Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 02, 2025 22:22

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 165 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona
 Czy szatan to idiota? 
Autor Wiadomość

Post Re: Czy szatan to idiota?
Szatan jest przeciwiestwem Boga. Jego droga prowadzi do nicosci. Podazajac za Szatanem nie bedziemy szczesliwi. Uwazam, ze posiada niewatpliwie wiekszy zakres wiedzy o swiecie niz ludzie. W zadnym wypadku nie mozna go lekcewazyc, poniewaz mozemy wyzadzic sobie i komus krzywde.

Śr maja 25, 2011 0:44

filippiarz napisał(a):
Ukrzyżowanie było wbrew woli Szatana - był jego przegraną.
Ukrzyżowanie było częścią boskiego planu.

Nie do końca się z Tobą zgodzę. Szatan nie posiada wiedzy przewidywania przyszłości, tylko Bóg tak może. Zwycięstwem Jezusa było Jego "odbudowanie przybytku w 3 dni", czyli Zmartwychwstanie. Kościół często powtarza, że bez Jego Zmartwychwstania nasza wiara byłaby daremna. Ten Zwycięzca śmierci, piekła i szatana, dał zbawienie duszom sprzed Niego i każdemu kto Go wybiera po nim (dziś).

Zgadzam się z norbim. Szatan wymyślił sobie w swoim genialnym planie, aby ukryć siebie przed niemal każdym - abyśmy w beztrosce życia podążali w jego sidła.

Śr maja 25, 2011 20:34

Szatan to wolny i niezależny umysł.Nie wygra ,ale da popalić.To mi imponuje.Nie lubię zniewolonych umysłów i wazeliniarzy,a to z bogobojną wiarą jakoś się kojarzy.To ze strachu co będzie po śmierci mamy tylu katolików.

Pn lip 11, 2011 12:36

SZATAN TO NIE IDIOTA -TO BARDZO INTELIGENTNA I PRZEBIEGŁA ISTOTA !!!

Pn lip 11, 2011 16:10

Cytuj:
Nie wygra ,ale da popalić.

heh jakos mi sie kojarzy "na zlosc babci, odmroze sobie uszy". nie brzmi to szczegolnie inteligentnie :)

Śr lip 13, 2011 15:22
zbanowany na stałe

Kris65 napisał(a):
Szatan to wolny i niezależny umysł.Nie wygra ,ale da popalić.To mi imponuje.Nie lubię zniewolonych umysłów i wazeliniarzy,a to z bogobojną wiarą jakoś się kojarzy.To ze strachu co będzie po śmierci mamy tylu katolików.
Jeżeli dać wiarę naukom Kościoła, to jak nic wychodzi na to, że szatan jest idiotą i to sporego kalibru. I jeżeli bunt, który skazany jest na porażkę komuś imponuje, to no cóż... :roll:
Cytuj:
SZATAN TO NIE IDIOTA -TO BARDZO INTELIGENTNA I PRZEBIEGŁA ISTOTA !
Inteligentny idiota! W świetle dogmatów chrześcijańskich tak właśnie to wygląda.

Ja natomiast mam inne pytanie odnośnie wujka z rogami. Pominę to, że nijak nie pojmuję jak można się zbuntować przeciw Bogu Stwórcy, który jest ponoć zródłem szczęścia i wszystkiego co najlepsze, chodzi mi bardziej o to, że gdy anioł już się zbuntował, to czy musiał stać się czymś tak odrażającym jak głosi to Kościół. Nie mógł po prostu odejść od Boga i pozostać aniołem żyjącym gdzieś tam, z tym że, nie muszącym wykonywać niczyich rozkazów? Czy musiał stać się ojcem kłamstwa, ziejącym nienawiścią zwodzicielem, przyczyną grzechu i upadku człowieka? Kościół naucza, że taki właśnie jest szatan, więc jeżeli to prawda, to wniosek jest taki, że idealny Bóg stworzył potwora.

Śr lip 13, 2011 15:51

Oczywiście ,że moje poprzednie posty to był żart. Jako ateista odrzucam wiarę w Boga i Szatana. Gdyby to ode mnie zależało nie dałbym szatanowi żadnych szans na istnienie.

