowali Niemcy. jak mnie uczą w szkole mówiąc: dawno dawno temu , za górami za lasami 14 mld lat temu ........to wiem ze to bajki. szkoła to jedyne źródło mojej wiedzy . Co do wiarygodnosci różnych źródeł. teorie mnie interesują tylko jako ciekawostka.Nie jako fakty
|
Pn kwi 26, 2010 17:00 |
|
 |
Witold
|
Cytuj: jak mnie uczą w szkole mówiąc: dawno dawno temu , za górami za lasami 14 mld lat temu ........to wiem ze to bajki. Bo, gdyż, ponieważ, dlatego że...? Na czym polega błąd datowania wieku Ziemi i Wszechświata? Cytuj: szkoła to jedyne źródło mojej wiedzy . To się nawet daje zauważyć.
|
Pn kwi 26, 2010 17:11 |
|
 |
fire_walk_with_me
|
jajajaja napisał(a): wiec potop był mniej więcej w roku 2370 pne. zacytuję swoją wypowiedz z innego wątku: Cytuj: Do daty 2370p.n.e. przypada panowanie jednego z dwóch królów: Dżedkare Asosi lub Unas (starożytny Egipt). W tym okresie Egipt miał się całkiem nieźle, a źródła pisane milczą o gigantycznej klęsce żywiołowej typu globalna powódź. Również pewnym problemem stają się w tym wypadku, te wszystkie warstwy skamielin po potopowych, gdyż jakimś cudem nie zostały zniszczone piramidy w Gizie, które stały już tam dobre 70 lat. Mam do Ciebie pytania: 1. Czy uważasz że ziemia ma 4000 lat? 2. Jaki masz stosunek do różnych metod datowania, tzn. wszystkie uznajesz za nieprawdziwe czy tylko niektóre?
|
Pn kwi 26, 2010 19:31 |
|
 |
Elbrus
|
fire_walk_with_me napisał(a): 1. Czy uważasz że ziemia ma 4000 lat? Jeśli potop był w 2370 r. p.n.e. to jak Ziemia może mieć 4k lat? http://pl.wikipedia.org/wiki/Tradycyjna ... a_biblijna//stworzenie - 4004 p.n.e. http://pl.wikipedia.org/wiki/Nowa_Chronologia_(Davida_Rohla)#Nowa_Chronologia_Egiptu//potop 3100 p.n.e. (3113 wg kalendarza Majów)
|
Pn kwi 26, 2010 19:48 |
|
 |
fire_walk_with_me
|
Mój błąd, miało być 6000 lat.
Poprawne pytanie brzmi: 1. Czy uważasz że ziemia ma 6000 lat?
|
Pn kwi 26, 2010 20:03 |
|
 |
jajajaja
zbanowany na stałe
|
Witold napisał(a): jak mnie uczą w szkole mówiąc: dawno dawno temu , za górami za lasami 14 mld lat temu ........to wiem ze to bajki.
Bo, gdyż, ponieważ, dlatego że...?
Na czym polega błąd datowania wieku Ziemi i Wszechświata? na tym że nie ma możliwości stwierdzić na podstawie dostępnych nam dziś metod wieku wszechświata. A przekonują mnie o tym co rusz zmieniające się stwierdzenia naukowców o nowych odkryciach które poddają w wątpliwość poprzednie. Gdyby 50 lat temu dyskutować na taki sam temat okazałoby się że wszechświat miał jakieś 10mld lat mniej albo więcej . A za 100 lat zostanie udowodnione ponad wszelką wątpliwość że to co dziś twierdza naukowcy jest błędem. Cytuj: szkoła to jedyne źródło mojej wiedzy .
To się nawet daje zauważyć. a widzisz błądzisz. pomyliłem się. Miało być" szkoła to nie jedyne źródło mojej wiedzy."
|
Pn kwi 26, 2010 20:10 |
|
 |
jajajaja
zbanowany na stałe
|
fire_walk_with_me napisał(a): Mam do Ciebie pytania: 1. Czy uważasz że ziemia ma 4000 lat?
nie. Uważam że ludzie na ziemi tak jak mówi Biblia żyją około 6000 lat Cytuj: 2. Jaki masz stosunek do różnych metod datowania, tzn. wszystkie uznajesz za nieprawdziwe czy tylko niektóre? stosunek umiarkowanego optymizmu. to znaczy nie ma metody która jest stuprocentowo pewna . Zawsze istnieje możliwość błędu lub celowego oszustwa.
|
Pn kwi 26, 2010 20:20 |
|
|
|