Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 10:04

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 353 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 24  Następna strona
 Kiedy transplantacja jest etyczna 
Autor Wiadomość
Post Re: Kiedy transplantacja jest etyczna
Możliwe, że w innym miejscu niż dzisiaj, ale to zmienia tego, co dzisiaj wyznacza moment, po którego przekroczeniu można pobrać organy do przeszczepów.

Wt lut 04, 2014 15:17

czyli za 10 20 lat może się okazać, że ludzie od których pobrano narządy wcale jednak nie umarli.....Warto ryzykować? Bawić się w Pana życia i śmierci? No nie wiem.....

Wt lut 04, 2014 18:15
W chwili obecnej umierają. Nie możemy opierać się na tym, co może, chociaż nie koniecznie musi, być do wykonania przez lekarzy za 10, 20 czy 50 lat.

Wt lut 04, 2014 18:25

ja nie brałam udziału w komisji oceniającej śmierć mózgu, byłam jedynie świadkiem- w skład takiej komisji wchodzą neurolodzy i anestezjolodzy.
Jeśli ktoś chciałby się zapoznać, zalinkowałam całą procedurę, ona jest opracowana według obecnej wiedzy.
http://www.poltransplant.pl/Download/pr ... 07_zal.pdf
Bądźcie pewni że nikt tu niczego nie naciąga, bo decyzja ta zawsze jest obarczona wielką odpowiedzialnością i krótko mówiąc dosyć stresująca dla osoby- w zasadzie osób, to nigdy nie jest jedna osoba- ją podejmującej.
Zapominamy że podejmując temat stwierdzenia śmierci pnia mózgu mamy zawsze na uwadzie dwie osoby:
- człowieka w stanie nieodwracalnego uszkodzenia mózgu, co do którego według całej naszej wiedzy i doświadczenia prawdopodobieństwo przeżycia jest prawie zerowe (napisałam prawie, żeby nie uzywać słów typu zawsze i nigdy)
- człowieka któremu przeszczep organu, np serca, uratuje życie i da jednyną możliwą szansę życia i normalnego funkcjonowania- inaczej ten drugi człowiek skazany jest na powolne umieranie.
Zdajecie sobie sprawę napewno jak trudna jest kwalifikacja do przeszczepu, i np przeszczep serca wykonuje się tylko w sytuacji skrajnego, nieodwracalnego uszkodzenia serca, u osoby stosunkowo młodej i mającej szansę na normalne życie uwzględniając ogólny stan zdrowia i ewentualne inne choroby.

Śr lut 05, 2014 9:01

Wolę, aby w razie orzeczenia rychłego zejścia moje organy zostały przekazanne innym, niż gdybym miał się ocknąć w drewnianej jesionce wąchając kwiatki od spodu. Pobranie organów skutecznie zapobiega możliwości wybudzenia. A śmierć przyjdzie. Prędzej czy później. Poza tym, dając swe organy mam nadzieję, że czynię dobro, a osoby korzystające z nich też będą budować dobro.

Cz lut 06, 2014 9:51

Mam to same zdanie. :)
Niektorym osobom sztucznie przedluzaja zycie o 10, 20 lat. I co z tego. Same koszty, zadnegp pozytku. Wylacznie nadzieja -"A moze sie obudzi?".

Pt lut 07, 2014 23:44
lokis napisał(a):
Mam to same zdanie. :)
Niektorym osobom sztucznie przedluzaja zycie o 10, 20 lat. I co z tego. Same koszty, zadnegp pozytku. Wylacznie nadzieja -"A moze sie obudzi?".

W przypadku ludzi w śpiączce nie ma mowy o śmierci mózgu, więc nie można ogłosić zgonu.

So lut 08, 2014 13:45

Wlasnie mi chodzi o ten "humanitaryzm" dochodzacy do absurdow. Juz nawet zycia nie mozna sobie odebrac, kryminal grozi, ale czolgi od Niemcow kupic, tak. Ten humanitaryzm trzeba czyms bronic. :)

So lut 08, 2014 17:41
lokis napisał(a):
Wlasnie mi chodzi o ten "humanitaryzm" dochodzacy do absurdow. Juz nawet zycia nie mozna sobie odebrac, kryminal grozi,(...)

Nie ściemniaj. Nie ma kar w Kodeksie karnym za próbę popełnienia samobójstwa.

So lut 08, 2014 17:48

Jest, z tym, ze slabo zdefiniowane. Zabicie czlowieka, usilowanie zabicia (w przypadku niedoszlego samobojcy).

So lut 08, 2014 18:10
lokis napisał(a):
Jest, z tym, ze slabo zdefiniowane. Zabicie czlowieka, usilowanie zabicia (w przypadku niedoszlego samobojcy).

To dotyczy sytuacji, kiedy ktoś próbuje kogoś zabić, a nie gdy ktoś sam zakłada sobie pętlę na szyję i skacze z krzesła. Wymyślasz, niestety, prawa które nie istnieją.

So lut 08, 2014 18:16

Nic nie wymyslam.
Po pierwsze wypowiedz o kryminale byla w przenosni. Spodziewalem sie zrozumienia.
Po drugie:
Prawo budowlane:
Przytnij element z grubsza a potem wciśnij go na siłę, bo jak przytniesz go na miarę to będzie za krótki. :)
Po trzecie sprawa jest dyskusyjna. Poczytaj tutaj:
karalnosc
Nic nie stoi na przeszkodzie skazania samobojcy za pozbawienie zycia, choc to glupio brzmi.

So lut 08, 2014 20:15
lokis napisał(a):
Nic nie wymyslam.
Po pierwsze wypowiedz o kryminale byla w przenosni. Spodziewalem sie zrozumienia.

Nie spodziewaj się zrozumienia dla "przenośni" tam, gdzie chodzi o prawo RP.

Cytuj:
Po drugie:
Prawo budowlane:

Nie ma związku z tematem.

Cytuj:
Po trzecie sprawa jest dyskusyjna. Poczytaj tutaj:

Wolę poczytać to: Kodeks karny

So lut 08, 2014 20:29

Cytuj:

"Przenosni" w sprawie dzialania Komisji Majatkowej tez nie uznajesz?

So lut 08, 2014 20:36
lokis napisał(a):
Cytuj:

"Przenosni" w sprawie dzialania Komisji Majatkowej tez nie uznajesz?

Nie widzę związku z tym tematem.

So lut 08, 2014 20:46
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 353 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 24  Następna strona