Śr lip 13, 2011 19:11
gargamel napisał(a):
Ja natomiast mam inne pytanie odnośnie wujka z rogami. (...) chodzi mi bardziej o to, że gdy anioł już się zbuntował, to czy musiał stać się czymś tak odrażającym jak głosi to Kościół. Nie mógł po prostu odejść od Boga i pozostać aniołem żyjącym gdzieś tam, z tym że, nie muszącym wykonywać niczyich rozkazów? Czy musiał stać się ojcem kłamstwa, ziejącym nienawiścią zwodzicielem, przyczyną grzechu i upadku człowieka? Kościół naucza, że taki właśnie jest szatan, więc jeżeli to prawda, to wniosek jest taki, że idealny Bóg stworzył potwora.

Gargamelu, oczywiście na to Twoje pytanie nie posiadam odpowiedzi mocnej teologicznie, ponieważ nie jestem teologiem.
Odpowiedź na Twoje pytanie częściowo znalazłam, oczywiście jeśli to dobrze pamiętam, w książce Fulli Horak.
Fulla referuje temat mniej więcej tak :
Źródłem wszelkiego dobra, nawet tego najmniejszego, jest Bóg. Bez łaski, którą daje Bóg, dobro nie ma warunków do zaistnienia. Bez Boga dobro nie istnieje.
Szatan świadomie zrzekł się swojego obywatelstwa w przestrzeni, którą "ogrzewa" łaska.
Dlatego daremne i próżne są rozważania o tym, czy szatan będzie zbawiony, a piekło czy pozostanie puste.
Bo szatan nie będzie zbawiony, i niestety, piekło się nie opróżni.
Żeby poczuć żal, taki najmniejszy, jak to jest tylko możliwe, trzeba by choć odrobinę łaski. Żeby się ukorzyć i przyznać do błędu, także potrzeba łaski. Tak samo, żeby zatęsknić za Bogiem, albo żeby chcieć coś naprawić, żeby znowu wszystko było dobrze.
Bez łaski nie ma żadnej z tych rzeczy.
I dlatego szatan jest czystym złem, tak strasznym, że głodny tygrys jest w porównaniu z nim przyjazny i przynajmniej zrozumiały.

Śr lip 13, 2011 20:04

oleksa57 napisał(a):
Żeby się ukorzyć i przyznać do błędu, także potrzeba łaski.
Tak samo, żeby zatęsknić za Bogiem, albo żeby chcieć coś naprawić, żeby znowu wszystko było dobrze.
Bez łaski nie ma żadnej z tych rzeczy.
I dlatego szatan jest czystym złem
Szatan jest zły, bo nie otrzymał od Boga łaski ukorzenia się.
Kalwiniści wyjaśniają to dość zrozumiale. A katolicy?

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Śr lip 13, 2011 20:28
zbanowany na stałe

oleksa57 napisał(a):
I dlatego szatan jest czystym złem, tak strasznym, że głodny tygrys jest w porównaniu z nim przyjazny i przynajmniej zrozumiały.
Czyli jak by nie patrzeć, to za istnienie szatana odpowiada Bóg. Dobry Bóg stworzył potwora.

Śr lip 13, 2011 21:05
czasowo zablokowany

norbi2507 napisał(a):
Szatan jest przeciwiestwem Boga.

Jesli Bog jest najpotezniejszy, wszechobecny, wszechwiedzacy, jest wszystkim i w ogole, to jak moze miec cos "przeciwstawnego"? Zastanow sie czlowieku. Po drugie, dowiedz sie co twoja wiara o nim mowi zanim zaczniesz pisac takie bzdety. Najlepiej co o nim mowi Nowy Testament.

norbi2507 napisał(a):
Jego droga prowadzi do nicosci. Podazajac za Szatanem nie bedziemy szczesliwi.

