Kiedy transplantacja jest etyczna
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Kiedy transplantacja jest etyczna
Możliwe, że w innym miejscu niż dzisiaj, ale to zmienia tego, co dzisiaj wyznacza moment, po którego przekroczeniu można pobrać organy do przeszczepów.
|
Wt lut 04, 2014 15:17 |
|
|
|
 |
olijula
|
czyli za 10 20 lat może się okazać, że ludzie od których pobrano narządy wcale jednak nie umarli.....Warto ryzykować? Bawić się w Pana życia i śmierci? No nie wiem.....
|
Wt lut 04, 2014 18:15 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
W chwili obecnej umierają. Nie możemy opierać się na tym, co może, chociaż nie koniecznie musi, być do wykonania przez lekarzy za 10, 20 czy 50 lat.
|
Wt lut 04, 2014 18:25 |
|
|
|
 |
kropeczka_ns
|
ja nie brałam udziału w komisji oceniającej śmierć mózgu, byłam jedynie świadkiem- w skład takiej komisji wchodzą neurolodzy i anestezjolodzy. Jeśli ktoś chciałby się zapoznać, zalinkowałam całą procedurę, ona jest opracowana według obecnej wiedzy. http://www.poltransplant.pl/Download/pr ... 07_zal.pdfBądźcie pewni że nikt tu niczego nie naciąga, bo decyzja ta zawsze jest obarczona wielką odpowiedzialnością i krótko mówiąc dosyć stresująca dla osoby- w zasadzie osób, to nigdy nie jest jedna osoba- ją podejmującej. Zapominamy że podejmując temat stwierdzenia śmierci pnia mózgu mamy zawsze na uwadzie dwie osoby: - człowieka w stanie nieodwracalnego uszkodzenia mózgu, co do którego według całej naszej wiedzy i doświadczenia prawdopodobieństwo przeżycia jest prawie zerowe (napisałam prawie, żeby nie uzywać słów typu zawsze i nigdy) - człowieka któremu przeszczep organu, np serca, uratuje życie i da jednyną możliwą szansę życia i normalnego funkcjonowania- inaczej ten drugi człowiek skazany jest na powolne umieranie. Zdajecie sobie sprawę napewno jak trudna jest kwalifikacja do przeszczepu, i np przeszczep serca wykonuje się tylko w sytuacji skrajnego, nieodwracalnego uszkodzenia serca, u osoby stosunkowo młodej i mającej szansę na normalne życie uwzględniając ogólny stan zdrowia i ewentualne inne choroby.
_________________ Ania
|
Śr lut 05, 2014 9:01 |
|
 |
andej
|
Wolę, aby w razie orzeczenia rychłego zejścia moje organy zostały przekazanne innym, niż gdybym miał się ocknąć w drewnianej jesionce wąchając kwiatki od spodu. Pobranie organów skutecznie zapobiega możliwości wybudzenia. A śmierć przyjdzie. Prędzej czy później. Poza tym, dając swe organy mam nadzieję, że czynię dobro, a osoby korzystające z nich też będą budować dobro.
|
Cz lut 06, 2014 9:51 |
|
|
|
 |
lokis
|
Mam to same zdanie.  Niektorym osobom sztucznie przedluzaja zycie o 10, 20 lat. I co z tego. Same koszty, zadnegp pozytku. Wylacznie nadzieja -"A moze sie obudzi?".
|
Pt lut 07, 2014 23:44 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
lokis napisał(a): Mam to same zdanie.  Niektorym osobom sztucznie przedluzaja zycie o 10, 20 lat. I co z tego. Same koszty, zadnegp pozytku. Wylacznie nadzieja -"A moze sie obudzi?". W przypadku ludzi w śpiączce nie ma mowy o śmierci mózgu, więc nie można ogłosić zgonu.
|
So lut 08, 2014 13:45 |
|
 |
lokis
|
Wlasnie mi chodzi o ten "humanitaryzm" dochodzacy do absurdow. Juz nawet zycia nie mozna sobie odebrac, kryminal grozi, ale czolgi od Niemcow kupic, tak. Ten humanitaryzm trzeba czyms bronic. 
|
So lut 08, 2014 17:41 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
lokis napisał(a): Wlasnie mi chodzi o ten "humanitaryzm" dochodzacy do absurdow. Juz nawet zycia nie mozna sobie odebrac, kryminal grozi,(...) Nie ściemniaj. Nie ma kar w Kodeksie karnym za próbę popełnienia samobójstwa.
|
So lut 08, 2014 17:48 |
|
 |
lokis
|
Jest, z tym, ze slabo zdefiniowane. Zabicie czlowieka, usilowanie zabicia (w przypadku niedoszlego samobojcy).
|
So lut 08, 2014 18:10 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
lokis napisał(a): Jest, z tym, ze slabo zdefiniowane. Zabicie czlowieka, usilowanie zabicia (w przypadku niedoszlego samobojcy). To dotyczy sytuacji, kiedy ktoś próbuje kogoś zabić, a nie gdy ktoś sam zakłada sobie pętlę na szyję i skacze z krzesła. Wymyślasz, niestety, prawa które nie istnieją.
|
So lut 08, 2014 18:16 |
|
 |
lokis
|
Nic nie wymyslam. Po pierwsze wypowiedz o kryminale byla w przenosni. Spodziewalem sie zrozumienia. Po drugie: Prawo budowlane: Przytnij element z grubsza a potem wciśnij go na siłę, bo jak przytniesz go na miarę to będzie za krótki.  Po trzecie sprawa jest dyskusyjna. Poczytaj tutaj: karalnoscNic nie stoi na przeszkodzie skazania samobojcy za pozbawienie zycia, choc to glupio brzmi.
|
So lut 08, 2014 20:15 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
lokis napisał(a): Nic nie wymyslam. Po pierwsze wypowiedz o kryminale byla w przenosni. Spodziewalem sie zrozumienia. Nie spodziewaj się zrozumienia dla "przenośni" tam, gdzie chodzi o prawo RP. Cytuj: Po drugie: Prawo budowlane: Nie ma związku z tematem. Cytuj: Po trzecie sprawa jest dyskusyjna. Poczytaj tutaj: Wolę poczytać to: Kodeks karny
|
So lut 08, 2014 20:29 |
|
 |
lokis
|
Cytuj: Nie spodziewaj się zrozumienia dla "przenośni" tam, gdzie chodzi o prawo RP. "Przenosni" w sprawie dzialania Komisji Majatkowej tez nie uznajesz?
|
So lut 08, 2014 20:36 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
lokis napisał(a): Cytuj: Nie spodziewaj się zrozumienia dla "przenośni" tam, gdzie chodzi o prawo RP. "Przenosni" w sprawie dzialania Komisji Majatkowej tez nie uznajesz? Nie widzę związku z tym tematem.
|
So lut 08, 2014 20:46 |
|
|
|