Nie mow do kad prowadzi jego droga ani jak sie bedzie czl gdy bedzie za nim podazal, nawet cytujac Biblie czy cokolwiek, nie stwierdzaj tego jako Fakt, poniewaz "po prostu" nie wiesz. Nie da sie tego w zaden sposob sprawdzic, wiec pozostaje wierzyc lub nie wierzyc, wiec stwierdzanie ze jego droga prowadzi tam lub tam jest blednym stierdzeniem. Zakladajac ze wszystko lub czesc tego co pisze w Biblii jest faktami, mozemy wydedukowac gdzie nas droga do niego NIE zaprowadzi, ale nie gdzie nas zaprowadzi.

norbi2507 napisał(a):
Uwazam, ze posiada niewatpliwie wiekszy zakres wiedzy o swiecie niz ludzie.

Od ciebie wieksza na pewno.

Kris65 napisał(a):
Szatan to wolny i niezależny umysł

Umysø? Tak. Wolny i niezalezny? No nie wiem. To jest TWOJ umysl (nie myl z swiadomoscia). Umysl cie kusi, prawda? Swiadomosc podejmuje decyzje.

Kris65 napisał(a):
Nie lubię zniewolonych umysłów i wazeliniarzy,a to z bogobojną wiarą jakoś się kojarzy.

Sam jednak jestes zniewolonym umyslem. Ja tez, przyznaje to wiec nawet nie musisz pytac, ale 'mniej' zniewolonym i pracuje nad soba.

Kris65 napisał(a):
To ze strachu co będzie po śmierci mamy tylu katolików.

Ze strachu co bedzie po smierci mamy wiernych, roznych wyznan, a katolikow mamy z braku umiejetnosci do samodzielnego, logicznego oraz racjonalnego myslenia, ktorych trzeba prowadzic jak slepych bo sami nie umieja pomyslec.

Kris65 napisał(a):
SZATAN TO NIE IDIOTA -TO BARDZO INTELIGENTNA I PRZEBIEGŁA ISTOTA !

Istota? Zwal jak zwal. Przebiegla? Tak. Inteligentna? Nie wiem jak na to odpowiedziec, jesli inteligencja tyczy sie nie tylko twojej swiadomosci ale tez i umyslu, to tak.

gargamel napisał(a):
Inteligentny idiota! W świetle dogmatów chrześcijańskich tak właśnie to wygląda.

xD : D : D Nom swiadczy to rowniez o samych dogmatach :P Ojojoj przepraszam, NIE dogmatow chrzescijanskich (bron Boze :P)! Dogmatow Katolickich!

Śr lip 13, 2011 21:08
czasowo zablokowany

gargamel napisał(a):
Czyli jak by nie patrzeć, to za istnienie szatana odpowiada Bóg. Dobry Bóg stworzył potwora.

Jak juz wpominalem o Szatanie i Umysle, nie jestesmy w stanie zyc na Ziemi (swiat fizyczny) bez niego, wiec jest on potrzebny bysmy mogli tu normalnie funkcjonowac.

Śr lip 13, 2011 21:09
Elbrus napisał(a):
Szatan jest zły, bo nie otrzymał od Boga łaski ukorzenia się.
Kalwiniści wyjaśniają to dość zrozumiale. A katolicy?

Nie znam doktryny KK w tym względzie, ale zaryzykuję, w oparciu o to, co mi wiadomo :
szatan nie otrzyma łaski, ponieważ świadomie wybrał drogę bez łaski, paląc tym samym wszystkie mosty.
Bóg jest dobrem i miłością, i pewnie by mu jej nie odmówił, ale szatan jest po drugiej stronie tej przepaści, i nie chce łaski, tylko walki.
Czyste zło nie potrafi zapragnąć łaski.
gargamel napisał(a):

Przez moment łudziłam się, że naprawdę chcesz porozmawiać na ten temat. Już się nie łudzę, takie teksty wypełniają na tym forum dziesiątki wątków.

Śr lip 13, 2011 21:14
zbanowany na stałe

Wybacz Olekso, że Ciebie zawiodłem, ale w skrócie tak to wygląda. Bóg stworzył pysznego anioła, zazdrosnego o ludzi. Ten się zbuntował i bruzdzi Bogu odciągając przy tym od Niego jak najwięcej ludzi. Nad czym tu deliberować?

Śr lip 13, 2011 21:26

:brawo:

Ostatnio edytowano Śr lip 13, 2011 21:50 przez Kris65, łącznie edytowano 1 raz

Śr lip 13, 2011 21:38
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 165 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona